Ce se întâmplă dacă dispar antenele GSM de pe blocuri

România riscă să iasă din topul țărilor cu internet de mare viteză dacă va fi adoptat proiectul de lege privind amplasarea antenelor GSM la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, spitale, centrele de plasament și căminele de bătrâni, a declarat ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, la conferința WeLoveDigital Forum, organizată de Profit.ro.

“Statul nu s-a opus dezvoltării rețelelor telecom și asta a fost bine pentru industria de profil și a pus România în topul țărilor cu internet de mare viteză, a condus la apariția autostrăzilor informaționale. Văd că sunt discuții pentru scoaterea antenelor GSM din orașe. Dacă acest proiect de legislativ va fi adoptat, e sigur ca nu vom mai avea cu ce să ne lăudam, așa cum se întâmplă acum”, a spus Bostan.

Actul normativ a fost inițiat de deputatul PNL Diana Tușa. Argumentul principal pentru promovarea acestei legi este acela că autoritățile trebuie să protejeze cetățenii de riscul expunerii la câmpuri electromagnetice, cei mai vulnerabili la un asemenea risc fiind copiii, pacienții din spitale și vârstnicii.

Proiectul a fost aprobat de Senat, după ce Ministerul Comunicațiilor a transmis un punct de vedere prin care a precizat că nu susține astfel de prevederi. Ministerul susține că legislația din domeniul sănătății instituie un cadru eficient pentru protejarea populației de radiații ale undelor electromagnetice și că, potrivit unui raport al GSM Association, România s-ar înscrie în media Uniunii Europene privind cerințele legale și durata utilizării stațiilor de bază care compun rețelele mobile de comunicații electronice.

România are una dintre cele mai mari viteze de internet, fiind în primii doi din Europa, și în primii cinci în lume. De altfel, țara noastră ocupă primul loc la viteza de net în hoteluri.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 1098 Articole
Author