
„Rechinul” Nibali a câştigat etapa şi a trecut în faţa lui Contador. Froome nu arată prea bine şi trebuie să îşi apere avansul de 2:38. Nibali-Valverde finala pentru locul 3.
Azi se decide totul
În etapa a 19-a s-a întâmplat ceea ce se aşteaptă de mai bine de 8 etape: un prim atac la „tricoul galben”. Cu 5,5 km înainte de linia de sosire, pe o căţărare de categoria 1, Nairo Quintana, singurul care mai poate atenta la poziţia de lider a declanşat atacul. Singurul care a răspuns a fost Chris Froome, în timp ce Alberto Contador şi Alejandro Valverde au fost distanţaţi. Este adevărat, distanţarea lui Valverde nu a contat, pentru că el este tot de la Moviestar ca şi Quintana şi se află pe a treia treaptă a podiumului. Quintana a atacat exact în momentul în care Wouter Poels, singurul locotenent al lui Froome, cel care conducea şi trena grupului favoriţilor a primit „acceptul” de a se retrage. Mai trebuie spus ceva: Froome nu a fost – în premieră în această cursă – în integritatea forţelor sale. Este posibil să fi obosit, pentru că nu este deloc uşor de de 16 etape să controlezi drastic plutonul pentru a-ţi conserva poziţia de lider. Aceasta este şi explicaţia reuşitei lui Quintana care i-a luat pe şosea 30 de secunde lui Froome plus 2 secunde bonificaţie pentru că a venit în etapă pe podium, dar în faţa britanicului. Mai trebuie menţionat însă ceva: Froome a avut o problemă mecanică la bicicletă, care i-a „mâncat” 5 sau 6 secunde. După cursă toţi specialiştii s-au întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Quintana ar fi atacat cu 2 sau 3 km mai devreme. Cu siguranţă ar fi recuperat mult mai mult. Froome mai are 2 minute şi 38 de secunde avans în faţa columbianului. Avem ultima etapă în Alpi cu două căţărări de categorie specială: cea de pe Col de la Croix de Fer (urcuşul începe la 543 de metri şi se termină la 2.067 metri) şi celebra Alpe D’Huez, unde de fapt se încheie Turul Franţei. Căţărarea începe la 723 şi se termină la 1.850. Dacă Froome nu pierde secunde la Quintana pe prima căţărare, atunci credem că este dificil să piardă avansaul pe care îl are pe ultima căţărare. Totul depinde însă de locotenenţi săi. Dintre cei patru pe care se poate baza pe astfel de căţărări, unul este bolnav, şi al doilea rulează în stare de avarie. Quintana se bazează pe Valverde şi alţi doi rutieri. Va fi o adevărată finală.
Avem şi finală pentru locul 3
Etapa a fost câştigată de o manieră entuziasmantă de „rechinul” Vincenzo Nibali, aflat în etapele din Alpi în mare revenire de formă. După ce la un moment dat ieşise din top 10, italianul de la Astana a recuperat şi a ajuns pe locul 4 şi se află la 1 minut şi 19 secunde de ocupantul locului 3, Alejandro Valverde. Nibali a plecat de unul singur din grupul favoriţilor când mai erau 62 de km până la finish, pe parcurs l-a ajuns pe Pierre Rolland care rula singur în faţă după ce plecase din grupul de 24 de evadaţi şi cu 16 km înainte de sosire l-a distanţat şi pe francez. Nibali a trecut în clasament şi peste Contador, care nu a reuşit să riposteze la atacul lui Quintana. Deşi spaniolul a arătat bine în acest Tur, mai ales pentru un rutier care a fost (şi a şi câştigat) şi în „Il Giro”, el a avut ghinionul unei echipe mai slabe şi complet ieşite din formă. Pe căţărările din ultima etapă din Alpi, Nibali (cu condiţia să se refacă după efortul depus în etapa a 19-a) va ataca locul 3 deţinut de Valverde. Dacă italianul va lua „bronzul”, atunci regretul că nu şi-a putut apăra titlul cucerit în 2014 va fi mult „îndulcit”. Vom avea deci şi o finală pentru locul 3.
Etapa a 19-a: St-Jean-de-Maurienne – La Toussuire-Les Sybelles (138 km)
-
Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) – 4:22:53
-
Nairo Quintana (Movistar Team) +44”
-
Chris Froome (Team Sky) + 1:14
-
Thibaut Pinot (FDJ) + 2:26
-
Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) + 2:26
„Tricoul galben” – clasamentul general
-
Chris Froome (Team Sky) – 78:37:34
-
Nairo Quintana (Movistar Team) + 2:38
-
Alejandro Valverde (Movistar Team) + 5:25
-
Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) + 6:44
-
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 7:56
-
Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 8:55
-
Mathias Frank (IAM Cycling) + 12:39
-
Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 13:22
-
Romain Bardet (Ag2R la Mondiale) + 14:08
-
Pierre Roland (Team Europcar) + 17:27
„Tricoul verde” – clasamentul pe puncte
-
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) – 420 puncte
-
Andre Greipel (Lotto-Soudal) – 316 puncte
-
John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) – 281 puncte
-
Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) – 192 puncte
-
Chris Froome (Team Sky) – 128 puncte
-
Bryan Coquard (Team Europcar) – 122 puncte
-
Alejandro Valverde (Movistar Team) – 90 puncte
-
Thomas De Gendt (Lotto Soudal) – 85 puncte
-
Tony Gallopin (Lotto Soudal) – 85 puncte
-
Thibaut Pinot (FDJ) – 83 puncte
„Tricoul alb cu buline roşii” – clasamentul căţărătorilor
-
Romain Bardet (Ag2R la Mondiale) – 90 puncte
-
Chris Froome (Team Sky) – 87 puncte
-
Joaquim Purito Rodriguez (Team Katusha) – 78 puncte
-
Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) – 64 puncte
-
Nairo Quintana (Movistar Team) – 56 puncte
-
Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) – 55 puncte
-
Pierre Roland (Team Europcar) – 54 puncte
-
Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) – 47 puncte
-
Rafał Majka (Tinkoff-Saxo) – 40 puncte
-
Richie Porte (Team Sky) – 40 puncte
„Tricoul alb” – clasamentul tinerilor rutieri
-
Nairo Quintana (Movistar Team) – 78:40:12
-
Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) + 11:30
-
Warren Barguil (Team Giant-Alpecin) + 24:22
-
Thibaut Pinot (FDJ) + 38:02
-
Bob Jungels (Trek Factory Racing) + 1:28:55
Clasamentul pe echipe
-
Movistar Team – 236:58:50
-
Tinkoff-Saxo + 51:00
-
Astana Pro Team + 53:36
-
Team Sky + 55:12
-
MTN-Qhubeka + 59:05
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.