România are nevoie de un sistem fiscal modern, de politici publice raţionale, de o restructurare de cheltuieli publice, de luptă continuă cu evaziunea fiscală, dar şi de o utilizare eficientă a banilor publici destinaţi românilor, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Potrivit acestuia, introducerea de noi taxe nu este o soluţie la actualul nivel creanţelor neîncasate la buget, al GAP de TVA (diferenţa dintre suma de TVA pe care statul s-ar aştepta să o încaseze şi suma de TVA efectiv colectată la bugetul statului), GAP de impozit pe venit şi la contribuţiile sociale.
„Atunci când eşti ministrul Finanţelor şi ai în faţă 175 miliarde lei creanţe neîncasate la buget, un GAP TVA de 32 miliarde lei, un GAP de impozit pe venit de 19 miliarde lei, un GAP la contribuţiile sociale de 53 miliarde lei, îţi pui în permanenţă întrebarea: ce este corect de făcut pentru ca mediul de afaceri şi populaţia să nu aibă parte de noi şi noi sarcini fiscale?
Pentru că introducerea de noi taxe nu este o soluţie. În acelaşi timp, te uiţi în jur cum unii aleg să răstălmăcească în mod toxic intenţiile şi prevederile unor propuneri pentru a-şi urmări propriile interese politice şi pentru a induce în eroare opinia publică. În loc să contribuie constructiv la dezbaterea publică şi să propună soluţii viabile, preferă să recurgă la denigrarea mea personală şi dezinformare. Aceasta este o dovadă clară a lipsei de responsabilitate şi a incapacităţii de a oferi alternative reale şi constructive pentru problemele cu care se confruntă România”, a scris ministrul. luni seara, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a subliniat proiectul de act normativ pentru modificarea codului de procedură fiscală, publicat în dezbatere, este proiect discutat cu mediul de afaceri înainte să fie urcat pe site-ul instituţiei şi de la care încă se primeşte feedback.
Marcel Boloş a explicat că una dintre prevederi spune că tranzacţiile pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport sunt condiţionate de achitarea obligaţiilor vânzătorului faţă de ANAF (TVA, impozit pe venit, contribuţii sociale) şi că o astfel de prevedere există deja de mult timp, pentru achitarea obligaţiilor la bugetele locale.
„Atenţie! Vânzătorul nu este obligat să îşi achite datoriile înainte (aşa cum se întâmplă pentru obligaţiile la bugetul local) ci o poate face din banii obţinuţi pentru bunul care face obiectul vânzării. Este o măsură de responsabilitate fiscală şi de respectare a legii, care protejează interesele publice ale tuturor celor care îşi plătesc corect taxele. Într-o democraţie funcţională, protejarea drepturilor individuale trebuie să fie echilibrată cu respectarea legii şi a responsabilităţilor faţă de comunitate. Invocarea dreptului la proprietate ca argument împotriva acestei măsuri reflectă o înţelegere limitată a principiilor de drept”, a punctat ministrul Finanţelor.
În ceea ce priveşte „CNP-ul fiscal”, el a precizat că „scrie clar” în proiectul de act normativ că este o măsură opţională şi că statul nu va obliga niciodată pe cineva sa îşi treacă CNP-ul sau orice altă formă de identificare pe facturi/ bonuri.
„Nu ne interesează ce îşi cumpără oamenii, mereu ne-a interesat doar să restrângem pe cât posibil canalele prin care se face evaziune fiscală. CNP-ul fiscal ne va ajuta să introducem un sistem prin care românii care cer bonul fiscal la anumite servicii şi magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier (acolo unde este evaziune mare), să poată primi reduceri de taxe şi chiar şi sume de bani înapoi. Această măsură este în beneficiul oamenilor de afaceri. Pentru ca cei certaţi cu legea şi cei care fac evaziune fiscală să fie determinaţi de cumpărători să emită bonurile fiscale.Aceşti competitori neloiali sunt primii duşmani ai mediului de afaceri corect şi cinstit”, a subliniat Boloş.
El a adăugat că e-Factura şi măsurile ce ţin de digitalizarea sistemului fiscal nu au fost introduse peste noapte, ci a existat o perioadă de şase luni de acomodare, când nu s-au aplicat sancţiuni pentru cei care nu au folosit sistemul.
De asemenea, ministrul a menţionat că a fost propusă reducerea plafoanelor în numerar doar pentru cei care nu îşi achită impozitele şi taxele şi au popriri puse pe cont, pentru rău platinicii „care fentează statul”.
„Ce este rău în asta? Să rămânem în continuare cu 175 miliarde lei creanţe neîncasate? Să ne uităm neputincioşi la evazionişti? Să nu uităm că doar de aici vin banii de salarii pentru profesori, salariile pentru medici, banii pentru pensii, banii pentru autostrăzi şi multe ale proiecte adresate românilor”, a mai scris Marcel Boloş pe reţeaua de socializare.
Acesta a transmis că după finalizarea procesului de consultare cu reprezentanţii mediului de afaceri, concluziile vor fi prezentate celor în drept a lua deciziile.
„Îmi reproşează partidele politice că nu am prezentat la nivel politic aceste măsuri, adresate celor din mediul de afaceri obişnuiţi cu neplata impozitelor şi taxelor. Îi rog frumos să aibă decenţa necesară şi să aibă răbdare pentru a finaliza procesul de consultare cu reprezentanţii mediului de afaceri pe care deja l-am început, pentru că lor li se adresează în primul rând. Apoi, concluziile acestor consultări vor fi prezentate celor în drept pentru a lua deciziile. Ce doriţi până la urmă? Consultare cu partidele sau cu mediul de afaceri? Momentele acestea trebuie depăşite. Nu putem sta într-un blocaj permanent. România are nevoie de un sistem fiscal modern, politici publice raţionale, de o restructurare de cheltuieli publice, de luptă continuă cu evaziunea fiscală, dar şi de o utilizare eficientă a banilor publici destinaţi românilor”, a punctat ministrul Finanţelor.
Eu cred in bunele intentii ale politrucului si in Mos Craciun.
Daca sumele sunt stiute, deci, declarate de datornici, cine-l opreste sa-i execute, ambasadele ? Dar despre profiturile neimpozitate, nici pe profit si nici pe dividende, exportate in paradisuri fiscale cand vorbeste si cand pune taxa pe ele ?
Bolos, oricum vei fi criticat, chiar huiduit. Asa ca fii ferm si fa ceva cu multinationalele hoate si intri in istorie pe usa din fata !
are dreptate omul!
PIB-ul României a atins 1.600 mld. lei în 2023,
„ai în faţă 175 miliarde lei creanţe neîncasate la buget”
Bugetul consolidat e de 673 miliarde lei (deficitu e prescris la 90 mld)
-nu e EVAZIUNE un sfert din Buget(!!!!!!!)
ci pur si simplu au fost incluse SURSE CARE NU EXISTA, creantzele ale pe care le vizeaza Bolosh,
ca o motivare a CHELTUIELILOR ABERANTE, A FURACIUNII GENERALIZATE!
(alea 175 mld poa sa fie pe mai multi ani,neprescrise
-iarasi:simple fabulatii)
Bolosh cica e preot,popă:
-popa lu Mamona!
(dupa nume e jidov ungur,
aleluia!)
@Nicu Olahus Oricum va fi huiduit dar daca ataca multinationalele va fi si sarac. Sunt sigur ca nici tu nu vrei sa fii sarac, deci…
neuniform si anormal
Cum va permiteti sa vorbiti de „ingerasii” lui Bolos?
Eu il propun pe acest gutan MINISTRU AL FINANTELOR GLOBULUI…..
Sa ne spuna acest satrap daca are studii de finante si de unde primeste ordinele (guidance)….
Dl Bolos ne crede pe toti tampiti. Aceste masuri au un scop evident: Suntem considerati toti evazionisti, pana la proba contrarie.. Romania este din nou varf de lance la experimente de ingradire a drepturilor si libertatilor cetatenesti sub diferite pretexte: acum dreptul la plata cu cash si supravegherea totala.
”precum coafor, service auto sau magazine de cartier (acolo unde este evaziune mare)”
Despre multinationale,despre clientela politica nimic.
Bolos nu ne propune reducerea bugetarilor cu 50 %, reforma terit. administrativa, ori prefecturi ori cons.judetene, impozitarea corecta a multinationalelor. Toate Anafurile sa faca teren, directiile de taxe si impozite din primarii, din minister si asa sa vada cine, cum face evaziune fiscala. Asa sa aplici tot felul de experimente nu este nicio solutie si nu va aduce bani. Si va fi injurat si blestemat la greu.
Toxic esti tu ! CFR cu marfa sau fara, Tarom…. acolo sunt banii ! Nu au voie romanii sa aiba bani, s-a primit ordin sa fie numai saraci sa putem fi cumparati si dirijati pe 2 lei !
Pana si socotitorul Ialomiteanu a stiut mai multa carte decat ministrul asta!
Părerea mea este că evaziunea a crescut inclusiv ca o formă mascată de grevă fiscală, motivul fiind modul de cheltuire a banilor și asta nu de azi, de ieri. Când arunci banii pe tot felul de pomeni electorale, studii de fezabilitate unde se urmărește doar ”parandărătul”, pensii speciale, un aparat birocratic supradimensionat și în continuă creștere având ca scop declarat tocmai combaterea evaziunii, armament second hand și cu livrare la sfântul Așteaptă, ajutoare pentru refugiați și imigranți, ajutoare pentru diferite războaie ale altora, înarmare cvasiinutilă, eu, contribuabilul îmi voi schimba atitudinea de ”bun platnic” și e normal să caut diferite metode de ”optimizare fiscală” atât cât mă duce capul.
Cetățeanul român de rând ,este vaca de muls pentru străini,prin slugărnicia acestor rebuturi alogene și trădătoare
Mai bine s-ar întreba dacă luatul cu forța și sub amenințarea forței a bunurilor și banilor cuiva nu este furt. Vorbesc de biruri: taxe, impozite, accize s.a..
Fată dragă, de ce pui virgulă între subiect și predicat, n-ai nimic mai bun de făcut?
Nimic despre viitoarea declaratie inutila „eProprietatea” ? Bolo nu stie ca la notar nu se declara valoarea reala de vanzare, doar valoarea notarila platita prin banca, nu cash, deci, n-ai cum afla valoarea de piata ? Asta este cu capul in nori, dupa Cel de Sus. Tuasu Boloshelu nu stie ca un buget se construieste pe anticipatie, deci, n-are nevoie de repere variabile, intamplatoare si ireale ? In Romania ar trebui urgent legea impotriva prostiei !
Ciolacu, Septembrie 2023:
„Vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici și cu foarte mulți bani se credeau de neatins!
Vă spun cu toată responsabilitatea: De astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat! Și mai ales – s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală!
La fel ca toți românii, și eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții ori facilități fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!
M-am săturat să văd că unii își încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanță, în vreme ce alții trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu!
M-am săturat să văd cum unii își pot plăti corect toate taxele, contribuțiile și impozitele, iar alții urlă ca din gură de șarpe că nu se poate să fii corect!
Trebuie să înțelegem cu toții că așa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe. Nu mai putem să ne mințim unii pe alții, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu, fără să dăm nimic în schimb. Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți cei care muncesc, indiferent unde muncesc, la stat sau la privat.
A nu face nimic și doar a da din gură din opoziție, după ce ai nenorocit bugetul României, iarăși nu poate fi o opțiune.
Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni! De aceea, nu am adoptat varianta comodă în care să nu fac nimic!”
NU au facut nimic, auzim azi aceleasi vorbe goale, aceleasi constatari de 35 de ANI, acelasi TREBUIE sa facem si sa dregem..
In timp ce noi si noi taxe si impozite ne asteapta, ca, deh, Ciolacu va salva tarisoara de la faliment, cum a facut si in Septembrie 2023 cand Guvernul si-a angajat raspunderea pe un pachet de masuri fiscale care a introdus noi taxe si impozite!
Rezultatul: ZERO!
Deficitul bugetar a explodat, azi imprumuturile uriase facute de Ministerul de Finante sunt aproape zilnice!!
Le vom plati noi si urmasii urmasilor nsotri!
BNR asista neputincioasa la dezastru si doar cate-un director pensionat mai scapa porumbelul:
1 August 2024: „Eugen Radulescu, fost director in BNR: „Clasa politica a furat pana a crapat”!
Tocmai am ajuns acasă de la piața agroalimentară unde poliția locală fugărea niște persoane foarte tinere (adolescenți) de etnie, fără CNP fiscal, care vindeau la intrarea în piață afine, mure și alte fructe de pădure de sezon făcând o uriașă evaziune fiscală și în consecință pagube serioase bugetului statului. Nu am observat aceeași hărnicie din partea organelor fiscale de control atunci când e vorba de marii evazioniști care-și depozitează câștigurile neimpozitate prin insulele Cayman, Andorra și alte paradisuri fiscale, fentând copios ministerul de finanțe al domnului preot Boloș. Botnița nu este pentru ei.
Ce drecului cauta un popa la finante? PSD numai habarnisti si hoti au in guvern.
„PSD numai habarnisti si hoti au in guvern.”
Plangi la mormant strain, Popa, ca si Burduja sunt de la PNL si buzoianul n-are voie sa-i schimbe !
Este evident ca baietii cei destepti l-au adunat pe acest indivd de prin padurile salajene si l-au parasutat apoi in Bucuresti. La cata carte stie confirma reteta promovarilor din acesti 30 de ani,