Afacerile lui Trump și „pacea“ din Ucraina

Consilierii de la Casa Albă care promovau o politică mai conciliantă față de Rusia au fost îndepărtați. Generalul Michael Flynn, consilierul pentru securitate al președintelui Donald Trump, a demisionat chiar la începutul mandatului, iar recent a părăsit Casa Albă și strategul șef al lui Trump, Steve Bannon. În paralel, generalii din jurul președintelui au început să creioneze o politică mai ofensivă în raport cu Rusia, iar una dintre temele fundamentale a fost înarmarea Ucrainei cu arme defensive letale, susținută de James Mattis, șeful Pentagonului. Congresul SUA a restrâns dreptul președintelui de a îndulci sancțiunile împotriva Rusiei, însă nu și dreptul său de a adopta o linie și mai dură față de Moscova. Prin urmare, decizia înarmării Ucrainei, pe care Barack Obama s-a ferit să o ia pe finalul mandatului său, stă acum doar în stiloul lui Donald Trump.

„Relația dintre Rusia și SUA este importantă și va fi afectată de problema din Ucraina. Administrația Trump studiază acum dacă vom continua refuzul înarmării Ucrainei al administrației Obama sau nu. Nu s-a luat încă o decizie, dar se discută foarte serios la nivel înalt. Desigur, trebuie să fie decizia președintelui“, a spus pentru Financial Times Kurt Volker, trimisul special al SUA în Ucraina, fost ambasador american la NATO.

Presiunile asupra lui Trump sunt în creștere și pleacă de la scandalul presupuselor legături cu Rusia ale companiei Trump Organization sau ale echipei sale de campanie, care fac obiectul unei anchete FBI. Ultima șarjă lansată în presă împotriva lui Trump ține de negocierile din 2015-2016 pentru un proiect imobiliar în Moscova, în schimbul căruia Trump ar fi primit sprijin electoral. Eroii principali ai afacerii sunt afaceristul Felix Sater și avocatul lui Trump, Michael Cohen. The New York Times, o publicație critică la adresa președintelui, a dezvăluit o serie de scrisori ale lui Sater. „Băiatul nostru poate deveni preşedinte al SUA, noi putem aranja acest lucru. Voi atrage toată echipa lui Putin în această schemă, eu voi coordona procedurile“, scria Sater, potrivit NYT.

La finalul acestei săptămâni, presa americană mai face o legătură între oamenii lui Trump și Rusia. Același avocat Michael Cohen este cel care i-a prezentat lui Trump un plan de pace pentru Ucraina, formulat de un avocat prorus din Ucraina – Andriy Artemenko – care prevedea un referendum pentru „închirierea“ Crimeii către Rusia pe o perioadă de 50 sau 100 de ani. În plus, mai arată presa americană, Cohen și Sater au legături cu spațiul ex-sovietic: Sater s-a născut în Rusia și a locuit aici șase ani, iar Cohen este căsătorit cu o ucraineancă care desfășoară afaceri aici. În plus, Cohen a semnat „o alianță strategică“ cu o firmă americană de lobby care a desfășurat activități în favoarea Gazprombank, una dintre băncile supuse sancțiunilor americane.

Marja de manevră a președintelui Trump se limitează și îi este lăsată doar o portiță de a ieși de sub presiune – o serie de decizii îndreptate împotriva Rusiei, care să demonstreze lipsa unei influențe a Moscovei asupra sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.