BERD: Situaţia din Ungaria reprezintă un risc de contagiune pentru statele est-europene

Vânzările masive derulate pe piaţa financiară şi monetară ungară după suspendarea acordului cu FMI şi UE prezintă un risc pentru alte state est-europene, care pot combate cel mai bine acest fenomen prin reforme economice, potrivit preşedintelui BERD, Thomas Mirow.

Forintul şi activele ungare de capital au fost vândute masiv luni, după ce guvernul de la Budapesta a respins măsurile de austeritate cerute de FMI şi UE pentru continuarea programului de împrumut extern.

Sfârşitul prematur al discuţiilor dintre autorităţile ungare şi reprezentanţii FMI/UE a zdruncinat încrederea investitorilor, determinând scăderea forintului cu peste 3% în numai o zi.

Exemplul Ungariei arată cât de importantă este o politică fiscală solidă, a declarat Mirow pentru ziarul german Handelsblatt.”Cazul Ungariei are şi un risc de contagiune pentru alte state est-europene, dar acestea se pot proteja prin continuarea reformelor şi restructurărilor. Cred că guvernul ungar va conveni asupra unei soluţii cu FMI în următoarele săptămâni”, a adăugat preşedintele BERD.

Mirow a mai arătat că performanţele economiilor din Europa de Est variază, cu Polonia într-o situaţie foarte bună, în timp ce alte ţări, precum Bulgaria şi România, sunt încă în recesiune.

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.