Dorin Tudoran: Ciolacu’ și ciolanu’

Premierul român a venit la Washington pentru a da cu ciolacu’n baltă. A reușit, scrie Dorin Tudoran pe blogul său. 

Giruetă a sărit să apere demnitatea premierului, făcându-se că știe norme ce țin de protocol. Nu știe.

Vizita unui premier din al cărui program este exclus ambasadorul țării sale este, cel puțin, o mârlănie, o încercare de a umili ambasadorul chiar în capitala unde își reprezintă țara.

Să excluzi ambasadorul țării tale de la întâlnirea cu secretarul de stat american pune într-o situație jenantă și ambasadoarea Statelor Unite în România, prezentă la Washington pentru această întâlnire.

Vrei să-ți umilești ambasadorul, fă-o pe tarlaua politichiei de acasă. Afirmația “Când urci sărind etape, la un nivel prea mare, vine un moment când te faci de râs” are mai de grabă un sens subliminal-autocritic, decât unul critic la adresa ambasadorului Andrei Muraru.

Când ieși în lume, uită că din vânzător de covrigi și scutier al lui Hayssam te-ai trezit prim-ministru. După o asemenea ascensiune amețitor-aberantă e jenant să critici un ambasador, de altfel foarte bun, că a avut o ascensiune prea rapidă.

Ce vrea Giruetă de la Ciolacu? Evident, un ciolan. După aproape un deceniu de „dietă”, amintirea dulcelui deceniu „petrovian”, plin de ciolane, e sfâșietoare.

Noroc cu numirile făcute de președintele “Petrov”. Dădea pe dinafară experiența diplomatică din gargaragiul de presă, autor de texte umoristice pentru grupuri de divertisment, trimis Consul General undeva la mal de mare?

Funcția de ambasador este una de reprezentare, politică. Funcțiile consulare acoperă partea tehnică a activității unei reprezentanțe diplomatice. Trebuie să știi legislație, norme administrative, ce înseamnă o procură, ce implică o relație economică etc.

Știa ceva din toate acestea miștocarul de presă trimis Consul General de “Petrov”? Aiurea.

 

Ce știa era că hotărâse de ceva vreme să se stabilească definitiv în țara respectivă. A durat în funcție vreun an, nici cât să învețe ce trebuie să știe un consul începător. După care s-a așezat în țara cu pricina. Acum, zic ciracii săi „petrovieni”, e mare “poet religios”. Ptiu, drace! Cum de nu l-am văzut noi pe Charles Péguy ăsta în unele texte glăsuite de grupul Divertis?

Îndrăznesc să spun că un om care a fost, ani buni, consilier al Președintelui s-a frecat mai mult de lumea diplomatică, de rigorile, regulile și standardele ei, decât un autor de texte umoristice sau un bun critic literar pro-“Petrovian”.

Numirile pe criterii politice (political appointees) se practică peste tot în lume. Unele se dovedesc inspirate, altele – ba. Nici numirile unor diplomați de carieră nu sunt scutite de riscuri. Unele se dovedesc inspirate, altele – ba.

(…)

Giruetă nu-i scoate pe frații Andrei și Alexandru Muraru din “fenechii”. Ultimii doi sunt la fel de responsabili de problemele fostului deținut Relu Fenechiu, pe cât e de responsabil Giruetă pentru activitățile staliniste, contrare intereselor României, desfășurate de rudele sale cele mai apropiate, sosite de la Moscova, începând cu tatăl Leon Tismăneanu și terminând cu unchiul Mihail Boico, general de Securitate.

Are ceva de reproșat, factual, ambasadorilor Muraru și Ioanid, parlamentarului Alexandru Muraru, Giruetă e liber s-o facă. Nu e nimeni deasupra legii, nu primește nimeni, încă de la naștere, dreptul de a fi scutit de reproșuri, condiția este ca ele să fie raționale, de bun simț, îndreptățite.

Ce pare să-i fi alarmat pe Ciolacu și pe mai noul său apărător, Giruetă, este zvonul lansat de tot felul de “echipe de zgomote” că Andrei Muraru va candida anul viitor în alegerile prezidențiale: „Gemenii fenechii au planuri mari”.

 (…)
 

Ion Iliescu, cel din 2015, era același Ion Iliescu din 2004 – nici mai rău, nici mai bun. Giruetă ediția 2004 și Giruetă ediția 2015 – două flașnete care se prefac a nu se cunoaște.

Devenit irelevant cam de multișor, necurtat de nicio formațiune politică, înconjurat de țuțeri zgomotoși, Giruetă suflă într-un muștiuc ruginit, doar-doar va declanșa ceva vânt prielnic. Deocamdată – canci.

 

O prudență de ultim moment ar trebui să-l facă pe Ciolacu să-i amintească lui Giruetă titlul unei romanțe cândva foarte îndrăgite de PSD – ”Ciocu’ mic!”

P.S. Văd că Giruetă sare din nou în apărarea lui Ciolacu, punându-i „agresorului” Cătălin Tolontan custura epistemologică la carotidă. Cu toate astea, de ciolan nu se aude încă nimic. Cum a venit decembrie, cu frig și zăpadă, de sub geamul premierului se aude monologul sărmanului: „Sunt eu, Vuvinc al tău cel mic,/Mie foame și mie frig,/Îndură-te măcar un pic,/De-o fi gogoașă sau numai covrig.”

Sursa https://www.tudoran.net/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

19 Comentarii

  1. Îmi place enorm perdaful tras de dl. TODORAN etern profitorului TISMANEANU. Acest Volodea a fost mereu un orientat.A știut cum sa se poziționeze. Și i-a mers. Bine ca cineva îl arata în toată mizeria lui.

  2. Cine l-a trezit pe asta din adormire ? Nu l-am banuit pana acum.

  3. Tudorane !. Ambasadorul care sabotează primul ministru al țării care la trimis să o reprezinte, ce înseamnă ?. Nu este mai mult decât o mârlănie ?. Ambasadorul nu este în slujba președintelui, ci a țării, deci și a primului ministru al acesteia, și nu numai. N-am prea înțeles ce are „Giruetă” cu acest caz, dar acest fapt nu explică de ce acest ambasador a făcut tot posibilul ca vizita să nu aibă loc, iar dacă se face totuși, să aibă rezultate minime, spre satisfacția stăpânului său, trântorul de la Cotroceni.

  4. @ dl Tudoran
    Poate ca, totusi, intr-un alt PS, sa formulati si parerea dvs despre calitatea de „ambasador” a lui Andrei Muraru din trupa MURARU BROTHERS ?
    Nu de alta, dar ca sa nu fiti perceput si dvs, ca un fel de „girueta” !

  5. varsta. ARTICOLUL 107
    (1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin.”ARTICOLUL 116
    (1) Ministerele se organizează numai în subordinea Guvernului.
    (2) Alte organe de specialitate se pot organiza în subordinea Guvernului ori a ministerelor sau ca autorităţi administrative autonome.

    Ministrul de externe este seful diplomatiei, deci a tuturor diplomatilor. Domnul Ciolacu a fost insotit de Ministrul de Externe, ce nevoie avea sa dea mana cu un subaltern de al ministrului de externe? Daca as fi PM nu as apela la niste functionari marunti care pozeaza in nababi in tari bogate risipind banii. Bucurati-va de lumina sarbatorii de Hanukkah si lasati nelinistile care va macina fata de protejatul Dvs. Murar, timpul le rezolva pe toate.

  6. taraboi mare ca nu a fost bagat in seama un lacheu al sistemului progresist

  7. muhahaha

    un gunoi stirneste mult prea multa vilva…urmatoarea acuza a murarurlui va fi de antisemitism! pe bune, n-are ambitie daca nu da drumu la robinet…

    ha ha ha

  8. Dorin Tudoran ,un alt refuzat de actuala Romanie, stabilit in SUA din gaska minoritarului Tismaneanu/(Tisminețki pe numele tatalui venit cadou din Basarabia si Marcushon dupa mama), a avut o fericită viață intrauterină în placenta Leviathanului comunistsi a emigrat in SUA ca asa era moda printre ei,prin anii 80 tudoran a lucrat câţiva ani ca ziarist la Vocea Americii(o scrie radu ioanid)

    PS:’copii stapanilor nostri cominternisti sunt azi stapanii copiilor nostri’cum se spunea in 90-exemplificat de cazul Muraru

  9. Reglari de conturi in lumea…literara ?
    Sigur, neparticiparea ambasadorului este un fapt absolut neobisnuit. O fi avut Ciolacu vre-un motiv pe care, nu vrea sau nu poate sa-l dezvaluie public ?!
    Altfel carierele fulgeratoare si inexplicabile pentru opinia publica ale Gemenilor ridica uriase semne de intrebare…
    Sa pui un baiat de 38 de ani, absolvent de istorie la Iasi, fara nici o experienta in diplomatie, fara notorietate in domeniu sa reprezinte interesele Romaniei in fata superputerii mondiale USA, aliatul si garantul intependentei noastre in lumea de azi mi se pare un act de iresponsabilitate suprema din partea lui KWI.Dupa Geoana, Maior, etc Totusi…
    Nu stiu ce conturi au de platit DT si VT dar sa te cobori la nivelul vechilor servicii de cadre incriminand rudeleintr-o asemenea discutie… Bine totusi ca s-a oprit la tata si la unchi….

  10. Cred ca amasadorul Muraru a fost chiar multumit ca badaranul de Ciolacu nu l-a chemat. Oricum o folosea ca translator pe dna Luminita. In mod cert prezenta sa langa ciumpalac l-ar fi compromis pe Muraru. Pana acum a reusit sa-si faca o impresie buna ca amabasador in America. Ciolacu este un nimeni. Din vara viitoare (sau poate mai repede) nu vom mai auzi de el. In schimb Murarii au viitorul in fata. Vin toba de carte din Iasul intelectual asemeni marilor lor inaintasi.

  11. Măi Tudorane ! Mai citeste, mai asculta, mai invata. Si ia-ti minunatia de ambasador, luati-va de gat si emigrati. Oriunde.

  12. Tudorane,ai ajuns cam târziu la linsul bocancilor boierului de la Cotroceni!
    Cel puțin dacă te trezeai cand și-a luat al doilea mandat,mai aveai o șansă.

  13. Să excluzi ambasadorul țării tale de la întâlnirea cu secretarul de stat american pune într-o situație jenantă și ambasadoarea Statelor Unite în România, prezentă la Washington pentru această întâlnire ……. băh Tudorane, ţie chiar nu îţi este ruşine? ŢI-AI DREAK’ DE DERBEDEI CU MURARII ŞI TOLONTANII VOŞTRI! (editat)

  14. @ avantaj muraru !
    Te-au informat pe tine „serviciile”, ca Ciolacu nu va mai fi ????
    BRAVO MA, AVANTAJ SERVICIU !

  15. „prin anii 80 tudoran a lucrat câţiva ani ca ziarist la Vocea Americii”

    Si Huhurezeanu a lucrat la FreeEurope, pe vreme aceasta vorbea de 60.000 de omorati de ceausesti la Timisoara, sursa neverificata TanYug (fapt ce a declansat furia populatiei), pana am aflat cine l-a introdus acolo. Multe surprize intr-o tara la care securiteatea a scapat de sub control. Foarte multa rezerva la cei formati pana in 1990.

  16. (partea 1 din 2)
    Tudoran nu e cu nimic mai bun decit Tismaneanu sau I.T. Morar, in care trage din orice pozitie si cu orice prilej fiindca sint certati rau de tot de vreo 20 de ani. Inainte fusesera prieteni la catarama. Tismaneanu si Tudoran isi faceau reciproc servicii (scrisori de recomandare care sa-i avanseze in posturile lor parazitare din SUA) desi, in secret, se antipatizau. Au mers asa pina cind nu mai aveau unde sa se cațăre in sinecurile lor, deci nici nevoie unul de altul, dupa care au inceput sa se injure. Lui I.T. Morar, venit in vizita la Washington cu salamul de Sibiu in geanta diplomat si cu suta de dolari din care sa manince si sa bea o saptamina, pe care l-a cazat la el acasa, i-a povestit (probabil la o circiuma, sub influenta alcoolului) niste chestii spectaculoase despre un spion roman din SUA, iar ITM, intors la Bukale, a trintit imediat un articol „la tema” in Catavencu fara sa il previna pe Tudoran. Spionul l-a actionat instant in justitie pe ITM. Acesta a incercat sa-l aduca pe Tudoran martor, ca sa recunoasca ca el a fost sursa, iar ITM sa iasa basma curata. Tudoran a facut spume cind a aflat ca a fost dat in git si a zis ca nu stie nimic. Sa se descurce!

    (urmeaza partea 2 din 2)

  17. (partea 2 din 2)

    (continuare la partea 1 din 2)

    Tudoran il pupa in fund pe ambasadorul Muraru fiindca recent a fost invitat, impreuna cu sotia, la o sindrofie la ambasada (ca sa-i inmineze o tinichea, sau un premiu, nu mai retin) si, probabil, sa se lupte impreuna cu o sticla de scotch dupa ceremonial.

    Tismaneanu il injura pe ambasador fiindca l-a invitat pe Tudoran la ambasada si pe el nu. Cind unul din astia doi reuseste sa pupe un fund important, celalalt stie ca acolo nu mai e loc si pentru limba lui, asa ca arunca cu pietre si injura in gura mare. Faptul ca fundul e al unei nulitati multilaterale, asa cum e fratele Muraru, pur si simplu nu conteaza pentru ei.

    Intelectuali, ce plm!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.