Ce nu face omul pentru prietenie

Angajări dintre cele mai „interesante“ la monopolul de stat Transgaz

Ion Sterian este, de anul trecut, director general Transgaz, monopolul transportului de gaz din România.

Anterior, era președintele CA al companiei și, în paralel, director tehnic la RA-APPS. A renunțat, în cele din urmă, la funcția de la Regia de protocol a statului. Tot anul trecut, Vasilica Grăjdan a fost angajată la Transgaz în funcția de director la Direcția de planificare și organizare resurse. Grăjdan lucra anterior la Enel și este soția lui Marius Grăjdan, directorul RA-APPS și fostul superior ierarhic al lui Sterian. Potrivit declarației sale de avere, Vasilica Grăjdan a încasat anul trecut un salariu cumulat, de la Enel și Transgaz, de 146.000 lei, mai mult decât soțul său, căruia funcția de director al RA-APPS nu i-a adus decât puțin peste 120.000 lei.

 

Cristian Ambrozi era, până anul trecut, director în cadrul sucursalei Triumf a RA-APPS. S-a mutat la Transgaz, pe o funcție de şef birou, departamentul nefiind precizat în declarația sa de avere. De la Regie și Transgaz a încasat peste 60.000 lei ca salariu, anul trecut.

Brașoveanul Tudor Alexandru Duțu s-a angajat la Transgaz în 2015, în postul de consilier al directorului general, Petru Văduva, pe atunci. Avea un salariu de peste 2.000 euro – echivalent în lei. În acea perioadă, președintele ANRM era Gheorghe Duțu, tatăl său, numit în funcție de fostul premier Victor Ponta. Între timp, Duțu junior a ajuns șeful reprezentanței Transgaz de la Chișinău, funcție importantă, întrucât compania românească este implicată activ în piața de gaze a vecinilor, cumpărând recent Veldmoldgaz, operatorul gazoductului Iași – Ungheni. Gheorghe Duțu nu mai este șeful ANRM. Fiul său încasează salariu de la Transgaz de 180.000 lei pe an, dar mai are și alte venituri, potrivit declarației de avere, fiind administrator special la Departamentul pentru privatizare și administrarea participării statului din subordinea Ministerul Economiei, dar și consilier local la Primăria Brașov. Are mai multe mașini, case și terenuri.

Anul trecut, Nicoleta Nicolicea, soția membrului marcant PSD Eugen Nicolicea, era angajată ca șef de serviciu la Transgaz.

Boierii de Mediaș

Este de notorietate că Transgaz, ca, de altfel, și Romgaz, cei doi giganți energetici ai statului cu sediul în Mediaș, sunt companii în care cu greu poți să pătrunzi. Bineînțeles, este vorba despre un loc de muncă cu un anumit tipic. Pe de altă parte, salariile mari care se oferă aici le fac locul potrivit pentru diverse sinecuri politice, de business ori de familie. Sunt multe familii care lucrează la cele două companii, cu precădere medieșene, soți cu soțiile lor sau părinții cu copiii, lucru explicabil cumva prin specificul regional al firmelor. Salariile, așa cum spuneam, sunt bune spre foarte bune, mai ales știind mediile pe țară. Analizând salariile câtorva directori din Transgaz și Romgaz, așa cum apar ele în declarațiile de avere, observăm că mai toți au între 20.000 și 30.000 lei lunar. Șefii de servicii urcă până spre 13.000 lei, un șef de birou ia 7.000-8.000 lei lunar.

Salariul fix al directorului Transgaz, Ion Sterian, a fost mărit, în luna martie a acestui an, la 35.740 lei brut lunar, de la 25.000 lei anterior, în urma unei hotărâri a AGA. Directorul economic are și el salariul mărit, până la 29.783 lei brut. Pe lângă această indemnizație fixă, cei doi executivi primesc și una variabilă, al cărei cuantum nu este precizat în comunicarea făcută Bursei. Referitor la cuantumul acesteia, precizarea Transgaz este: „Cuantumul indemnizaţiei (fixe şi variabile) va fi completat după comunicarea de către Institutul Naţional de Statistică a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională“. Fără ca monopolul de transport al gazului natural să precizeze exact care este această remunerație variabilă, o putem aproxima dacă ne raportăm la fostul director general de până anul anul, Petru Văduva. Acesta primea anual, ca bonus de performanță, 1,5 milioane lei, circa 120.000 lei lunar, bani care, adăugați la salariul fix, făceau din directorul Transgaz cel mai bine plătit executiv din companiile și instituțiile controlate de stat, la egalitate cu directorul Romgaz. Practic, lunar, fostul director al Transgaz încasa echivalentul în lei a 30.000 euro. Cum Sterian i-a luat locul lui Văduva ca director general, este de presupus că i-a preluat și salariul.

Potrivit principiului guvernanței corporative, pe lângă salariul fix, CEO-ul Transgaz are dreptul să primească și o componentă anuală variabilă remunerației, calculată pe baza evoluției unor criterii de performanță. Respectivele criterii vizează depășirea țintelor din bugetul anual prevăzute în cazul EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare), al investițiilor și al reducerii cheltuielilor de exploatare. În stabilirea acestor ținte de performanță, directorul general are un cuvânt greu de spus, mai ales dacă este și președinte de CA, adică exact cum este cazul lui Sterian.

Toate companiile din energie controlate de stat au acest sistem de bonusuri, însă cuantumul maxim se găsește la Transgaz și Romgaz.

Remunerațiile generoase la Transgaz nu se opresc la directori. Și membrii Consiliului de Administrație sunt foarte bine plătiți. Astfel, „indemnizaţia brută fixă lunară acordată membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administraţie reprezentând de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii, recalculată pentru a fi pusă în acord cu noile contribuţii sociale obligatorii datorate conform Legii nr. 227/2015… componenta variabilă brută anuală pentru membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie reprezentând 12 indemnizaţii fixe lunare“. Salariul mediu net din domeniul petrol și gaze în 2016, potrivit datelor Statisticii, a fost de 9.000 lei. Așadar, cei trei membri neexecutivi, Nicolae Minea, Remus Lăpușan și Bogdan Iliescu, primesc lunar, fix plus variabil, un salariu de aproximativ 20.000 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1069 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Adica copiii nostri sa trudeasca pe branci sa-i tina pe parazitii astia de lux . Si cati mai sunt… Cata frunza, cata iarba.

  2. Sa traiasca! Eu zic c-au parazitat destul baseii si pesedeii compania asta. Cred c-a venit timpul ca securisti noi de la usr si ciolos party sa ia locul securistilor vechi. Tot inainte tovarasi capitalisti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.