Monopolul vechilor partide, la final?

Cine profită de hemoragia PSD și PNL

Foștii premieri Victor Ponta și Dacian Cioloș, precum și fostul lider al USR Nicușor Dan vor să rupă gura târgului din punct de vedere politic încă de la începutul anului viitor. Aceștia își pregătesc cu minuțiozitate strategiile pentru anul preelectoral al alegerilor pentru Parlamentul European, dar și pentru cele prezidențiale.

În timp ce Ponta face tot ceea ce îi stă în putere ca să mai atragă în partidul său noi cadre socialiste, mai mult spre amuzamentul lui Liviu Dragnea, după cum se afirmă în PSD, pe partea stângă a spectrului politic se prefigurează o nouă mișcare. Se dorește ca o nouă formațiune politică de stânga să fie singura alternativă la PSD. Nici pe „flancul“ drept nu e mai multă liniște. Rezultatul alegerilor interne din USR se pare că va provoca și mai multe surprize decât anunțau analiștii politici. Noile mișcări de forțe și regruparea anumitor cadre ar putea reconfigura radical scena politică românească.

„Mâna lungă“ a Aureliei Cristea

Decizia liderului USR, deputatul Dan Barna, privind noua direcție doctrinară orientată către centru-dreapta, ca alternativă la PNL, este pretextul pentru care unii membri ai formațiunii au început să plece. Cel mai vizibil dintre cei care au făcut acest pas este deputatul Adrian Dohotaru. După ce și-a anunțat demisia din USR, parlamentarul a spus că va pune bazele unui nou partid, o mişcare civico-politică în stare să concureze PSD, dar şi celelalte formațiuni, pe zona de centru-stânga a politicii româneşti. „Plec din USR în speranța și cu dorința de a construi o mișcare coerentă de stânga, care să plece de la premisa că lumea, în general, România, în particular, trec printr-un larg deficit de democrație, mai ales în sfera economică“, își motiva gestul Adrian Dohotaru. În viziunea deputatului independent, un partid modern de stânga se axează pe stoparea abuzurilor la adresa mediului, de la tăierile de păduri la cianuri și transformarea parcurilor în parcări, dar şi pe probleme ca poluare, risipă şi consum excesiv al unora în detrimentul altora. Dohotaru a fost unul dintre consilierii parlamentari ai fostului deputat PSD Aurelia Cristea până în 2016. Cristea, fost ministru delegat pentru dialog social și relația cu societatea civilă în guvernul Victor Ponta, l-a încurajat pe Adrian Dohotaru să candideze şi la Consiliul Local Cluj, având asigurat un loc eligibil din partea PSD. Însă odată cu retragerea sprijinului politic de către PSD pentru candidatura inițială a Aureliei Cristea la Primăria Clujului și Dohotaru s-a văzut nevoit să renunțe la planurile sale din acel moment. Tot grație relațiilor fostei sale șefe, deputatul ar fi ajuns pe listele USR pentru alegerile parlamentare din decembrie anul trecut. În PSD se vehiculează ideea că decizia proaspătului demisionar din USR privind înființarea unui nou partid de stânga este o inițiativă moartă din fașă și care ar avea ca unic scop creșterea, pe șeșt, a activului de partid al ProRomânia. Conform scenariului pesediștilor, deputatul independent va negocia, pe viitor, cu Ponta un loc pe listele ProRomânia pentru europarlamentare contra recruților săi din partidul de buzunar. Dohotaru speră să rupă și din PER cât mai mulți activiști, mai ales că ecologiștii le-au opus rezistență celor de la PSD încă din 2007, din momentul alegerii președintelui Dănuț Pop în detrimentul omului social-democraților.

Nici Nicuşor nu cedează

„Există un spaţiu în care, cu siguranţă, necesitatea va face să apară un alt partid. Am credinţa că trebuie să reapară o forţă politică care să se adreseze şi progresiştilor, şi conservatorilor şi, dacă această forţă politică e sănătoasă, voi fi în ea“, a vorbit Nicuşor Dan despre posibilul său parcurs politic. Potrivit unor parlamentari USR, fostul lor președinte are de gând să-şi creeze un nou partid, alături de adepţii săi, și să candideze din nou pentru Primăria Capitalei, în 2020. Ambiția fostului președinte al USR este alimentată și de zvonul privind o posibilă fuziune între USR-ul controlat de oamenii lui Ghinea şi partidul lui Dacian Cioloş.

PNL, flancat de încă un adversar

Deși în opoziție, se pare că PNL va avea pe termen lung mai mult de furcă decât partidul de la putere. Pe lângă scandalurile intestine fără sfârșit și eterna amenințare venită de la ALDE, formațiunea condusă de Ludovic Orban va trebui, începând din 2018, să lupte și mai mult să-și păstreze electoratul captiv. În afară de USR-ul repoziționat pe dreapta de Dan Barna şi oamenii lui Cristian Ghinea, este în plan să apară şi partidul foştilor tehnocraţi, condus de Dacian Cioloş. Platforma fostului premier, România 100, se va transforma în partid politic în vara lui 2018, astfel încât să poată participa la europarlamentarele din 2019. „Planul nostru pleacă de la ideea pragmatică că în 2020 trebuie să vii cu o alternativă şi să câştigi alegerile cu o majoritate confortabilă. Noi suntem pregătiţi ca în vara anului 2018, în condiţiile în care opoziţia actuală se concentrează mai mult pe ce fac ei înăuntru partidelor lor şi nu pe altceva, să venim cu o alternativă“, a dezvăluit fostul ministru tehnocrat Dragoş Pîslaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Niciunii dintre aceștia nu vor avea sorți de izbândă. ProTV Ponta este o mare răhățeală prin care cei ce vor face parte din el vor cunoaște sfârșitul politicii, putând înființa partidul rataților politic. Singurele partide care vor avea viitor vor fi PSD și PNL, secondate de partidulețele care vor balea/face jocurile între cei cele două, PMP și USR, plus UDMR. Ponta, prin ieșirea din PSD și comentariile dizgrațioase v-a ajunge la lada de gunoi a politicii, lucru început atunci când a avut pretenții la prezidențiale trădându-l pe Crin Antonescu. De fapt el tot timpul a trădat interesele PSD și ale electoratului acestuia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.