Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat intenția de a reliberaliza treptat piața energetică din România, subliniind necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili și a industriei, în contextul expirării legislației de plafonare și compensare în aprilie 2025.
„Sistemul actual nu este perfect. Nu mi se pare normal ca eu, șeful ANRE sau Ion Țiriac să beneficiem de un preț plafonat” a declarat Burduja, evidențiind faptul că obiectivele sale sunt orientate spre protejarea consumatorului final, în special a celor care întâmpină dificultăți în a-și plăti facturile. De asemenea, ministrul a subliniat că asigurarea viabilității consumatorilor industriali este la fel de crucială, având în vedere că locurile de muncă depind de funcționarea acestora.
Burduja a menționat că există suficient timp pentru a implementa toate aspectele necesare până în luna ianuarie, astfel încât modificările să fie gata pentru aplicare în aprilie 2025. „Trebuie să ne gândim la alte vulnerabilități, medicale, socio-economice. A fost important să menținem această schemă de compensare/plafonare, având în vedere fluctuațiile prețului petrolului pe piețele internaționale,” a adăugat el.
Ministrul a subliniat intervențiile necesare ale statului român în trecut, menționând cum prețul energiei electrice a explodat, crescând de la 15 euro/MWh la mii de euro/MWh între 2020 și 2021. „Putem discuta despre o piață liberă când avem o piață europeană nefuncțională? N-ar trebui să beneficieze România de înțelegere din partea partenerilor europeni?” a întrebat retoric Burduja.
Referindu-se la decuplarea pieței energetice din Europa de Est de cea Occidentală, ministrul a adus în discuție necesitatea dezvoltării rețelelor pentru a facilita interconectarea. „Este o problemă că Austria refuză să se interconecteze mai bine cu Slovacia și Ungaria,” a spus Burduja, adăugând că guvernul român este deschis negocierilor cu Uniunea Europeană pentru a prelungi măsurile de sprijin, în special în contextul războiului din Ucraina și al exporturilor către Ucraina și Republica Moldova.
Ministrul a explicat că România se află în prima fază a unui proces de infringement din partea Comisiei Europene, dar a subliniat că nu trebuie să existe temeri cu privire la intervențiile Uniunii. În ceea ce privește exporturile către Ucraina și Republica Moldova, Burduja a declarat că, deși acestea reprezintă doar 7-10% din totalul exporturilor, momentul în care sunt realizate este esențial pentru a evalua impactul asupra prețurilor. „Exporturile către restul Europei sunt adesea doar scriptice, cele către Ucraina și Republica Moldova sunt fizice, nu doar scriptice,” a concluzionat ministrul Energiei.
Păi el are treabă cu sistemul din 1963…
… de plictiseala de la domeniul din Namibia (Wabi Lodge) care are muuuulte sute de ha (cel putin).Are omul si aerodrom, un lac de vreo 2ha si tot ce vrea, animalute, colibe, namibieni, etc.Vara-i vara, trai pe vatrai.Bravo John!
Normal,…dăm gratis curent și gaze la moldoveni, ukrainieni și belim poporul român…bravos națiune!halal să-ți fie…
Oauuuu! Da pe goarna ceea ce vedem și noi zilnic acest Burduja! Cât despre țiriac, a fost imaginea și practica securității ascunse prin el. Așa că, și bogății plâng cate odată.
sa faci pe desteptul ar fi bine sa spui de ce nu finalizezi hidrocentralele lui Ceausescu si CET-urile pe gaz Iernut, Chiscani si Fantanele, ba ai aprobat sa dai la fier viechi un CET pe gaz in Galati de 375MW…care ar scadea din pret si ne-ar scuti de importul de la doua zi la preturi uriase, de care sunteti VINOVATI VOI PNL Virgil Popescu si cu tine care ati favorizat importurile scumpe pt care s-au revoltat si grecii…
A plecat vergil a venit asta, o paparuda plina de experiente si teorii. Daca-l duci in nucleara de la CVoda si-l lasi acolo pe la cota 93 nu mai stie sa iasa afara.Se rataceste peneleaua! Asta nu are habar de ce-i o pala de turbina,se uita la ea ca vitelul la poarta noua. Ba daca vrei sa faci bine la oameni construieste si termina ce a inceput ceasca, sa ai excedent de energie , s-o vinzi peste hotare,sa faci bani ,sa ieftinesti buzunarul aluia de-i ceri cu nerusinare votul, si pune-le in slujba statului nu in slujba mafiotilor din partidele voastre, mafioti care zilnic alearga dupa smecherii sa creasca preturile la gaz,electricitate,mancare.La Alba vin sa citeasca contorii de electricitate unii din Moldova, la MY Electrica, e un exemplu de cum se fura cetateanul cu pretul la KW.Mananca castane dupa ca e scump KW.E scump ptr ca au inginerii de hotii manevrate de politicul mafiot.
Tatal lui burduja era sef la banca agricola cand a inchiriat una din casele lui iohanis luate prin frauda pentru sediul filialei bancii agricole din sibiu: altfel nu se mai pomenea de burduja
Hai sa ne prefacem ca chiar il credem pe onorabilul domn Burduja in legatura cu preconizata liberalizare. Domnia sa ne informeaza, cu aplomb, ca chiar in aceste momente, sunt firme care furnizeaza curent, la preturi mai mici decat 1,30 ron per kw pt consumatorii care depasesc plafonul maxim de consum stabilit de autoritati – adica peste 255 kw/lunar. Adica daca inteleg eu bine, acum cu preturi plafonate, sunt firme care la un pret de sub 1,30 ron / kw isi asigura castig si sunt eficiente in planul afacerilor. Deci daca trecem la liberalizare, in mod logic, ar trebui sa asistam la o scadere a pretului, undeva spre 1 leu per kw!. Dar surpriza : traim in Romanica si nu vom gasi preturi mai mici de 1,50 ron per kw, semn ca liberalizarea isi produce efectele si baietii destepti sunt la datorie. Concluzia: jefuiti, jefuiti, jefuiti… rumegatoarele atat asteapta.
„La.baral” care practica discrimi.narea si lipsa de tratament egal. In mintea lui de copil de bani gata, considera ca are judecata. Toti consum.atorii trebuie egal prot.ejati de lacomia capitalului de stat german, francez si italian ! Un altfel decat altfel, obraz.nicia satulului care nu intelege de ce mananca flamandul. ‘arsh la Monaco si ai grija sa nu ti se mai inece un copil in pis.cina bunicilor !
Care e treaba cu Ion Tiriac? De când Ion Țiriac a declarat la TV că el nu e adept al intrării în NATO au început cucuvelele sa îl facă Securist…Atenție, securiștii au dat lovitura de Stat in 1989 ca să bage România în NATO… Deci securiștii sunt primii cu NATO..
Vreau un ministru care să îmi spună ce va face pentru ca românii să aibă curtentul și gazul ieftin , nu să îmi definească consumatorul vulnerabil. Fără energie ieftină suntem terminați nu putem dezvolta această țară (prăduită de alde tată-său și securiștii lui). Soluția se cheamă NAȚIONALIZARE , nu liberalizare. Cei care au naționașizat își pot controla prețurile , nivelul producției de energie și investișiile. Restu , ăia privatizații depind unul ca alde Burduja (omul cu pixul) .
Jos această mizerie politică aflată la putere plină de băîeți și fete de foști securiști.