Răscoala DIICOT – DNA – Parchetul General împotriva „revoluției” Codurilor

Marile Parchete critică în cor modificările ce vizează Codurile penale. După ce DNA a transmis un punct de vedere critic, DIICOT susține, la rândul său, joi, că amendamentele aduse Codurilor Penale în Comisia specială a Parlamentului, sunt „reglementări excesive” și dincolo de standardele stabilite prin Directiva europeană.

Instituția își exprimă „surprinderea și îngrijorarea” cu privire la modalitatea în care se desfășoară acest proces, precizând că are loc „fără transparență și fără consultarea unor experimentați practicieni ai dreptului din domeniul justiției penale”.

„Elaborarea și adoptarea Noului Cod Penal și a Noului Cod de Procedură Penală s-au desfășurat pe parcursul mai multor ani, în cadrul unui proces complex de consultare profesională și dezbateri la care au participat experți, practicieni, cadre universitare, asociații profesionale, etc. Chiar și în aceste condiții de laborioasă și îndelungată elaborare a modificărilor la cele două coduri cadru, esențiale  în activitatea de tragere la răspundere penală a persoanelor care au săvârșit infracțiuni, rezultatele au fost imperfecte, cu consecințe semnificative atât pentru subiecții procesuali cât și pentru organele judiciare. Aceste erori au făcut obiectul numeroaselor critici a posteriori, au generat practică judiciară neunitară și impredictibilă și consecutiv, un număr important de decizii ale Curții Constituționale care au admis excepțiile de neconstituționalitate a normelor procesuale vizate. Respectarea drepturilor și libertăților fundamentale este un imperativ constituțional și pentru magistrații procurori, deopotrivă interesați în alinierea legislației naționale la standardele europene în această materie. Totodată pentru satisfacerea funcției sociale consacrate constituțional, procurorii trebuie să dispună în activitatea judiciară, în cadrul căreia reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, de instrumente procesuale și procedurale fără de care aflarea adevărului într-o cauză penală ar deveni iluzorie. Neoficial am luat act de un număr semnificativ de amendamente la Codul penal și Codul de procedură penală formulate în contextul procedurilor în desfășurare la Comisia Specială Comună a Camerei Deputaților și Senatului, care reprezintă, în opinia noastră, reglementări excesive, dincolo de standardele stabilite prin Directivă și care vor avea ca finalitate o nouă amputare a posibilităților tactice de investigare a infracţiunilor în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor care le-au săvârșit”, afirmă DIICOT într-un comunicat de presă.

Potrivit instituției, „Directiva a cărei transpunere se urmărește și care stabilește standarde minime cu privire la prezumția de nevinovăție la nivel comunitar este deja, în covârșitor de mare măsură,  implementată în legislația penală din România”.

„Fără a beneficia la acest moment  de o formă oficială care să consemneze  amendamentele depuse la Comisie, dar conștienți de faptul că în cadrul lucrărilor  de azi ale Comisiei, sunt dezbătute și aprobate amendamente importante, ne manifestăm întreaga disponibilitate de a participa la consultări pentru elaborarea modificărilor necesare legislației penale de natură a consolida atât garanțiile prezumției de nevinovăție a persoanelor suspecte sau inculpate, garanțiile procesului echitabil  cât și garanțiile necesare pentru apărarea ordinii de drept și a intereselor generale ale societății.

Experiența judiciară a procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. reprezintă, în opinia noastră, o resursă care nu ar trebui ignorată în procesul de elaborare și adoptare a modificărilor legislației penale, în măsura în care o atare modificare este făcută cu observarea interesului general al societății și pentru apărarea ordinii de drept. Aceasta cu atât mai mult cu cat în activitatea de combatere a fenomenelor infracționale grave precum traficul de droguri, traficul de ființe umane, criminalitatea informatică, traficul de migranți, criminalitatea organizată, terorismul și finanțarea terorismului,  D.I.I.C.O.T. se află într-o strânsă relație de cooperare judiciară internațională,  în efortul comun al statelor de a asigura un climat de securitate, de respectare a ordinii de drept și libertate. Fără instrumentele procesuale necesare D.I.I.C.O.T. nu-și va putea satisface rolul de partener eficient și credibil în cooperarea judiciară internațională în materie. Un exemplu particular cu privire la activitatea procurorilor D.I.I.C.O.T. și cu un impact deosebit de grav îl reprezintă solicitarea de eliminare a rapoartelor de constatare dintre mijloacele probatorii prevăzute de art. 97 C.pr.pen. Trecând peste faptul că sunt frecvente situațiile în care nu exista experți pentru anumite domenii sau laboratoare care sa asigure condiții pentru efectuarea unor expertize, în cauzele referitoare la traficul ilicit de droguri de orice fel, referatul de constatare tehnico-științifică este singurul act de urmărire penală care certifică existența sau inexistența substanțelor interzise în materialele supuse verificării. Fără acest mijloc, activitatea D.I.I.C.O.T., care instrumentează circa 1200 de dosare anti-drog lunar va fi blocată din primul moment post-modificare.

Modificarea art. 267 C.pr.pen. în sensul restrângerii posibilității organelor de urmărire penală de a accesa informații conținute în baze electronice de date deținute de organe ale administrației de stat și argumentele invocate în susținerea unei astfel de modificări reflectă o înțelegere total greșită a naturii investigațiilor penale și a rolului organelor de anchetă penală. Bazele de date oferă informații și nu probe. Principiul egalități de arme se referă la probe și administrarea lor, singurele elemente pe baza cărora poate fi înfrântă în cele din urmă prezumția de nevinovăție.

Modificările propuse la art. 83 C.pr.pen cu privire la prezența inculpatului la proceduri de audiere a diferiților subiecți procesuali în faza de urmărire penală contrazice dispoziții exprese privind audierea unor persoane în cadrul căreia este exclusă posibilitatea prezenței inculpatului – a se vedea situația victimelor traficului de persoane. Drepturile inculpaților nu trebuie să lezeze drepturile martorilor sau ale victimelor”, se mai arată în comunicatul citat.

La rândul său, Parchetul General afirmă, joi, că modificarea propusă pentru Codurile Penale are consecințe negative asupra procesului penal și este un pretext pentru a-l îngreuna sau pentru a lipsi de eficiență actul de urmărire.

Amendamentele propuse în vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale se abat grav de la sensul acesteia, având consecințe negative asupra procesului penal. Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficiență a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicție atât cu standardele europene în materie, cât și cu prevederile interne, validate de Curtea Constituțională. Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului și Caracterul echitabil al procesului penal) precum și a unor instituții  esențiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuțiilor sale prioritare în materie penală, precum și în exercitarea rolului său constituțional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilorUnele dintre modificările propuse a fi aduse legislației penale – limitarea sferei mijloacelor de probă; înlăturarea din rândul infracțiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventivă a corupției, evaziunii fiscale, spălării banilor precum și a infracțiunilor pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani sau mai mare (spre exemplu, constituirea de grup infracțional organizat); restricționarea accesului rapid al procurorilor la informații pentru a putea acționa eficient pentru descoperirea faptelor etc. –  vor avea ca efect încetinirea sau blocarea în anumite situații a activității de urmărire penală”, afirmă Parchetul General într-un comunicat.

Totodată, potrivit instituției, este de remarcat faptul că sensul amendamentelor aflate în dezbatere indică „o preocupare exclusivă pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpaților și mai puțin ale persoanelor vătămate, aspect care încalcă principiul asigurării unui proces echitabil”.

„Nu în ultimul rând, subliniem faptul că instituirea unei răspunderi penale a autorității judiciare, în sensul interdicției de a comunica informații de interes din activitatea de urmărire penală este în contradicție cu jurispudența Curții Europene a Drepturilor Omului care recunoaște necesitatea aducerii la cunoștința publicului a informațiilor de interes public, cât și cu prevederile art. 31 din Constituția României, potrivit cărora dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”, conchide Parchetul General.

Anterior, DNA a transmis că modificările şi completările care ar urma să fie operate la Codul penal şi Codul de procedură penală vor avea un efect „devastator” asupra anchetelor penale, eliminând instrumentele legale „indispensabile” prin care organele de anchetă pot investiga infracţiunile.

În opinia procurorilor anticorupție, Directiva europeană este folosită doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi și de a dovedi infracțiuni, iar scopul acestor modificări nu are nicio legătură cu prezumția de nevinovăție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Bre oameni buni,daca Parchetu’General,DNA si DIICOT fac gat e ff bine.Inseamna ca Parlamentu’e pe drumul cel bun in actiunea sa de a aduce in limitele Constitutiei Romaniei si a recomandarilor UE,clanu’abuziv al procurorilor.E semn bun bre ,e semn bun!Ar trebui lasati sa behaie pana ragusesc,pen’ ca nu e treaba lor sa faca legi,iar daca legile sunt deja facute,nu e treaba lor sa le placa sau nu.Asta e democratia,unii fac legile altii le-aplica!Si cum Parlamentu’face legile ,ghici cine e obligat de Constitutie sa le-aplice?Parlamentu’nu e OBLIGAT de nicio lege sa tina cont de behaielile procurorilor.

    • Bre, oameni, DACA Dragnea tace chitic pe subiect, e de bine?!
      DA.
      Pentru el si Tariceanu si restul penalilor!
      Tacerea lui Dragnea arata CLAR: aceste Modificari sunt RAIUL penalilor dar si IADUL nostru, al Oamenilor Cinstiti care NU FURAM Banii publici precum Dragnea si Taricenau!
      Rusine!
      De ce TACE Dragnea de vreo 2 saptamani de cand Asaltul asupra Justitiei e continuu?!
      Ca stie ca la final, el si Taricenau si restul penalilor(UDMR a pus umarul la greu, are destui penali, Veresstoy Atilla e „taietorul de lemne” ultrabogat al padurilor Romaniei si e LIBER !)!) vor fi liberi ca pasarea cerului.
      Liberi si cu AVERILE bine mersi!

  2. Micșorați-le salariile la o treime, fiincă și atunci vor fi prea mari pentru cât știu și pentru aportul lor la bunul mers al societății românești, anulațile gratuitățile și statutul care imprimă teamă și toții mulți vor pleca ramânând numai cei care meriră statutul de procuror.

  3. Ce consultare mai vor?! Pana acum ei au consultat pe cineva? Actualele legi ale justitiei abuzive au fost facute de procurori, cu Macovei in frunte, si bagate pe gat poporului cu forta prin OUG si asumare a raspunderii. E pentru prima data ca se incearca legiferarea prin parlament in domeniul justitiei. Si se pare ca tocmai asta nu le convine. Sa citeasca constitutia. Ma rog… cine stie sa citeasca…

  4. adica aceste coduri, cu o sumedenie de articole amendate de CCR, sint foarte bune… sintem normali sau stingem lumina ? deja e dovada a lipsei de decenta si a respectului.

  5. nu mai avem nevoie de parchet recalcitrant, montam gresie…

  6. Eu m-as fi asteptat ca tovarasii de la PG, DIICOT, DNA sa vina cu propuneri pentru eliminarea taierilor ilegale de paduri musamalizate de primari si militieni, cu eliminarea coruptiei savarsite de firmele straine protejate de institutiile statului roman, cu eliminarea interceptarilor ilegale si trucate, cu eliminarea campului tactic de tip mafiot din justitie instaurat de sri, eliminarea probelor falsificate din dosare, protejarea mafiilor straine inpotriva statului roman din a carui bani sunt platiti, ca in fruntea institutiilor sa ajunga persoane integre, fara sorginte comunista sau odrasle de nomenclaturisti analfabeti ai odiosului regim comunist, ca directivele europene sa fie transpuse in legislatia nationala, ca drepturile omului sa fie respectate pana la achitare sau condamnare, etc. Eu nu vad nimic dintre toate acestea, eu vad o coalizare a institutiilor pentru a putea abuza in continuare de legi comuniste fabricate de Macovei si Boc, totul pentru a servi in genunchi interesele straine din Romania. Apropo, cate stiri sau anchete cu privire la straini s-au desfasurat in Romania sau prin presa? Mai nimic, nu-i asa? Care este stadiul anchetelor in privinta Microsoft, EADS, etc. E liniste totala, ce dovada mai avem nevoie ca institutiile de ancheta s-au privatizat? Ar trebui denumite in DNA SRL, PG SRL, DIICOT SRL ca doar fac profit pentru altii, nicidecum pentru romanii care la platesc salariile nesimtite.

    • Cum sa vina DNA sau DIICOT cu asa ceva dacă ei înșiși protejează și sunt mafia. La munca cu putorile și micșorate bugetele cu 75%. Ce justiție e asta cu interceptări Trucate?! Pai asta clar e infracțiune. De ce nu sunt în puscarie respectivii procurori? Panaramele.

    • Tu faci misto si inca grosolan. Eu as propune ca parchetele, cu Lulutizca in frunte sa se ocupe vreo doi ani de acum inainte, de parchetele din paduri, adica de taiat si defristat padurile patriei, cu prietenii lui Johannis din Austria, ai caror supusi si servitori sunt defat. Cu salariul din bransa tapinarilor. Poate asa le vine si mintea la cap.

    • Foarte bun comentariul@ Dan…Nu numai ca aceste instituții s-au privatizat, deși le sunt alocate bugete uriașe din banii statului ( banii noștri) dar aceștia asa cum ai menționat și tu servesc în genunchi interesele străine, distrugând românii . Asta se cheama TRADARE DE TARA SI NEAM.În ce hal de nebunie s-a ajuns de ti-e frica sa vorbești la telefon ca cine știe ce zici și te trezești cu mascatii peste tine în casa. Asta e nebunie curata. Urgent reforma în justiție, micsorati-le salariile și anulați toate gratuitățile de care beneficiază ( sa vadă și trădătorii cum e atunci când nu ești plin de bani degeaba și trebuie sa muncești să-ți rupi spatele, nu asa cum au ei salarii de cazi pe spate, gratuități și başca ca sunt cu ochii numai după șpăgi și șmecherii). Și într-adevăr ar rămâne doar oamenii dedicați meseriei, nu toți intrușii, plus ca sunt oameni noi tineri cu studii corecti care abia așteaptă un post în domeniu. VREM O ȚARĂ NORMALĂ, NU O REPUBLICA A PROCURORILOR. Am văzut ce s-a întâmplat în toți acești 12 ani de când e Republica procurorilor: românii au fugit din țara pe rupte, sărăcie, prostie, drepturile omului sunt un lux, adevărații infractori ai tarii stau lejer (EADS, MICROSOFT, TĂIERILE DE PĂDURI, FLOTA,ETC). justitia românească =grup infracțional organizat

  7. Se termina viata de pashale ? Cu atit mai bine . La munca , ordinarilor !

  8. Acum veniti si recunoasteti nonsalant : „…rezultatele au fost imperfecte, cu consecințe semnificative atât pentru subiecții procesuali cât și pentru organele judiciare. Aceste erori au făcut obiectul numeroaselor critici a posteriori, au generat practică judiciară neunitară și impredictibilă…” In toti acesti ani, de la intrarea in vigoare a acestor coduri, NICIODATA NU ATI FACUT NICI CEA MAI MICA ALUZIE, NICI PUBLICA SI NICI IN INSTANTE, DESPRE ACESTE „…ERORI…” Ati preferat sa bagati CETATENI ROMANI DE RAND LA PUSCARIE, SA-I PRIVATI DE LIBERTATE CA NISTE CRIMINALI IN SERIE SI ATI PREMEDITAT CRIMELE FARA A SUFLA NIMIC! Acum doriti ca aceste „…erori…” sa ramana si sa nu fie modificate! Vorba romanului „DACA TACEAI FILOZOF RAMANEAI”! RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

  9. Acum veniti si recunoasteti nonsalant : „…rezultatele au fost imperfecte, cu consecințe semnificative atât pentru subiecții procesuali cât și pentru organele judiciare. Aceste erori au făcut obiectul numeroaselor critici a posteriori, au generat practică judiciară neunitară și impredictibilă…” In toti acesti ani, de la intrarea in vigoare a acestor coduri, NICIODATA NU ATI FACUT NICI CEA MAI MICA ALUZIE, NICI PUBLICA SI NICI IN INSTANTE, DESPRE ACESTE „…ERORI…” Ati preferat sa bagati CETATENI ROMANI DE RAND LA PUSCARIE, SA-I PRIVATI DE LIBERTATE CA NISTE CRIMINALI IN SERIE SI ATI PREMEDITAT CRIMELE FARA A SUFLA NIMIC! Acum doriti ca aceste „…erori…” sa ramana si sa nu fie modificate! Vorba romanului „DACA TACEAI FILOZOF RAMANEAI”! RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

  10. Aceste „erori” despre care vorbiti au reprezentat baza abuzurilor inimaginabile savarsite de „negulesti”, „portocali”, „deca-esti”, „sevastian-esti”, „nistor-esti” si cum s-or mai numi „noii visinesti” din structurile voastre! Ani de zile aceste „erori” le-ati manipulat pentru a epura si pentru a lipsi de libertate in mod abuziv pe toti cei care nu raspundeau la comanda statului de tip mafiot si criminal pe care l-ati construit folosindu-va de aceste „erori”! Lipsirea de libertate a CETATENULUI ROMAN DE RAND, prin folosirea „erorilor” strecurate in coduri, reprezina crima cu premeditare, iar cei care le-au folosit sunt criminali in serie! Ati distrus vieti si destine si ani de zile v-ati inpaunat cu „rezultate” in fel de fel de bilanturi, care de care mai belicoase decat „realizarile din cincinalele ciausiste” obtinute tocmsi prin folosirea acestor „erori” in fabricarea dosarelor penale si ticluirea de probe! Aveti curajul sa mai si vorbiti, in conditiile in care, recunoasteti aceste „erori” dar nu doriti sa vi le asumati(ati fost partasi si chiar „primadone”la realizarea acestor coduri, asa cum recunoasteti chiar voi!!!) Recunoasterea trebuia urmata si de parasirea(demisia) voita a „campului tactic” pe care l-ati folosit in epurarile impuse de statul de tip mafiot si criminal! CURTA, MURDAR NENE IANCULE!

  11. Eu nu stiu cine i-a bagat pe procurori ca fiind magistrati dar cred ca este o greseala uriasa si era mai corect sa-i bage in alta parte. Nu stiu si intreb: Mai exista tara in Europa unde procurorii sunt magistrati, procurori si judecatori care fac legi si pe care tot ei sa le aplice, sa nu raspunda in fata nimanui? Atunci sa-si faca si avocatii legi, arbitri regulamente si scolarii sa faca si ei un regulament scolar. Procurorii sunt cei mai retardate persoane din tot sistemul judiciar si nu numai in Romania. Eu stiam ca cea mai mare Mafie este a medicilor si a industriei de medicamente dar constat ca este cea a porcurorilor si ca, adevarata Mafie italiana abia sunt primiti la grupa mica. Lasati tefelistii sa urle in strada pana vor face hemoroizi la amigdale si votati legile cat mai repede pentru a intra si justitia in normalitate si daca nu le convine, dati afara pentru a-si cauta alta profesie, ca orice muritor ca doar nu sunt sfinti si nici batuti in cuie.

  12. —–un deceniu o mare parte a procurilor, ne-au batjocorit, ne-au umilit ne-au incatusat ””’SA-I TINEM SUB PRESIUNE””’A-TI DISTRUS ECONOMIA,, A-TI DISTRUS FAMILII !!!!!!! IN CURAND VA TREBUI SA ANCHETATI CINSTIT SI MAI GREU SA FITI CORECTI SI SA MUNCITI CINSTIT…. EXCELENTA SA PRESEDINTELE SE PARE CA VA TREBUI SA RESPECTE CONSTITUTIA,,,GREA POVARA PENTRU DOMNIA SA…….

  13. Astia care fac scandal cu siguranta au si solde, pe langa lefurile de magistrati, desi ei nu sunt magistrati. D-aia nu le convine modificarea legilor facute de fosta procuroare comunista, actuala pârâcioasă de serviciu a Romaniei pe meleaguri straine, acolo pe unde-si taraie cearcanele incarcate de alcool, doar doar o viola-o si pe ea careva.

  14. „este în CONTRADICTIE cu jurispudența Curții Europene a Drepturilor Omului(CEDO) care Recunoaște Necesitatea aducerii la Cunoștința publicului a Informațiilor de INTERES Public, cât și cu prevederile art. 31 din Constituția României, potrivit cărora Dreptul persoanei de a avea ACCES la orice informaţie de INTERES Public NU poate fi îngrădit”, conchide Parchetul General????

    Si ce daca?
    Dragnea si Tarceanu nu se-mpiedica de Constitutie, de UE, de CEDO, de NATO, ne izolam cu penalii in frunte!
    Ne ajunge PSD+ALDE, ce ne trebuie CEDO, UE, NATO?!
    Teleormanistanul nu stie ce-i Constituttie NATO, UE, CEDO….
    Cati dintre comentatorii de pe acest Forum stiu ce sunt Constitutia, UE, NATO, CEDO?!

  15. „„o preocupare exclusivă pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpaților și mai puțin ale persoanelor vătămate”!! Exact aici aveti raspunsul la toate plangerile onor procurorilor. Pai domnilor asa-zisi procurori acel „inculpat” este un om, bun sau rau, dar un om. E normal sa aiba prioritate. Voi sunteti magistrati, ceea ce nu e deloc normal, aveti toata forta aparatului de stat pus la dispozitia voastra si tot voi va vaitati? Din insasi aceasta afirmatie, pentru voi, ca procurori el este deja vinovat, si nu mai are dreptul la drepturi!!! Rusine sa va fie!!! Imi aduc aminte de zicala aia cu „ulciorul nu merge de multe ori la apa”! Cam asa si cu domnii procurori. Nu va mai cred decat prostii! V-ati facut de cap si v-ati batut joc de oameni fara nici o jena ( va mai aduceti aminte de taranii interogati pe capota masinilor?) si mii de alte cazuri. Nici acum cand in mod evident societatea va rejecteaza abuzurile (atentie nu va rejecteaza ca profesie, va rejecteaza abuzurile, aroganta si mitocaniile!). De cate sute de ori arestati pe cineva aiurea pt 30 de zile si „scapati” asa, nevinovat informatiile din dosar catre presa aservita care avea un adevarat festin distrugand viata respectivului? Numai pentru abuzurile acelea cinice si ar fi trebui sa stati voi ( cu Kovesi in frunte) peste 5 ani la racorica. Nu mai vorbim de dosarele masluite, de incalcari ale legii ( da in cate procese la ICCJ au fost complet ignorate, expertizele tehnice si contabile, cand legea spune ca instanta e obligata sa tina seama de expertiza sau, daca nu o considera obiectiva sa ceara alta?) Si multe multe altele. Dar cea mai grava a fost si inca este lipsa dovezilor reale. Ca acum exista riscul sa se cada in extrema cealalta? Da este posibil, dar voi si comportamentul vostru ati provocat aceasta reactie de respingere. Ar trebui sa va fie rusine ca mai aveti tupeul sa deschideti gura.

  16. Cazuri posibile:
    2. Închipuiți-vă o percheziție informatică pentru o infracțiune oarecare (economică, de violență sau alta). În computerul suspectului/inculpatului se găsesc fișiere video conținând imagini cu caracter pornografic înfățișând minori cu vârste de 5-6 ani. Ce puteam face până acum? O noua anchetă pentru a identifica autorul. Ce am putea face dacă modificările se adoptă? Te uiți, te oripilezi ca om normal ce ești, te frustrezi puternic ca procuror și distrugi fișierele.

    • Mai nea Caisa, mai lasă-ne cu exemplele tale stupide. În țările dezvoltate procurorii chiar muncesc pt probe, nu cum faceți voi, dacă nu găsiți vrun infractor îl convingeți pe altul arestat deja( vrun recidivist) să-și ia el și restul infracțiunilor pe care nu le puteți voi rezolva, sa aveți cat mai multe dosare soluționate, panaramelor. Nu știți ce sa mai faceți sa convingeți lumea sa va ia apărarea, lumea pe care voi ati distrus-o , v-ați bătut joc de Poporul Român. Acum sa va ia vouă apărarea, sa stați lejer cu salarii gigant NEMERITATE, ȘPĂGI, gratuitati voi care nu dați un flemuc pe drepturile omului. La munca putorilor. Dați-vă demisia, sunt oameni noi corecti care nu mai încap de voi și neamurile voastre. Vad ca toată presa s-a împânzit de exemple din astea mizerabile disperate d-ale voastre. Sunteți disperați. Nu mai știți ce sa faceți. N-o sa mai puteți face șmecherii ( vezi cum DIICOT nu a rezolvat de ani de zile tăierile de păduri de către austrieci) , n-o sa mai puteți lua șpăgi, n-o sa mai puteți scuipa pe drepturile omului. Ați făcut dosare penale la trei sferturi de România. Cine credeți că mai sare în apărarea voastră???

    • @Felix. Nu ti-e rusine sa deschizi gura? Nesimtitule.Voi ati distrus România. Voi și justiția voastră mafiota. Ți-e rușine sa zici ca ești din România. Trădătorilor de neam. V-ați bătut joc de români. Românii trăiesc în sărăcie mizerie fără drepturi fără libertăți, Ați transformat românii în criminalii tâlhării și infractorii mapamondului. Taiati-le salariile mafioților din justitie cu 2 treimi si fără gratuități. Dați banii acolo unde trebuie: aparatura în spitale, infrastructura, fabrici, ceva care produce ceva, nu în mafiotii ăștia care produc deservicii României, sărăcie, mizerie, trădare de țară

  17. Ăștia sunt în stare de vreo crima sau vreo diversiune tip Colectiv. Sa ne țină mințile ocupate cu ceva. Numai despre crima de la metrou de când se tot vorbește. Sa facă orice numai sa nu-și piardă privilegiile inimaginabile pe care le-au avut pana acum.

  18. Emy & Emy: dar concret despre acest caz ai ceva de comentat? Pe bune, in noua varianta procurorii nu au voie sa foloseasca probele, daca au fost gasite in cadrul unuei alte investigatii legale.

  19. De ce mi-ati sters comentariul?
    Sunteti de partea DIICOT-ului?
    Rusine.

  20. Cazuri posibile: Din mijloacele de probă dispar, prin eventuala adoptare a unui astfel de amendament, înregistrările video, inclusiv cele de pe camerele de luat vederi montate pe stradă sau în instituții publice. … Crima de la metrou nu va putea fi dovedită, deşi avem imagini cu autorul, ci va rămâne cu autor necunoscut. Altfel, trebuie să fie martori care să descrie efectiv scena care s-a petrecut. Însă poate că martorii nu vor putea spune cum a căzut victima pe șine, dacă a lovit-o, aruncat-o cineva. Poate că doar au văzut-o direct căzută și, atunci, în lipsa înregistrărilor video ca probe, nu se poate demonstra că o anume persoană este criminalul, deoarece poate că vorbim despre o sinucidere sau poate că victima s-a împiedicat

  21. Stiti de ce-s nervosi astia?. Pai, pentru nu pot pleca afara. Noua rominilor ni se filfie, in siregla sau pe jos na Berlinu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.