Afacerile imobiliare de la TVR şi sutele de milioane de euro care cer schimbarea

1,6 milioane de lei este suma pe care Curtea de Conturi o reproșează conducerii TVR drept ”prejudiciu la bugetul de stat”. Televiziunea a înstrăinat o clădire din Cluj, la schimb cu una oferită de primărie.

Nu am niciun merit în descoperire.Raportul Curții a fost luat la mână de Median Research Centre (MRC), un think tank care a făcuto amplă analiză a situației structurale din televiziune.

L-am sunat pe Tudor Giurgiu.

Era șeful TVR în 2006, cînd instituția a oferit primăriei conduse de Emil Boc fosta clădire a Cazinoului din centrul Clujului la schimb cu Școala nr. 6.

”Nu am nicio remușcare”, a declarat fostul președinte al televiziunii publice.

”Acel sediu de fost cazinou stătea nefolosit, iar TVR Cluj căuta un sediu pentru că împărțea unul cu Radioul”, și-a amintit Tudor Giurgiu.

El știa că ”a existat această interpretare din partea Curții de Conturi că am fi creat un prejudiciu, dar, sincer, reproșurile mi se par obtuze, pentru că am cedat ceva ce nu foloseam și nu puteam folosi”.

Curtea de Conturi susține că imobilul dat de TVR era din patrimoniul public al statului și avea o valoare de inventar de 2,8 milioane de lei. ”Tranzacția nu s-a efectuat conform normelor legale prin hotărâre de guvern, ci printr-un contract de schimb imobiliar, fără obligații de sultă, cu Consiliul Local Cluj-Napoca, primindu-se în schimb un imobil în valoare de 1,17 milioane de lei”, scrie în raport.

Diferența de 1,6 milioane de lei e socotită prejudiciu.

”Prin adresa înaintată entității controlate s-a dispus luarea măsurilor de intrare în legalitate”, scrie în raportul Curții. TVR a rămas, însă, pe poziții.

Vechi de zece ani, dar actualizat de situația de urgență de la TVR, cazul acesta e interesant.

El arată că, de fapt, controlul parlamentar pentru media publică nu e prea mult, ci e prea puțin precis.

Analiza MRC susține că televiziunea nu a prezentat niciodată Parlamentului defalcarea pe capitole a cheltuielilor! Nu o defalcare contabilă, aproape deloc folositoare, ci una financiară, ca în orice companie modernă.

10 ani la rând de pierderi a adunat TVR din 2006 și până în prezent

Citind observațiile think tank-ului, te gândești dacă n-ar fi util un proces de ”inginerie inversă” pentru a înțelege ce se întâmplă cu televiziunea publică.

Să privim eșecul TVR drept un produs final, pe care, ca să-l înțelegem, să-l separăm în componente originare.

Primul șurub. Din statistică rezultă că oamenii din fruntea instituției nu poartă rolul decisiv și demonic pe care suntem tentați să li-l acordăm.

Din 1989 și până azi, TVR a avut 17 directori. Dacă îi eliminăm din calcul pe cei interimari, dintre care unii au avut mandate de doar câteva luni, cei 12 președinți ”plini” au o medie a mandatului de doi ani și o lună. Jumătate din mandatul legal.

Doar 2 din 12 directori ”plini” ai TVR, Cristian Hadji-Culea și Valentin Nicolau, au ajuns la trei ani de mandat, jumătate din directori neatingând nici măcar doi ani din mandatul legal de patru ani (tabelul realizat de MRC)

Dar, într-o instituție, nu doar directorul general deține puterea. Dacă extindem discuția la cei din Consiliul de Administrație sau la directorii de departamente, atunci observăm că fiecare guvernare a avut zeci de astfel de oameni cu influență asupra evenimentelor.

Împreună, din administrațiile ultimilor 26 de ani au făcut parte

sute de oameni, teoretic cu posibilitatea de a urni lucrurile.

Ei avut profesii diverse, calificări amestecate, temperamente câtă frunză și iarbă și rutine diferite de exercitare a puterii.

Aproape toți au eșuat.

În Germania, care are un sistem parlamentar de numire în CA, foarte asemănător cu noi, timpul real al continuității mandatelor este de 5 ori mai mare!

Fără ca aceste cifre să deresponsabilizeze, uitați cum sună: după ce președinții TVR sunt concediați în medie la doi ani, iar sute de oameni din conducere nu sunt în stare să schimbe ceva într-un sfert de secol, cât de realist e să ne imaginăm că toți n-au vrut sau n-au știut?!Mai degrabă, problema e în altă parte.

Legea e o altă componentă care merită analizată. Câteva observații:

1. Oamenii din CA și președintele director general pot fi schimbați anual de către Parlament fără să fie nevoie de o motivație a demiterii sau de un criteriu de performanță.

Acesta e un punct pe care Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch, dar și alte ONG-uri l-au semnalat în mod repetat.

Ioana Avădani și Mircea Toma și-au dat bacalaureatul în societatea civilă sesizând aspectul schimbării arbitrare din media publică. În acest ritm, ei vor ieși la pensie fără să fie modificat un punct simplu în lege.

De fapt, unul dintre aspectele exasperante legate de TVR și SRR sună chiar așa: nu suntem atât de departe, strict legislativ vorbind, de o soluție. Legea nu trebuie făcută de la zero. E nevoie de câteva modificări, importante, dar de câteva!

Nu participăm pe malul Gangelui la o sărbătoare hindu frenetică, în care nu știi cum să te ferești printre milioanele de pelerini. Ar fi suficienți câțiva pași firești, logici, calmi.

230 milioane de euro pe an cheltuiesc, împreună, televiziunea și radioul publice din România

215 milioane de euro este piața de publicitate a tuturor televiziunilor și radiourilor private din România

2. Dovadă că se poate e chiar faptul că unele modificări au fost deja acceptate, principial, de către parlamentari. De pildă, senatorul Georgică Severin a venit cu un proiect de lege care separa poziția de președinte director general de cea de director executiv.

Ar fi pentru prima oară când cineva din fruntea celor doi coloși din media publică ar putea să se ocupe exclusiv de business, fără să mai poată influența editorialul. Acest lucru ar opera o necesară separare între publicistică și comercial. E un lucru fundamental pentru garantarea libertății de exprimare.

Cum se petrec lucrurile acum? Șeful TVR, care are în aceeași mână și deciziile editoriale, și cele de business, merge la ANAF pentru reeșalonarea datoriilor. Negociază. Își reprezintă instituția pentru că asta trebuie să facă.

Iar mâine, tot el răspunde la telefonul ministrului de finanțe care, să zicem, este supărat că îl atacă Dragoș Pătraru pe post.

Tabloul nu este deloc deplasat, aceste lucruri s-au întâmplat de mii de ori, la radioul și la televiziunea publice.

Ele au epuizat timpul șefilor TVR și SRR, au slăbit încrederea jurnaliștilor și, în ultimă instanță, au dezamăgit publicul.

MRC citează un raport The European Audiovisual Observatory care plasează TVR pe ultima poziție ca share de audiență dintre toate stațiile publice ale continentului.

Rezultatul? Doar 1 din 20 de televizoare din România stă deschis pe TVR. Raportul dintre ceea ce cheltuiește și ceea ce oferă face din TVR un televizor HD care funcționează cu casete VHS, după o expresie a lui Cristian Delcea, în ”Adevărul” de azi.

Iar cum răspunde TVR cererilor legitime de control public vedeți aici, tot în studiul MRC.

Deocamdată, proiectul lui Georgică Severin a picat, dar separarea editorialului de business se va impune până la urmă. Nu vom reinventa noi presa după sute de ani.

Așa funcționează jurnalismul, nu altfel. Pentru că fără libertate de expresie, misiunea publică a televiziunii și a radioului nu va putea fi îndeplinită.

Potrivit European Media Systems Survey, rectitudinea percepută a televiziunii publice este slabă, românii considerînd-o drept influențabilă de către partide și de către ”patroni”.

Citiţi articolul integral pe www.tolo.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.