Prima instanță supremă care respinge ”pașapoartele de imunitate”

Tribunalul Suprem al Spaniei este prima instanță de acest nivel din țările UE care se pronunță împotriva obligativității așa-ziselor pașapoarte de imunitate. Decizia a fost luată săptămâna trecuta. Certificatele de imunitate au fost propuse pentru intrarea in baruri, restaurante, cluburi de noapte, însă în doar cinci din cele 17 regiuni autonome ale Spaniei. De fiecare dată, instanțele regionale s-au pronunțat împotriva acestor ”pașapoarte sanitare”, iar acum a venit rândul instanței supreme de la Madrid să facă asta.

Așa-numitul Green Pass european a fost introdus în multe state europene, cel mai notabil caz fiind Franța, unde au avut loc raiduri ale poliției în baruri și restaurante pentru verificarea ”pașapoartelor sanitare” ale clienților și unde au avut loc și proteste împotriva acestei măsuri.

Danemarca a fost una dintre primele țări care au adoptat aceste certificate, însă, tot săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că vor renunța la această măsură începând de pe 1 septembrie. Sunt două rațiuni principale în spatele acestei decizii. Pe de o parte, în Danemarca este vaccinată aproape 75% din populația cu vârsta de peste 12 ani. Pe de altă parte, obligativitatea pașaportului de imunitate a dus la scăderea îngrijorătoare a afacerilor din domeniul horeca.

Așa-zisul Green Pass este un cod QR în format electronic sau pe suport de hârtie care atestă că posesorul a fost vaccinat cu unul dintre cele patru vaccinuri autorizate de UE (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson), că a fost testat negativ în ultimele 48 de ore sau că a fost infectat cu virusul SarsCov-2 în ultimele 180 de zile, s-a vindecat și are imunitate. Franța a adoptat o măsură mai dură – permite intrarea în țară doar persoanelor care au fost vaccinate, nu și celorlalte două categorii de mai sus.

Tribunalul Suprem din Spania a stabilit că nu există suficiente ”justificări substanțiale” pentru a cere un certificat de imunitate la intrarea în baruri și restaurante. Instanța a considerat că aceasta este mai mult o „măsură preventivă”, nu o acțiune absolut necesară, și, în plus, ”restricționează libertatea de circulație și dreptul la adunare”. În urma acestei hotărâri, autoritățile spaniole vor solicita certificatele de imunitate doar la intrarea in tara.

Decizia Tribunalului Suprem din Spania vine după câteva luni de lupte între guvern și justiție cu privire la gestionarea crizei pandemiei. Guvernul de la Madrid a decretat stare de alarmă în primăvara acestui an, din cauza creșterii numărului de cazuri de covid19. Starea de alarmă este primul grad de alertă stabilit de lege, urmată de starea de urgență și starea de asediu. Sub starea de alarmă, guvernul a introdus o mulțime de restricții. Pe 14 iulie, Curtea Constituțională a stabilit că starea de alarmă nu dădea dreptul executivului să ia aceste măsuri, peste capul parlamentului. Motivul pentru care guvernul a decretat starea de alarmă este simplu – pentru aceasta nu avea nevoie de votul parlamentului, în timp ce starea de urgență trebuia supusă imediat acestui vot.

În Spania nu s-au înregistrat proteste împotriva restricțiilor impuse în timpul pandemiei de anvergura celor din Franța sau Germania. În plus, Spania este pe locul patru în lume în ce privește campania de vaccinare, cu 67% din populație care vaccinată cu schema completă. Este un motiv în plus pentru a nu introduce obligativitatea pașapoartelor de imunitate. Președintele Comisiei de Etică a Institutului de Sănătate din Madrid spune că este mai bine ”să convingi decât să obligi, pentru că asta duce la polarizare”.

Autoritățile spaniole au scăpat de proteste, nu însă și de probleme administrative care ajung să limiteze libertățile cetățenilor. Mai jos, un exemplu despre cum o eroare administrativă comisă în „noua normalitate” poate priva un număr mare de cetățeni de drepturile lor fundamentale. În această primăvară, în timpul ultimului val al pandemiei, sistemul de sănătate a fost suprasolicitat, iar medicii au început să folosească testele mai ieftine și mai rapide. Problema este însă ca, pentru a obține acel Green Pass European ca persoană care a trecut prin boala, este necesar un test PCR pozitiv care să ateste îmbolnăvirea și faptul că persoana are imunitate. Din acest motiv, mii de spanioli nu mai au libertate de circulație – au făcut boala, s-au însănătoșit însă nu pot obține pașaportul de imunitate.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

10 Comentarii

  1. În sfârșit mai sunt și oficiali normali la cap și cu curaj! Nu la noi, vandutii noștri nu vor lua atitudine! Pandemie fake, vaccin fake, informații fake, doar efectele asupra ,,vaccinatilor” vor fi reale! Aceștia ar trebui izolați și închiși, că ei împrăștie virusul, dar și pentru prostia, naivitatea de a crede in oficialități și pentru frica patologica de care au dat dovadă! Cu cat sunt mai multi oameni cu curaj, cu atât mai repede se termina ,,pandemia”!

  2. Corect, dar acolo au ieșit milioane pe străzi să protesteze împotriva stigmatizarii populației!!..pe cand la noi stam ca proștii sa ne conduca niște drogați și muți!!..

  3. @ ACID Totusi, Tribunalul Suprem din Spania nu este echivalentul Cortii Constitutionale de la noi. La noi, echivalent ar fi Inalta Curte de Casatie si Justitie. Posibil ca la ei, Tribunalul Suprem sa tina loc si de Curte Constitutionala, nu stiu, nu ma pronunt.Si la noi, inainte de inventarea Curtii Constitutionale, Curtea Suprema de Justitie comunista si Inalta Curte de Casatie si Justitie juca si rolul jucat azi de CCR.

  4. Doar tarile a caror javre de lux care au ingenuncheta propria natiune executa tot ce li se cere! Tarile civilizate, nu pot, nu se vaga in asemenea tampenii cu mizeria de pasaport pentru a intra in magazine sau institutii!

  5. Va dați seama ce ar fi ieșit dacă la noi CCR ar fi dat o asemenea hotărâre ? Mama mama ce ar fi fost la gura guvernanților galbeni. Începeau iar cu avocata poporului și clanul Dornenilor. Dar daca e în Spania, nu e nici o problema, e doar o știre…

  6. Nu vine niciun #rezist să-i jigneasca si agreseze cu insulte pe judecători.
    Să le zică să plece că sunt corupți.

  7. Țara cu judecători bezmetici. Mare-i prostia Ta Doamne! Invitație la contaminare în masă. Ce aveți frate cu vaccinarea – singura opțiune rațională?

  8. PLANDEMONIA COVID19 A FOST PUSĂ LA CALE PENTRU A OBLIGA PE OAMENI SĂ SE VACCINEZE !

    VACCINUL A FOST CREAT PENTRU A FORȚA PE OAMENI SĂ OBȚINĂ AȘA ZISUL PAȘAPORT DE VACCINARE PENTRU A INTRA IN LAGĂRUL DIGITAL!

    ZISUL PAȘAPORTUL DE VACCINARE A FOST CREAT PENTRU CA OAMENII SĂ OBȚINĂ CREDITE SOCIALE  IN LAGĂRUL DIGITAL MONDIAL CONTROLAT DE IUDEOMASONI PRIN CARD ȘI CIP – ELIMINAREA BANILOR FIZICI !

    CREDITELE SOCIALE  AU FOST CREATE PENTRU AI FACE PE OAMENI OBEDIENȚI FAȚĂ DE STĂPÂNII LAGĂRULUI DIGITAL MONDIAL,  PRIN FRICĂ LASITATE SI IMORALITATE, PRIN ACCEPTAREA PĂCATULUI CA NORMA DE VIAȚA SI POLITICA DE STAT „CORECTA” !

    DIN ACEST MOMENT STĂPÂNII LAGĂRULUI DIGITAL MONDIAL POT NEGA DREPTUL  FIECĂRUI INDIVID LA PROPRIETATE, MUNCĂ, SPITALE, HRANA, APA, CALATORII, FAMILIE…DREPTUL LA SUFLET ! MIZA FINALA DE FAPT ! IAR DACA AM PIERDUT SUFLETUL, PRIN  ACCEPTAREA PĂCATULUI, POLITICA LOR DE STAT, „CORECTA”, AM PIERDUT TOT !

  9. Macar de-ar fi fost un vaccin eficient. Dar cu unul care nu opreste transmisia e total absurd sa fortezi lumea. Vacinurile curente pentru covid nu dau imunitate nazala adica virusul se multiplica nestingherit in nas deci transmisia nu e mai slaba la vaccinati. La capitolul protectie pulmonara s-ar putea sa existe ceva protectie dar cu atata propaganda si dezinteres in a face studii stiintifice e greu de stiut cata. Cica 75% pentru delta…poate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.