Ce publica și anticipa Cotidianul încă din 2014 legat de Ucraina (III)

Cotidianul publica încă din 2014 o serie de articole legate de situația Ucrainei și atrăgea atenția că în lipsa unor măsuri lucrurile vor duce la o situație explozivă. Iată al treilea articol din această serie publicat în 25 aprilie care avea titlul Războiul americano-rus din Ucraina“.

[…]

Pentru cunoscătorii subtilităţilor limbajului diplomatic, evenimentele din Ucraina sunt debutul unei noi confruntări majore. Marele perdant al Războiului Rece, revenit din buimăceala înfrângerii, şi-a făcut bilanţul, constatând că soldul de casă rămas de pe urma târguielilor lui Gorbaciov şi Elţin cu Reagan, Bush Sr., Mitterrand, Kohl şi Thatcher este în “creştere negativă”.

Deficitul major al balanţei relaţiilor Federaţiei Ruse cu Occidentul a fost interpretat de liderii de la Moscova drept rezultatul unei foarte mari şi periculoase înşelătorii strategice, administrată pe fondul prăbuşirii economico-demografice şi politico-militare a locomotivei unui sistem mondial, în prezent, în cea mai mare parte, absorbit în sistemul global aflat sub protectoratul absolut al Statelor Unite ale Americii.

Alianţele create de SUA, în numele războiului împotriva terorismului, au facilitat încorsetarea Federaţiei Ruse şi ameninţarea Chinei, Indiei şi Iranului de avansul capetelor de pod ale NATO către Orientul Îndepărtat.

Corsetul Islamic de pe flancul sudic, dominat de SUA, Turcia şi Arabia Saudită, plus cca. 25 la sută populaţie islamică în interiorul frontierelor federaţiei, complică mult ecuaţia securităţii Rusiei.

Cu o experienţă în Afganistan, anterioară celei americane, la Moscova se ştie mai bine ca oriunde altundeva cine şi cu ce scop a inventat reţeaua mondială al-Qaeda.

Adam Curtis, un cunoscut realizator britanic de documentare “super-îndrăzneţe” pentru BBC, a aruncat în aer argumentaţia Administraţiei SUA cu privire la al-Qaeda. Contraargumentele şi întrebările sale tulburătoare au rămas fără replică, din anul 2005, când a fost difuzat “The Power of Nightmares: The Rise of the Politics of Fear”, până azi.

În definitiv, ce altceva, decât miturile şi ideologiile utopice au fost, dintotdeauna, mai bine folosite de manipulatorii istoriei, pentru mobilizarea energiilor popoarelor, nu doar în direcţiile prestabilite, ci şi cu alimentarea iluziei că acestea îşi înfăptuiesc propriile aspiraţii?

Puterile care au perceput acest avans al “exportului de democraţie şi securitate” ca pe o ameninţare directă au proiectat o reacţie de răspuns, în expresia unei aparente comuniuni de interese economice, dar şi a unei posibile mobilizări dure, la un moment oportun, împotriva supremaţiei mondiale a monedei americane.

În paralel, revenirea economică a Federaţiei Ruse a permis relansarea unui program de dezvoltare şi consolidare a puterii militare a Moscovei, comparabil cu cel din perioada celui de al Doilea Război Mondial.

În faţa crescândei ameninţări, de această dată reciproce, a fost atins primul prag critic periculos: amorsarea unei confruntări a comunităţii occidentale cu rămăşiţele încă fumengânde ale unei lumi pe care o credea de mult învinse. Fără să se ştie prea bine, însă, ce se mai află sub focul mocnit şi dacă furtuna nu va stârni vâlvătăile unui nou război.

Războiul americano-rus a fost declarat formal la 4 aprilie 1949 şi a trecut prin mai multe etape. Cea prezentă este nu numai cea mai periculoasă, dar se anunţă a fi şi decisivă.

La Moscova se ştie, mai bine azi, decât ieri, ca interesele Washingtonului nu-şi au limita geopolitică la frontierele Federaţiei Ruse. Puterea actuală de la Kremlin are reprezentarea corectă a dimensiunilor şi forţei opoziţiei interne, a cărei încurajare şi susţinere externă deranjează mai mult ca oricând.

În toată această zbatere a omenirii între nebunie şi raţiune, ne-a fost dat să auzim şi o voce aparte, cea a tânărului minstru de Externe al Austriei, Sebastian Kurz (născut la 27 august 1986), care, mult mai nuanţat decât celelalte voci ale diplomaţiei occidentale, a declarat: ”(…) Eu cred că, în trecut, tocmai această distanţă mai mare între UE şi Rusia a reprezentat un concept fals… (…) Ar fi trebuit să încercăm mai devreme să promovăm o apropiere a UE de Rusia. UE s-a extins tot mai mult, iar Putin a lucrat, în paralel, la contramodelul său – Uniunea Vamală Eurasiatică. Posibilitatea ca în state ca Ucraina, Republica Moldova sau Georgia să se ajungă la o criză era previzibilă. A fost Putin provocat într-o măsură prea mare? Cel puţin s-au luat prea puţin în calcul efectele acestei strategii europene asupra Rusiei. (…)”

Ca în atâtea alte împrejurări istorice importante, omenirea se află iarăşi într-un moment în care liderii mondiali puternici şi înţelepţi nu-i prisosesc, iar unele popoare, ale căror aspiraţii sunt folosite ca pretexte ale neînţelegerilor, au pastori de împrumut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

25 de Comentarii

 1. Occidentul încă doarme , nu Putin este problema și nici măcar prea extinsă și prea puternica Rusie .
  Problema este aglomerata și naiva Europa , amestecul de națiuni și religii mereu contestabile .
  Slăbiciunea Europei este problema .

 2. Indiferent de politica pe care ar fi aplicat-o UE fatza de Rusia, setea de putere si de dominatie in Europa a acestui stat agresiv ar fi dus la aceleasi rezultate pe care le vedem azi. Cu un PIB apropiat de al Italiei sau Spaniei, Rusia nu este o mare putere economica. In schimb Rusia investeste masiv in armata si industria de razboi.
  Ceea ce mai este caracteristic la Rusia: sistemul rus permite intotdeauna accederea la conducerea statului a unei singure persoane care devine atotputernica si de ale carui capricii ajunge sa depinda intregul imperiu, plus statele vecine pe care are intotdeauna tendinta de a le transforma in state-satelit.
  Ne facem iluzii daca regretam ca o cooperare mai stransa si o politica mai blanda fatza de acest imperiu tot tzarist si in prezent ne-ar fi scutit de pericolul actual pe care il reprezinta Rusia ptr intrega existenta a planetei.
  Fiara ramane fiara oricum te-ai purta fatza de ea.

 3. Prea multa intelegere din partea autorului, fost ofiter de informatii, pentru perspectiva ruseasca. Nici una din fostele gubernii ale Imperiului Rus, fie tarist sau bolsevic (URSS), nu s-a vrut de buna voie acolo. Nici statele ramase dincolo de Cortina de Fier nu au dorit tutela sovietica/ruseasca, aducatoare doar de regres. De aceea, tentativa acestora de emancipare este legitima iar actiunea lui Putin condamnabila. Ea seamana perfect cu ceea ce a facut Hitler in anii ’30, pas cu pas. Dupa anexarea Austriei si invazia Cehoslovaciei, seful MStM roman, generalul Tenescu, spunea despre Hitler ca acesta acum inca poate fi oprit; mai tirziu va fi foarte greu sau poate chiar imposibil. Cuvintele sale sint valabile azi si in privinta lui Putin. Acesta nu se va multumi cu Ucraina ci va ataca, in prima faza, fantomatica Republica Moldova, pe care deja o tine in sah cu Republica Moldoveneasca Nistreana si Gagauzia. Dupa aceea, Dumnezeu cu mila, daca Occidentul se rezuma doar la declaratii si intilniri in care se bate apa in piua.

 4. Din păcate anno domini 2014 e special.tipul care cică s-a îmbogățit din meditații (într-o perioadă în care erau mai multe locuri la universități decât candidați) l-a înlocuit pe bătăușul de copii,fiul torționarului care a participat activ la confiscarea averilor chiaburilor din Moldova(se uită ‘conci’pentru că tac-su la bătut cu patul armei cu 2 ani înainte de a se naște) iar tatăl meu a fost asasinat.cotidianul are jurnaliști adevărați.din păcate sau din fericire,tăvălugul istoriei face curățenie.din fericire

 5. Tov.Lavrov Boy le tot baga in cap la aceste inventzii de conserve inghetzate ca ele au chiar un rost pe Planeta, gindindu-se ca el este shi shahist shi nu politruc. Aceste inventzii sunt de la Tzar cu Imperiul lui, dar s-a vazut ca nu sunt relevante pentru citzva rushii acolo, adushi shi ei pe post de colon ishti. Deci Rusia a ajutat chiar RDG sa se unesca cu Germania, shi nu a fost folosit precum aceasta Transnistria, enclava Kaliningrad, fost Prusia Orientala, ca sa fie un impediment la Unirea celor 2 Germanii. Mai mult nici nu au avut curajul sa vorbeasca de federalizare, shi alte bazaconii de convorbiri sau negocieri pe unde a intzercat Mutu Iapa Mirlaneasca. Deci precedente exista. Dar viitorul poate sa fie mai tragic pentru aurolacii KGB-ishti, atunci cind NATO va ajuta Moldova sa cucereasca Transnitria pe aceleashi principii ca Putin. Se vor preda singuri cu tot arsenalul, ca nu au incotro, dar asta este alta problema. Chinejii pot lupta la indigo ca Putin, sa-shi i-a teritoriile cu cei >20 milioane de chineji. Ashteapta doar implozia Rusiei decit sa consume benzina aiurea precum rushii acum. Oricum daca nu cade Putin, al 3-lea WW este pe tzeava, asha cum este dorintza lor:V+V= Victoria Solutzia Finala, asha cum Planeta este pe tzeava… Istoria a demonstrat ca primul care incepe, va fi invins!!! Deocamdata Kraka nel cel Mititelu, este la mina Dragonului Galben care mai ashteapta cu Taiwanul. Ce-o fi…cu planul lor?
  O zi buna.
  Con
  P.S. Ai Putin tzica rabdare stimabile, o societate fara morala shi principii va ramine cu capul spart de dulai mai tari.

 6. Ceea ce face dementul de la Kremlin in Ucraina, se numeste fara indoiala genocid.
  Problema mai grava este ca dementul este dispus oricand sa supuna planeta Pamant la un GEOCID, printr-o catastrofa nucleara si dupa cat se pare tot anturajul lui servil nu este in stare sa-l opreasca/sedeze/eutanasieze.

 7. Sa te transformi peste noapte din gigolo de targ gazefier , in prostu satului , nu e cine stie ce inginerie . Mai ales ca russi exportau gaz si petrol la nemti , iar acestia le exportau produse tehnologice mai scumpe . Rusul era ca arabul la numarat butoaie de oil si citit contorul de gaz , pentru a face cateva imultiri simple si a le transforma in ruble . Acuma se vede ce strategii idioate au adoptat de 32 ani trecuti de la marea transformare din putere mondiala in batausa Ukrainei . Nici macar pentru ukrainieni nu au estimat bine tactica si efectivele acestora , care se sprijina pe o alta stare de spirit decat ce-a calculita de Molotov.
  Rolul de papagal cu rachete e cam mic pentru a accede la un statut mai mare decat , ficiorul cu bata ce sperie cartierul . Cel mai bun prieten al lor a fost N Ceausescu , dar in barbaria lor ,russi l-au impuscat ca nu le facea poftele idioate .
  Kakaia subtilitati si tehnologii, doar par si amenintari .

 8. Oare premierul israelian, s-a dus degeaba la Moscova? Nu stie ca si rusii au „dreptatea” lor! Numai secta anglo-americana o tina danga langa cu inarmarea Ucrainei, sa scape ei de armament vechis si sa-l vinda pe cel npu! Duduie fabricile americane de armament. PS. Oare propunerea americana de a da la polonezi F-16 noi, iar Varsovia sa dea Mig-urile Ucrainei, nu este pe aceaiasi logica? Este logica razboiului! Au venit americanii cu vreo propunere in intimpinarea cerererilor ruse, ante razboi? Nu.

 9. Aud ca românii din Ucraina care incearcă și ei să treacă in România sau Moldova sunt tratați de către ucrainieni cum sunt tratați ei de rusi?E adevarat?Dacă postarea nu trece,înțeleg că informația e adevarată…

 10. UNDE sunt Oamenii Politici europeni , Barbatii Puternici cu talent , determinare si viziune care conduc popoarele europene spre Civilizatie ?

  Desigur s-or fi reunit in vreo Conferinta UE de Pace unde se framinta si isi fac planuri de salvare a Europei de ;a ororile unui Razboi care inainteaza periculos , zilnic , ca o molima spre westul Civilizat .

  Sa nu ne facem griji … UE vegheaza ….

 11. Niste prostii. In Siria rusii au fost mana in mana cu asa zisii americani, exact la fel este si acum, Putin a actionat la ordinul acelorasi papusari care stau si in spatele administratiei transgender Biden si asa zisului partid democrat american in realitate o corporatie de interese bancar-financiare cu grave probleme psihiatrice legate de deviatiile sexuale grave ale unor nebuni cu foarte multi bani.

 12. ca popor roman statator de sine nu ne mana nimic in lupta dar cum Romania a ajunsa o colonie. vatafii nostri mari consumatorii de laptic licurician, e foarte normal sa fim si noi bagati la inaintare. daca Licuriciul cel Mare se gandeste ca NATO sa intervina si pe ucrainieni sa-i sustina. ca soldatii nostri sa ajunga carne proaspata de tun pentru ca ROTH&CHILD company sa nu-si piarda prada. tara cumparate ca o sclava pentru a sa datorie. iar pe leprele alogene cocotate-n varf de stana le vor durea direc in vrejurile lor uscate c-a noastra tara va fi lovita cu racheta termo-nucleara. si drept urmare noi, romanii si tara vom deveni cenusa si mormane de bucati de betoane calcinate si fiare distorsionate. ramanand dupa noi o tara molozata si fara nici o suflare de fiinta omeneasca.

 13. Exista si comentariile postate la acest text in 2014 ? As fi curios sa le vad .

 14. Ukraina este o colectie de „timbre postale” din anii de dinainte de 1991 …
  De aceea … majoritatea „destinatarilor” fug din Ukraina catre „expeditorii” acestor „carti cu timbre postale” externe.

 15. pe Rumbaruk cu stereotipurile lui, daca este ucrainean si uraste rusii este ca Abel cu Kain. Mi se pare ciudat ca unii comentatori nu-si dau seama ca ura nu-i crestineasca si intre frati. Poate vor intelege articolul intr-o zi si vor sustine NEGOCIEREA pt PACE nu razboiul in care mor oameni adica frati: 44+XY. N-ati aflat ca toti avem aceeasi formula. Poate la unii s-a modificat cu putin ARN-mesager, ca si in plantele modificate genetic, dar tot rosii chiar daca o gena e de soarece sau liliac. Invatati armonia, renuntati la lacomie pt ca suntem frati. Odata pt ca avem aceeasi formula. Apoi in milioane de ani am devenit diferentiati in rase, apoi in familii lingvistice. Eu cred ca hrana/solul ne-a modelat limba. Europa are doua ramuri ale aceluiasi trunchi comun, pe care l-a inteles Herodot. „Cei mai numerosi dupa inzi sunt tracii, daca ar fi si uniti ar fi cei mai puternici. Nu cumva toti europenii, de la germanici, slavi, celti, geto-traci sunt toti TRACI? Adunati toti irlandezi/celti germanici, romanicii, slavii/rusi, greci, nu vor fi la numar cat inzii. pt ca 700.000 nu vor fi cat 1.4 miliarde plus inzii din tarile vecine Indiei.

 16. @gelule
  Puteai sa fii mai concis in postarea de la 10:35:
  ,,Capul plecat la muscali, nucleara lui Putin nu il taie”.
  Se vede ca esti mioritic 100%.

 17. Cumplita poate fi natura umana daca unii comentatori chiar cand dau semne, timide, de revenire la ratiune pot formula de genul…”fost ofiter de informatii”, in loc sa spuna clar: FOST OFITER DE SECURITATE! Exista vreo justificare pt aceasta malformare a realitatii stiind ca autorul a ajuns CONSILIER SI SEF DE CABINET al SEFULUI SECU gen. Vad? Secu ceausista a clacat in confruntarea cu KGB/GRU pt ca nu cunostea ISTORIA MARXIST/BOLSEVICA a INSCENARILOR REVOLUTIONARE, altfel ar fi STIUT CUM SE INSCENEAZA DE DOUA SECOLE PE ACELASI TIPAR, scoaterea prin inselaciuni a cetatenilor in strada! Ce pretentii sa ai ca un asa comentator sa descifreze istoria de dupa 1789/1848 daca prezentul imediat il siluieste?De altfel nici autorul nu-si refuza distorsionarea realitatii interne si globale prin interpretari rasturnate… Pe unde s-au dus armatele rosii sovietica si chineza AU FOST INSTALATE PRIN GENOCIDE REGIMURII…”POPULARE”! Pe unde s-a dus armata SUA, NATO sau trupe ONU S-AU MENTINUT FORMELE DE STAT ANTERIOARE!CUM poti numi „buimaceala infrangerii” O RETRAGERE IN ORDINE DE TIP MILITAR a sistemului genocidar comunist, culmea, NEGOCIATA PE MII DE MILIARDE? CRIMINALUL CONTRA UMANITATII Gorby a macelarit inca PATRU ANI POPORUL AFGAN si in 1989 a fortat prin „revolutii de catifea reiata…”informativ” si a provocat GENOCIDUL din Romania a comis constient CRIMELE in cadrul FARSEI trecerii la CAPITALISMUL SECURIST DE STAT! Cu miile de miliarde primite PARTIDUL BOLSEVIC al URSS rebotezat dupa CONCASARE a refacut armata rosie modernizand-o si inarmand-o nuclear si conventional! Cum poti sustine imperturbabil si fara jena ca SOVIETICII AU FOST PACALITI de Occident cand s-a intamplat invers in Europa largita si COLHOZIZATA, statele vestice neglijand inarmarea/modernizarea, fara NATO putand deveni inca de la sfarsitul anilor 1990 PRAZI USOARE ale UNIUNII SOVIETELOR DE CAPITALISTI – COMINTERN! Aceasta e ESENTA GEOPOLITICA restul fiind gargara si rastalmacire…

 18. Mai vezi cap de „muscal razboinic” in ROMANIA de ASTAZI ???
  TOTI au fost ALUNGATI … pe rand … inca din 1812, 1829, 1856, 1878, 1919, 1953 …

 19. Cui ii este FRICA de REGIMURILE ”POPULARE” (cam 90% din populatia lumii) ??? Si, DE CE ???
  Cine IUBEST REGIMUL „SCLAVAGIST” de tip „CAPITALIST FEROCE” (cam 10% din populatie, SCLAVA a lumii noi) ??? Si, DE CE ???

  90% versus 10% … „Aceasta e ESENTA GEOPOLITICA restul fiind gargara si rastalmacire”

 20. @charlie Zici ca pe unde a fost SUA, NATO sau trupe ONU n-au fost GENOCIDE si totul s-a pastrat in forma anterioara? Pe langa ca minti ca o gazeta, esti si semidoct. Macar Rumburak n-are pretentii ca tine, se vede clar ca e prost.

 21. Killinger vine cumva de la KILLER? Semidocta, ti-am mai spus si cand iti ziceai altfel, rene/marius/core/Tica-losul/ humoroid/gelu etc, e ROBOATA care te-a clonat la liziera Padurii!!! SUA a luptat in Coreea si Vietnam contra armatelor
  sovietica si chineza care au decimat popoarele coreean si vietnamez INAINTE CA SUA-NATO sa intervina. In Coreea, China
  a trimis la moarte peste UN MILION DE CHINEZI prin atacuri la baioneta, precum generalii leninisti FOSTI romani in primul macel bolsevic mondial la Oituz, Marasesti si Marasti pe taranii carora le promisesera…”pamant2 si au primit
  cate un lot reglementar sau cate o groapa comuna incapatoare!!! Clona securistoida Netrebko…

 22. @intreaba-l dan 11:18 (curios nick)
  N-ai priceput nimic. Sunt roman de vreo 200 de ani din cate stiu, inca de pe vremea cand numele nostru de familie nu era cu ,,escu”-n coada.
  Pe Putin il urasc ptr ca nu-l consider un om normal, fiind capabil oricand sa faca si in Romania ceea ce face acum in Ucraina.
  Dintre rusi, ii urasc pe cei care aproba genocidul, crimele si distrugerile din Ucraina. Pe rusii care protesteaza impotriva dementului si pe cei care dezaproba public actiunile dezaxatului ii iubesc la fel cum il iubesc si pe Tolstoi.
  In concluzie: URASC RAZBOIUL DECLANSAT DE ACEST CRIMINAL. Nu-mi place sa vad oameni morti si suferind din cauza unui singur psihopat. Aceasta este stereotipia mea.

 23. Nu inteleg ce se intampla in HAITA humoroida de l-a atacat atat de violent pe Bramburak care e de fapt de-al lor, dar pare sa manifeste un pic de umanitate, ceea ce intre fiarele turbate e intolerabil!!! Sper ca acum dupa ce Bramburak
  a raspuns fara vreun dubiu asupra ce-l deranjeaza oarecum la Rasputin, agresiunea asupra Ucrainei si nu calitatea de AGENT KGB si sef al Directoratului Moscova al Comintern! S-a ales pe viata in fruntea URSS la fel ca Stalin si Brejnev
  care-i sunt modele de DICTATORI BOLSEVICI! Bramburak e un securistoid mult mai viclean decat camarazii din HAITA, caci
  catalogandul…”nu-i normal” ceea ce e cu totul altceva decat ANORMAL,respectiv SCHIZOID nu mai e implicat Cominternul
  si se poate trece lin la faza urmatoare, declararea lui Rasputin „OMUL OCULTEI”! Bramburak nu stie CINE A FOST TOLSTOI
  in MISCAREA ANARHISTA MONDIALA SI CARE A FOST CONTRIBUTIA SA ALATURI DE ALT TERORIST MARXIST…Printul Kropotkin!!!
  DESPRE DOSTOIEVSKI CU ALTA OCAZIE…
  si

 24. @Charlie: Ai luat-o iar pe aratura, dupa un prea scurt episod de oarecare normalitate.

 25. @Rumburak: Mă, băiatule, nu ți-ai luat pastilele de ceva vreme. Poluezi locul cu ura ta, demnă de un G4Media sau Digi, oficinele antiromănești cu epoleți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.