Alina Mungiu-Pippidi: Prea târziu pentru consens

Calea înainte

  • Există și poziții prin definiție imparțiale în statul român, și măcar pentru acelea ca Avocatul Poporului am putea încerca un consens nepartizan

Nu sunt de acord cu o politică în care învingătorul bagă pe învins la pușcărie, asta omoară și democrația, și statul de drept. Dar nu văd cale de întoarcere la români, unde serviiciile controlează așa de mult din joc și au interes să țină partidele slabe și dependente ca să cîștige ele influență și licitații la stat (sper că urmăriți topul achizițiilor pe România curată, și poate vă întrebați de ce numai noi ne permitem să arătăm cum de firmele serviciilor, echivalentele lui Hexi, sunt lider de piață în multe domenii). Și cum politica e legitimă, chiar dacă nu și conflictul extrem (și exportat ca mahala în Europa), după o destabilizare precum cea de duminică e de așteptat ca învingătorii să își mărească avantajul și au dreptul să o facă. Să sperăm că e și în avantajul votanților și nu o să ajungă aceștia rapid ca fanii de la Urzeala tronurilor din care un milion au cerut , cînd s-a dovedit după ce a cîștigat eroina lor îndrăgită că nu era mai civilizată ca dragonul pe care călărea, să fie dați afară scenariștii, că aceștia sunt incompetenți, nu că fanii și-au făcut iluzii, că preferă să se atașeze emoțional în loc să descifreze cheile cognitive care li se oferă.

Deși fără nici o iluzie, spre deosebire de votanții targetați prin social media și convinși să mai dea o dată un vot în alb duminica trecută văd o cale constructivă- totdeauna există una, dar nimic constructiv nu a fost realist în ultimii noi ani și jumătate. Aceasta este un consens privitor la pozițiile care necesită obiectivitate pentru vindecarea fracturii din societate și a imaginii noastre externe (trebuie să încetăm să sponsorizăm singuri campania contra noastră din presa străină, care a afectat încet-încet rata dobînzii, pe care o vor plăti chiar cei care au suflat în foc în ultimii doi ani), ca și un consens privitor la alegeri.

Încep cu ultimul obiectiv, ar fi bine ca PSD și opoziția să agreeze de comun acord un calendar de alegeri. Opoziția nu o să devină mai competentă și nici PSD mai iubit de popor dacă o mai lungim și ținem zece rînduri de alegeri. Ne trebuie alegeri anticipate, mare păcat că nu au fost duminica asta ca să terminăm. Ideal ar fi să fie și sincronizate cu prezidențialele, e constituțional complicat, dar cine vrea, poate, și unele, și altele, se pot deplasa ca să scurtăm instabilitatea.

Al doilea obiectiv privește recrearea unui stat care nu e nici pesedist, nici penelist, nici paralel. Nu peste tot, că nu se poate, dar măcar pe ici, pe colo, prin părțile vitale pentru reconstruirea încrederii (vedeți declarația mea în Nature de săptămîna trecută, link). Națiunea are nevoie de încredere, și măcar în cîteva puncte toate partidele s-ar putea uni ca să facă un pas comun pentru reconstrucție. Am găsit asemenea exemple de consens în istoria statelor care au reușit să progreseze în secolul XX, singurele de pe continentul lor, de exemplu în Chile în anii treizeci cînd s-a luat decizia ca să nu poată fi numită Curtea Supremă decît cu două treimi din voturile Senatului (practic prin consens). A urmat Auditorul Genera, cu aceeași regulă, și așa s-a pus treptat, dar sigur, bazele unei fundații obiective a statului.

Avem de numit Avocatul Poporului. Peter Eckstein Kovacs, un independent cu integritate, care a demisionat de la Parlament cînd nu a putut trece legea ANI și de la consilierea unui președinte cînd acesta a început să dea indicații în direct pieței bursiere privitor la aurul Roșiei Montane, a reușit să strîngă sprijin de la societatea civilă și cîteva partide. Lipsesc UDMR și PSD. Ar fi un semnal excelent dacă s-ar putea alătura și ele.

Și nu e vorba doar de asta. Chiar are șanse Rovana Plumb să fie comisar european? Deja vor unii să îl parcheze pe Cioloș în locul ei, ca să îl scoată din politică (totdeauna Cioloș a fost considerat doar bun de pus în față de cei care îl promovează). Leonard Orban și el ar fi cam gata (a mai fost, și nu a fost strălucit, cum nu a fost nici un ministru eficient, conform singurului raport pe fonduri comparativ între guverne, al Valentinei Dimulescu de la SAR, link). Poate ar fi o idee bună să nu fie nici un dragnist și nici un iohannist, să se facă un consens pe cineva de mijloc, care să poate lucra la refacerea credibilității noastre? Mircea Geoană ar avea și profilul, și relațiile necesare, și e în afara partizanatului actual. Poate nu e singura soluție nepartizană, dar e prima care îmi vine în minte.

Procurorii generali? Am mai dat sugestii bune- Doru Țuluș, ca profil, oameni care au făcut dosare importante la DNA, dar au ținut și la proceduri. Șefi de procuraturi mai eficiente și mai transparente din țară. Există. Nu putem face o comisie nepartizană și produce o listă scurtă cu 5-6 nume? Nu ar reface asta încrederea și acasă, și afară?

Esențialul este să scoatem o parte din stat în afara luptei politice, petru că există poziții definite ca obiective, și pentru că la noi lupta e război civil. Urmează BNR, e esențial ca Isărescu să fie succedat de un independent de anvergură și care să nu poată fi atins. BNR e un succes al independenței și profesionalismului, și a fost o prostie enormă a PSD și PNL că au tot atacat BNR în ultimii ani.

Consensul necesar e, din păcate, ca să fiu onestă, nu doar între dreapta și stînga la noi, plus UDMR, ci și unul cu serviciile, care la ora asta au drept de veto la orice și țin în mînă o bună parte din mecanismul de manipulare creat prin social media după Brexit (prin aceleași metode) prin care pot influența esențial orice fel de alegeri. Dar președintele Iohannis, deja practic reales, ar trebui să fie capabil să controleze zona asta, deci un consens cu el ar trebui să însemne și un consens cu statul profund. Sper, cel puțin.

Repet, vorbesc doar de cîteva poziții. În rest lichidați-vă mai departe. Dar nu mai riscați statul, dobînda de împrumut, rata Robor, și toate astea. Dați oamenilor mobilizați să salveze tronul duminica asta, cu perfectă bună credință și pe alocuri chiar eroism, măcar atîta pentru efortul lor, cîteva poziții nepartizane unde faceți efortul să numiți cei mai buni oameni pe care îi avem. Că știm cu toții că nici dacă unim toate resursele noastre umane nu stăm strălucit, războiul dus cu meritocrația și libertatea de a lucra în Europa ne-au lăsat răni adînci. Dați-ne un avocat al poporului care să fie al poporului, un comisar european care să fie european și ai României, nu al unei fracțiuni din ea, și așa mai departe. După asta va conta mai puțin dacă partidele nu reușesc să se ridica la înălțimea așteptărilor. Nu trăim în timpuri favirabile partidelor, dar alții își pot permite partide slabe, că au un stat. Hai să îl consolidăm pe al nostru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. Ce-mi plac romglezele mele: focuseaza, targheteaza, … Pipiddi vrea alegeri anticipate, comisar european nepartizan (Ciolos, fratele lui Orban, Geoana), Avocat al Poporului independent (Peter Eckstein Kovacs), Procuror General de la DNA (Tulus), guvernator al BNR independent, consens cu Iohannis si SRI. Tantita, consens NU se poate, ca nici apa curata nu vom putea bea, nici pamant arabil nu vom avea pentru a semana! Romanii trebuie sa aleaga intre neocolonialismul de factura neomarxista si suveranism, nu intre inexistentele stanga si dreapta. Si e nevoie de un presedinte puternic, nu de Iohannis.

  2. NU TREBUIE ANTICIPATE ACUM. PSD mai are o sansa pana la alegerile presedentiale sa-si refaca imaginea…trebuie sa dea multe legi pentru reconstructia Romaniei. Una din legi: INTERZICEREA exploatarii forestiere pentru export. Doar intern cat e necesarul Romaniei. Infintarea de locuri de munca in mici fabricute ale statului in colaborare cu primariile si eventual alte fonduri.Astea se pot face foarte repede.

  3. Biete sarmale cu fasole in frunze de ceapa ale acestei iohaniste nu hranesc dragostea fata de dulapul sas.
    Faptura fripturista stie ea ca sasul e ca si reales.
    Mai fā sport ca dezvolta creierul.

  4. @Prostia ingroapa Romania-
    v-am criticat dur in alta parte-
    dar uite ca imi place ce ati spus acum si drept urmare imi fac mea culpa si imi cer scuze!
    Ceea ce ati spus,este just !

  5. @decizii rapide,nu ati facut nimic in doi ani , ati distrus si furat tot,. acum ca la morcov nu se mai vad nici frunzele vreti sa faceti in trei luni ceea ce trebuia sa faceti când ati intrat la guvernare.

  6. Alinuţo fă mata bine şi îţi păstrează părerile pentru tine că şi noi ăştia care ctim ce-i prin lume avem cap nu numai ca să nu ne plouă în gât.

  7. Normal,”hai cu anticipate” ca sa se profite de buimaceala naivilor,care nici nu stiu ei ce austeritate li se pregateste.Iar afara,diaspora ratacitoare, dupa cum se vad evolutiile problemelor ce le au tarile pe unde se afla,are sa vina acasa la austeritate si la munca pe doi lei pentru oligarhia securistoida pentru sanatatea careia tocmai ce au votat si ei cu mare pasiune mare.Circ,mascarada pentru fraieri,dupa care se da film cu blonde sexy.

  8. Inca o pareroloaga care nu intelege nimic!Epoca confruntarii intre Palate s-a terminat cu iesirea din scena a godacului Ponta si a porcului Dragnea!Cum spunea Cilibi Moise,un precursor al pipidei:”Lumea este o oglindă în care fiecare vede pe celălalt şi nici unul nu se vede pe sine!”

  9. Niste prostii mai mari ca cele enuntate aici doar la ion spanu am mai citit! Pentru ca asa a visat Pippidi trebuie sa cadem toti romanii cinstiti si patrioti la consens cu vanzatorii de tara din PSD-ALDE care au dat pamantul arabil strainilor carora le dau si cele mai mari subventii de stat, sa cadem la pace cu mafiotii din PSD care au dat si cuprul si gazele din Marea Neagra strainilor, sa facem consens cu PSD si UDMR care au promulgat legi antinationale declarate neconstitutionale de CCR, sa cadem la pace cu nemernicii care au scos infractorii din inchisori si au gazat romanii, sa facem consens cu beizadeaua lui dragnea care la 28 de ani fiu de bugetar si nepot de militian a ajuns latifundiar a 1200 de ha de pamant arabil! Cucoana, trezeste-te din delir! Nu de pace avem acum nevoie, ci de curatenie, de extirpare a tumorii care a bagat tara si poporul in criza economica si mai ales morala!

  10. @ DANIEL….culmea eu nu am votat niciodata PSD…IN ULTIMII 30 ANI…Dar se pare ca este singurul partid care mai reprezinta interesele etnicilor romani.

  11. Doamna Pipiu-Mungidi se baga singura in poza. Nu vrei mata sa ne lasi pe noi, romanii sa decidem?

  12. Pipido, l au băgat la Rahova pe Dragnea pentru prejudiciu şi fapte de 8.000 Euro. Iar tu ii vrei înapoi pe cei care mai până ieri au furat de la ANRP un miliard de Euro ???? Ce ” cumințenia pământului” ai devenit peste noapte….

  13. MISU este adeptul metodei forte : distrugem pînà-n pânzele albe ? RADEM TOT , PÏRJOLIM!
    Mai era unul care urla providential : Càpitanul !

    Pentru doamna Pippidi : faceti parte dintre persoanele care au infectat apele freatice ale
    spiritualitàtii românesti ! Si nici nu mai scrieti CORECT în limba românà !

  14. ” Oaia ce-a mancat-o lupu//A facut cu el un cuplu”(Marin Sorescu) , adica au ajuns la un consens. Oaia s-a lasat mancata, iar lupul a acceptat sa o manance. Doamna Alina , cand si unde ( in ce tara ) , gasim consens? La stapanii nostri gasim consens ? In familii gasim consens? Trebuie sa recunoastem ca propietatea privata genereaza conflicte , ca „pestele cel mare il inghite pe cel mic”si ca in felul acesta s-a ajuns ca 1% dintre pamanteni sa detina 90% din resursele de existenta ale Globului. Acum resursele de existenta au incaput pe mana celor mai hrapareti , celor mai egoisti indivizi. Asistam la triumful egoistilor si Egocratiei in Lume. Egocratia santajeaza pe cei care nu au resurse de existenta si ii constrange economic sa execute fapte impotriva constiintei lor.

  15. ,,First they came for the socialists, and I did not speak out—
    Because I was not a socialist.

    Then they came for the trade unionists, and I did not speak out—
    Because I was not a trade unionist.

    Then they came for the Jews, and I did not speak out—
    Because I was not a Jew.

    Then they came for me—and there was no one left to speak for me”
    Asa au procedat nazistii si tot asa procedeaza Johannis. Desteapta-te romane!?

  16. Cu un BOLSEVIC ESCROC la Cotroceni, NICIODATA nu este posibil consensul, pentru ca el tocmai asta doreste, sa NU se realizeze nici-un consesn, ci o bataie generala, care sa-i permita lui sa-si puna guvern PERSONAL care sa-i favorizeze ESCROCHERIILE PERSONALE. In plus, daca ar izbucni o razmerita generala, ar putea sa mai si vanda niste copii. Zice ca asa ii salveaza si-si ia malaiul pe ei.

  17. Doamna Pippidi, ideea e generoasa. Dar s-a demonstrat deja ca nu functioneaza in practica. Recent, al doilea om in stat, presedintele Senatului, a propus un pact politic similar pe obiectivele majore ale Romaniei. Raspunsul poporului a venit la alegeri: NU! Raspunsul serviciilor a venit imediat dupa: l-au dat pe mana procurorilor.
    Din pacate discursul urii s-a dovedit castigator. Dar invata si ceilalti. Si urmeaza razbunarea.

  18. Cunoscând mai bine decât noi adevărul și adevărurile această analiză și apelul este fals și inutil. . Cui adresați apelul din final? Președintelui Iohannis, doamnei Monica Macovei, domnului ambadador George Maior, domnului general Florian Coldea, directorului SRI Eduard Raul Hellvig, președintelui PNL Ludovic Orban, domnului președinte USR+ Dacian Juien Ciolos, doamnei președintă ÎCCJ Cristina Tarcea, președintelui Camerei Deputaților Marcel Ciolacu…Cui? CUI? Care din acesta este liber să hotărască singur și nu este înregimentat aceluiași tigru? Care și-ar dori să coboare de pe tigru cu riscul să-l mânânce? Pe care dintre aceștia îi preocupă alceva decât mărirea, trufia, loc în prezidiu, statutul de VIP, câștig pe măsură? Care din aceștia inclusiv domna Alina Mungiu-Pipidi și domnul Emil Hurezeanu mai cred și simt, nu juridic ci sufletesc România Patria Mea! Ca răspuns la Apel Îmi vin în minte două viersuri, nostalgic nenoricit ce sunt, unul din poezia lui Adrian Păunescu care decă putea o numea România deocamdată și unul din Bob Dilan, Blowin in the wind. “Timpul vieți ni scurt / Hai să-l facem curat. Trăiesc unii din furt / Alții doar din ce-au dat, Sunt săraci și bogați / Lovesc lașii pe bravi; …Și am putea dar NU se poate…” Și mereu actualul Bob Dilan “ Răspunsul prieteni, e vânare de vânt / Răspunsu-i vânate de vânt”.

  19. Madam Pippidi este ea insesi o neonarxista asa ca penttru ea optiunea este clara. Pacat ca nu este acceptabila….

  20. Draga dna Pippdi,esti politolog greu,necunoscutele nu vor inceta!Eu vin si-ti spun ca orice analiza e daramata,de-acum incolo!Nu mai merge cu injuraturi cat de „alfabeti” sunt fata de „stigmatizati”!AVEM NIVEL DE INTELIGENTA DEMOCRATA SCAZUT!SI VREAU SA RUP PISOIUL,DESI AM LUAT MINIM!Vreti sa-mi spune-ti ca referebdumul a fost inteligenta sau prosteala turmei isterice pe fb,neitelegand ca intrebarile sunt idiotenii,de neaplicat?N-am votat,NU-mi insulta inteligenta!N\am nervi pentru cretinisme,dar din pacate asta e nivelul,democrat,de intelegere!Cand IQ va fi in valori normale,vom fi altfel!

  21. Bla, bla, bla ce baliverne mai indruga si Pipidi!!! De 30 de ani in Romania atat SRI cat si SIE, detinatoarele puterii adevarate stabilesc tinte, ataca mediatic intern si extern si arunca-n inchisoare politicienii care le pun in pericol puterea ilegala pe care o detin. Si mai nou se folosesc si de ONG finantate masiv de guvernele occidentale si corporatiile straine, ca trupe de asalt stradale impotriva adversarilor politici si economici alesi drept tinte de SRI si SIE. In aceste conditii pentru ca Romania sa devina o democratie adevara si functionala trebuie ca Parlamentul sa voteze legi prin care: 1.SRI sa nu mai aiba voie sa desfasoare operatiuni financiar-economice de orice fel. 2. SRI sa fie demilitarizat si redus cu 5/6 din capetele de organe active in acest moment la nivelul cap organ/100.000 locuitori din Franta, Germania, Italia, USA, Spania, USA. 3.Toti ofiterii servicii-politie judiciare-procurori-judecatori care au lucrat pe baza Protocoalelor sa fie concediati cu interdictia de a mai activa in SRI, Politie, Parchete si Instante de Judecata si Mass-media. 4. ONG sa fie obligate sa-si transparetizeze finatarile din tara si strainatate. 5. ONG finantate din strainatate sa fie declarate Agenti de Influienta Externa. Fara aceste 5 masuri Romania va avea parte de acelasi balci politic instrumentat de SRI si SIE ca si pana acum.

  22. Clisee, sabloane, locuri comune, bla-bla…
    Ce-s alea „servicii”? Da, „femeie de serviciu”, inteleg. „Serviciul” la tenis, inteleg. „Mergem la serviciu” – treaca-mearga, servicii- contraservicii este curent, dar sa numesti o clica de oportunisti fanatici „servicii” e o contradictie, si mai ales sa-i platesti de la buget pe niste rechini fara scrupule, nu e drept, e o mizerie. Ii platim ca sa-si faca singuri avantaje maxime.
    Propun: ori schimbam termenul cu altul mai adecvat (Nicolae Filimon propunea „ciocoii” pentru parveniti), ori greva fiscala, sa-si plateasca singuri „serviciile”!

  23. E cel mai bun plan pentru restaurarea democratiei in Romania pe care l-am vazut pana acum. Pacat ca foarte putini il pot intelege…

  24. Propun un PACT Național care să condamne încălcarea Tratatelor Internaționale, cu referire directă la confiscarea bunurilor tuturor organizațiilor de esența nazistă și a urmașelor lor.
    Apoi, pentru că voința TUTUROR partidelor, alese de POPOR, este suverană pentru politicieni, să se ceară domnului Werner Johannis și FDRG, cedarea pe cale amiabilă a proprietăților atribuite ilegal.
    Partidele care nu vor să semneze PACTUL propus, vor fi scoase în afara legii.
    Evident, se poate consulta Comisia de la Veneția, GRECO, SUA, FRANȚA, RUSIA și ANGLIA.
    Părerile personale ale doamnei Merkel și a domnului Macron, vor încuraja, desigur, semnarea PACTULUI propus.
    Mai mult, ar fi un gest demn de apreciat dacă cei doi vor contrasemna PACTUL, în calitatea de Jupâni-Garanți ai Europei.

  25. Pe cine faci tu, măi, escroc, pe fostul PRIMAR, complicele FDRG? Detaliază dacă ai vreme de pierdut.

  26. Si securitatea? Cata vreme nu pomeneste de securitatea care exista pretutindeni, Mungiu imi face impresia ca abereaza in aceasta analiza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.