Care este principala cauză de deces în țara noastră

hipertensiune, plămânul, anestezic

Jumătate din decesele înregistrate în România sunt cauzate de bolile vasculare, atrăgând atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă acestea. Specialiștii spun că aproximativ jumătate din adulții români au hipertensiune arterială.

„Jumătate din populația adultă are hipertensiune arterială și doar jumătate dintre aceștia știu că au tensiune arterială, dintre aceștia jumătate sunt tratați și în final doar jumătate sunt controlați. Netratată duce la complicații majore care sunt: infarctul miocard și accidentul vascular cerebral. La ora actuală știm că bolile vasculare sunt principala cauză care omoară românii, practic două tremi dintre decesele din România se datorează bolilor cardiovasculare și doar 19-20% cancerului”, spune președintele Societății Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu.

Hipertensiunea poate apărea încă de la 1-2 ani

Vinereanu a precizat că această maladie nu are simptome și că hipertensiunea poate apărea încă de la 1-2 ani. Durerile de cap și emețelile sunt primele semne ale bolii, iar netratată, poate afecta și alte organe cum ar fi creierul, inima sau ochiul. Specialiștii precizează că este nevoie de un program de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare.

„Programul de screening pe boli cardiovasculare, în valoare de 25 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene, putem spune că suntem destul de înaintați pe zona aceasta, în sensul că calculațiile sunt trimise Bruxelles-ului. Așteptăm feedback-ul, iar în momentul în care avem acest feedback putem să pornim deja la activitatea de screening”, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Trebuie redusă cantitatea de sare în industria de panificație

Pentru combaterea acestor probleme de sănătate, medicii au propus ca, în industria de panificație, să fie redusă cantitatea de sare.

„Ne pregătim să avem discuții pe marginea acestui subiect. Sunt lucruri care sunt incluse în Legea Prevenției, dar nu concret din punctul acesta de vedere. Există și spoturi publicitare care spun că acest consum de sare și grăsime ar trebui limitat. Societatea de Cardiologie împreună cu Societatea Română de Hipertensiune arterială au făcut niște propuneri Ministerului Sănătății pe care le vom discuta cu Miniterul Agriculturii și cu factorii implicați”, a mai precizat Pintea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Zice bine cine zice: evitati consumul de sare, zahar si grasimi ! In rest sa auzim si de mai bine ! –

  2. Principala cauza pentru care cetatenii obisnuiti mor cu miile este calitatea precara a vietii oferita de MAFIA SECURIST-O-POLITICA DIN ROMANIA. Mincarea este proasta, plina de tot felul de ingreniente care ingurgitata duce pina la urma la colapsul corpului uman. Asta se face cu buna stiinta de catre corporatiile mafiote din intreaga lume. Romania isi distruge mediul ca sa construiasca mall-uri pline cu prostii, nimicuri si otravuri. Sa traiti dragi tovarasi.

    • Cine te obliga sa cumperi preparate si sa nu-ti gatesti singur o bucata de carne degresata? Este mai ieftin si mai sanatos. Nu guvernul te obliga sa cumperi salam, pretul lui este mai mare decat al unui kg de carne de pasare. N-am auzit ca un partid sau institutie sa te oblige sa cumperi un anumit produs. Fiecare traieste dupa constiinta pe care o are. A fi pofticios, chiar lacom nu-s induse de societate ci de propriul caracter. Renunta la fumat si masina si vei fi mai sanatos, prin miscare, apoi vei alege mai atent ce consumi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.