
Comisia Europeană consideră că inițiativa legislativă prin care statul transferă terenurile Romexpo către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) este foarte probabil să implice ajutor de stat, se arată într-un document al Consiliului Concurenței. Organismul de la Bruxelles atrage atenția și asupra „transferării posibilului ajutor și la nivelul investitorilor privați cu care CCIR se va asocia în vederea realizării proiectelor de dezvoltare durabilă, în măsura în care aceștia nu sunt selectați prin licitație publică”. Parlamentul a votat transferul teremurilor de la Romexpo, cu titlu gratuit, de la RAAPPSS către Camera de Comerț și Industrie a României după ce conducerea acesteia din urma a anunțat că dorește să construiască, împreună cu Iulius Group, un proiect imobiliar de 3 miliarde de euro. Doar că președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii. În aceste zile, membrii Executivului urmau să rediscute acest act normativ.
Legea trecerii terenului de 46 ha din nordul Capitalei în propretatea CCIR este aspru criticată de către USR, dar promovată de coaliția PSD-PNL-UDMR.„În timp ce românii așteaptă sărbătorile de iarnă, noua coaliție se pregătește de finalizarea tunului imobiliar de la Romexpo”, acuză vicepreședintele USR, Cristina Prună „Alături de colegii mei din USR ne-am opus din prima zi acestui tun imobiliar. Am spus de nenumărate ori: susținem dezvoltarea și valorificarea acestui teren, dar nu putem fi de acord cu golăneli politice. Proprietatea statului, adică a tuturor românilor, nu poate fi cedată pur și simplu sub formă de cadou, gratuit. Nici Camerei de Comerț și Industrie a României și nici altcuiva”, mai precizează Cristina Prună.
Comisia Europeană a indicat autorităților române să aibă în vedere alte posibilități privind utilizarea terenurilor Romexpo, mai precis: Conceperea unei modalități de transfer a terenului astfel încât să nu fie incidente regulile naționale și europene în materia ajutorului de stat, indicând două posibile variante; În cazul în care cele două opțiuni de mai sus nu sunt convenabile pentru autoritățile române, măsura trebuie să fie concepută în așa fel încât transferul terenului cu titlu gratuit să fie considerat ajutor compatibil cu regulile în materia ajutorului de stat, respectiv să aibă în vedere satisfacerea unei nevoi sociale, precum dezvoltarea de activități culturale. Însă, dacă scopul este dezvoltarea imobiliară pe o mare parte a terenului, atunci nu poate exista temei de compatibilitate a măsurii.
Proiectul prezentat anterior de către Camera de Comerț și Iulius includea modernizarea pavilionului central de la Romexpo, dar și construirea unui complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 de locuri de parcare. Grupul Iulius, controlat de Iulian Dascălu, a anunțat în acest an că „în acest moment” nu are un parteneriat cu Camera de Comerț. Compania nu a precizat însă când a renunțat la proiectul din 2017 și nici dacă acesta va putea fi reactivat în viitor.
Tunul imobiliar e clar, dar abia se circula acum in zona, cum sa faci bloc peste bloc fara sosele?! Taranoii se baga imediat sa cumpere in rate ca doar ei vin la Bucuresti ca la Las Vegas, iar pe urma stau in trafic in masina pe tableta sau telefon ca-n sufragerie! Chiar nu reuseste nimeni sa vada mai incolo de spitul pantofului???
numit de unii 6 case este un mare specialist in imobiliare, mai ales cand se ocoleste ”realitatea”, asa ca a fost un bun consilier pt PSD/PNL/UDMR sau dupa ce n-a reusit sa-i desfiinteze pe PSD-isti i-a transformat in marimete in guvernul meu. Bine ca CE s-a prins si astfel ramane pt alta data ceea ce putea fi o gaura in economie pt ca 46ha inseamna 460.000 m2 a cel putin 1000 de euro/m2=460.000.000 de euro pe care statul sau primaria i-ar fi facut cadou unora, bani din care se pot face spitale, crese/gradinite sau pur si simplu ajuta persoane cu probleme medicale sau financiare…incet dar sigur Iohannis devine tot mai ”interesant” intr-o tara care ar trebui sa simta suflul european al revolutiei, am demnitatii nu putem ramane complexati pt ca nu avem personalitati decente si morale le vor creste din popor precum Badea Cartan, Mos Roata, Ana Ipatescu sau femeile din rezistenta nestiute. Ridica-te OMULE!
Stat mafiot! În foarte multe orașe din țară „moda”
imobiliara o reprezintă blocurile cu cât mai multe etaje. Autorizări de construiri care au trecut ca gâscă prin apă, adică, unse, adică, lejer. Evident cu spăgi pe măsură. Același areal cu mai multe blocuri, mai multe apartamente, mai multă aglomerație, mai mult zgomot, mai multă poluare. Calitatea vieții, evident, la vale, vertiginos. Cele 14 turnuri cu câte 42 de etaje sunt exact ca tichia de mărgăritar pentru chel. Bravo, Parlamentului pentru „cadoul” făcut bucurește-
nilor. Sau, „Brava!”, ca la măgari?
Legea Romexpo este hotie pe fata! Se putea sa nu dea ei cu mucii in fasole acum? Ai, ce zici Ciolace?
Legea a fost aprobata de tot Parlamentul,e clar ca ordinul vine de la Biroul 1,Presedentia e Biroul 2:))
E clar: se pergateste un tun mioritic si cu aceste terenuri. Sa vedem la ce mafiot vor ajunge.
Nu are Europa de ce sa ne zica ce sa facem in tara noastra! Insa terenul statului nu trebuie sa treaca in maini private! Daca terenul valoreaza sute de milioane de euro, atunci sa il canda statul cu pretul respectiv, nu sa il dea gratis, mai ales unora care vor face din el profituri de miliarde de euro!