DNA, pe urmele contractelor fără licitații ale lui Clotilde Armand

DNA, pe urmele contractelor fără licitații ale lui Clotilde Armand. La solicitarea FACIAS, procurorii cercetează infracțiunile de abuz în serviciu

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală „in rem”, pentru abuz în serviciu, legat de contractarea directă a serviciilor de sortare a deșeurilor, evitând astfel legea achizițiilor publice.

Dosarul penal a fost deschis în urma denunțului Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) din anul 2022, după ce acțiunile primarului Clotilde Armand au generat o criză a deșeurilor în sectorul 1, fapt ce a pus în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor Sectorului 1.

FACIAS a reclamat la DNA modalitatea prin care Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a gestionat încheierea contractelor pentru serviciile salubritate, alegând să nu organizeze licitații publice, așa cum impune Legea nr. 98/2006 privind achizițiile publice.

În schimb, contractele, cu o valoare totală ce depășește 10 milioane de lei, au fost atribuite direct unor companii alese de Clotilde Armand.

În motivare, Primăria Sectorului 1 a invocat „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”, invocând conflictul dintre primarul sectorului 1 și compania de salubritate din sector, conflict generat de refuzul lui Clotilde Armand de a achita facturile restante.

Dar contractele au fost atribuite în perioada martie-aprilie 2022, iar problema serviciilor de salubritate a apărut încă din anul 2021, „urgența„ clamată de primar fiind doar în luna august 2021. Deci invocarea urgenței în acest context are rolul doar de acoperi ilegalitatea acțiunilor, având în vedere că atribuirea contractelor s-a făcut 7 luni mai târziu. Astfel, prin încheierea contractelor fără a organiza licitație publică, Clotilde Armand a comis un abuz în serviciu, prin acesta obținându-se un folos patrimonial necuvenit de către companiile cărora li s-a atribuit contractele respective.

Contractele lui Clotilde nu au rezolvat problema gunoiului

Criza gunoiului din Sectorul 1 a plecat de la faptul că primarul Clotilde Armand a refuzat să plătească facturile pentru ridicarea deșeurilor, fapt ce a dus la refuzul companiei de salubritate de a mai presta serviciile. În consecință, Sectorul 1 s-a transformat într-un munte de gunoi, un pericol imens pentru sănătatea si siguranța locuitorilor sectorului 1. Din păcate pentru locuitorii celui mai bogat sector al Capitalei, contractele încheiate fără licitație nu au rezolvat problema salubrității din sector.

Presa a relatat recent că situația complicată a gunoiului continuă. Tone de deșeuri zac pe un teren din Sectorul 1, dar primăria refuză să ridice gunoiul din zona respectivă.

În ultimii 3 ani, Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 1 cu aproape un milion de lei și a cerut ca zona să fie ecologizată. Dar acest lucru nu s-a întâmplat nici acum, responsabilitatea fiind pasată în curtea altei instituții. În tot acest timp, locuitorii din zonă trăiesc sub amenințarea acestei bombe ecologice. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Vrăjeală! Scârba asta nu pică aşa uşor. Nu aţi văzut ce contracandidaţi are? Nici dracu’ n-a auzit de ei!

  2. Este evident ca Secu a scapat USR-ul din brate. Trotinetistii s-au dovedit prea prosti pentru increderea ce le-a fost acordata inca de cand au fost infiintati. Acum Secu l-a luat de crescut pe Gigi Aur. Deocamdata corespunde asteptarilor.

  3. evident ca mafia imobiliara a intrat in criza, ar face orice sa-l aduca pe diamantosul lor. Daca pe sarmulita au ratat-o , macar la Sect I, sa mai ciupeasca ceva.
    Alo0 si din puscarie o voteaza bucurestenii, mutati-va cotetele in alte zari!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.