
S-a făcut de-o ştire. Breban s-a apucat să apere poporul şi să se prezinte ca jandarm al neamului. Şi a băgat la un moment dat pe Antena 3 o chestie cu ce i-ar fi făcut polonezii lui Patapievici dacă scria urît despre neamul lor. O abureală retrasă apoi de Breban, pierdut în metafore ca în multe alte rînduri. Ce a urmat însă depăşeşte limitele delirului.
E incitare la crimă, e înspăimîntător, scrisori deschise Pleşu, Liiceanu, declaraţii înspăimîntate Patapievici. Nu m-aş mira să apară şi în raportul MCV atîta văicăreală.
Mai întâi au fost jurnalişti prieteni cu grupul binecunoscut care au modificat şi colportat ştirea cum că Breban i-ar împuşca pe Patapievici şi ai lui.
Apoi apare sursa de încredere, Toader Paleologu, care zice pe facebook că ştie el că la Academie, în secţia de literatură, Breban a zis clar de împuşcarea celor doi. Un lucru e sigur: Breban nu a zis nicăieri că vrea să-l împuşte pe Patapievici. Exemplul cu Polonia nu e doar stupid, dar e şi cam altceva decît “că vrea să-l împuşte pe Patapievici”. Aici nu vorbim despre prostiile din capul lui Breban, ci strict de semantică.
Presă quality care mai de care începe apoi să gloseze pe marginea “presupusei ameninţări”. Mai mult, despre “presupusele declaraţii”, pentru că acele vorbe dacă au fost spuse, au fost spuse într-o şedinţă la Academie care nu era publică (să publicăm nişte şedinţe de redacţie să vedem ce lucruri se spun pe acolo?). Îşi iau precauţia cu “presupusa” şi-i dau şi luptă cu interviuri cu Liiceanu şi Patapievici pînă ţi se apleacă.
Maeştrii victimizării au atins totuşi limita maximă a derizoriului. Am zis că e bine să marcăm acest moment.
Am făcut un interviu în urmă cu 5 ani. Poate aruncaţi un ochi ca să înţelegeţi (asta dacă nu l-aţi citit, văzut pînă acum) cum e Breban, cum explodează, aiurează, atacă, îmbrăţişează, scuipă, pupă:
Despre asta vă vorbeam, lipsa de reacţie…
Prima calitate a unei celule vii: i-ri-ta-bi-li-ta-tea! După aia vin celelalte, adaptabilitatea etc. Păi cum, ce, te miri că te scuipă în cap politicianul, comunist sau capitalist? Păi dacă te vede că eşti gîlmă, că nu te mişti?
Îi reproşez GDS-ului, ca şi lui Manolescu, că au introdus în lumea literară criteriul politic, falsa luptă împotriva comunismului… Înainte, nu a luptat nici unul dintre băieţii ăştia împotriva comunismului.
Nu prea v-a plăcut Raportul lui Tismăneanu…
Nu, nu mi-a plăcut. Ideea a fost bună, dar Băsescu a făcut-o prost. A dat rasol. Nu numai că l-a chemat pe Tismăneanu, fiul unui activist stalinist politic…
Ce vină are el că tatăl lui…
N-are nici o vină! Dar are sechele. De ce l-a pus şef?, putea să-l facă adjunct. Trebuia şef din România, avem istorici foarte buni la Iaşi, şi în Bucureşti avem cîţiva. Nu a fost consultată Academia Română, e foarte grav, foarte grav!
Păi chiar dvs aţi spus că s-au întîmplat lucruri în neregulă acolo…
Nu, în ultimul timp nu mai e aşa. Au fost Doinaş, este Breban. Ar trebui să mai fie Balotă, Cimpoeşu, l-am propus şi pe Cărtărescu.
Vreau să te întreb ceva, că eşti şi jurnalist, de ce acolo, în balcon în Parlament, de ce n-am fost şi eu, şi Eugen Simion. De ce a fost doar Patapievici? Sigur că măgarul ăla de Vadim a profitat, e un Caţavencu. Pe care îl iubim cu toţii. Vouă vă place Caragiale! Mie nu-mi plac piesele, el este cel mai mare nuvelist român.
Revin, eu n-am citit Raportul, dar dacă nu au fost consultaţi istoricii mari, Academia…
GDS-ul a devenit rapid o sectă care s-a băgat în politică, l-a împins pe Constantinescu. Dacă te bagi în zoaiele politice – zoaiele ies cînd se prăbuşeşete un mare sistem.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.