Certificatul verde înroșește factura la curent

Prețul final pe care consumatorii de energie electrică îl plătesc a crescut ușor, de la începutul anului(aproape 40 de bani/kWh), fără ca aceștia chiar să o știe, motivul fiind că ANRE a ajustat cota de certificate “verzi” și valoarea lor. Nu este mult, dar creșterea există și este o creștere ce rezidă dintr-o taxă practic colectată de la toată lumea, cu excepția câtorva.

Majorarea este de circa 0,36 bani/kWh și este generată de impactul mai mare al certificatelor verzi în facturile consumatorilor finali, potrivit datelor din facturi. Modificările au apărut ca urmare a unor legi și a unor ordine ANRE care sunt în vigoare. De la 1 ianuarie a crescut ușor cota de certificate verzi, la fel și prețul certificatului, care a fost ajustat în urma deprecierii leului.

O nouă majorare a facturii din această cauză este preconizată pentru anul 2022, potrivit reglementărilor ANRE. În acest an și în 2021 impactul va fi menținut la 13 euro/MWh (creștere de la 12,5 euro anul precedent), dar începând din 2022, acesta va fi crescut la 14,5 euro, deci va urma o creștere de preț ceva mai substanțială.

Românul plătește

Sistemul de certificate verzi este o schemă de sprijin instituită în 2008 pentru producătorii de energie din surse regenerabile, susținută de toți consumatorii de electricitate, prin facturi, cu excepția marilor consumatori industriali, precum Alro, Saint Gobain, Liberty Galați, Pirelli. La acel moment, nimeni nu a fost întrebat dacă dorește să susțină sectorul energiilor regenerabile, schema fiind instituită de UE. Același lucru s-a întâmplat în mai multe țări europene, încă, la acel moment, schema din România era cea mai generoasă. Acest lucru a adus circa 5.000 MW instalați în capacități eoliene și fotovoltaice în România și la declinul surselor tradiționale de producere a energiei electrice, cu precădere cele termo. Energia eoliană și fotovoltaică, fiind subvenționată, a devenit cea mai ieftină din piață. Termocentralele n-au mai putut concura în mod real pe piață, acest lucru precum și alte taxe impuse pe emisii aducându-le în situația de insolvență de azi. De asemenea, pentru că producătorilor tradiționali de energie controlați de stat li s-a interzis exportul, doar adminsirtatorii de parcuri eoliene și fotovoltaice fac exporturi. Ei și traderii, comercianții care cumpără și vând curent de pe piața locală și de pe cele cu care România este legată, Ungaria, Slovacia și Cehia.

În acest moment, funcție de furnizor, ponderea CV în total factură la curent este între 6 și 8%. Ca dimensiune, ultimele date, din 2018, furnizate de Ministerul Economiei, care gestionează problema CV-urilor, ajutorul pentru industria regenerabilelor depășește 500 de milioane de euro anual.

Foarte recent, aceeași mari consumatori industriali au mai primit un sprijin, o compensare din partea statului la achiziția de energie electrică Statul plătește factura la energie a multinaționalelor . A fost justificată, de către Guvernul PNL, prin creșterile masive ale prețului electricități, din ultimul an, și prin păstrarea locurilor de muncă. Și aici, impactul anual este de peste 300 de milioane de euro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1056 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Foarte bine. Capitalul sa prospere, poolimea sa plateasca de sa-i iasa ochii din cap. Guvernul liberal este de partea celor bogati, si asta doctrinar. Sper doar sa nu fim obligati sa marim pensiile. Capitalul are nevoie de acei bani. Asta ati vrut, asta aveti, acuma nu comentati.

  2. Referendum sa intrebe consumatorii casnici, sub nicio forma dar avavtaje pentru afaceristi, in cazul nostru, consumatorul e siluitt sa sponsorizeze prin plati uriasa toata ‘cherhanaua’ de escroci numiti in democratie afaceristi! Poate ca ar trebui urgent sa se ia masuri pentru stoparea legii prin care consumatorul este obligat sa plateasca orice doar sa fie mentinuti in piata escrocii ?!

  3. Romanul plateste in orice conditii! Orban e somer cu staif! Cristoiu e cel mai tare! Restu e CANCAN! Corona isi face de cap fiindca rromanii nu respecta nicio regula! Succeuri popor rroman!

  4. Statul sa faca bine si sa plateasca diverse facturi,doar din taxele celor care lucreaza la multinationale.Daca motivatia este pastrarea locurilor de munca.Suntem destui in tara asta care nu lucram la multinationale.Cu asa efort,Statul poate suplimenta salariile pentru a fi la nivel european.

  5. si uite asa devenim actionari fara acces la profit! nu statul plateste scutirile ci noi. tocmai s-a majorat kwh pt populatie!

  6. Pai. 1. Consumatorul plătește fara sa fie intrebat, fara sa aibe vreun beneficiu, fara sa aiba o scutite. 2. Cea mai ieftina energie merge la export, noi o platim pe cea clasica. 3. Ne falimentam industria clasica de producere a enrrgiei. 4. Marii consumatori nu doar ca nu plătesc, dar primesc si subventii. Asta e tara normala a lui iohanis si sica… romanii chiar și-o merită.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.