Luni, la prânz, un reactor din cele două ale Centralei Nucleare Cernavodă ieșea subit de funcțiune și lăsa Sistemul Energetic Național fără 700 MWh producție. Am aflat ulterior de la Nuclearelectrica că este vorba de Unitatea 1, care s-a deconectat din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei (protecția unui transformator de evacuare putere), fără impact asupra securității nucleare.
Ca să acopere consumul, Hidroelectrica și-a crescut cât a putut consumul(în condițiile în care debitele Dunării sunt extrem de mici iar unele râuri aproape au secat) – puțin peste 2.000 de MW, termocentralele pe gaz au produs și ele la maximul posibil din prezent – 1.300 MW. Dar nu a fost destul. Consumul mare de caniculă a făcut necesare importuri masive de electricitate care, la orele de maxim consum, pe seară, au trecut de 2.200 MW, adică aproape 30% din tot consumul. În fapt, importul, așa cum se poate vedea în diagrama atașată, a reprezentat prima sursă de energie a țării. Din datele OPCOM, operatorul bursei de energie, cele mai mari importuri s-au făcut din Bulgaria – 1.500 MW, restul(circa 700 MW) din Ungaria.De asemenea, și prețul spot al curentului a crescut până la peste 500 euro/MWh pe seară, pentru că, evident, traderii au speculat situația din piață.
Și azi, situația este cam aceeași. Tot caniculă, tot consumuri ridicate, fără un reactor funcțional , ne bazăm pe importuri, din care cele mai multe tot din Bulgaria, iar prețurile pe seară cresc și mai mult, până la 540 euro/MWh. Hidroelectrica face și ea cât poate pentru SEN, dar debitele Dunării la intrarea în țară sunt pe la 2.800 metri cubi/secundă, mult sub media multianuală a lunii august, de 4.300 metir cubi/secundă,
Potrivit informațiilor de la Nuclearelectrica, este de așteptat ca U1 de la Cernavodă să reintre în funcțiune azi, după amiază. Acest lucru nu va avea însă influență asupra pieței de azi, ci, poate, abia de mâine.
HAHHAHAHAHHAHAHHA… cum sa nu detesti rromania? tzara in care se fac „investitii strategice” din PNRRRRR-uri si imprumuturi si linii de credit… dar nu pentru obiective energetice. Transgazu’ care se lauda cu profituri imense, trebuie sa se imprumute de pe piata libera sa faca conducte, ca nu-i da UE imprumuturi. Ministru CIA al energiei, inca sparge bani pe reactoarele modulare inexistente. Cand au venit chinezii sa faca reactoare, i-ati trimis la plimbare la ordinele CIA… Intre timp cumparam armament ca spartii
Pai ni se spune mereu (mai ales de catre un tovaras frantuzit de pe la ,,Catavencii”), ca trebuie sa mai punem in functiune inca doua unitati la Nuclearelectrica…Adica inca niste bani multi + combustibil + materiale speciale de constructie + specialisti in domeniu cu salarii mari + cantitati mari de apa, pentru racire reactoare, in conditiile in care scade mai ales vara, nivelul Dunarii!!!…Nu se puteau folosi acesti bani in retehnologizare mai ales la hidro si cat mai multe centrale eoliene si panouri solare??? Pai nu, ca in Romania sunt interesele mosckovite, la mare pret..
Nu avaria de la centrala Cernavodă ne face dependenți de importuri de energie electrică ci cei care au subminat economia naținală și care umblă liber, când au închis centrale pe cărbune înainte de a le termina pe cele noi le gaz, care au alungat pe chinezi se la Cernavodă reactoare 3 și 4, și care au dat curs acțiunilor coloanei a 5-a ONG-istă de blocare a construcțiilor de hidrocentrale. Ori cum pe seceta ca din această vară aceasta termocentrale și centrale nucleare sunt baza
#Ghro
Da, dar tot aceiasi politicieni vanduti vor „castiga” la alegeri. Asa este ordinul.
Nu cu multi ani in urma, Romania era exportator net de energie. SUb conducerea inteleapta a UE si ursula, Romania a devenit importator de energie.
Vai ce nenorocire! Pai, bulgarii sunt cu rusii, nu?!? Ei, daca be faceau dependenti de importurile din Ucraina, atunci DA, merita. Nu?! Zic si eu, incercand sa gandesc ca un politruc romanesc, d-ala care iese in strada cand i se ordona.
L-ați pornitără pe ăl de la Doicești? Mintia? Paroșeni? Ceva greutăți prin puțurile deină, ridicate astă iarnă, solare? Eoliene? Mai aveți vreun ministru de rezervă la Energie să-l înlocuiască pe prea priceputul avocat Burduja? Vreuinginer textilist sau vreun chef, ceva?
Ghro – Ai dreptate! Nu uita ca NOI SUNTEM ROMANI/NOI SUNTEM ROMANI …
Centrala nucleara cea mixtă,pe care vrea s-o construiască hegemonul, cum? Mai e valabilă oferta?
Zece ani.!!. Zece ani de muție!!
Sistemul energetic se echilibra taind curentul electric livrat GRATIS Ucrainei si Moldorusiei.
Daca nu daramau/eliminau centralele pe lignit din Oltenia aveam 3000 MWh in banda la orice ora!!! DIN 2019 TOT SE CHINUE SA LE FACA PRAF SI APROAPE AU TERMINAT!
Stati sa vedeti la iarna daca o sa continue seceta ce va sa fie!!!
Acum , noaptea , deschidem larg fereastra!!!
Daca se continua cu seceta si la toamna , energie pe hidro nexam, mai cade protectia la reactor sau la ambele , iar gazul nu are presiune desi au inmagazinat!
La sub -15 grade celsius eola nu mai merge, soarele mai greu baga prin pacla!
Daca da Domnul si avem vreo 3-4 saptamani un gerulet la -15 o sa va frecati palmele sa produceti lucru mecanic si niste Jouli ca sa va incalziti si sa gustati din strategia si nemernicia lui Vergilica si Sebica!!!
DA DOAMNE SA VINA GERUL NAPRASNIC VREO LUNA -DOUA SA VA INCALZITI LA ENERGIE VERDE!
„Nu cu multi ani in urma, Romania era exportator net de energie”
Orice constructie are un numai fix de ani de functionare. In Romania s-a mai retehnologizat ceva in ultimii ani ? Nu, din ’90 s-a platit nemunca, somajul tehnic, intr-un cuvant electoratul. Deci, avem ce am investit. Cu toate termocentralele minunate ale unuia cu 3 clase, ca trenul, am ajuns poporul cu cea mai mica speranta de viata din Europa si locul 99 din lume. Continuati sa ucideti oamenii, idi.otilor !
cand cumperi, primesti si comision?
Iar?
Nici n-ati spus ca s-a reparat avaria cealalta ca ati venit cu alta.