Senatoarea lui Fenechiu, urmărită penal

Zvonul privind punerea în libertate, în curând, a fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu le dă tot mai mulți fiori liberalilor din regiunea de nord-est.

Speriați de ideea că vechea gardă din PNL Iași, respectiv Relu Fenechiu și Tudor Chiuariu, va prelua, din nou, toată puterea în organizație prin interpuși, așa cum au și început să o facă deja, o parte dintre urmașii brătienilor și-au pus în cap să elimine „răul“ din fașă. Pe lângă luptele de culise, întâlnirile de taină și chiar scandalurile fără sfârșit din capitala Moldovei, liberalii au apelat inclusiv la justiție, în două rânduri, ca să scape de o colegă senatoare. Despre ascensiunea fulminantă în politică a acesteia se spune că i se datorează atât lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, cât și colegului și prietenului acestuia, fostul șef de la Transporturi Relu Fenechiu, ambii cu condamnări la activ.

Senatoarea PNL de Iași Iuliana Scântei este urmărită penal pentru fals și uz de fals, în urma unei plângeri depuse la PÎCCJ de colegul său de partid Dragomir Tomașeschi. Dar fostului prefect al Iașiului, Dragomir Tomașeschi, nu i-a ieșit din prima această pasiență. Acesta a reclamat, într-o primă fază, la sfârșitul anului trecut, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație, nereguli în ceea ce privește statutul de membru PNL al senatoarei Iuliana Scântei. Ea este acuzată că s-ar fi folosit de o declarație falsă pentru a candida din partea PNL la alegerile parlamentare. După o clasare inițială a dosarului, Tomașeschi a contestat soluția, iar procurorii au reînceput urmărirea penală a senatoarei Scântei. Tomașeschi susține că Iuliana Scântei a dat o declarație pe propria răspundere că este membru PNL înainte ca acest lucru să fie oficial. „În opinia mea, Iuliana Scântei ocupă ilegal poziția de senator. Ea nu a devenit membru al PNL, ci are o simplă cerere de adeziune. Îl acuz și pe domnul Teofil Bălteanu că a falsificat o decizie a unui Birou Județean, din 21 octombrie 2016, care nu a fost discutată în ședință și care a fost folosită la Biroul Electoral Județean odată cu depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare de anul trecut“, explică Tomașeschi.

Scântei vrea să înăbușe scandalul

Senatoarea PNL Iuliana Scântei a fost audiată în acest dosar, imediat după preluarea mandatului său de senator. Doar că, acum, în ordonanța de începere a urmăririi penale, procurorul menționează că se impune audierea liderilor PNL Iași și verificarea mai multor documente. Liberala Scântei susține că nu a fost informată cu privire la decizia PÎCCJ și, în aceste condiții, nu poate face nicio declarație pe acest subiect. Solicitarea de invalidare a mandatului de senator lui Scântei s-a izbit de refuzul comisiei parlamentare de validare și de preluare a mandatelor. Din respectivul for a făcut parte chiar Iuliana Scântei. Cu alte cuvinte, Scântei a fost pusă în postura să-și valideze singură mandatul, deși pe numele ei exista o cerere de invalidare. După ce s-a ales cu plângere penală, nimeni din conducerea centrală a partidului nu mai vrut să facă vreo declarație privind situația senatoarei. Doar o parte dintre liberalii ieșeni susțin că senatoarea îi sfidează și că nu a mai trecut niciodată prin oraș din campania electorală încoace. De perioada cât Chiuariu a deținut șefia Justiției se leagă și startul ascensiunii profesionale și al bunăstării actualei senatoare.

Sprijinită de Chiuariu, Scântei a câștigat în 2007, în doar trei luni, două concursuri, unul pentru consilieri juridici asimilați magistraților, altul pentru notari. Tocmai în acea perioadă a ajuns Iuliana Scântei în Ministerul Justiției, pe postul de consilier al ministrului, direct sub aripa lui Tudor Chiuariu. Anterior momentului în care a intrat în minister, era un simplu consilier juridic la o firmă de asigurări.

Cristian Adomniței, gaură de 34.000 de lei

Un alt fost liberal de marcă al PNL, fostul ministru al Educației și, ulterior, președinte al Consiliului Județean Iași, s-a trezit și el adus în fața instanței. Lui Adomniţei şi actualului consilier local, Răzvan Timofciuc, li se impută faptul că nu au dovezi prin care să arate că 3.000 de Rapoarte de activitate ale instituţiei judeţene au fost tipărite şi distribuite cetăţenilor în perioada în care conduceau soarta județului. Acestora li se solicită să restituie cei 34.000 de lei, bani cheltuiți cu fantomaticul album. Dar pentru că cei doi au refuzat să dea banii înapoi și nici nu au prezentat documente care să justifice cheltuielile cu respectivul album, Consiliul Județean a început procedurile pentru recuperarea sumelor respective prin instanța de judecată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.