Coreea de Nord trece la fapte

Prezidiul Adunării Supreme a Poporului din Coreea de Nord a decretat luni modificarea orei oficiale, a informat agenţia oficială de presă de la Phenian, KCNA, preluată de Xinhua, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, din 5 mai, Coreea de Nord va aplica ora oficială din Coreea de Sud. În prezent, ora la Phenian este decalată cu 30 de minute în urmă faţă de Seul.

Coreea de Nord şi-a modificat ora oficială în 2015, cu scopul declarat de a şterge urmele dominaţiei coloniale japoneze în peninsula coreeană din 1910-1945, reaminteşte Yonhap. Anterior, cele două Corei foloseau aceeaşi oră.

Propunerea reunificării fusului orar a venit prin surprindere, din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un, la întâlnirea sa fără precedent de vineri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, şi a fost anunţată presei duminică de Yoon Young-chan, consilier al preşedinţiei Coreei de Sud. „Deoarece noi am schimbat ora oficială, noi vom fi cei care vor reveni la cea originală. Puteţi anunţa public”, a spus Kim, potrivit lui Yoon.

KCNA a transmis că liderul nord-coreean consideră reunificarea orei ca „primul pas practic către reconcilierea şi unitatea naţională”, după ce a observat că este dureros să vadă, la întâlnirea cu Moon, „două ceasuri pe perete, arătând orele de la Phenian şi Seul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. Eu cred ca, pentru a ajunge la „ora oficiala” a Coreii de Sud, ar trebui sa „avanseze” ceasurile cu cel putin citeva zeci de ani ! (cam in genul „anul 1960 devine oficial anul 2018”) … Desi … daca te uiti la poza din articol … se vede clar diferenta de nivel de trai dintre cele doua tari : ala din Nord grasuliu si rozaliu, ala din Sud cam sfrijit si pricajit …

  2. Denuclearizarea Coreei de Nord atrage după sine retragerea dotărilor nucleare ale americanilor din peninsula. China si Rusia fac o mutare inteligenta prin aceasta deschidere totala a președintelui KIM. Si ii pun in ofsaid pe americani. Sigur partenerii noștri înțeleg situația!!

    • Radule,gresit. Americanii vor denuclearizarea si dezarmarea Coreei de Nord fara ca ei sa paraseasca peninsula (vezi acordul cu Iranul).Cam toate tratatele semnate de americani nu valoreaza nimic in ziua de astazi,vezi NAFTA,CAFTA etc,vezi prezenta militara prin mai toate tarile lumii (unele chiar ilegale),vezi si santajele economice sau politice etc.Toata munca cu reunificarea/pacea in peninsula a fost dusa de rusi/chinezi/coreeni din sud si impotriva erau americanii si japonezii.Acum cand sant discutii,apare si Trump care se lauda ca el a fost cel care a pornit tot procesul,l-a trimis si pe vice -presedinte la Jocurile Olimpice care s-a facut ca nu o vede pe sora lui Kim langa el,l-au facut cu ou si otet pe presedintele Coreei de Sud ca vorbea de reunificare,si ati uitat ca pana mai ieri Coreea de Nord era cel mai mare sponsor al terorismului mondial?acum americanii nu mai stiu cum s-o intoarca dar se vor pune de-a curmezisul ca nu vor sa piarda ceea ce nu a fost a lor de la inceput.

    • SUA si-au retras armamentul nuclear din Coreea de Sud la inceputul anilor ’90.

  3. Sa nu urmeze un model Vietnam, cu Vietmin si Vietcong ! Fara capacitati multiple si rapide de interventie si contracarare ale militarilor americani in SK, nemancatii(la propriu) din Nord vor tabari la prada peste fratii lor dincolo de Panmunjom chiar daca vor pieri 1 -200.000 cu/fara arme, din primul val -cca un milion de soldati- in campania…Reunificarea ! De partea cealalta cei din SK vor fi tentati sa prade si ei dincolo de Panmunjom in numele ajutorului „fratesc”. In caz de „nepotrivire de caracter” intre cele doua Korei, daca trupele americane se reduc la maximum, marile puteri din CS al ONU sunt constiente, alaturi de subiectele in cauza ca, mentinerea unei stabilitati in peninsula daca impune prezenta militara de descurajare, aceea e doar a Chinei ! Cea mai sigura cale spre reunificare e dialogul direct institutionalizat si multilateral de ambele parti, cu beneficii reciproce vizand acelasi tel si cu respect fata de drepturile omului. Modelul chinez cu Hong-Kong poate fi o baza de urmat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.