Concertul Coldplay Cătălin Striblea povestește ce-a văzut. „Mi s-a pus un gol în stomac”

Curg reactiile după momentul în care manelistul Babasha a fost huiduit la Arena Naţională. Jurnalistul  Cătălin Striblea a fost martor la maneaua de la Coldplay, în prima seară, și povestește ce a văzut și ce a simțit.

„Chris Martin l-a invitat pe scenă pe Babasha, de care am auzit și eu prima dată, spunând câteva cuvinte. ”Cred că avem un fel avantaj geografic fiind născuți în Anglia. Dar și aici, în România, sunt oameni la fel de minunați și talentați. Ieri am sunat un nou prieten din România să vină să cânte aici. E un artist foarte nou și vă rog să vă deschideți mințile și inimile pentru că este muzică românească nouă și, fie vorba între noi, este al naibii de bună.”
Și a venit cetățeanul care a spus câteva cuvinte inclusiv ”sper ca noi românii să spargem o barieră și o să vedeți de ce.” Asta mă face să cred că artiștii și organizatorii au vorbit și au avut măcar o idee despre ce fac, dar, probabil nu și-au dat seama unde se va ajunge.
Babasha a început cu câteva acorduri, vocalize, acompaniat de Martin la pian. Nu te prindeai de la început că e manea. Asta a venit pe parcurs.
În mai puțin de două minute s-a huiduit încet, apoi lung, profund, temeinic. Nu tot stadionul; au fost și aplauze timide, dar apoi huiduielile s-au amplificat. Nu au mai fost doar proteste, ci o revărsare de ură apăsată. De puteai să o tai cu cuțitul la un moment dat. Era palpabilă. Mie mi s-a pus un gol în stomac. S-a încheiat momentul cu ceva aplauze și un cor de proteste. Nu de la toată lumea, dar de la mulți.
Ce gândesc, ce simt.
Mi s-a pus o piatră pe inimă. Întâi pentru că cei doi au lucrat împreună și au fost foarte buni. Ce au scos ei acolo din pop/rock-ul lui Martin și maneaua lui Babasha a fost interesant, deștept, o întâlnire neașteptată între două culturi. Am înregistrat și am ascultat mai târziu. Chiar au fost buni.
Nu cred că Martin se sperie de rasism, că asta a fost. Și nici nu ne-am făcut de rușine. Au văzut cetățenii ăștia rasism în Anglia și America de suntem noi copii.
Dar îmi pare rău că odată cu fluierăturile a fugit bucuria. Oamenii aceștia doi s-au simțit bine împreună și au vrut să facă un moment memorabil. De altfel, tot concertul este o bucurie. Am văzut trupe mari multe, la București și în altă parte. Unele cântă imnuri, altele au forță, unele sunt trupe cult, definitorii. Dar Coldplay este doar bucurie. Am văzut oameni plutind la începutul concertului. Oamenii aceștia cântă și pictează în același timp cu mii de culori. E cel mai frumos concept de concert pe care l-am văzut. Fericirea era pe chipul lor și a lui Martin. ”Mulțumesc că m-ați așteptat 25 de ani.” Bucuria asta a fugit. Jumătate de oră după abia a mai vorbit cu publicul. De unde stăteam am văzut caravana de mașini pregătită de plecare chiar de la acel moment.
Nu cred în dreptul publicului de a dicta ce trebuie să facă artistul. Am văzut deja mesajele. ”Nu am plătit să ascult manele.” ”S-a manelizat și Coldplay.” Când vii la un concert, trebuie să știi că te întâlnești cu toate țăcănelile artistului. Cu tot pachetul său social, știi la ce vii. Iar dacă nu știi, pui mâna și citești.
Turneul Coldplay este dedicat în acest an comunităților marginalizate și pe scenă a venit fix un artist de acolo. Apoi Coldplay înseamnă mediu, mult verde și o agendă pentru salvarea planetei. Plus respectarea drepturilor LGBTQ. Înțeleg că cei care au fluierat erau de acord cu astea, mai puțin cu maneaua.
Una peste alta, zic așa. Dacă mai vine copilul și mâine, dacă l-or mai aduce (asta e o dilemă și pentru ei, probabil), poate îl ascultați în liniște. S-ar putea să descoperiți mai mult decât o manea, poate doi artiști, poate o idee, poate ceva mai multă civilizație. Nu-ți place, abține-te și nu aplauda. E destul.
Dacă vrei, ne certăm mâine la România în Direct, unde poți huidui din toată inima.
P.S. Copile, nu pune la suflet, ai fost bun. Și nu toată țara te fluieră”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

 1. „ci o revărsare de ură apăsată.”
  -URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

 2. iar se face subiect din nimic… un nimeni isi spune parerea, impreuna cu alti 50000 de nimeni… si ce daca? unii au simtit nevoia sa fluiere, altii sa aplaude, altii sa propuna… si ce daca??? pentru unii interesant, pentru altii gretos… si?

  si care e aia? „Turneul Coldplay este dedicat în acest an comunităților marginalizate…” exista comunitati marginalizate?

 3. săturat de Lecțiile Occidentului, buey Cătăline…
  Că asta a fost, o LECȚIE care a fost administrată fără să știm, da’ pe banii noștri.
  S-au săturat de ipocriZie, de dubla măsură, de ECHITATE, de „progresism”.
  Încă nu s-au deZmeticit, da’ așteaptă tu votul din toamnă, măR😪g …

 4. Striblea nu a uitat ca a mankat cu lingura la BBC,vai mama lui de parazit
  Ba,sa iti intre in cap ca asta e tara romanilor!

 5. Se putea sa nu se gaseasca si mancatori de Turkish Delight globalist la comanda? Ei sunt mereu acolo, si servesc patria a priori. Patria globala, ca ei sunt cetateni globali, citizens of the world, n-au treaba cu Romania.

 6. @măR😪g …

  in toamna nu vor mai fi alegeri:
  primarii si euro-parliamentarii s-au ashezat,
  Guvernu Modial nu are nevoie nici macar de presedintele SUA,
  anuntzati-l pa Trump!

  (ne pare rau ca ti-am dat asemenea veste neasteptata,
  aparuta de nicaierea…)

 7. Publicul de la concertul trupei Coldplay să facă bine să asculte manele. Așa vor idolii lor, așa rămâne.

 8. „o întâlnire neașteptată între două culturi”

  Hai ca, v-a zis-o, maneau este expresia unei culturi ! Oare de ce sirbul acela (Goran Bregovic) canta cu totul altceva ?
  In rest, cand unul ca el este prins la furat in UK, el este roman, ca mine, cand eu ii fluier incultura, sunt rasist. Logica de sorosist de duminica.

 9. Sa ne deschidem mintile la manele!
  Cine are mintea potrivita ptr manele, n-are decat sa si-o deschida la ele cat o vrea……[Rumburak]

 10. Domnule Cătălin Striblea asta a fost repetiție pentru ce se pregătește pentru lunile următoare guvernării Ciolacu. Multinaționale și supermarketurile răspândite în tot teritoriu vor reactiva mizerabile demonstrații din perioada Dragnea. La ordinul licuriciului președintele țării în geaca roșie va fi printre ei. DNA va trece la ofensivă, alimentele și benzina se vor scumpi, iar acoperitele media cu vârf de lance TeleViziunile “de știri” vor ațâța seară de seară scandalul. Vin vremuri urâte în perspectiva alegerii de Președinte și Parlament obedient lucuriciului. Și e de neînțeles de ce, fiindcă nici un candidat credibil patriot nu are voie să apară. Iar cei ce sunt în față sunt toți nulități slugarnice până la distrugerea României.

 11. va place maneaua, sa ii luati in tara voastra!
  Pe noi ne-au inebunit.
  Si pe unii, i-au si prostit!

 12. @maxtor a publicat un link la o mizerie promiscua a unei alte mari necunoscute erika isac cu gheboasa….Am avut rabdarea sa ascult. Ce se „canta” in manele este agresiv si plin de ura si justitia trebuie sa le interzica sa mai publice video-uri sau material media de o mizerie atat de mare. La inchisoare cu agresorii si cu criminalii recidivisti erika, babasha sau gheboasa. Ca si mine, sunt multi care ignora ce mizerii sunt raspandite prin manele. Mai mult, sunt atat de prost pentru ca inca cred ca politia apara conservarea bunelor moravuri. Statul roman si institutiile lui nu ne protejeaza si nu ne asigura o societate civila curata si sanatoasa. Gunoiul trebuie maturat si de pe strazi si din media romaneasca. Daca statul nu o face, daca nu-i justitie in Romania, atunci sa dam statul in judecata la curtea europeeana.

 13. Aveam o impresie mai buna despre acest domn Cătălin Striblea,dar acum mi-am schimbato.

 14. Daca erau rasisti il huiduiau din momentul aparitiei pe scena. Nu au platit pentru manele.

 15. Băbașu ăsta nu putea spera publicitate mai bună.Cum -necum, toată lumea aude involuntar de el.”There is not such a thing like negative publicity” zica-ntr-un film Bela Lugosi alias primul”Dracula” al filmelor mute.

 16. Striblea? Incercați a spune ceva împotriva intereselor euro-atlantice la emisiunea bischonului de la Europa FM și veți fi acuzat ca sosocar și cum îi fumează el pe aceștia. Dacă continuați să vă sustâneti ideea, puteți constata cum se întrerupe legătura telefonică…

 17. citez din semidoctul Striblea: babsha a inceput cu cateva acorduri….cum poate cineva din gura sa cante acorduri cand ar trebui sa stim ca un acord inseamna cel putin trei sunete cantate in acelasi timp?!
  dar spunteti-i asta (editat) Striblea

 18. Ați ajuns să-l puneți și pe veșnica slugă Striblea aici? …ce mai aveți pregătit „în tolbă”? …predicile fariseice ale pușcăriașului eliberat condiționat Beee’, și opiniile criminalului de la Bacău ăla care a înjunghiat muncitorii, nu ni le expuneți?
  „Nu cred în dreptul publicului de a dicta ce trebuie să facă artistul”?
  Nu ne interesează idioțeniile $$oroșizdului vîndut Striblea! Exact publicul HOTĂRĂȘTE ce vrea să asculte de la artiști, că pentru asta îi plătește! Și la sate, de 1000 de ani se spune că „cine plătește, ăla comandă muzica”! Doar nimicu’ ăsta n-a aflat încă, sau are ordin de la uOpănSăsaiăti să se prefacă că nu știe!
  „Am văzut deja mesajele. ”Nu am plătit să ascult manele” „…
  Exact ASTA ESTE! Dacă NU plătesc să ascult manele, nu vreau să aud manele! Nu decide $$oroș, cu slugile lui plătite, ce accept eu! CLAR?

 19. E ca si cum Cio lacu il prezinta la Samb ata pe Fabiaan drept cel mai tare ascut itor de cut ite. Asa se fac milioane pe YT cu ajutorul nes tiutorilor

 20. Striblea vede numai ce scrie in ordinul de zi pe unitate.
  Trebuie sa mananca si gura lui de gradat fomist.

 21. „Turneul Coldplay este dedicat în acest an comunităților marginalizate”???
  Manelistii sunt comunitate marginalizata??????

 22. Da plătesc toti impozite noi nu, nu au dusmani doar noi, nu canta la interlopi doar noi si nu terorizeaza Londra doar noibavem5 conace si nici nu violeaza sau ucid doar noi . Ei saraci doar canta oriental si candca vazut artistu inima rara asa so induiosat.Si a zis in seara asta ori pe scut ori sub scut cu mine … 🤗 I-a dat favor.

 23. Intr-adevar logica de sorosist! Deh,asa se intampla cand le dai nas minoritarilor! Ți se urca în cap cu adresari jignitoare la adresa celor care nu le gusta (in)cultura!…De muncit ,nu se îndeasă, știu însă să ceară ajutoare peste ajutoare ca vezi Doamne sunt neajutorați! De ce? Pai la școală nu,la munca nu,la întins mana ,da! Noi nu suntem cu toți boii acasă când permitem ca legile sa fie altele decât pentru romani! Atenție cu un singur „r”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.