Ce despăgubiri vor plăti distribuitorii de energie dacă pică prea des curentul

Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să plătească despăgubiri clienților dacă penele de curent vor depăși un număr maxim de întreruperi și o durată maximă permisă de către Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, document aprobat de către Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglemententare în Energie (ANRE).

Introducerea acestui Standard de performanță are ca scop reglementarea calității serviciului de distribuţie a energiei electrice distribuite, stabilirea indicatorilor de performanță în asigurarea serviciului de distribuţie, precum și stabilirea modului de urmărire și înregistrare a indicatorilor de performanță.

“Prin acest Standard, utilizatorii rețelei electrice de distribuție vor beneficia, în primul rând, de o calitatea mai bună a serviciului de distributie prin reducerea numărului şi duratei întreruperilor. În acelasi timp, trebuie subliniat că neîndeplinirea de către operatorii de distribuţie a indicatorilor de performanță prevăzuți în Standard, va permite utilizatorilor reţelelor electrice de distribuție (in special consumatorii de energie electrică) sa primeasca compensaţii băneşti de la acestia, care, in fapt, reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar”, se arată într-un comunicat ANRE.

Pentru respectarea indicatorilor de performanţă armonizaţi pe întreg teritoriul ţării şi prevăzuţi în Standard, operatorii de distribuţie concesionari vor trebui să promoveze investiții, în egală măsură, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. De asemenea, orientarea investițiilor în zone ale rețelei electrice de distribuție în care s-a constatat că există probleme, poate conduce la creşterea eficientei energetice şi, ca o primă consecinţă, la scăderea tarifelor de distribuţie, ceea ce va da un implus dezvoltării economice pentru acele zone.

Distribuitorii de energie electrică au voie să producă unui client, pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, cel mult patru întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul urban, şi cel mult opt întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul rural. De asemenea, distribuitorii mai au voie să efectueze într-un an calendaristic alte două întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în plus faţă de numărul prevăzut anterior, „în scopul realizării lucrărilor de retehnologizare a unor reţele electrice care alimentează un număr mare de utilizatori pentru care nu există condiţii tehnice de preluare”, potrivit Ordinului.

Dacă în cazul unei întreruperi planificate, durata întreruperii furnizării curentului electric depăşeşte opt ore, clienţii au dreptul la o desăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tendiune şi 30 de lei la joasă tensiune. În cazul unor pene de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, iar depăşirea lor obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi. Dacă întreruperile neplanificate depăşesc opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, in conditii normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de 600-1400 de lei, la o tensiune de 110 kV, 200-400 de lei la medie tendiune şi 60-200 de lei la joasă tensiune, în funcţie de durată şi alte criterii stabilite de ANRE.

Există însă și situații de forță majoră când autoritatea nu impune sancțiuni: “când se periclitează viaţa, sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale; pentru prevenirea sau limitarea extinderii avariilor în echipamentele energetice, în zone de reţea electrică sau la nivelul întregului Sistem Energetic Naţional; pentru executarea unor manevre sau lucrări ce nu se pot efectua fără întreruperi. În România distribuția este un monopol regional. În București și Muntenia de Sud, distribuția o asigură Enel. Tot Enel distribuie curent în Dobrogea și Banat.

În Oltenia, distribuția e apanajul CEZ iar în Moldova sunt cei de la E.ON. În Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, distribuția este asigurată de Electrica, prin sucursalele sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4783 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.