„Al. Ioan Cuza s-ar supăra foarte mult dacă ar auzi că spunem Mica Unire”

24 ianuarie 1859 Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Istoricul Adrian Cioroianu a explicat într-o intervenție pentru B1 TV de ce este greșită formularea Mica Unire pentru semnificația zilei de 24 ianuarie, când românii serbează Unirea Principatelor:

„Alexandru Ioan Cuza s-ar supăra foarte mult dacă ar auzi că spunem Mica Unire. Este și incorect din punct de vedere istoric. El a fost exponentul unei generații admirabile, probabil una dintre cele mai benefice generații din istoria noastră, generația pașoptistă.

Nu au făcut o unire mică, au făcut o unire uriașă. A fost mai greu de făcut decât unirea din 1918. A fost o unire în timp de pace, în timp ce România nu era independentă, în timp ce România nu avea un statut deloc sigur și în aceste condiții semnificația zilei de 24 ianuarie este efectiv de o importanță exponențială pentru istoria noastră modernă.

Fără acea unire, care nu e deloc mică, e greu de iamginat cum cele două state, Moldova și Țara Românească, ar fi terminat secolul al 19-lea.

Altfel, unite sub domnia lui Carol I, care a avut inspirația de a continua reformele lui Alexandru Ioan Cuza și ale generației sale, în aceste condiții tânăra Românie a făcut un salt de proporții cosmice față de ce eram la 1848 și ce aveam să fim la sfârșitul secolului al XIX-lea, înainte de Primul Război Mondial”.

Cioroianu consideră că avem nevoie şi astăzi de oameni vizionari asemenea generaţiei paşoptiste.

„Sigur că istoria ne învaţă mereu, dar nu şi cum să fim inteligenţi mâine. Dar măcar ne arată ce au greşit alţii ieri. Şi, din acest punct de vedere, istoria ne arată că ceea ce contează în evoluţia popoarelor este această încăpăţânare, această dorinţă de a sluji un ideal, pentru că, în momentul în care o serie de oameni politici puneau la cale alegerea lui Alexandru Ioan Cuza şi la Bucureşti, cine s-ar fi gândit atunci că în 70 de ani am fi avut un stat care să includă Transilvania, Bucovina, Dobrogea şi Banatul ş.a.m.d.

Vedeţi ce înseamnă încăpăţânarea acelei generaţii paşoptiste care a fost aceea care a dus la Unirea lui Cuza, apoi la Războiul de Independenţă şi cucerirea acesteia, declararea Regatului… Şi, în genere, sfârşitul de secol XIX românesc este, în opinia mea, poate cea mai bună perioadă pe care am avut-o în istoria noastră. Şi toţi erau nişte idealişti. Vreau să spun că în anul 1848 ceea ce cereau ei erau aproape imposibil, era rupt de realitate.

Dar uite că puterea viziunii şi puterea idealului şi a consecvenţei de a le urmări ne arată că şi astăzi avem nevoie de oameni vizionari, de oameni care să creadă în idealurile lor şi care să depună eforturi şi timp şi viaţă pentru înfăptuirea acelor idealuri”, a spus Cioroianu, potrivit Agerpres.

El a arătat că trebuie să vorbim despre marile noastre momente oricând, nu numai la ceasurile aniversare.

„Drept care îi sfătuiesc pe concetăţenii mei să nu neglijeze istoria naţională şi şansa de a vorbi dintr-o cu totul altă poziţie astăzi. Adică România de astăzi stă la toate capitolele infinit mai bine decât erau Principatele pe cale de a se uni sub Cuza. Deci e evident o evoluţie. Şi acest lucru trebuie să ne bucure, dar să ne şi crească responsabilitatea.

Îi sfătuiesc pe români să înţeleagă faptul că Unirea e un proces, nu e o zi pur şi simplu din calendar în care s-a întâmplat ca şi cum s-ar deschide un ghiocel s-a deschis Unirea. Nu. Unirea s-a consumat în ani, în ani de zile. Şi procesul început de Alexandru Ioan Cuza va continua cu domnitorul Carol I ş.a.m.d.

Şi, aşa cum spuneam, să încercăm să scoatem din discursul public astfel de noţiuni aberante cum ar fi Mica Unire, care sunt oarecum peiorative şi cred că nu sunt meritate nici de Cuza, nici de generaţia lui”, a concluzionat Adrian Cioroianu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

36 de Comentarii

 1. Alexandru Ioan Cuza Domn al României Mari ! Trăiască Romania Mare !

 2. Unire cine cu cine ? Vallahia cu Moldova ? Guvernele au rămas ( două), armatele au rămas( două) , politica economică a rămas (două) etc.
  În fond noi am înghițit și faptul că în 7 noiembrie am sărbătorit Revoluția din Oktombrie.

 3. Sa nu-l suparam pe Cuza. Cind eram eu scoler nu se zicea Unirea Mica. Au venit pseudodemocartii astia dupa 1990 cu formula Mica Unire. Propun sa-i zicem Prima Unire si Unirea Definitiva( 1918). In acest mod nu dominuam imporatnta niciuneia din ele…

 4. Măăă,. Cioroianu nu e istoric, la fel cum nici Pop, academicianul șef nu sunt istorici,, Sunt doar povestitori de basme și aiureli de ragul căscaților cu insomnie..

 5. Minimalizarea a orice este scoala UBB promovata de catre micul ziarist, Cristoiu. Selectia naturala ne va scapa de miculutii utecisti ceausisti.

 6. Generatia marxistoida sub „acoperire masonica” a consfintit prin UNIRE, ca urmare a CONSECINTELOR MACELULUI MARXIST euro-asiatic
  de la 1853-1856 incheiat cu Tratatul de Pace de la Paris unde TRADAND ALIATUL OTOMAN, Anglia si Franta au pecetluit AUTONOMIA PRINCIPATELOR fatza de Imperiul Otoman si DESCHIDEREA DEMERSURILOR UNIRII…

  Dar anglo-francezii NU AU TRADAT doar Imperiul Otoman cu care s-au aliat contra Imperiului Tzarist care OCUPASE PRINCIPATELE care se aflau sub SUZERANITATE OTOMANA, ci si Rusia TZARISTA ce SALVASE Europa de REBELIUNILE TERORISTE organizate de TERORISTUL Marx,
  alias Herzen in cardasie cu TERORISTUL Engels, alias Bakunin si „generatiile pasoptiste europene marxistoid-masonice” care au pornit de la Paris spre Berlin, Roma, Viena, Budapesta, Bucuresti si Iasi!!! Ocuparea PRINCIPATELOR ROMANE in 1853 ARE LEGATURA CU STARPIREA „generatiilor” RETRASE AICI dupa ELIBERAREA Europei din 1848-1849!!!

  In ce priveste IDOL LATRAizarea „generatiei pasoptistilor MARXISTOIZI ‘masonici'” e potrivita vorba romaneasca: Nu da vrabia din mana pentru Cioara de pe gard”…

 7. Cel ce preaslăvește pe cutare sau cutare de cele mai multe ori va fi dezamăgit. Așa sînt făcute cărțile de la-nceput, sînt măsluite.
  Cel ce preamărește poporul român nu greșește niciodată.
  Așadar, PS: Tata lui Cuza a fost boier, asupritor al oamenilor; nimeni nu-și poate justifica cinstit acapararea de pămînt în nume propriu. Mama a fost fanariotă cu amestec genovez.

 8. OK ,maretule ,,istoric,, si MAREA UNIRE din 1918 ,cum s-o numim ?
  Cum sa fie ,,unire uriasa,, in 1859, fara Transilvania,Basarabia,Bucovina si Dobrogea, adica intregul neam ?!
  S-ar supara Cuza zici tu ?Eu nu cred ! El era interesat ca si Carol al 2/lea ! De maria Obrenovici,de diverse slujnicute !
  De aceea i-a facut viata un adevarat calvar sotiei ,DOAMNA ELENA ,obligand-o sa-i adopte cei doi bastarzi ai m.obrenovici si unul al slujnicei !
  Prostovane ,unirea a fost rezultatul gandirii politicienilor de atunci sprijiniti de FRANTA !
  Daca prima adunare avea loc la Bucale si aceia alegeau domn pe Sturza sau Pizdescu ,in Moldova se alegea obligatoriu acelasi personaj! Nu Cuza a facut UNIREA ,ci unionistii l-au facut domn !
  A fost ridicat de marii politicieni ai vremii care credeau in onoarea unui militar !
  Cum putem sa ne batem joc de FERDINAND INTREGITORUL ,care pentru neamul romanesc a declarat razboi GERMANIEI ,tara lui natala
  si a reusit sa uneasca intr-un singur stat teritoriile noastre ?!
  Nu va ganditi la,, onoarea si patriotismul,, lui joiannis cand pronuntati regele FERDINAND !!!

 9. Porcaria cu Mica Unire e mostenire interbelica…cand Propaganda legionara a introdus termenul Romania dodoloata, un termen absolut scarbos….Unirea de la 1856 este principala Unire, atunci a aparut tara numita Romania. Este o opera romaneasca, nationala….Unirea de la 1919 este in primul rand datorita Rusiei….Asa cum fara Rusia NU ar fi existat Independenta de la 1877, fara Rusia nu ar fi existat Unirea de la 1919….Reamintesc ca de la 1883 Romania regala era inclusa in Tripla Alianta, alaturi de Gernania si Austro Ungaria, fapt ce abandonase definitiv Transilvania la Austro – Ungaria. Prin Tratatul de aderare la Tripla Alianta Romania se angajase sa nu primeasca refugiatii pro- romani din Transilvania….La 1916 Romania regala era tot in Tripla Alianta si acolo ramanea daca Rusia nu baga Romania in Antanta in secret, contra vointei Monarhiei germane de la Bucuresti….Bagarea Romaniei in Antanta, luptele romanilor de la Marasesti alaturi de soldatii rusi contra Germaniei, infrangerea totala a Armatei austro-ungare de catre Arnata rusa, astea au facut Unirea de la 1919….pentruca astea au demolat Monarhia de la Viena, in acest mod Transilvania a ramas fara stapanul ei de zeci de ani…Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie a avut loc pentru ca Monarhia de la Viena se prabusise definituv in noiembrie 1919…

 10. „unirea” a fost un smen valah sa le fure tara si mosiile moldovenilor. boierii si taranii cu capul pe umeri la vremea aia nu au fost de acord. iar in bucuresti nici macar n-a iesit cartoforul libidinos, presiunea strazii a fost cea care a asigurat „alegerea”. privind retrospectiv , unirea a fost o imensa ticalosie – dovada a permis nasterea unor monstruozitati precum ceasca dej si taota pletora comunista care i-a scarbit pana si pe stalinistii inveterati cu cruzimile de care au dat dovada.

 11. „Alexandru Ioan Cuza a fost ales la București ca domn al Principatelor, eveniment în urma căruia a depus următorul jurământ:
  „Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române. Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor!”.

  Totodată, la împărțirea steagurilor militare în tabăra de la Cotroceni, din 1 septembrie 1863, Cuza a mai ținut un discurs:
  Ofiţeri, subofiţeri, caporali şi soldaţi! Această zi va fi una din cele mai însemnate din datinile noastre. Steagurile cele vechi aduceau aminte suvenire triste, de vreme ce ele înfăţişau ţările despărţite. Astăzi, voi primiţi din mâinile noastre steagul ce întruneşte colorile ţărilor surori, aşa precum voinţa unanimă a românilor a unit pe capul nostru coroanele ambelor ţări. Primind steagurile cele două, aduceţi-vă pururea aminte că vă încredinţez coroana ţării. Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudorile muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României! Juraţi să păstraţi cu onoare şi fără pată steagurile voastre şi astfel veţi corespunde încrederii şi aşteptării ce am pus, cu ţara întreagă, în oaste. Juraţi a le apăra în orice întâmplare, ca un sfânt depozit ce încredinţez bravurii şi patriotismului vostru! Să trăiască România!”.

 12. Termenul Romania Mare e o golaneala legionaroida… Termenul Ungaria Mare va convine?…Mie nu imi convine.

 13. Fara REVOLUTIILE cele de REDESTEPTARE a NEMULUI nostru cel ROMÂNESC din anii 1821 si 1848, IDEALURILE si SCOPURILE acestora,
  NU AR FI PUTUT EXISTA UNIREA de la 1859, realizata sub DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza.
  NU AR FI PUTUT EXISTA VICTORIA din RAZBOIUL de INDEPENDENTA din 1877, DATORITA ARMATEI ROMÂNE FORMATE de catre DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza.
  NU AR FI PUTUT EXISTA VICTORIA din WWI si WWII, DATORITA ARMATEI ROMÂNE FORMATE de catre DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza .
  NU AR FI PUTUT EXISTA ROMÂNIA de AZI (post ’89), DATORITA ARMATEI ROMÂNE FORMATE de catre DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza.

  „Steagul e România, acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României ! Juraţi să păstraţi cu onoare şi fără pată steagurile voastre şi astfel veţi corespunde încrederii şi aşteptării ce am pus, cu ţara întreagă, în oaste. Juraţi a le apăra în orice întâmplare, ca un sfânt depozit ce încredinţez bravurii şi patriotismului vostru ! Să trăiască România !”. (Discursul lui Cuza la împărțirea steagurilor militare în tabăra de la Cotroceni, din 1 septembrie 1863).

 14. @doru popescu
  nu tre sa zbiei ca sa debitezi bazaconii !
  ,,NU AR FI PUTUT EXISTA VICTORIA din WWI si WWII, DATORITA ARMATEI ROMÂNE FORMATE de catre DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza,,
  NU AR FI PUTUT EXISTA @doru popescu daca bunica-sa, nu era polenizata de catre DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza.
  sic !

 15. Armata ROMÂNA (cea cu VICTORIILE din 1877, WWI, WWII, Revolutia din ’89) … NU AR FI PUTUT EXISTA fara UNIREA realizata de catre POPORUL nostru cel NAȚIONAL si MAJORITAR de tip ROMÂNESC din 1859, in URMA careia DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza a FORMAT si ARMATA cea UNITA a ROMÂNIEI !
  DEH … ISTORIA noastra BAT’O VINA !

 16. Armata ROMÂNA (cea cu VICTORIILE din 1877, WWI, WWII, Revolutia din ’89) … NU AR FI PUTUT EXISTA fara UNIREA realizata de catre POPORUL nostru cel NAȚIONAL si MAJORITAR de tip ROMÂNESC din 1859, in URMA careia DOMNITORUL cel PAMANTEAN/Cuza a FORMAT si ARMATA cea UNITA a ROMÂNIEI !

  PS. MENTIONAREA cu mult CALM a acestei REALITATI … poate ‘rasuna’ ca un ‘zbei’ pentru alte neamuri STRAINE, MIGRATORE si MINORITARE doar pe acest TARAM ROMÂNESC !

 17. @doru popescu

  numai ca bazele moderne ale armate romane ,le-a pus razboinicul prusac CAROL 1 !Cu armament modern,nu cu pistoale turcesti,ca pe timpul lui Cuza !
  deh …cultura generala ,bat-o vina !

 18. „in 1859, fara Transilvania,Basarabia,Bucovina si Dobrogea, adica intregul neam” mai usor cu pianul pe scari – Dobrogea a fost a bulgarilor vreme de vreo 1500 de ani , vremlnic a cucerit-o hraparetul mirciulica batranul suspect de fratricid si casatorit numa cu unguroaice ca ce sa vezi cam toti basarabeastii de la banfi si lackfi la dobokai – dona Clara. Dobrogea ne-au dat-o rusii drept compensatie ptr bugeac ca aveau nevoie de port in ape calde si au fost oarecum fairplay in stilul lor specific.
  iar toata porcaria asa cu unirea a fost doar o nemernicie de proiect de masonic menit sa indeparteze omul de Dumnezeu si Morala si sa-l distruga in cea mai abjecta sclavie. si asta se putea face doar distrugand regatele si imperiile medieval crestine dupa ce in prealabil le-au determinat sa se lupte intre ele pe tot felul de motive. 1848 si cu intarziere 1859 la noi este continuarea macelului iudeomasonic din 1789 ea insasi o continuarea a masacrelor angloiudeoprotestante din 1649 al satanicului cromwell. exista un motiv foarte bine inemeiat ptr care principalele rituri masonice sunt scotian si francez. ghici pe care parte eram noi? GHICI! Si care a fost primul lucru facut de gobiernul grecului kogalniceanu blestemat fie-i numele si neamul in veci ? Eliberarea tiganilor sio acordarea cetateniei iudeilor refugiati din Rusia unde erau macelariti pe banda rulanta de guvernul tarist satul de uneltirile si ticalosiile lor! Unirea de orice fel a unor popoare similare dar nu identice a fost dintotdeauna si va fi intotdeauna o napasta cumplita! Vezi austria si germania. Cand s-au unit sub penelul unui „artist” a inceput ciomageala mondiala.

 19. Pentru un cunoscator a istoriei titlul este penibil.

 20. doru popescu Pacat ca nu doare prostia.Daca ar durea as spera sa nu ai tratament.Sa urli de durere. Cum poti debita cu atata nosnsalanta atatea prostii ?

 21. Spuneam la 13:02 sub canonafa rachetelor si dronelor TERORISTE sovietice, Hamas, Hisbollah si Huthi:

  Dez axon natul rollasonat Neagu Mircea e in mod inconfundabil ANTISEMITUL/CARE URASTE ATAVIC EVREII doru popescu FARA Dumnezeu(e vorba de Dumnezeul ROMANILOR pe care l-a invocat Cuza!!!) care citeaza tamp din VOIEVODUL multietnic!!! INTRONATUL in 1859 de catre Anglia si Franta, Cuza, ar fi fost HUIDUIT daca in loc sa-l invoce pe Dumnezeu in fatza MULTIMII ADUNATE, ar fi vorbit de ZEII geto-dacilor si de ritualul sacrificarii celui mai iubit fiu…

  Imperiul Tzarist A OCUPAT in 1853 Principatele/Voievodatele Moldova si Tara Romaneasca si nu si-ar mai luat TALPASITZA nici la 1856 si nici la 1877 daca NU INTERVENEAU Anglia si Franta, LA SOLICITAREA Imperiului Otoman…

  Rusia Sovietica si URSS ne-au RAPZUIT TERITORIILE PE CARE NU LE-AU CEDAT PANA AZI!!! Dar ce sustin cu o MONSTRUOZITATE INFERNALA
  dez axon natii rollasonati doru popesti? Ca noi trebuie sa le multumim „rusilor”, e vorba de fapt de BOLSEVICII lu Lenin, ca ne-au „donat” Transilvania!? Dar sa procedam logic evaluand REALITATEA ISTORICA: Imperiul austro-ungar fiind DESFIINTAT, imediat FIIND CREATE STATE SUVERANE din STATELE COROANEI HABSBURGICE care dispuneau de PARLAMENTE PROPRII si DEPUTATI ai PARLAMENTELOR austriac si ungar!!! Era IMPOSIBIL ca Transilvania „SA RAMANA IN CONTINUARE in Regatul ungar DESFIINTAT, TRANSFORMAT de Comintern
  in „republica BOLSEVICA” si ulterior la interventia ARMATEI ROMANE in „republica ILEGALULUI Horthy” care a FASCIZAT-O in loc sa
  REINSTAUREZE Monarhia SECULARA, in baza careia INVOCA DIN 1990 ungaria mare”!!!

  Intrebare de baraj pentru dez axon natii rollasonati: De ce in 1919 Rusia sovietica NU A INVADAT Ungaria devenita sub Bela Kun
  COMINTERNISTUL „republica BOLSEVICA”, CONSERVAND-O si INCORPORAND-O ?

 22. Curat. Credeam ca am spus primu din primii ca e mare . Cand o sa fie Maia presedinte mutam si ziua nationala a Romaniei.

 23. UNIREA de la 1859 (un ACELASI DOMNITOR in Moldova si Tara Româneasca) a fost EFECTUATA (in doi pasi/5 si 24 ianuarie 1859) de catre POPORUL nostru cel ROMÂNESC, conform VOINTEI sale EXPRESE (de STAT de tip UNIC si UNITAR). ACEIASI vointa precum CEA de pe vremea lui Burebista, Decebal si Mihai, si conform CERINTELOR reDESTEPTARII NAȚIONALE din epoca Revolutiilor AUTOHTONE din 1821 si 1848. Si FARA A LUA IN SEAMA ‘recomandarile’ EXTERNE ale celor 5 mari imperii ale vremii, adica IN CIUDA acelor ‘recomandari exprese’ de ‘alegere de conducatori diferiti in cele doua Principate ROMÂNE’.
  FARA ca POPORUL nostru cel ROMÂNESC sa FI IGNORAT COMPLET acea ‘recomandare’ (printr-un act de VOINTA PROPRIE/de SUVERANITATE si INDEPENDENTA NAȚIONALA) ROMÂNIA NU S-AR FI UNIT NICIODATA !

  DumneZEU era (ca nume) la anul 1859 tot acelasi ZEU stravechi, mitologic, autohton si pre-crestin al NATURII venerat pe acest taram stravechi al geto-dacilor ! Cuza NU l-a numit nici El/Elohim si nici Yahwe/Iehova !
  Sintagma „uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât” arata ca el se referea la religia cea paleocrestina si crestina (a DREAGOSTEI si IUBIRII a lui Iisus, adoptata si adaptata de catre neamul nostru cel stravechi si autohton geto-dacic la anii 50 AD) si NICIDECUM la religia lui Yahwe (a URII si RAZBOIULUI).

 24. La 1 ianuarie 1848 a intrat în vigoare o convenție moldo-munteană prin care a fost desființată vama dintre cele două țări. Actul a fost precedat în 1842 de un proiect de unificare al măsurilor și greutăților.
  Ideea Unirii Moldovei și a Țării Românești, avansată încă din secolul al XVIII-lea a devenit, după războiul Crimeii (1853 – 1856) o temă de prim plan a dezbaterii politice, atât în cele două Principate, cât și pe plan internațional. Situația externă se arăta favorabilă; înfrângerea Rusiei și hegemonia politică a Franței ofereau un context prielnic punerii în practică a proiectului, cu atât mai mult cu cât Napoleon al III-lea, împărat al francezilor, dorea un bastion răsăritean favorabil politicii sale, care să contrabalanseze expansiunea rusească și să contribuie, alături de Italia, la subminarea sau chiar destrămarea monarhiei austro-ungare.
  Deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. (Articolul 1 prevedea unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul”. Articolul 2 garanta autonomia Principatelor. Articolul 3 prevedea alegerea unor domni (hospodari) separați în cele două principate).

 25. UNIREA de la 1859 (un ACELASI DOMNITOR in Moldova si Tara Româneasca) a fost EFECTUATA (in doi pasi/5 si 24 ianuarie 1859) de catre POPORUL nostru cel ROMÂNESC, conform VOINTEI sale EXPRESE (de STAT de tip UNIC si UNITAR). ACEIASI vointa precum CEA de pe vremea lui Burebista, Decebal si Mihai, si conform CERINTELOR reDESTEPTARII NAȚIONALE din epoca Revolutiilor AUTOHTONE din 1821 si 1848. Si FARA A LUA IN SEAMA ‘recomandarile’ EXTERNE ale celor 5 mari imperii ale vremii, adica IN CIUDA acelor ‘recomandari exprese’ de ‘alegere de conducatori diferiti in cele doua Principate ROMÂNE’.
  FARA ca POPORUL nostru cel ROMÂNESC sa FI IGNORAT COMPLET acea ‘recomandare’ (printr-un act de VOINTA PROPRIE/de SUVERANITATE si INDEPENDENTA NAȚIONALA) ROMÂNIA NU S-AR FI UNIT NICIODATA !

 26. NIMENI NU NE-A „donat” Transilvania !
  ROMÂNIA s-a NUMARAT printre INVINGATORII (ai ANTANTEI) din WWI, in ciuda RETRAGERII RUSINOASE a rusilor de pe frontul de est.
  Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric (in epoca WWI si post WWI) în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. ACESTA a fost SCOPUL intrării României în WWI de partea Antantei !

  Razboiul de ELIBERARE a Transilvaniei (alt razboi, post WWI):
  12 noiembrie 1918 – Primele trupe din armata română intră pe teritoriul Ungariei și ocupă trecătoarea montană de la Tulgheș.
  13–20 noiembrie 1918 – Trupele românești ocupă mai multe trecători montane importante de la granița de nord-est cu Ungaria.
  25 noiembrie 1918 – Armata română eliberează Târgu-Mureș.
  7 decembrie 1918 – Armata Română intră în Brașov, în sud-estul Transilvaniei.
  7 decembrie 1918 – Armata Română depășește linia de demarcație fixată prin Convenția de armistițiu de la Belgrad (râul Mureș) și înaintează spre Turda, cu scopul de a ocupa Clujul.
  12 decembrie 1918 – Trupele române intră în Sibiu (sudul Transilvaniei).
  24 decembrie 1918- Trupele române intră în Cluj.
  14 ianuarie 1919 – Trupele române ajung la Baia Mare.
  18 ianuarie 1919 – Trupele române intră în Sighetu Marmației.
  19 aprilie 1919 – Trupele române intră în Satu Mare.
  20 aprilie 1919 – Trupele române intră în Oradea.
  1 mai 1919 – Trupele române ajung la râul Tisa.
  3 august 1919 – trupele române intră în Timișoara.

 27. Cele mai multe comentarii – dincolo de injuriile scârbos etalate, de precaritatea mânuirii limbii naționale – evidențiază o îngrozitoare absență a culturii istorice elementare. Și, in plus, mă întreb stupefiat: cum de au timp respectivii să scrie hectare de aiureli, aici și cam pe la toate publicațiile electronice?!

 28. @Ion:

  Nu te mai mira sau mira-te doar daca esti nou pe aici. Forumurile acestei publicatii sint pline de aberatii ale unora ca: axon, ics, Ileana Rollason, mai demult Al. I-am enumerat pe cei mai indirjiti si oarecum mai structurati in aberatiile pe care le produc. Ics si axon, care se intrec in minciuni sfruntate, sint aparuti odata cu razboiul din Ucraina. Dupa toate probabilitatile, sint puri si simplu agenti de propaganda ai Rusiei. In afara de ei, mai exista o intreaga plevusca de troli, care isi schimba mereu pseudonimul. Dau un exemplu de aberatie mai mult decit batatoare la ochi: Bulgaria ar fi stapinit Dobroge 1500 de ani. Ipochimenul nu spune de cind pina cind, uitind ca statul bulgar dispare in secolul 15.

 29. Dobrogea a fost locuită din timpuri străvechi de triburi trace. Așa cum Herodot menționează în Istoriile sale, în 514 BC, anul expediției lui Darius, Dobrogea era locuită în mare parte de triburi geto-dace.
  Între 55-44 BC Dobrogea și cetățile grecești de pe malul mării au fost înglobate în statul dac al lui Burebista.
  Pe vremea exilului lui Ovidiu la Tomis/(8-17 AD), Dobrogea apartinea inca geto-dacilor.
  Dobrogea a fost inclusă în provicia romană Moesia Inferioara de către împăratul Octavian Augustus.
  În timpul războaielor dacice Dobrogea a fost un teatru de război între daci si romani (102 AD).
  Odată cu împărțirea definitivă a imperiului (395 AD) Dobrogea intră în componența Imperiului Bizantin.
  Printre barbarii care au început să apară pe teritoriul Dobrogei în secolul al III-lea se numără goții, gepizii și hunii.
  Dobrogea a rămas sub dominație bulgară intre 679-971 AD.
  Dobrogea a retrecut în stăpânirea bizantină în 971.
  În jurul anului 845 AD, în zona Dunării și a Dobrogei este menționat poporul N.nd.r. (vlahii/proto-românii).
  În 1185, are loc răscoala fraților vlahi Asan și Petru, iar Dobrogea intră sub dominația statului Imperiului Vlaho-Bulgar.
  După marea invazie mongolă din 1241, Dobrogea este ocupate de tătari.
  Între 1352-1359, odată cu scaderea puterii Hoardei de Aur, Țara Românească ia în stăpânire gurile Dunării.
  Mircea cel Bătrân a alipit Țării Românești Dobrogea în 1388/9.
  În anul 1420, sultanul Mehmed I cucerește Dobrogea. După cucerirea Dobrogei, otomanii au transformat-o într-un sangeac.
  Prin Tratatul de la Berlin din 1878, s-a recunoscut independența României în a cărei componență intrau Delta Dunării, Insula Șerpilor și Dobrogea de nord.
  Armistițiul cu Germania (11 noiembrie 1918) avea să găsească România și în stăpânirea teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră.

 30. @mai garbuze…
  Asta doar daca Bulgaria ar fi existat inaintea erei noastre. Intre 1420 si 1878 a fost parte a Imperiului Otoman (Mircea cel Batran a preluat controlul de facto si de iure pe la 1389, intitulandu-se despot al Dobrogei). Iar bulgarii au ajuns pe teritoriul de azi al tarii ce le poarta numele prin secolele 6-7, primul țarat fiind intemeiat la 680-681, apoi s-a prabusit, a aparut al doilea, dar banuiesc totusi ca toata lumea cunoaste aceste elemente, asa cum foarte documentatul raspuns al dlui Doru Popescu ne invata.

 31. primul impeiru bulgar 680 inffintat de asparuh. slavii intra in bulgaria de azi prin moesia in 476 cand teritoriul de la sud de duanre intra in componenta imperiului bizantin incapabil sa il apere. slavii asimileaza tracii elenizati romanizati si goticizati prezenti acolo. In 1397 turcii au recucerit dobrogea ciordita de crimanlul fratricid mircea bosorogu’, in 1404 profitand de razboiul civil turcaletz din nou a venit ciorditorul fratricid corcit cu ungurii. in 1420 turcaletzii au luat-oi din nou definitiv SI AU INTEGRAT-O in SANJAKUL SILISTRA parte a Eialetului Rumeliei adica Bulgaria + Grecia de azi.
  Deci timp de 1189 -24 de ani cat au ciordit-o romanii Dobrogea a fost bulgareasca indiferent ca bulgaria era independenta sau sub sub greci turci etc. Mai pune si aia 204 ani de cand au venit bulgarienii (slavi) pana cand au venit bulgarii (turcici) si ajungi la 1402 de ani cu tot cu aia 24 neleigitimi ai spurcaciunii basarabe si a progeniturii lui unguresti facuta cu Maria Tomlay – Mihail care ungur intre noi fie vorba a fost mult mai competent decat tasu la ciordeala tinand-o 16 ani deh sangele de ungur isi manifesta superioritatea si daca n-ar fi fost bastarzii de Aldea de Vlad, unu bandit altu psihopat, probabil ca acum Dobrogea ar fi fost ungureasca. Anyway ptr labus ala trist de doru popescu vezi ca i-ai uitat pe cei mai jmekeri dintre toti – Vizigotii, tarane VIZIGOTII Alaric cuceritorul Romei s-a nascut la Peucia in DOBROGEA!. Asa ca las-o mai moale cu continuitatea protoconista ca pea-aici s-au plimbat multi si au lasat urme adanci, n-au plecat mai departe cum te mintea pe tine analfabetul de cizmar si odioasa lui academiciana de la sangerosii aia de bulgarosarboci olteni. Iar pe talharii astia de daci traci si alti cotcodaci care nus tiau sa construiasca nimic doar sa prade si sa se imbete numai cine n-a vrut nu i-a asimilat si inrobit.

 32. Cioroianu este primul istoric cu mare priza la public care demoleaza de la inaltimea sa o mare nedreptate. Este curajos pentru ca este oltean vertical si inteligent. S-a vorbit mereu de Marea Unire ( cu o provincie?!) dar dupa ’90 securistii lui Asthalossh scoliti pe la um UBB au introdus denumirea de MICA Unire.

 33. Maria Ta, iti multumim!
  Iarta-ne miseliile si tradarile contemporanilor tai. Iti multumim pentru daruirea si iubirea pe care le-ai manifestat facind imposibilul in acele vremuri!

 34. oltean vertical si inteligent.
  aici e problema ta – MINCIUNA. Oltenii nu au fost niciodata verticali si nici inteligenti. probabil din cauza genei slave din ei. Mare diferenta intre felul de a fi al oltenilor si cel al sarbilor nu e-rai, fanatici in cele mai rele lucruri gen comunism si mai ales EXTREM DE PROSTI! bine ca macar nu v-ati islamizat ca ii faceati pe ciuhapi de rusine la atentate. Scornicesti e fix in Olt. Si din cauza unora ca voi suferim noi-mereu aceleasi 10 judete din care cele mai rele alea 4 din Oltenia – Olt Dolj Gorj Valcea + ticalosii ceilalti-Arges Dambovita Prahova, Teleorman Giurgiu Ilfov (cu tot cu Bucuresti). Daca maine astia ar disparea de pe fata pamantului, cele 3 state independente unite doar printr-o uniune economica si vamala care s-ar forma pe acest teritoriu ar avea o dezvoltare fabuloasa.
  Si asa ar fi fost daca nu ar fi existat gunoaie masonice ca cuza, cacofonie deliberata si alte spurcaciuni de „grecotei cu nas subtire” gen alecsandri, kogalniceanu, dukas (tradatori din tata in fiu), iorga, mavrocordat, shutzu (de unde si denumirea de suti, pana si gipsanii au luat lectii de hotie de la grecotei )kantakouzene (mihai bastardul cucului patrascu facut cu teodora, sora lu seitanoglu. Dc frasu era seitanoglu iti dai seama cum era scorpia de sorsa? cel putin ca vrabia in braila! Da’ „unificatorul” legator de glie pt buzatii de buzesti si novacii sarbi? aliat cu craiovestii-nume bulgaresc! cine erau astia si cum au ajuns asa bogati ? VAMESI la Vidin pt sultan. Nemtii ne-au facut o favoare prin mana lu’ Basta, pacat ca doar partial si nu i-au exterminat pe toti)
  Eminoviciu tb sa asculte de tasu de i-o zis patria e Bucovina nu „rumunia.
  Respect Basta, Respect Rudolf Secundus, MOARTE VALAHILOR!
  TINETI MINTE! Ne merge rau pentru ca suntem o constructie masonica artificiala facuta pentru a ne tine in sclavie iar oltenilor si valahilor de la butoane le convine sa aiba „idioti utili” de-ai lor in subordine!

 35. Esti un ungur ros de complexe seculare sau poate chiar un roman ‘inrudit’ cu acesti migratori. Niciodata nu v-au dat desteptaciunea afara din casa. Este demonstrat!

 36. Normal, Adevarul DOARE mai ales cel Istoric pe care propaganda nationalist comunista n-are cum sa-l mai ascunda sau sa-l perverteasca si atunci singura tactica olteano-valahoid comunista ramasa – Esti ungur! Musai! Ca un roman n-ar zice asta, nu? Si daca zice clar nu e roman, nu e „de-al nostru” adica ori tampit ca noi sa stam in saracie cu mana intinsa la rudele securiste din bucuresti care ne urineaza cu jet fierbinte in cap ori talhar criminal securist parte a „poporului” conducator din acelasi bucuresti care spoliaza tot si urineaza cu jet fierbinte in capul celorlalti ametiti de falsurile masonic-comuniste ale unei pseudoistorii pseudonationale. Baieti cu ochi albastri sau tampi surprise, surprise a intarcat balaia iar propaganda patriotica nu mai tine. Veniti cu metode noi! Dar deh criminalii n-au imaginatie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.