Ce-i aşteaptă pe români după Brexit

Dacian Cioloș a solicitat Guvernului să găsească soluții pentru românii care locuiesc de peste 5 ani în Marea Britanie, dar trebuie să ceară drept de ședere, în contextul Brexit. El a precizat că Executivul trebuie să vină cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot sta acolo.

„Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Acesta a anunțat că europarlamentarii grupului „Înnoim Europa” vor cere, printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie, ca dreptul de ședere să fie acordat automat, fără să fie nevoie de înregistrarea prealabilă a cetățenilor europeni care lucrează în Marea Britanie.

„În acest moment, dacă se ajunge la o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE, cetățenii care au mai mult de cinci ani de când trăiesc și lucrează în UK trebuie să solicite drept de ședere. Grupul nostru din Parlamentul European, Renew Europe, va cere printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie, ca acest drept de ședere să se acorde automat fără a fi necesară înregistrarea din partea cetățenilor europeni care muncesc în Marea Britanie, pentru că ei se trezesc în această situație fără a avea vreo vină. Responsabilitatea, din punctul nostru de vedere, revine statului care a cerut ieșirea din UE. Mai exact, îngrijorarea noastră, a europarlamentarilor Alianței USR PLUS, se referă la greutatea de punere în aplicare a programului de obținere a acestui drept de ședere din cauza numărului mare de solicitanți”, a completat Cioloș.

El a mai spus că va pune în discuție, tot în ianuarie, ca cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie să nu aștepte cinci ani pentru a beneficia de dreptul de ședere.

„Al doilea lucru pe care îl vom pune în discuție în ianuarie este chiar perioada de cinci ani, care este una arbitrară. Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK”, a explicat liderul PLUS.
Dacian Cioloș cere Executivului Orban să vină urgent cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot locui în Marea Britanie.

„La nivel național, îi solicităm Guvernului României să pregătească soluții concrete pentru protejarea cetățenilor români. Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK”, a subliniat Cioloș.
Acesta precizează că „trebuie gândite propuneri pentru readucerea și reintegrarea cetățenilor români în cazul în care aceștia nu vor mai avea dreptul să stea în UK”.

„Cât de ușor le va fi să se reînscrie în sistemul național de sănătate sau de educație din România? Cât de ușor și de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuțiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea mașinilor personale și multe alte detalii administrative ce țin în mare măsură doar de bucătăria internă a României”, conchide Cioloș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Tot se fac simulari, ingrijorari, dar sunteti siguri ca va fi Brexit? Cand se va produce pt ca eventualii turisti sa fie totusi informati din timp…

  2. Dupa Brexit, romanii diasporezi din UK sunt asteptati acasă cu sarmalutze si mamligutza calda de KWI, PNL si Orban.Ciuma Rosie a murit si n Romania si n UK, deci se pot întoarce liniatiti acasă.Objective acomplished.

  3. Ati votat fiind interesati sa reveniti acasa! Hai, urgent, sa simtiti si voi ce inseamna haosul in casa, familia si sufletul tau ca om! Alungati-i din Marea Britanie pe toti! Votul dat pentru Romania nu reprezinta altceva decat bataie de joc si dezbinare a concetatenilor de aceeasi natie din Romania! Bumerangul e la propriul colt al gurii spumoase pe care scoateti ragete infecte! E strict opinia mea!

  4. Păi,cum vine asta?Iohannis cuvânta ieri că, pentru românii din UK ,rezultatul alegerilor este unul benefic!Cine are dreptate?

  5. „Ingrijoratul”asta nu-si vede de treaba lui !Pana nu se incheie acordul nu se va sti pe ce picior se danseaza.Da el ordine si Ro si UK ce sa faca. UK sa -i inregistreze automat dupa brexit cum vrea el ,sa le dea drept de sedere si celor care au mai putin de 5 ani etc.ca si cand UK asculta de pacaliciul asta de la Renew Europe.Guvernul Ro repede,repede sa faca birocratia desi nu se stie pe ce baza ,nefiind acordul in vigoare! Ma intreb mereu desi este eurodeputat votat in Ro,deci pe baza cetateniei ROMANE, si este platit cu indemnizatia de eurodeputat de Romania,de ce reprezinta un PARTID FRANCEZ ?Exista legal aceasta optiune,este legal sa fie ales intr-un stat care-l plateste cu indemnizatia si sa deserveasca alt stat?? Prin aceasta ni se spune ca RO=Franta, ceea ce nu este legala deoarece exista interese contrarii in multe probleme !Deci incompatibilitatea dlui.Ciolos trebuie verifiata de ANI sau alt organ competent!

  6. Romanii din Regat vor primi bilete de tren de mare viteza gratuit pentru a trece Canalul in cel mai scurt timp si Schimba Stapinii, Sclavia si Limba. LIBERTE EGALITE FRATERNITE

  7. Păi măă, române,, De ești competent, indisponibil,, vital, pentru celebra economie engleză sau occidentală, apoi nu ai temeri că incasezi șutul și ți se arată ușa,.. Vestita diasporă română,, adică pribegii su straița-n băț și domiciliul stabil in vre-un cap de pod, acu stă să mai producă o surpriză, care va fi dureroasă,. Ceva șomaj, ceva social, ceva orice, căci competențele lor nu fac nici cât a vietnamezilor sau islamiștilor importați. Ai vrut români, o să-i ai bree,.. Fii fericit și gras, cu romania nor-ma-lăăă.

  8. Mai nene, daca tot v-au votat cei din diaspora britanica de ce nu se intorc acasa sa contruiasca o tara ca afara? Huuo tradatorilor de neam si tara!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.