Banca lui Mao Zedong a strâns peste 19 miliarde de dolari

Banca agricolă a Chinei, înfiinţată de Mao Zedong, a strâns cel puţin 19,2 miliarde de dolari în urma IPO-ului de la bursa din Hong Kong şi Shanghai. Este cea mai mare ofertă publică iniţială a anului, deşi condiţiile din pieţe nu sunt tocmai favorabile. Dacă investitorii vor suprasubscrie, banca ar putea vinde titluri de 23 de miliarde de dolari, sumă ce ar face din acest IPO cel mai mare din istorie.

În această săptămână, indicele compozit al Bursei din Shanghai a atins minimul ultimelor 15 luni, iar contextul nefavorabil din pieţele bursiere s-a văzut şi la nivel global. Aproape 50 de companii şi-au amânat oferta publică iniţială în ultimele 3 luni. Nu şi Agricultural Bank of China, o bancă cu istorie, înfiinţată în urmă cu mai multe decenii de fondatorul Chinei comuniste, Mao Zedong.

Autorităţile de la Beijing au decis să continue cu procedeul listării Băncii agricole a Chinei, singura mare bancă de stat rămasă neprivatizată. Iar instituţia financiară a vândut titluri de cel puţin 19,2 miliarde de dolari, ceea ce face din acest IPO cel mai mare din acest an.

Banca chineză ajunge, astfel, la o capitalizare de 128 de miliarde de dolari, peste cea a Citigroup şi Goldman Sachs. Există şanse să fie doborât chiar recordul global, deoarece unii analişti estimează că banca ar putea atrage din pieţe 23 de miliarde de dolari, prin suprasubsriere. La această valoare, ar fi cel mai mare IPO din istorie: recordul este deţinut în prezent tot de o companie din China, Industrial & Commercial Bank of China, cu 21,9 miliarde de dolari strânşi din piaţă în 2006.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.