Ce va hotărî România? Prigonit pentru asumarea identității creștine?

Subiectul referitor la faptul că instituțiile europene pot interzice angajaților purtatul cruciulițelor la gât generează interes,  dar și controverse.  ”Nu putem transforma instituțiile publice în instituții care vânează cetățenii ce bijuterii poartă sau ce însemne”, spune europarlamentarul Eugen Tomac. 

”Înțeleg că această decizie vine în spatele unui proces, care viza un cetățean de religie musulmană, care se considera discriminat, pentru că i s-a spus să nu mai vină la muncă cu vestimentația specifică musulmanilor. Evident că această decizie va trezi foarte multe dezbateri, justificate de altfel”, explică europarlamentarul la B1Tv.

La noi, mai grav este altceva…

”Eu nu cred că în România cineva, vreodată, a pus sub semnul întrebării sau a intrat într-o dispută legată de asumarea identității spirituale. La noi, mai grav este altceva, că tot felul de funcționari sau reprezentanți ai statului care fură din averea publică, din banii publici pentru a își ascunde această lăcomie, duc într-o zonă destul de urâtă identitate religioasă, umplându-și birourile cu tot felul de lucruri sfinte, ceea ce este extrem de grav, din punctul meu de vedere.

Care ar putea să fie poziția României în privința acestei decizii 

„Românii trebuie să știe că în România nimeni, niciodată, nu va fi prigonit, pentru că își asumă identitatea creștină. Asta este o chestiune foarte clară, la fel cum respectăm și toate celelalte religii. Din acest punct de vedere, România reprezintă un model în ceea ce privește conviețuirea interetnică și interconfesională și noi avem multe minorități. Ele sunt reprezentate și în Parlament, statul român, prin Secretariatul de culte acordă finanțări tuturor cultelor din România.

Nu există niciun fel de risc și niciun fel de evoluție imprevizibilă în România, în urma acestei decizii. Cel mai probabil, că în anumite state vest-europene ele pot avea consecințe, pentru că există și comunități foarte mari, care pun un accent uneori destul de agresiv pe identitatea religioasă”, conchide Tomac.

 Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis marți posibilitatea interzicerii simbolurilor religioase în instituțiile publice din blocul comunitar.  

Astfel, autoritățile publice din statele membre pot obliga angajaţii  să nu mai poarte simboluri religioase, cum ar fi de exemplu vălul islamic, în interesul neutralităţii. Potrivit instanța restricţiile trebuie să fie aplicate în mod egal tuturor angajaţilor şi să se încadreze în contextul juridic al fiecărui stat membru.

Pentru a institui un mediu administrativ total neutru, o administraţie publică poate interzice purtarea vizibilă, la locul de muncă, a oricărui semn care arată convingeri filozofice sau religioase. O asemenea normă nu este discriminatorie dacă este aplicată în mod general şi nediferenţiat întregului personal al acestei administraţii şi se limitează la strictul necesar„, se arată în decizia CJUE.

Instanţele naţionale au o „marjă de apreciere”, a adăugat CJUE, permiţându-le să decidă cel mai bine cum să echilibreze drepturile individului şi neutralitatea serviciului public.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

20 de Comentarii

 1. E gresit rau, de ce sa fie obligati decat unii sa poarte o stea galbena, de ce sa nu poarte si cei care-i obliga pe primii o cruciulita aurie ? Ar fi discriminare fata de cei care nu poarta ceva. Ar sarii ca ars unul pe aici, ca noi am fi naspa, ca nu purtam un semn ca el. El poarta chiar 2 semne vizibile, mai exact, toate cele 3. Stiti cum se spune, la omul bolnav sa-i pui pe noptiera doua pahare, unul cu apa pentru cand ii este sete si unul gol pentru cand nu-i este.

 2. Problema nu este sa porti un lantisor cu o cruciulita, semiluna sau steaua lui David. Problema e vizavi de ce a decis justitia, interzicerea de imbracaminte de tip „cum ar fi de exemplu vălul islamic” care ascunde total individul. Si acuma acest lucru este interzis daca nu ma insel, dar musulmanii voiau execeptie pe motive religioase.
  Stimati postaci, nu fiti superficiali.

 3. ei cauta sa loveasca in islam si crestinism,la ordinul Torei

 4. Va dati seama unde s-a ajuns? Incredibil! Mai vreti ma ue, ursula, nato, corectitudine politica, parinte 1, parinte 2, ateism, plandemie, muticulti, schenghen,partenerul strategic, schimbarea sexului la copii si toate nenorocirile de felul asta? Mai vreti o tara ca afara? Luati de va saturati! Ne-au pacalit, noi suntem de vina! Suntem niste lasi, niste tradatori! Stam cu mainile in san si ne uitam pasivi cum ne sunt luate traditiile, istoria, credinta neamului nostru romanesc! Ne meritam soarta!

 5. „Neutru” in contextul discutat inseamna ateu.
  Dar povestea ce ni se serveste e ca regimul ateu prin excelenta, comunismul, chipurile ar fi disparut in 1989 din Europa.
  Aiurea, e alta Marie cu alta palarie.

 6. Bună!
  Pentru unele tari din occident pericolul islamizarii este evident si se manifestă agresiv.
  Să nu vină vremea cand veti cere ajutorul Rusiei !

 7. Domnule Eugen Tomac, de ce este extrem de grav dacă lucrurile sunt sfinte să le pui în birou??? Profitorii și cretini de la conducerea UE și slugile imbecile din România care preiau toate aberațiile introduse de degenerații din țările Nordice din UE, țari care asaltate de musulmanii pe care i-au tot promit iau hotărâri care lovesc în creștini. Mai trebuie să interzică bărbaților evrei să micționeze la pisoar, permis doar la cabină, spre nu fi la vedere identitatea religioasă. Urmează Căsătoria, Botezul copiilor, toate la secret, în sali de evenimente a SRI, fără poze, fără nuntași spre a nu se dezvălui identitatea religioasă a mirilor și a părinților. Sunt excluse de la aceste restricții cuplurile L, G, B, T, Q, +.

 8. Eu le dau cu placere ca am mai multe,,, Dar s-au bagat vo 2-si sub crucea Mantuitorului si au cazut impovarati. Eu le dau cu placere crucea dar o pot purta?

 9. „In Romania nimeni niciodata nu va fi prigonit pentru credinta crestina”?
  Cata minciuna viclenie si ipocrizie!!!
  Deja santem prigoniti si asupriti de 34 de ani de „valori” occidentale, de UE, de mizerii iudeomasonice!!!
  Roexit urgent!
  UE este o constructie antihristica, antiumana, antinationala neomarxista, globalista care este construuta tocmai pentru distrugerea identitatii nationale si crestine a Europei prin invazia arabilor, negrilor, asiaticilor, provocata de iudeomasonii globalisti satanisti nealesi de mimeni care conduc UE (curat „democracy”….)si prin promovarea desfraului a sodomiei si drogurilor pentru distrugerea modelarea copiilor a tinerilor si schimbarea viitorului dupa chipul si asemanarea saranistilor globalisti iudeomasoni !

  TREZESTE-TE!Ridica-te impotriva alogenilor paraziti iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc si ne gonesc din tara noastra aducand in loc arabi, negri, asiatici! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

 10. Daca prin aceasta lege animalele islamiste pripasite in Europa vor fi puse la respect ,orice sacrificiu al crestinilor devine minor si suportabil .

 11. asta faceau comunistii :)) mama avea un latisor de aur cu o cruciulota la gat si i s-a cerut sa nu-l mai poarte la serviciu. wow. tare, frate! tin minte, eram la mare, aveam 17 ani. ne cazasem la hotel, insa intre timp venisera niste straini. ne-am trezit, a doua zi simineata, pe la 6 cu picioare in usa (mama s-a speriat foarte tare), cand am deschis, erau securistii, niste giboni latrai si activisti printre ei, sa ne scoata din camera ca trebuia ocupata de straini! intre timp ne-au smuls lanturile de la gat, cu cruce. nu le-am mai recuperat niciodata. aveam un lant de argint de la bunica mea, din perioada interbelica…. am reusit cu chiu cu vai sa gasim un alt loc sa stam, restul vacantei, insa nu ceea ce platisem… acolo vreti sa va intorceti, mah?

 12. Dezbină si stăpâneste!Asta e ceea ce vrea UE si securimea aservită .Ura intre religii.Ura intre natiuni au reusit sa o implementeze: urâm rusii,chinezii,africanii.Acum vor să urâm islamistii sau evreii.Si prima oara ca sa reușască asta interzic si crestinismul ca sa spuna ca din cauza islamului .Si poporul credul si idiot pune botul.Altfel cum să vă puna botniță la toti dacă cozile de topor nu se activează,cretinii si analfabetii…

 13. „vălul islamic” care ascunde total individul”

  Eu as obliga pe unii sa poarte val islamic, de ex. pe Bolojan, cand apare sperie copiii, ii opreste din crestere !

 14. Dictatura minoritatii asupra majoritatii este intolerabila. Si sentimentele crestinilor majoritari sunt puternic lezate de pretentiile absurde ale reprezentantiloe altor religii. Sa-si vada fiecare de religia lui si ce nu le place sa nu priveasca. Nimeni nu este obligat sa se supuna vointei unui musulman tampit care cere masuri impotriva religiilor unor tari in care el insusi este doar venetic. Daca nu-i place sa fie expolzat la el in tara.

 15. Eu cand am intrat prima data intr-o moschee m-au pus sa ma descalt…am ramas surprins la intoarcere ca nu mi-a furat nimeni adidasii de firma… Asa ca sa nu vina cineva la mine in tara si sa imi spun ce sa port. Port cate cruci vreau la gat 4-5 cruci la gat si altele pe mana nu imi spui tu in principalul bastion istoric al crestinatatii Europene, Romania🇷🇴 La multi ani, ce sa port la gat si in ce cantitate sau calitate.

 16. Negati ca le purtati din motive religioase. Credinta nu are nimic de-a face cu religia si se poate dovedi usor chiar intr-un tribunal.

 17. De ce nu interziceti purtatul de casca pe cap cu diverse ocazii ? Este acelasi lucru, daca facem abstractie de razboiul continuu dintre cruce si semiluna.

 18. Incepe sa devina din ce in ce mai agasanta tevatura asta cu minoritatile. Trebuie schimbata optica idioata a U.E. in privinta minoritatilor si adoptata optica Imperiului Roman. Si in Imperiul Roman intrau semintii staraine, deci minoritati, dar guvernatorii statului aveau grija sa-i imprastie pe toata suprafata imperiului ca sa poata fi asimilati de catre majoritari. Asta ar fi o politica utila fiecarui neam din Europa.

 19. Sa prigonesti vreo 20 de milioane de crestini in tara lor ,chiar vreau sa vad si eu cine are tupeu sa faca asta cu romanii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.