Ce impact va avea creșterea salariului minim

Creșterea salariului minim la 2.050 de lei la 1 ianuarie 2019 va duce la o majorare cu 2% a costurilor totale pentru microîntreprinderi, va pune presiune pe inflație și va duce la o creștere a șomajului în rândul tinerilor care nu arată o creștere a abilităților practice, cunoștințelor sau productivității, susține Iancu Guda, director general al Coface Credit Management Services. Conform acestuia, medicamentul creșterii salariilor este bun, dar doza este prea mare și prea repede. „Ne bucurăm acum, și o sa plângem în viitor!” consideră acesta. Majorarea salariului minim pe economie a fost realizată consecutiv de 15 ori în ultimii 10 ani, lovind cel mai mult în microintreprinderi (94% din companiile active în România). „Pentru acestea, ponderea cheltuielilor cu salariile în totalul veniturilor este de 25%. O majorare cu 8% a salariilor ar duce la creșterea costurilor totale cu încă 2%, în condițiile în care profitul net raportat la cifra de afaceri este de 2,2%. Practic, această măsură ar putea anula întreg profitul microîntreprinderilor din România. Desigur, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece măsura încurajează muncă la negru. Cum altfel poate rezistă o microîntreprindere la aceste șocuri multiple, în condițiile în care cifra de afaceri / angajat a rămas stabilă la 0,11 – 0,12 milioane de lei/angajat în fiecare an din ultimul deceniu în cazul microîntreprinderilor, iar salariul mediu pe economie a crescut de la 1.700 lei (2007) la 2.700 lei (anul 2017)? Și apoi ne mirăm că România înregistrează cel mai ridicat nivel al economiei subterane din UE și cel mai scăzut nivel al veniturilor publice/PIB în ultimele două decenii”, mai spune Guda.

Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019, Guvernul lucrând în prezent la o Hotărâre în acest sens, a declarat la începutul acestei săptămâni ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. „Lucrăm la o hotărâre de Guvern pentru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie 2019 şi va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre asta săptămâna trecută când ne-am întâlnit cu patronatele şi sindicatele. Ne-au spus că ar vrea să ştie că va fi un mecanism foarte clar ca să ştie la ce să se aştepte. Le-am spus că din punctul nostru de vedere, programul nosrru de guvernare este foarte clar, îl aplicăm ad literam şi ar fi trebuit să ştie că din ianuarei va fi din nou o majorare a salariului minim”, a spus Vasilescu. Totodată, ministrul Muncii a mai spus că s-a început contabilizarea salariului minim net în euro. „După ce vom finaliza acest ciclu de guvernare, vom intra pe moneda euro. Am pornit în decembrie 2016 cu un salariu minim de 205 euro şi am ajuns la 251”, a completat Vasilescu.

Ponderea salariului minim în salariul mediu a crescut de la 27% (anul 2007) la 42% (anul 2018) și va ajunge probabil la 45% în anul 2019, mult peste țări precum Polonia sau Ungaria (unde nu depășește 35%). Salariul mediu, cel care reflectă capacitatea mediului de afaceri de a plăti munca, a crescut mai lent decât cel minim (adică cel impus cu forța prin lege). Pentru a rezistă la creșterea salariilor, foarte multe companii au majorat prețurile, care se văd în creșterea inflației la peste 5% (cel mai ridicat nivel din UE). De asemenea, creșterea foarte rapidă a salariilor a contribuit la avansul consumului cu aproape 10% anul trecut și 5%-7% anul acesta. Companiile active în România nu au putut capta la potențialul maxim avansul consumului (deoarece nu au făcut investițiile necesare în contextul unui cadru fiscal impredictibil), iar excesul de cerere s-a dus în importuri. Toate acestea se văd în deficitul comercial în creștere (record al ultimului deceniu), deprecierea monedei naționale și creșterea dobânzilor (ROBOR cu maturitate 3 luni s-a triplat), mai spune Guda. Salariile în sectorul privat (nominal +14% an-la-an) nu sunt majorate doar din cauza creșterii salariului minim (deoarece doar o treime din populația ocupată este plătită la acest nivel), ci și din cauza majorării cheltuielilor cu personalul din sectorul public (+25% față de anul trecut, +50% în ultimii trei ani, și dublare în ultimii 5 ani, alimentând un deficit fiscal la cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani). Emigrarea, îmbătrânirea populației, tensionarea forței de muncă din cauza populației inactive (aproape 5 milioane de români ar putea să muncească, dar nu o fac datorită (sau, mai corect spus, din cauza) ajutoarelor sociale și autogospodaririi (în special în agricultură).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Blablabla… Evident că întreprinzătorilor nu le place majorarea salariului minim – şi nici a salariilor în general. Dar ce să facem, să ne văicărim de sărăcie încă 100 de ani?
    Mediul de afaceri şi analiştii economici ar trebui să spună, dacă sunt aşa de deştepţi, ce propun ei pentru creşterea rapidă a nivelului de trai în România. Sau poate idealul lor e supraîmbogăţirea rapidă a minorităţii privilegiate şi strângerea curelei pentru popor?

  2. Forta doamna Olguta Vasilescu, FORTA PUTEREA: PSD-ALDE, romanii trebuie sa aiba o viata mai buna in viitor, in sensul ca salariile si pensiile trebuie imbunatatite pe baza de INVESTITII si o colectare mai buna a taxelor la buget de la firmele autohtone si straine care activeaza in tara asta ! Sa auzim si de mai bine !

  3. asteptam un 2000 lei net ptr a stopa plecarea oamenilor din tara.asa 85 lei net in plus e la misto in conditiile in care toate au luat-o razna.pretentii mari asteptari mici

  4. Adunatura de hoti de la multi-nationale sunt cei cu gura cea mai mare. Un salariu decent pentru romani, inseamna ceva mai putin profit. Dar ei vor sa jefuiasca tot. Daca nu le place, sa plece dracului de unde au venit. Dar credeti ca pleaca? Nici vorba. Unde ar gasi ei un popor de jefuit asa usor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.