Potopul CSM: „Vor paraliza”

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se alătură în critici Parchetului General, DNA şi DIICOT privind propunerile de modificare a Codurilor penale făcute de parlamentari, cerând amânarea lor.

Procurorii din CSM afirmă că modificările „vor paraliza” capacitatea Ministerului Public de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, menționând că se alătură şi susţin punctele de vedere exprimate de cele mai importante structuri de parchet din cadrul sistemului judiciar.

„Secţia pentru procurori din cadrul Consililui Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la maniera aleasă pentru desfăşurarea acestui proces legislativ – în procedură de urgenţă, fără transparenţă şi fără o prealabilă consultare a magistraţilor – cât şi faţă de conţinutul unora dintre propunerile avansate, care vor paraliza capacitatea Ministerului Public de a-şi desfăşura activitatea în vederea îndeplinirii misiunii constituţionale înscrise în art.131 alin.1 din Constituţia României, aceea de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, în special împotriva celei mai agresive forme de ilicit juridic – ilicitul penal.  Lipsa de transparenţă şi urgenţa acestui demers legislativ nu poate fi justificată atâta vreme cât termenul de implementare a directivei europene în legislaţia fiecărui stat membru este 1 aprilie 2018, iar o mare parte din propunerile de modificare avansate exced exigenţelor şi limitelor de reglementare ale acestei directive. Având în vedere principiul colaborării loiale între puterile statului, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii adresează Parlamentului României solicitarea de a amâna derularea procesului legislativ în vederea consultării adunărilor generale ale magistraţilor din instanţe şi parchete şi asociaţiilor profesionale. Aceste demersuri consultative vor asigura atât transparenţa procesului legislativ cât şi posibilitatea identificării de către puterea legiuitoare a celor mai adecvate soluţii legislative care să determine şi să garanteze un echilibru necesar în orice societate democratică între interesul general al societăţii de a fi protejată de consecinţele faptelor infracţionale şi interesul legitim al persoanelor anchetate penal de a avea dreptul la un proces echitabil şi de a fi prezumate nevinovate până la o hotărâre definitivă de condamnare”, afirmă procurorii CSM într-un comunicat transmis vineri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Rugam insistent Ministerul Public sa dispuna ca d-nele si d-nii procurori din DNA si CSM sa binevoiasca a se supune, de urgenta, unui test Poligraf de cunoasterea Limbii romane si a logicii elementare. Rugam cu aceasta ocazie sa raspunda , punctual, primo : Ce anume actiuni concreteati intreprins in vederea apararii drepturilor si liberatilor cetatenesti? Si secundo: Enumerati cateva din drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului.Rog comentati despre dreptul la viata, dreptul la libertate si despre prezumtia de nevinovatie. Se poate?

    • Te crezi dastept si jmecher , n’asa ? De la Ciordache si pana la Melescanu toti mestecati acelasi rahat ( turcesc , of course ! ) : sa vi se spuna concret nu stiu ce ! Ce concret vrei sa stiu eu cetatean , cand nici parlamentarilor din opozitie nu li se permite sa discute punctual toate amendametele ? Si ca Ciordache a hotarat sa se voteze toate in bloc ! N-ai auzit ca eminentul jurist de la Intreprinderea de Mecanica Fina Bucuresti , Serban Nicolae , se lauda ca numai el a depus 30 de amendamente pe codurile penale , ciumatule ? Rosu , of course !

  2. Dreptul la apărare ARTICOLUL 24
    (1) Dreptul la apărare este garantat.

    (2) În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.
    II deranjeaza f.mult ca suspectull,cel urmarit va fi prezent pe parcursul proc.penal si alte masuri ce garanteaza prezumtia d enevinovatie,nu mai pot face ei ce vor. Directivele europene sunt in acord cu Constitutia necitata de astia care s-au erijat in tortionarii poporuluir roman !Codurile penal si de pr.penala sunt zveiter de neconstitutionalitate , impreuna cu securitatea au facut abuzuri inimaginabile si ac.politie politica mascata cu frazeologie a dus Romania de rapa !Toti judec si proc trebuie cercetati la averi,la conturi ,li s-a dat si si-au batut joc de legalitate in frunte cu CSM,ICCJ si acum cu sluga Lazar a lui Kovesi !Achitari, CEDO, Portocala emblema lor, si multi altii care naruie societatea .Toaca bugete imense ,s-au constituit intr-o casta bogata si dispretuitoare, Ro plateste la CEDO de pe urma lor, si judec.si proc cinstiti nu au lco de leprele politice d e la varf si propaganda lorpt. statul securist si de spionaj si dosare. Ce dosar Hexipharma a finalizat sluga Lazar din moment ce aceiasi dezinfectanti contin microbi, virusi la ora actuala as cum reclama spitalele ?RUSINE,Lazar !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.