Copiii care adorm flămânzi

Ajung epuizați la școală după muncile din gospodărie sau adorm flămânzi. Este destinul a mii de copii din țara noastră, unde indiferența autorităților  condamnă cu bună știință copiii la un trai plin de lipsuri. O treime din familiile care trăiesc la țară sunt atât de nevoiașe, încât nu au ce să le dea să mănânce copiilor.

Copiii din aceste familii sunt obișnuiți de mici să muncească în gospodărie și să aibă grijă de ei și de frații lor. De multe ori, după ce fac treburile casei, ajung la școală unde sutn rupți de oboseală și nu se pot concentra la ore. Și ceea ce este și mai grav, de cele mai multe ori nu au pachet cu mâncare la ei. Când trebuie să stea cu frații lor mai mici se văd nevoiți să învețe printre picături, dar nu prea reușesc. S-au obișnuit să se culce cu stomacul gol, dar sunt îngrijorați că pe frații lor mai mici îi poate aștepta același destin.

„Mi se pare greu că trebuie să stau ci cei mici și să învăț și nu am timp să îmnvăț în pauze. M-am obișnuit să mă culc fără să mănânc, dar nu știu pentru frații mei cum este și asta mă îngrijorează pe mine“, povestește Alina, o fetiță de 9 ani. Mai are 4 frați. Tatăl muncește ca zilier, dar de bază sunt alocațiile copiilor.

1 copil din 8 mănâncă cel puțin o pâine pe zi

Studiile făcute de cercetători din Academia Română şi de membrii fundaţiei World Vision România arată că un copil din opt mănâncă cel puţin o pâine pe zi. Este ieftină şi de multe ori, părinţii nu îşi permit să pună şi altceva între două felii de pâine.

71% din părinţii chestionaţi, au mărturisit că au cumpărat în ultimul an alimentele după cel mai mic preţ. Și cum banii abia ajung pentru ceva mâncare, nu se mai pune problema de cumpărarea unui săpun, pastă de dinți sau detergent. Așa că apar lipsuri uriașe și la capitolul igienă. Doar un sfert din copiii de la ţară se spală zilnic pe corp şi jumătate dintre ei pe dinţi. De haine noi, nici vorbă.

Alina a avut haine noi la un moment dat, iar când i-au rămas mici, le-a da fraților ei. Acum, are două bluze, o pereche de pantaloni, o rochiță, o pereche de sandale și una de ghete pentru iarnă. Toate-s primite de pomană de la vecinii din sat, dar acum sunt ponosite și uzate. „Nu cred că o am cum să le mai dau surorilor mele că sunt cam jerpelite. Poate ghetele, că le-am purtat mai puțin“, spune copila.

Abandonul școlar, consecința cea mai gravă

Sărăcia, hainele ponosite și igiena precară sunt motive pentru copiii aceștia se simt stingheri la școală. 15 la sută dintre ei au declarat deschis că sunt trataţi diferit, pentru că sunt săraci.

„Din păcate copilul din zona rurală este la risc de abandon şcolar de sărăcie şi de a continua acest ciclu al sărăciei. Munceşte de mic, merge cu greu la şcoală şi nu este ajutat suficient.”, spune Gabriela Achihăi, preşedinte Fundaţia de Sprijin Comunitar.

În aceste condiţii, peste jumătate dintre fetele şi băieţii din mediul rural au obținut, anul trecut, note sub 6 la Evaluarea Naţională, examen ce atestă cunoştinţele lor la limba romană şi matematică, la finalul clasei a opta. Mulţi părinţi le recomandă să nu mai meargă la liceu, pentru că oricum au rezultate slabe şi e mai bine să muncească şi să aducă bani în casă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

13 Comentarii

  1. Asa o sa fie si urmasii urmasilor lor!
    Studiile mai arata ca pentru un copil din aceasta categorie e foarte GREU sa „sparga” cercul asta vicios si sa iasa din saracia familiei…

    „2018: Copii aduşi pentru prima dată la mare. Provin din comunităţi foarte sărace, iar cineva s-a gândit la ei, pentru 1 Iunie.
    Un grup de copii va vedea pentru prima dată marea, în acest an. Ei provin din comunităţi foarte sărace din Maramureş, Bacău, Dâmboviţa, Ilfov, Bucureşti şi chiar din Constanţa.
    Vor merge la mare pentru prima dată 35 de copii proveniţi din comunităţi foarte sărace, din Ponorâta – Maramureş, din Castelu – Constanţa, din Clinceni – Ilfov, din Colonia Bistriţa – Bacău, din Potlogi – Dîmboviţa şi din Delta Văcăreşti – Bucureşti. Ei vor vedea Marea Neagră datorită unei iniţiative a Asociaţiei Reality Check, susţinută de Kaufland România prin programul „Bucurie în Mişcare”.
    Asociaţia Reality Check se concentrează pe programele anti-sărăcie (educație, servicii sociale, locuire, sănătate, ocupare, dezvoltare comunitară), simplificarea administrativă și inițiativele anti-corupție. Acesta a fost şi motivul pentru care excursia este finanţată de Kaufland România. „Sărăcia severă în care trăiesc aceşti copii este greu de imaginat.
    Condiţiile improprii în care locuiesc, nutriţia precară, lipsa accesului la servicii medicale decente îi afectează pe copii din primele zile de viaţă. Dar potenţialul lor este extraordinar, iar prin intervenţii integrate, pe termen lung, pot fi ajutaţi să şi-l atingă şi, astfel, să aibă şansa de a RUPE cercul vicios al sărăciei în care familiile lor trăiesc de Generaţii Intregi“, a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Kaufland România.

  2. ” indiferența autorităților condamnă cu bună știință copiii la un trai plin de lipsuri „. Si ce sa faca autoritatile? Parintii nu muncesc, multumindu-se cu ajutorul social si alocatiile pentru copii, iar agricultura de subzistenta nu face fata nevoilor. Noroc ca au internet…

    • Nu iti este rusine?! Esti fie un parazit aterizat pe baza de pile-cunostinte-relatii la partidul conducator intr-un post caldut la stat ori vreun corporatist cu mintile ratacite lucrand pentru straini. In ambele cazuri esti iobag cu bani, ori la stat ori la privat. Autoritatile sa nu mai fure banul public si sa investeasca in combaterea saraciei. Autoritatile sa faca si sa atraga investitii care genereaza locuri de munca. Autoritatile sa sustina antreprenorii romani si afacerile mici de familie. Unde sa munceasca parintii, orasele din Moldova si Oltenia sunt moarte din punct de vedere al locurilor de munca? Cum sa faca parintii agricultura profitabila si nu de subzistenta cand statul nu le ofera credite fara dobanda pentru a-si cumpara unelte si masini agricole? Eu platesc taxe si impozite pentru ca toti copiii din Romania sa aiba sanse egale la o copilarie fericita, educatie si oportunitati pe piata muncii cum specifica Constitutia. Constitutia Romaniei nu discrimeaza, ametitilor intre bogati si saraci, intre cei care muncesc si cei care nu pot sa munceasca!

    • Nu cred ca minte nimeni cititorii. Iar autoritatile pot face cu vointa mult, trebuie sa aiba numai un singur lucru, adevarata angajare si afectiune pentru copiii care provin din aceste familii sarace si neputincioase. De condamnat parintii, este usor, mai greu este sa oferi o masa calda si o speranta de viata acestor copii.

    • Ce te faci cu cei care nu VOR sa munceasca si care toarna copii, fara sa aiba grija de ei? Pentru orice munca trebuie sa ai calificare, numai copii face cine vrea.

  3. Un subiect foarte delicat. Sunt un om informat, legat de mediul rural, cunosc multe din realitatile familiilor nevoiase si totusi nu stiu de unde sa incep si pe cine sa dau vina…: 1.Inclusiv in Moldova, zona cea mai saraca a tarii, exista in orice sat/comuna niste oameni/familii/pensionari intorsi la casa de obarsie, dispusi sa ofere 80-100 lei/zi munca pentru treburi godpodaresti/agricultura/zootehnie etc. plus mancare si tutun oricarui om dispus sa puna osul la treaba (cosit, prasit, sapat gradina, curatat/sapat santuri, ingrijit batrani, manipulat marfuri, reparat garduri, case, soproane, acoperisuri, taiat lemne, recoltat/cules, lutarit, oierit, vacarit, sapat puturi, haznale, treburi gospododaresti de tot felul etc. Exista oameni care daca se tin de treaba, sunt seriosi, muncitori si parolisti, pot castiga si 2000 si 3000 si 4000 de lei pe luna NEIMPOZABILI (!!) (sunt multi salariati la oras, la stat sau privat care n-au banii astia in mana/luna si totusi isi duc copiii la scoala, ii hranesc si ii imbraca si cumpara TOTUL de la magazin, fara a avea vreun capat de gradina care sa le dea macar legumele pe timp de vara; nu spun de un ou, o pasare, un litru de lapte pe care la tara ai putea sa-l obtii altfel,inclusiv din ograda ta, daca esti gospodar ). La tara, oamenii ii cauta pe „zilieri” cu 3-4 zile inainte cand au o treaba; daca mai ai si o caruta cu cal (care nu-i vreo investitie de mii de euro) si esti om de cuvant, iti rotunjesti serios veniturile. Eu nu cred ca se moare de foame in Romania daca VREI si daca ACCEPTI ca bunastarea ta nu poate veni decat din munca, priceperea si sudoarea ta. Voi continua:

    • DUDU2 – are perfecta dreptate ! Populatia in mare parte este inbatranita , oameni cu gospodarii mari , crescatori de animale sau cultivatori de terenuri isi reduc tot mai mult activitatea sau renunta pur si simplu din cauza lipsei manii de lucru ! Multi oameni apti de munca , tineri in plina forma prefera ajutoarele sociale fara jena , rusine . La tara nu te imbogatesti dar poti sa hranesti copii , sa-i intretii decent daca muncesti ! La marginea multor sate sant comunitati de romi care fug de munca precum dracu de tamaie , prefera cersitul sau alte ,,munci ” mai ,,intelectuale ” precum ciorditul !

    • Problema e ca ofera de lucru din cand in cand. La o familie cu 3 copii, 100 de lei pe zi inseamna 20 de lei pe cap. Ce mancare poti lua pe o zi intreaga cu 20 de lei? Nu veni cu gaini si gradina, pentru ca lucrand ca zilier nu ai timp si de animale si gradina.

    • @gelu-pai tocmai aia e gelule,cand n-au de lucru pe la vecini pot lucra la ei in gradina,daca n-ai pasari in curte si gradina cu 20 de lei…de caciula cumperi cate un pui si legume,zarzavat faci o supa,ciorba si un felul doi si potolesti foamea.In alta ordine de idei nu ne mai place la tara la sapa ca facem bataturi si insolatie,nu mai crestem pasari si porc ca ne pute gainatul si rahatul de porc sub nas dar asteptam ajutoare sociale.Sunt sate intregi parasite in tara dar n-am vazut muritori de foame de la oras sa rupa usile primariilor sa depuna o cerere pentru case si terenuri lasate paragina,hai sa nu fim ipocriti.La oras muncesti de-ti sar capacele pentru 100 lei/zi dar la tara poti munci pentru tine si familie si poti avea camara plina nu ca ala de la oras care in piata e limitat la cumparaturi de cat are-n portofel.

  4. Foarte bun acest articol. Nu inteleg de ce nu este pe prima pagina a Cotidianului si de ce jurnalistii din toata mass media nu iau la intrebari politicienii si institutiile statului pe acest subiect. Cand unul din doi copii ai tarii este in risc de saracie, tara nu are viitor. Degeaba ne dam de ceasul mortii cu Centenarul, Constitutia, economia si familia traditionala daca ne doare in pix de copiii si viitorul tarii!

  5. Ce inseamna 20 de lei? 20 de lei este un bacsis bun, dat unui taximetrist sau la restaurant celor care te-au servit la masa. Banii pentru copii sunt putini si cred eu ca niciun copil din Romania, nu merita sa adoarma cu stomacul gol, sa supravietuiasca in halul asta. Partidelor politice, trebuie sa le dea de gandit acest lucru. Mai multe centre de copii in tara, nu numai in capitala. Bani investiti in asistente sociale pentru protectia copiilor si in case pentru copiii proveniti din familii defavorizate, nu numai in terenuri de golf. Asta trebuie sa fie prioritatea in Romania, tara membra a Uniunii Europene.

  6. Prosperitate pentru toata lumea prin noi insine
    E o varianta liberala pe stil vechi la solutiilw se wcuriste actuale. La Trump are succes patriotismul. Economia USA s-a redresat pe bune – nu pe raportari marete (de socialism matret).

  7. Daca veti cauta un vinovat sau mai multi nu veti gasi.
    Tot necazul a inceput de mult. De pe vremea parintilor care o lasau balta pe mamaia la tara ca sa vada Dallas;la 6 seara fugea la bloc, in/la oras.
    Acest drog numit divertisment pe sticla, usor usor ii „educa” pe oameni.
    Ati vazut o femeie de moravuri usoare cum face cand are de dat socoteala pt anumite ….lucruri necuvenite? O ia cu gura pe dinainte. Tot asa si acum: facem talkshow ca avem saraci, ca aia nu merge, ca ala fura, dar unde???? pe sticla (tv pt cine nu e familiarizat).
    Cand Ocean’s 11, film de film arata ce cool e sa fii hot, asa in gluma, se gandeste si omul de rand, cum ar fi sa fii hot.
    La tara nu se mai povesteste seara ce au facut Ileana, Ion etc ci povestesc de Exalton!
    E o fina panza de paianjen care se tese demult. Prinde paianjenul. Oops! Sta ascuns. Ba chiar unii nici nu cred ca exista.
    P.S. O poanta printre draci: – Cum mai prostesti lumea?
    – Ii fac sa creada ca nu exist!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.