Cât costă de fapt ținerea aurului la Londra

Păstrarea celor 61 de tone de aur la Banca Angliei costă România 309 mii lei anual, adică 60.000 de euro. Repatrierea acestei cantități ar putea costa probabil cât taxa de custodie respectivă pe 50 de ani. Și dacă România vrea să tranzacționeze aurul, ar trebui să îl ducă înapoi. Proiectul de lege depus la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Un singur articol conţine acest proiect. Iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat.

Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiţionat de obţinerea de venituri. Dacă nu obţinem dobândă din aurul depozitat în bănci din afara ţării, atunci cantitatea de aur depozitat în afara ţării va fi zero. „(4) Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate EXCLUSIV în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate NU POT DEPĂŞI 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.”, potrivit articolului propus. Expunerea de motive care însoțește proiectul de lege al lui Dragnea și Șerban Nicolae nu are decât o pagină, iar principalul argument invocat de șeful PSD ține de „costurile de depozitare deloc de neglijat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

14 Comentarii

  1. 60 000 euro, nu cred !!!!atâta costă o casetă de valori acolo. probabil este cedat şi dreptul de garantare cu acel aur care este egal cu 8% din valoarea aurului pe an, care e 506 000 000 euro beneficiu pierdut pe an.interesant ar fi şi pentru cine am garantat indirect. probabil cererea de retragere a fost cerută de UE

  2. sa va spui io cat va costa. Larevedere. Nul mai loati dacolo in veci. Defapt nici de la merecani. Lau dat beietii jadanii acolo fara acte, „ca sa nul ieie rusii”. Deci sa nul prinzi nicipala care la dat. Ati anebunit, ati uitat ca sunteti „roma”, cum va spune juma da buletin ala, poreclit basescu, si jadanu alalantu, zis petre roman. Vreti auru napoi care nu mai e demult al vostru. Care ar fi furt, ca sunteti „roma”, cum strigau pa toate canalele jadanesti TV si „presa libera” zilnic ectecera.

  3. Ar fi bine de stiut cine i-a aprobat lui isarescu sa scoata din tara 65% din aur!

    • Cum cine. Omul e pe plantatie. A vb cu consiliul lui si a rezolvat, doar nu trebuia facut referendum sau sa intrebe parlamentul 😀

  4. Mai bine ne-ar spune dl Isarescu cat a costat transportul aurului la Londra si cat a castigat din afacerea asta firma la care este actionara familia sa? Se aude??

  5. In timp ce Serban Nicolae a MINTIT ca platim 300 000 Euro/AN la Banca Angliei:

    AZI: „Finanțele aruncă la coș definitiv Contractul de modernizare a ANAF cu Banca Mondiala: 6 ani și 18 de Milioane Euro pe apa sâmbetei.
    MF a notificat BM în noiembrie 2018 că NU dorește să mai finalizeze Proiectul de Reformă a ANAF demarat în aprilie 2013.

    Asta înseamnă că Ministerul de Finanțe:
    – renunță la 52 de milioane euro, cât ar mai fi putut să deconteze pe proiect
    – va rambursa cât a cheltuit până acum(cam 18 MILIOANE Euro, PLUS Dobânzile aferente) fără rezultate în creșterea gradului de colectare al taxelor și fără efecte sesizabile în relația cu contribuabilul român
    – va rămâne, până la o altă promisiune de reformă, cu digitalizarea VARZA: siteul ANAF a ajuns să pice de câteva ori pe săptămână, iar Milioanele Euro luate de la BM s-au dus până acum EXCLUSIV pe Consultanță
    Precizare: informația că MF a decis să oprească Proiectul de reformă al Fiscului derulat cu BM NU a fost comunicată publicului român.(pe furis, ca hotii!)
    BM a fost Notificată OFICIAL, pe 19 noiembrie 2018, de către Ministerul român al Finanțelor, care în numele ANAF a solicitat Anularea liniei de credit de 52 Milioane Euro, cât mai era disponibil din totalul de 70 Milioane aprobat prin Proiect.

    Justificarea: prin ”schimbarea circumstanțelor și a viziunii de abordare” asupra modului de implementare al sistemului informatic al ANAF– componenta esențială a proiectului de reformă.

    De fapt, MF a Refuzat să lase la ANAF capacitățile IT cu ajutorul cărora se urmărește centralizarea datelor financiare din întreaga țară și dezvoltă în schimb un Centru Național pentru Informații Financiare, in aparatului central al MF.”
    http://cursdeguvernare.ro/finantele-arunca-la-cos-definitiv-contractul-de-modernizare-anaf-cu-bm-7-ani-si-18-de-milioane-euro-pe-apa-sambetei.html

  6. In timp ce Dragnea plange dupa 60000 Euro/AN:
    „Ministerul de Finanțe aruncă la coș definitiv contractul de modernizare a ANAF cu BM: 6 ani și 18 Milioane Euro pe apa sâmbetei.
    Adica, MF renunță la 52 Milioane Euro, cât ar mai fi putut să deconteze pe proiect si va rambursa cât a cheltuit până acum(cam 18 milioane Euro, plus dobânzile aferente) fără rezultate în creșterea gradului de colectare al taxelor și fără efecte sesizabile în relația cu contribuabilul român.
    Informația că MF a decis să oprească proiectul de reformă al Fiscului derulat cu BM nu a fost comunicată publicului român.
    In martie 2018, ministrul Teodorovici a fost întrebat dacă există pericolul renunțării la Proiectul derulat cu BM în condițiile în care implementarea acestuia era mult decalată față de program.
    El a răspuns: ”Nu, chiar vom anunța în următoarea perioada şi soluţia finală pe care MF o va decide în ceea ce înseamnă zona de IT. Fără o reformă clară, fără etape fixe, lucrurile NU se pot schimba, rămân aşa cum sunt…”

    În octombrie 2018, BM încă nu stia de intenția Guvernului.
    ”Activitățile proiectului au fost suspendate în ultimele 12 luni, iar Banca nu a mai decontat noi plăți”, a fost anunțul oficial al BM.

    MF tace chitic, urmeaza minciuni cand vor fi intrebati pe subiect.

    „România, codaşa Europei la digitalizarea în administrarea fiscală. Majoritatea statelor europene au transferat o parte semnificativă a procedurilor administrativ-fiscale în mediul online, realizând controalele fiscale electronic (e-audit), excepţie făcând România, Bulgaria şi Malta, conform unei analizei Deloitte România.”
    https://www.realitatea.net/romania-codasa-europei-la-digitalizarea-in-administrarea-fiscala_2091627.html

  7. Deranjul,iritarea ca aurul cu pricina ar putea ajunge in Romania,arata cât se poate de clar ca ceva e putred la mijloc.Ori ăla nu mai exista demult fiind vandut fara sa stie cineva(ma refer la poulimea de rand) sau cine stie ce afaceri obscure sau derulat,la umbra cum s-ar zice,a atâtor masoni declarati ,sau nu ,de pe la noi.In orice situatie,nu iese fum fara un pic de foc.Vom vedea zilele urmatoare cata mizerie ascunde acest subiect și cat de cinstit a fost Isarescu cu romanii !

  8. Mi se pare o prostie sa platesti unei banci ca iti tii banii la ea. De aici si situatia aurului tarii. Care daca mai exista ar trebui adus in tara, de urgenta (si nu ca sa aibe Germanica saa Rassia ce lua de la noi in caz de razboi). Daca acum este un cost al transferului, mai tarziu, dupa BREXIT acest cost SE VA TRIPLA. Nu stiati asta, nu? La noi numai insi care isi dau cu parerea, pe langa realitate si fara sa-i pese de interesul tarii. Sau dupa interes. Propriu.

  9. Problema mare e ca acel aur nu exista. 90% din aurul vandut la bursa, nu exista in realitate. {ca si CFD-urile pentru actiuni; daca cumperi actiuni la o firma esti proprietar, ai dividende.. daca cumperi ‘actiuni cfd’ nu ai nimic, e ceva virtual.} De aia au sarit toti in sus. Acum, ca multe tari isi repatriaza aurul, o sa se descopere inselatoria.

  10. daca am scoate cuvantul „repatriere” din propunerea legislativa si am accepta ca 95% din rezerva de aur sa se regaseasca in tara as zice ca extragerea ,procesarea ,STANTAREA si depozitarea a cca 1200 de tone de aur ar fi solutia justa ca sa impaci si „capra si varza” (!)…o fi utopic!?…atunci „expunerea” pe „piata externa ” nu ar mai fi cea corecta ?! …ar aparea un alt „jucator” pe piata aurului si pretul ar risca sa scada ?…industria AURULUI in Romania s-ar revigora si asta ar fi o MARE problema pentru (M)UE (si nu numai?! si cate alte zeci de intrebari care s-ar putea pune pe aceasta tema!!!! eu as vrea sa aflu raspunsul la una singura: cine l-a „imputernicit” pe isarescu sa renunte la STANTA BANCII NATIONALE A ROMANIEI????

  11. ,, Repatrierea” costa cat 50 de ani de custodie? Bun, dar,, expatrierea” facuta pe furis, ca hotii (cum zice agentul diversionist strain,, lili”) cat a costat?
    Isarescu si complicii trebuie sa raspunda pentru toate magariile financiare care au prejudiciat statul roman.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.