Locuitorii regiunii catalane, referendum pe tema independenței

Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfășurării plebiscitului.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populație de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populația Spaniei locuiește în Catalonia, iar regiunea ce urmărește independența produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituției spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenței au crescut în ultimii ani, ținând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenței susțin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Țara Bascilor sau Galicia.
Curtea Constituțională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independență în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de polițiști în regiune pentru a opri încerările autorităților de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliția spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de școli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secții de votare. În plus, forțele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicații al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenței Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanșa confruntări cu Poliția spaniolă, care are ordinul de a închide toate secțiile de votare din Catalonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.