UE răspunde apelului anti-China al lui Trump

Comisia Europeană va începe în această toamnă o dispută comercială serioasă cu China. Executivul UE va face primele propuneri pentru o legislație care să protejeze companiile europene din domeniul „tehnologiilor-cheie“ în fața preluării de către companii deținute de state străine, după cum a declarat comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Este răspunsul Comisiei la solicitarea adresată la finalul lunii iulie de Germania, Franța și Italia, tot mai îngrijorate că întreprinderile lor de top din domeniul tehnologic sunt preluate de companii deținute de state străine. „Împreună cu Germania și Italia am făcut propuneri pentru a crea un cadru european de control al investițiilor străine în sectoarele noastre strategice“, a spus ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, după declarația comisarului european.

Nici în intervenția lui Vestager, nici în solicitările celor trei forțe economice ale UE nu se face referire limpede la China, însă este evident că sunt vizate în primul rând companiile chineze.

Guvernul de la Berlin nu mai dorește să fie martor neputincios la preluări chineze, precum cea recentă, din 2016, a companiei de top din domeniul roboticii, Kuka, care are filiale și în Ungaria sau România. Este motivul pentru care guvernul a reacționat la nivel național și a emis un decret care înăsprește regulile pentru investițiile străine în întreprinderile strategice.

UE va miza mult pe regulile concurenței loiale în disputa cu Beijingul, ce stă să se aprindă – companiile străine care primesc ajutoare de stat masive nu vor fi lăsate să distorsioneze piața. „Pentru a da o șansă reală companiilor europene, avem nevoie de o concurență loială, nu doar în Europa, ci și în lume. În ultimele luni, liderii G7 și G20 au afirmat clar că trebuie să abordăm această problemă a subvențiilor care subminează concurența“, a spus Vestager.

La scurt timp după ce presa americană a revelat cum Donald Trump a respins ofertele punctuale ale Chinei de a reduce presiunea comercială asupra SUA și a cerut direct impunerea unor taxe vamale produselor chinezești, avem de-a face acum și cu o reacție europeană împotriva Beijingului, una mai voalată și supusa lentorii malaxorului birocratic de la Bruxelles. Cu o criză demografica bătând la ușă și o economie asupra căreia, spre deosebire de China, apasă politici sociale costisitoare, UE își apară unul dintre puținele atuuri – tehnologia de vârf.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.