El este noul lider al Cataloniei

Quim Torra, un politician catalan pro-independența, a fost ales de Parlamentul de la Barcelona ca lider al regiunii autonome spaniole Catalonia, după cinci luni de criză politică, anunță presa internațională.

Quim Torra, propus de fostul lider catalan Carles Puigdemont, a fost ales luni cu 66 de voturi pentru, 65 împotrivă și patru abțineri, după o a doua votare.

„Vom fi loiali mandatului referendumului privind autodeterminarea din 1 octombrie: clădirea unui stat suveran sub forma unei republici”, a declarat Torra după ce a fost ales.

Noul lider a avut un ton conciliator față de oponenții secesiunii și față de guvernul central din Madrid. „Nu vrem o Catalonie uniforma, ci una unita în diversitate”, a afirmat Torra.

Politicianul a adăugat că, în calitate de premier, va lucra pentru o „republică pentru toți”, în care „toată lumea se va bucura de toate drepturile lor”.

Alegerea lui Torra a pus capăt unei perioade de criză politică care persista în Catalonia după alegerile regionale din decembrie, în urma cărora partidele pro-independență au obținut o majoritate fragilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. In 2012 nici nu se auzea de ‘índependenta’in parlamentul regional!Cine o fi suflat in foc?

  2. Vorbe dulci si atat! In fond nici nu greu sa spui ceva de genul: bla, bla, bla, sa nu superi pe cineva… Madridul vegheaza la propria sa identitate constitutionala… Iar „exilatul” jurnalist acum poate face bani din interviuri si carti despre ce bine e sa fi in centrul atentiei… o atractie turistica ce ar trebui folosita de vasluienii conseteni cu mama soacra…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.