Cele mai frumoase librării din Europa

Așa cum te poți pierde, la figurat, într-o carte, așa te poți pierde, al propriu, într-o librărie: din Veneția până în Santorini, și din Berlin în St. Petersburg, aceste librării oferă camere largi prietenoase, într-o arhitectură care-ți taie respirația și cu interioare complexe. Iată care sunt sugestiile noastre pentru cele mai frumoase biblioteci europene:

Librăria Acqua Alta, Veneția

Această librărie venețiană este una dintre cele mai originale din lume, găzduind o enormă selecție de cărți ocupând fiecare cm disponibil ce poate fi descoperit în labirintul camerelor interconectate. Mii de titluri noi și vechi ocupă rafturi antice sau mobilă veche, dar și bărci ori gondole. În această librărie excentrică, cărțile se revarsă pe podea, umplu pereții sau cuprind o scară funcțională din curtea ciudată din spate. Cât timp vă faceți loc printre cărți și încercați să găsiți un titlul care să vă placă, nu uitați să faceți cunoștință cu proprietarul, Luigi Frizzo, și cu pisicile sale care trăiesc printre tomuri.

Atlantis Books, Santorini

Localizată în inima orașului Oia, o idilică locație pe insula Santorini, Atlantis Books este o librărie independentă, absolut încântătoare, construită de un grup de prieteni în anul 2004. Când vă aflați în partea asta de lume, rezervați ceva timp pentru o plimbare printre mii de tomuri de ficțiune și non-ficțiune, în multe limbi și pentru relaxare în răcoarea de la subsol. În această vilă grecească se organizează numeroase evenimente literare, piese de teatru sau vizionări de filme în aer liber. De-a lungul anilor, ea a devenit o parte integrantă a comunității grecești de expați – nu e de mirare că, pentru mulți, librăria din inima Mediteranei se dovedește a fi ultimul sanctuar.

Livraria Lello & Irmão, Porto

Dacă te afli în inima orașului Porto, pregătește-te să fii uimit de Livraria Lello & Irmão, una dintre cele mai vechi librării din Portugalia. Comercializând literatură încă din anii 1880 în clădirea în stil neo-gotic,în combinație cu o arhitetură uluitoare Art Nouveau, aproape de Praça dos Leões, această librărie trebuie vizitată. A fost proiectată de Xavier Esteves și a fost oficial inaugurată în anul 1906. Interiorul magnific este alcătuit din suprafețe din lemn sculptate frumos, o scar frumos îmbrăcată, cupru rafinat, rafturi de sticlă și vitralii delicate – având în vedere acest lucru, nu este de mirare că această instituție este un candidat permanent pentru cea mai frumoasă librărie din lume . Alături de sute de titluri portugheze, cititorii pot cumpăra multe cărți în libile franceză și engleză la Livraria Lello.

 Shakespeare & Co., Paris

Chiar la colțul unde se întâlnesc Cartierul Latin din Paris și Bulevardul  Saint-Germaine se află una dintre cele mai celebre librării independente din Europa, Shakespeare & Company. Generații de patroni literari notabili au frecventat clădirea din secolul al XVII-lea cu vedere spre partea de sud a Catedralei Notre Dame, de la Voltaire până la Ernest Hemingway – fără a menționa peste 30.000 de artiști aspiranți care stau în librărie. Înființată de Sylvia Beach în 1919, locația actuală a fost deschisă de George Whitman în 1951, iar astăzi Shakespeare and Company este condusă de fiica sa, care continuă tradiția librăriei de a oferi un refugiu primitor atât pentru scriitori, cât și pentru vizitatori. Opriți-vă dimineața devreme pentru a evita aglomerația și pentru a naviga prin mii de titluri în limba engleză.

Dominicanen, Maastricht

Maastricht din Olanda găzduiește casa Dominicanen, cunoscută anterior sub denumirea de Polare, o librărie fantastică situată într-un cadru unic al unei foste biserici dominicane veche de 700 de ani, cu o arhitectură gotică care-ți taie respirație și are un design interior minimalist. Printre frescele ornamentate, arcade de piatră și bolți întunecate ale clădirii, librăria oferă o colecție spectaculoasă de titluri, aranjate frumos pe rafturi și tejghele din oțel inoxidabil cu mai multe etaje. Dominicanen nu numai că poartă cea mai mare selecție de titluri în limba engleză, dar oferă și oportunități de relaxare și lectură liniștită – cumpărați o cafea și luați un loc în cafeneaua primitoare, pentru a vă bucura pe deplin de splendoarea spațiului uriaș.

Cook & Book, Woluwe-Saint-Lambert

În ciuda numelui, Cook & Book nu se specializează doar în titlurile de cărți de bucate, ci este, de fapt, un concept minunat, inovator care îmbină plăcerea de a citi cu cea de a mânca. În cadrul complexului extins care are nouă camere, diverse selecții de literatură sunt interconectate cu restaurante care servesc diferite bucătării. Fără îndoială, este vorba despre o abordare revoluționară a comerțului cu amănuntul, fie că este vorba de o masă de după-amiază cu prietenii, fie de un nou titlu, Cook & Book oferă o experiență memorabilă și va transforma în mod dramatic felul în care vă vedeți librăria preferată.

Daunt Books Marylebone, Londra

Situată într-o clădire edwardiană originală, Daunt Books este în mare parte considerată a fi una dintre cele mai bune și mai frumoase librării de cărți de specialitate din Londra. Navigați prin mii de titluri într-un interior remarcabil, cu balcoane de stejar, contoare clasice din lemn, plafon luminator și vitralii complicate. Pentru călătorii pasionați, acest loc este un vis și oferă o mulțime de ghiduri, hărți, ajutoare lingvistice și de cărți de călătorie organizate pe țări, precum și sute de titluri despre istorie și politică. Bineînțeles, există o selecție largă de cărți de ficțiune, biografie, polițiste, de poezie și povestiri scurte. Cu atmosfera unei biblioteci de modă veche, Daunt Books este o bijuterie ascunsă în centrul capitalei.

Alexandra Book Café, Budapest

Chiar lângă strada cu cele mai luxoase magazine, Andrassy, Alexandra Book Café ocupă un spațiu mare la etajul al doilea al fostului Paris Department Store. Ornat cu candelabre strălucitoare, fresce uimitoare și numeroase picturi de Károly Lotz, aceasta este, cu siguranță, o alcătuire foarte grandioasă pentru o librărie. În mijlocul designului art nouveau al cafenelei, amplasată într-o sală de bal mare, bucurați-vă în timp ce savurați la un preț bun produsele variate de patiserie și o cafea. Pentru o bucățică din Budapesta de acum un secol și pentru a experimenta splendoarea de altădată, nu vă uitați mai departe.

Shakespeare and Sons, Berlin

Filiala din Berlin a lui Shakespeare and Sons din Praga se află în centrul scenei literare a capitalei germane. Stocând o selecție largă de cărți în engleză și și alte limbi străine, este un loc fantastic pentru o după-amiază leneșă, căutând prin rafturile pline și bucurându-vă de covrigul proaspăt servit în cafeneaua învecinată. În mod special, boabele de cafea sunt de asemenea furnizate de renumitele Bonanza Coffee Heroes, un paradis al iubitorilor de cafea din Prenzlauer Berg. Librăria mică a devenit o constantă amultor iubitori de carte în ultimii ani și este ușor de văzut de ce – atmosfera te face să te simți ca acasă.

 Casa Cărților, St. Petersburg

Casa Singer este o clădire impresionantă situată la intersecția dintre Nevsky Prospekt și Canalul Griboyedov. În timp ce reperul istoric oferă o priveliște spectaculoasă a Catedralei Kazan prin ferestrele sale largi, această clădire a patrimoniului cultural rus este, de asemenea, casa renumitei Casa Cărților sau Dom Knigi. Aparținând Editurii de stat din Petrograd, librăria a început să funcționeze în 1939 și a rămas funcțională până în noiembrie 1942. La redeschiderea din 1948, Casa Cărților a continuat să fie una dintre cele mai mari librării din St. Petersburg, mulțumind toate gusturile cu peste trei etaje de rafturicu cărți, acoperind toate subiectele de la ficțiune până la călătoriile . După ce ați terminat de cumpărate, instalați-vă lângă ferestrele Café Singer, la etajul al doilea, și bucurați-vă de priveliștea uimitoare a Prospektului și a Catedralei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

9 Comentarii

  1. Va rog sa mentionati si Libraria Carturesti Carusel din Bucuresti, e o mica bijuterie, am vizitat-o!!

    „O clădire-monument din centrul istoric al Bucureștiului își redeschide ușile după un sfert de secol pentru a găzdui Cărturești Carusel.
    Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfășoară pe șase niveluri însumând 1000mp.
    Cărturești Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregătește să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiție comercială.

    Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat și transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat și reabilitat de proprietarul actual, dl. Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.

    http://carturesticarusel.ro/

    • dta te adresezi unui public captiv a3&rtv, care nu a citit o carte cap-coada in viata lui.

  2. Multumiri pentru articol, doamna, ca si pentru imaginile magnifice ! Pacat ca, in Romania, multa lume defineste libraria ca locul de unde se pot cumpara o guma, niste creioane sau ultima aparitie despre feng-shui … ca sa nu mai vorbim ca termenul de „biblioteca” le este complet necunoscut multor romani ! (apropo, o cifra : in Franta, tara in care tocmai se tine un important Salon al Cartii, la Paris, si cu o populatie cam de 4 ori mai mare decit cea a Romaniei, anul trecut s-au vindut 350 de milioane de carti !)

    • “La ora actuală, piaţa de carte din România se află pe ULTIMUL loc in Uniunea Europeană, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro.
      Comparativ, cea din Germania este de 60 de ori mai mare, ajungând la 6 miliarde de euro, iar dacă restrângem comparaţia la nivel regional vom observa că piaţa de carte din Cehia ajunge la 400-500 de milioane de euro, în timp ce cele din Slovenia sau Bulgaria au valori cuprinse între 100 şi 200 de milioane de euro.
      Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună; un român cheltuieşte maxim trei euro pe an pentru cărţi – mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului Naţional de Cercetare în Cultură spun că un român din 5 nu a citit niciodată o carte.
      Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care consider că avem nevoie, la nivel naţional, de un Pact pentru Carte aşa cum ne-am asumat, de exemplu, în 2015, Pactul pentru Apărare în vederea garantării securităţii naţionale.
      Într-o societate globală a cunoaşterii, nu ne mai permitem să ignorăm tema educaţiei şi a dezvoltării intelectuale şi culturale. De altfel, în cea mai recentă Strategie Naţională de Apărare a Ţării, domeniul educaţiei a fost amintit printre principalele vulnerabilităţi ale României“, susţine Ovidiu Raeţchi.

  3. A vizitat, sau a a incercat sa cumpere, cineva de la Shakespeare & Co., Paris ???

    Eu am incercat … dar tin sa va spun ca la buticarii de pe cheiul Senei sau chiar la cei de la pasajul Obor (ce sa mai spun de cei de la Universitate) gasesti mult mai multe carti (chiar in limbi straine) decat la Shakespeare & Co., Paris…

    Ca sa nu mai vorbesc de Carturesti … una intre cele mai bune librarii din lume !
    Am fost la faimoasele librarii Barne & Nobles din cateva MARI SI FAIMOASE ORASE din America … Am cautat (pentru fata mea) un autor american (in engleza) … dar nu am gasit !!!
    Dar am gasit-o in Bucuresti/BUCHAREST la Carturesti !

    Cine face astfel de topuri – se pare ca nu a vizitat, si mai mult, nu au cumparat nicio carte de la aceste librarii … este doar un jurnalist … si nu un erudit sau carturar adevarat …

    NU DATI CREZARE UNOR ASTFEL DE TOPURI FALSE DE LIBRARII !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.