Cadouri guvernamentale pentru PSD-iștii de la conducerea Politehnicii

Proiectul aprobat în 2012, când rector era Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, costa 34 de milioane de lei. Acum, rector este Mihnea Costoiu, fost ministru al Cercetării, iar Guvernul Grindeanu a pus în dezbatere publică o HG prin care costurile transformării Aulei ajung la 62 de milioane de lei.

Aula Politehnicii din Bucureşti se transformă în Centrul de Conferinţe şi Cultură, potrivit unei HG a Guvernului Grindeanu, în consultare publică. Aceeași HG reaprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului şi sursele de finanţare. Astfel, întregul proiect, care urmează a fi finalizat în 2018, costă 62 de milioane de lei, inclusiv TVA, din care deja s-au cheltuit pe lucrări, în perioada 2012-2016, 46 de milioane de lei. Anul acesta se vor mai aloca de la bugetul de stat încă 19 milioane de lei, iar în 2018, finalizarea lucrărilor va face necesară cheltuirea a altor 7 milioane de lei.

Interesant este că, în 2012, când s-au aprobat indicatorii financiari ai proiectului, aceștia indicau o investiţie totală de 34 de milioane de lei. Iată că, în patru ani, costurile s-au dublat. Acum cinci ani, rectorul Politehnicii era actualul senator PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei. Acesteia i-a succedat în funcţie Mihnea Costoiu, care deţine această poziţie până azi.

Potrivit anunţului iniţial din SEAP, lucrările trebuia să dureze 24 de luni. Iată că, după 48 de luni, nu sunt nici acum terminate.

Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) va avea o sală de conferinţe (aulă) cu o capacitate totală de 1.100 de locuri destinate activităţii de învăţământ. Sala de conferinţe va avea o suprafaţă construită de 1.982,2 mp şi o suprafaţă desfăşurată 5.004,4 mp, iar valoarea totală a contractului se ridică la 34.447.849,01 lei fără TVA (peste 7,5 milioane euro). Contractul a fost atribuit, în urma unei licitaţii deschise, firmei Aedificia Carpaţi SA. La licitaţie au participat în total trei firme.

Investiţia totală în sala de conferinţe va fi asigurată din venituri proprii ale UPB şi din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, potrivit anunţului de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Potrivit autorului lucrării, prof. dr. arh. Adrian Spirescu, lector în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ şi director general al biroului de arhitectură Carpaţi Proiect din Bucureşti, lucrările la sala de conferinţe a UPB au început încă din octombrie.

Lucrările de construcţie ar urma să fie gata în 24 luni de la data atribuirii contractului/emiterii ordinelor de începere a serviciilor sau lucrărilor, conform anunţului publicat pe SEAP.

Proiectul aulei UPB a fost prezentat la categoria „studii şi proiecte“, în cadrul ediţiei din 2012 a Anualei de Arhitectură Bucureşti.

Universitatea Politehnică din Bucureşti nu apare în top 800 mondial al universităţilor. Nici în România nu stă mai bine. Este abia pe locul şase, după Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeș Bolyai“ (Cluj), „Alexandru Ioan Cuza“ (Iaşi), Universitatea de Vest (Timişoara) şi „Gheorghe Asachi“ (Iaşi).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1069 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.