Boc, între falseturi și falsuri ordinare

Luni am asistat la prima ședință a Consiliului  Local  al municipiului Cluj Napoca mânat de gândul de a vedea dacă doctorul în filozofie politică Emil Boc, aspirant mai nou la demnitatea supremă de președinte al României, respectă, în calitate de primar al urbei de pe Someșul Mic, principiile Agorei fundamentată de titani ai gândirii, ca Platon și Aristotel, și desăvârșită practic de titanul politic care a fost Pericle. Am constatat însă că Boc a devenit un mic și pervers dictator local, care profită de o majoritate tăcută, anostă și anodină, alcătuită din consilierii PNL și UDMR, care se comportă ca niște sclavi pe plantație. Niciunul nu are curajul să cârtească împotriva stăpânului din Răchițele, nici măcar cu vreo obiecție sau completare minoră. Nici marea, blonda și fițoasa speranță a liberalilor clujeni nu a îngăimat ceva.
Democrație infectată la Cluj
Președinte de ședință a fost consilierul și viceprimarul liberal Dan Tarcea, care are aere de vătaf al baronului galben-portocaliu de la poalele Feleacului. Directorii din primărie sunt niște simpli papagali, iar secretarul general al instituției, Aurora Țărmure, are nevoie urgentă de o reciclare profesională și de un nou look ca funcționar public. Arhitectul șef al municipiului, Virgil Pop, pare un aiurit și un habarnist, confirmând că a fost uns atât de tânăr în această funcție doar grație faptului că tatăl său, director vechi și versat în primărie, este mâna dreaptă și neagră a lui Emil Boc, ,,unitatea de măsură a onestității”, după cum l-a etichetat maestrul si idolul său Traian Băsescu. Așa se explică de ce Clujul, în pofida emergenței sale din ultima perioadă, începe să semene mai mult cu metropolele latino-americane decât cu cele europene, lipsind o concepție arhitecturală închegată care este vizibilă, de exemplu, la Oradea.
Miroase a democrație alterată, infectată în primăria Clujului și înțeleg de ce tot mai mulți clujeni discută că ar trebui repusă pe Calea Moților, după primărie, lângă Agronomie, tabla pe care s-a scris după instaurarea regimului de democrație populara după război, adică a regimului comunist în forma sa extremă, bolșevică: ,,Până aici democrație, de aici începe Mănășturul”(care era atunci cel mai mare cartier românesc din oraș, locuit preponderent de moți veniți din Apuseni).  Tot mai mulți clujeni sunt nemulțumiți de tranzacționismul practicat la nivel local, de peste un deceniu, între fostul ministru de interne Ioan Rus (PSD), primarul Emil Boc (PNL, ex-PDL) și liderul UDMR, Kelemen Hunor ( navetist la Cluj Napoca, unde a studiat, a lucrat și mai are locuință), care sunt interesați cu precădere de satisfacerea intereselor lor personale și ale grupurilor pe care le reprezintă.
Convocare nelegală, ordine de zi supraîncărcată
Pe ordinea de zi a ședinței de luni a Consiliului Local Cluj Napoca au fost 61 de proiecte de hotărâri. În deschidere, primarul Emil Boc a rostit un discurs triumfalist (apropiat de cuvântările marelui cârmaci Nicolae Ceaușescu, pe care-l elogia cu avânt revoluționar înainte de căderea regimului comunist al cărui mic gornist a fost), în care a perorat și a repetat că toate sunt bune și frumoase, conchizând că proiectele importante demarate sunt în curs de finalizare, la procentaje  între 95-100%. Au luat cuvântul exprimând diverse obiecții doar  patru consilieri, doi de la PSD și doi de la USR. Cea mai activă și pregătită, cu intervenții la obiect, a fost consiliera Anca Ciubăncan, aleasă pe lista PSD, dar marginalizată în organizația județeană de partid, datorită unor fricțiuni și favoritisme interne. După discursul lui Boc, aceasta a prezentat o plângere prealabilă pe care a formulat-o în contencios administrativ apreciind nelegal modul în care a fost convocată ședința de consiliu, în disprețul total al legii, al consilierilor locali și al cetățenilor Clujului.
Consiliera Ciubăncan a solicitat în principal, prin plângerea respectivă, revocarea dispoziției primarului Emil Boc, datată, semnată olograf și comunicată pe Whatsapp în data de 28 noiembrie, prin care a fost convocat Consiliul Local Cluj Napoca în ședință ordinară pe data de 4 decembrie 2023, motivând că a fost încălcat dreptul constituțional la informare al consilierilor locali în condițiile in care, din termenul legal de convocare cu cinci zile pline înaintea ședinței, doar o zi a fost  lucrătoare (29 noiembrie), celelalte patru zile fiind nelucrătoare, respectiv 30 noiembrie și 1 decembrie au fost sărbători legale și au fost urmate de zile de sâmbătă și de duminică. Pe de altă parte, pe ordinea de zi a fost pus un număr enorm de proiecte (61), care cuprindeau în jur de 35.000 de pagini, a căror studiere era imposibilă într-un termen atât de scurt. Consiliera respectivă a arătat că anterior primarul Clujului și-a făcut un obicei din a dispune convocarea Consiliului în zile de vineri, lăsându-le astfel la dispoziție consilierilor locali doar trei zile lucrătoare pentru a studia proiectele și documentația anexată.
În primăria lui Boc miroase a fals ordinar
La final, Anca Ciubăncan i-a adresat primarului Boc, în temeiul legii privind liberul acces la informațiile de interes public, o întrebare încuietoare, care ar putea avea repercursiuni penale pentru marele fachir al Clujului. Concret, onestului Boc i s-a solicitat să confirme dacă în 21 noiembrie a plecat in Statele Unite ale Americii, de unde a revenit în data de 27 noiembrie la București, unde a participat la o întrunire a Asociației Municipiilor din România, iar în 28 noiembrie a zburat la Bruxelles, la Adunarea Regiunilor din Uniunea Europeană, de unde s-a întors la Cluj Napoca în după amiaza zilei de 1 decembrie, după o escală de o noapte la Munchen. Primarul sac de box (după cum l-a gratulat amicul său Ioan Oltean, poreclit Neluțu Mexicanu) nu a negat, dar nici nu a răspuns, spunându-i consilierei Ciubăncan că-i va comunica ulterior un răspuns.
Conform surselor noastre, Emil Boc a plecat într-adevăr în Statele Unite în data de 21 noiembrie,  scopul vizitei fiind obținerea de sprijin pentru mult dorita sa candidatură la Președinția României,  pe care nu l-a prea găsit fiind considerat un produs expirat și alterat. Din SUA a aterizat la București, unde a participat, în data de 27 noiembrie, la o întrunire a primarilor din cadrul Asociației Municipiilor din România, al cărei președinte este, unde a căutat tot sprijin pentru candidatura sa prezidențială. A doua zi, 28 noiembrie, ziua în care a fost semnată olograf (adică cu mânuța lui), datată și postată dispoziția de convocare în discuție, a plecat la Bruxelles, unde a participat la Adunarea Europeană a Regiunilor până în după amiaza zilei de 30 noiembrie, când a decolat spre Cluj Napoca, cu escală la Munchen. Din cauza ninsorilor abundente din Germania, avionul a rămas blocat însă în capitala Bavariei până a doua zi, când a decolat la orele 10,30 spre capitala Transilvaniei. Boc și delegația sa au dormitat în noaptea respectivă în sala de așteptare a aeroportului din Munchen. Din această cauză nu a fost prezent la manifestările festive organizate la Cluj de Ziua Națională. Primarul ghinionist a căutat sprijin pentru visul său prezidențial și în capitala Uniunii Europene,  dar nici aici n-a prea avut succes.
Dacă se confirmă că a  lipsit din Cluj în perioada 21 noiembrie-1 decembrie 2023 și nu a semnat olograf în data de 28 noiembrie dispoziția de convocare a Consiliului Local în ședință ordinară pe data de 4 noiembrie, primarul Boc va avea parte de zile negre: dosar penal pentru fals și uz de fals, convocări la Parchet,  scurtarea mandatului, încheierea carierei politice.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Valer Marian 269 Articole
Author

21 de Comentarii

 1. la cee te poti astepta dela un mujic ,micut cam prostut daaa lacom ca orisicare ..ahatel intrat in politica sa si razbune saracia si mucegaiurile din care provine…sunt desgustatori ..ahatii astia spun astia incluzandu l pe cel mai mizderabil specimen din bransa ..catu – partu…

 2. pai am lasat daaa…oricum am oimpresie corecta despremujicu asta ..ucenicu lu nashescu n toate ..aflu acum ca si la capitolul hotie a luat lectii..la ce sa te asgtepti..cum spunea marele bashescu…ASA I IN TRANZITIE …si mujicii astia or sa tina tranzitia …SINE DIE..

 3. Administrația Boc este în fază de metastază generalizată, corupție pe rană deschisă, toxic pentru democrație. Scârtie ușile în Primărie, „ungerea” este REGULA.

 4. Te pomenești că teaba cu semnătura va fi la Boc precum a fost Mătușa Tamara la Năstase; acoperitoare pt mari fărădelegi, furturi și minciuni.
  PS Mai bine ați lămuri originea etnică lui Boc.

 5. „Papusarii” din gasca de la Cluj, care l-au manevrat tot timpul pe caraghiosul Boc, vor sa-l impinga acum spre fotoliul de presedinte.
  FOARTE TRIST !

 6. un număr enorm de proiecte (61), care cuprindeau în jur de 35.000 de pagini,
  -e metoda partidului comunist chinez;
  asa banuim ca e in toate primariile,
  in toate administratiile colective….ASA AU CONCEPUT EI SISTEMUL LOR!

 7. Păi matale Valer Marian nu ai de lucru cu piticul Boc ! Păi cine pușca și cureaua mea cea lata ar putea vota pe nimeni în lume și plin de praf din Răchițele ??? Poate votantul să fie sub influența alcoolului( cum îi place șefului său Base a zice ) greșind pusul ștampilei,altfel nici o șansă.Bocul doar printr-un noroc chior mai poate ajunge primar și asta la Răchițele…

 8. Offf! Limba română bat-o vina! Măi Valeraș, băiete, „am asistat pentru prima dată la o ședință a Consiliului local Cluj-Napoca”! Cum ai formulat mătăluță, se înțelege că acest CL nu mai avusese ședințe, era la prima!

 9. PITYCUL ATOMIC= (minus 25% )din salarii, a-MICUL LENUTZEI sa fie anchetat cum și cîând i-a dat autorizatie pt cele 10 mii de apartamente??sa mentioneze public comisia de la doctorat cu maghiarii membricomisiei, exceptie avp care a obținut apoi al 2 lea mandat???ceea ce seful de promotie cu 10, v ciorbea nu a mai reusit in fatza sorosistilor????

 10. in Cluj dicteaza ungurii, pocaitii, mafia constructorilor, de astia nu se leaga nimeni, boc e prizonier. Lumea emigreaza di cluj, din cauza aglomeratiei, ambuteiaje, pe strazile limitrofe ale orasului, adica cele din cluj napoca de la periferie nu sunt asfaltate, nu beneficiaza de apacanal, electricitate, transport, nu s-a facut nimic pentru oamnenii acestia… E o bataie de joc, sunt considerati lumea treia

 11. Ce polologhie, măi Mariene! Uiți că Boc a fost singurul premier ce a avut sânge să taie pensiile ciocoilor din magistratură, Securitate, etc? Norocul lor a fost că a venit flecarul Ponta cu pesedeul lui și a stricat tot și a creat premizele umflării pensiilor speciale la 3 miliarde euro anual, mult mai mult decât miliardul din 2021, potențial pierdut cu vaccinurile, de care faceți atâta caz voi jurnaliștii prostituați de conștiință. Și încă ceva ff important: Boc a fost reales de clujeni și nu cu 33% ca Olguța pesedista a craiovenilor.

 12. Boc a fost ales de viniturile aciuiate în urbe,clujeni la prima generație orășeni datorită lui Ceașcă ca și el și zevzecii UNTOLDIȘTI,un clujean autentic cu strămoșii în Hazsongàrd (cimitirul central) nu l-a votat și nu l-ar vota nici nici cu pistolul la tîmplă.

 13. @Marc
  Cred ca ar trebui sa va mai documentați.Magistratilor nu li s-a tăiat nimic.Banuiesc ca nici securiștilor.S-a tăiat numai la fraieri-salarii.

 14. Criza, plănuită desigur, din vorbe, din 2007-2009, a fost mondială. În departamentul în care lucram, multinațională, în străinătate, din 13 am rămas doi. Șefii sindicali nu numai că au tăcut cînd au dat afară pe cei din producție dar chiar au negociat tăieri de salar.
  Ceea ce-a făcut Boc ca prim-ministru nu a avut de-a face cu curajul ci cu executarea ordinului și făgăduieli că va fi răsplătit. Cum s-a zis mai sus, s-a tăiat la fraieri.
  PS Legat de „ din 13 am rămas doi”. Poate fi încă o dovadă că majoritatea am avut, avem, vom avea, slujbe fără folos, de umplutură, neesențiale; departamentul a mers la fel ca-nainte. Ne întrebam cu cel rămas ce fac cei dați afară din moment ce se înmulțeau locuitorii orașului, fabrici se închideau sau dădeau afară. Singurul lucru ce-ar fi lămurit necreșterea somajului și, așa a fost acolo, prețul caselor neschimbat, era că angaja statul.

 15. „falsuri ordinare”, adica obisnuite. Nici la falsuri n-are imaginatie sau umor.

 16. „PRIMĂRIA FUNCȚIONEAZĂ,CLUJUL CEL MAI „ORAȘ CIVILIZAT DIN ȚARĂ”! DAR…DAR..NOI SUNTEM DIN R…T ȘI NE PLACE SĂ GĂSIM PETE.. !!!!HAI BOC!! CLUJUL VA FI CAPITALA UNGROVLAHIEI-CEA DE LA BALATON LA CONSTANȚA….! 1

 17. @ radu de la ce…..
  In primul rand ,nu mai tzipa asa, ca nu suntem surzi !
  In al doilea, meciul Ukraina-Rusia se va termina cu un „conflict inghetat”, adica remiza.
  In al treilea rand, pe litoralul romanesc veti mai ajunge doar cand 1 forint= 100 euroi.

 18. Sigur te afli pe lista celor care citesc, poate chiar silabisind, dar care nu inteleg o iota.
  Cand spun ca am fost pe stadion la un meci, pentru prima oara, nu inseamna ca acolo nu au mai
  fost meciuri. Asa si cu Valer Marian, cînd spune ca a fost pentru prima data la o sedinta a
  CL Cluj. Vai de capul tau de analfabet… nefunctional!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.