Cum au căzut negocierile care ar fi putut aduce pacea

Pe 19 aprilie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov  a declarat pentru presa rusă că este gata să negocieze cu Ucraina ”nu doar de dragul spectacolului”, însă nu cu președintele Volodimir Zelenski. ”Suntem total convinși că trebuie să continuăm operațiunea militară specială. Indicăm că suntem gata de negocieri nu doar pentru spectacol. Acesta este adevărul, însă discuțiile cu Zelenski nu au sens, din mai multe motive”, a spus Lavrov.

În primele săptămâni ale războiului din Ucraina se părea că regimul de la Kiev nu are nicio șansă să reziste în fața Rusiei. În afară de condamnările formale ale invaziei ruse, Occidentul nu a oferit nimic regimului Zelenski, așteptând parcă să observe dacă armata reformată începând cu anul 2014, dacă serviciile secrete epurate, politicienii epurați și ei cu ajutorul organelor anticorupție și al ONG-urilor vestice vor rezista asaltului.

Ce s-a întâmplat pe front este relativ limpede. Însă mai puțin limpezi sunt inițiativele diplomatice ale Kievului și Moscovei din primele luni ale războiului, inițiative care au fost aproape de a aduce un acord pentru încetarea focului și un tratat privind neutralitatea Ucrainei.

Primele contacte dintre Rusia și Ucraina au început pe 28 februarie 2022, în Belarus, cu medierea președintelui Alexandr Lukașenko. Până în luna aprilie, după negocieri ce au avut loc la Istanbul, Rusia și Ucraina au făcut pași importanți spre un acord, însă, în luna mai, negocierile au încetat. Ce s-a întâmplat? Cât de departe s-a ajuns pe calea spre încetarea războiului? Și de ce acordul nu a fost finalizat?

 

La aceste întrebări încearcă să răspundă un articol semnat de Samuel Charap, de la Rand Corporation, publicat de Foreign Affairs. Autorul a intervievat mai mulți oficiali implicați în negocieri și a avut acces și la documente din timpul negocierilor ruso-ucrainene. Concluzia sa nu este deloc favorabilă Ucrainei – nici la momentul 2022 și nici acum, după mai bine de doi ani de război: partenerii vestici ai Ucrainei nu au dorit să-și asume noi angajamente pentru a asigura securitatea Ucrainei, ceea ce sugerează că perspectiva aderării Ucrainei la NATO era și este inexistentă. În al doilea rând, negocierile par să fi eșuat din cauza că Moscova și Kievul și-au dorit prea mult și prea repede la acel moment.

În martie 2022, după câteva săptămâni de negocieri, Rusia a ajuns să renunțe la capitularea imediată a Ucraine și să insiste doar asupra neutralității țării și a ”denazificării”. De cealaltă parte, Ucraina a renunțat la propria condiție a capitulării Rusiei și a insistat mai mult pe garanțiile de securitate oferite de marile puteri. Aceste garanții trebuiau să fie diferite de cele din Memorandumul de la Budapesta, din 1994, atunci când Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear sovietic în schimbul unor garanții din partea Rusiei, SUA și Marii Britanii. Marele neajuns al Memorandumului de la Budapesta era că semnatarii nu se angajau decât să se adreseze Consiliului de Securitate ONU în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei, fără a fi obligați să apere Ucraina.

Natfali Bennett, premierul Israelului la momentul negocierilor ruso-ucrainene de la Istanbul și unul dintre mediatori, a fost extrem de citat cu afirmația sa cum că eșecul acestor discuții s-a datorat presiunilor Vestului asupra regimului Zelenski. Bennett arată, pentru Foreign Affairs, că Volodimir Zelenski era extrem de insistent în ce privește garanțiile de securitate.

 

Samuel Charap, cercetătorul de la Rand Corporation, a obținut textul integral al comunicatului unei runde de negocieri care a avut loc la Istanbul, la jumătatea lunii martie 2022, scheletul potențialului acord ruso-ucrainean – ”Prevederi cheie ale Tratatului privind Garanțiile de Securitate pentru Ucraina”.

–         Ucraina urma să renunțe la orice intenție de a adera la alianțe militare, de a avea baze militare și trupe străine, armament străin (inclusiv arme nucleare) pe teritoriul național;

–         Puterile garante urmau să fie membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU (inclusiv Rusia), plus Canada, Germania, Israel, Italia, Polonia si Turcia;

–         Toate statele garante ar fi fost obligate, după consultări cu Ucraina și după consultări între ele, să ofere asistență militară, arme, să impună o zonă de interdicție aeriană și să trimită propriile forțe armate în Ucraina, în cazul în care țara ar fi o fost atacată. Obligațiile acestea ar fi fost mai puternice decât cele prevăzute de Articolul 5 al Tratatului NATO. (Într-o rundă de negocieri de la jumătatea lunii aprilie, Rusia a încercat să dilueze acest articol, insistând că o posibilă intervenție militară ar fi trebuit să aibă loc ”pe baza deciziei convenite de toate statele garante”, astfel încât Moscova, cel mai probabil invadator, să aibă drept de veto).

–         statele garant (inclusiv Rusia) se angajează să faciliteze aderarea Ucrainei la UE. Este o prevedere remarcabilă, pentru că, în 2013, regimul Putin a făcut presiuni asupra fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, pentru a nu semna acordul de asociere la UE.

–         Rusia și Ucraina stabileau că disputa privind Crimeea urma să fie rezolvată în următorii 10-15 ani, o prevedere care sugerează că Rusia era dispusă să negocieze statutul Crimeii, care era deja anexată.

–         În Ucraina ar fi urmat să aibă loc un proces de denazificare, despre care Foreign Affairs scrie că, în viziunea Rusiei, însemna îndepărtarea regimului Zelenski.

–         Dimensiunea Armatei Ucrainei a fost subiectul unor negocieri aprige. Ucraina a insistat pe o armată de 250.000 de militari pe timp de pace, în timp ce Rusia a insistat pe 80.000. Ucraina insista pe 800 de tancuri, în timp ce Rusia pe 340. Ucraina viza un arsenal de rachete cu rază de acțiune de minimum 280 de km, în timp ce Rusia nu accepta mai mult de 40 de km. rază de acțiune.

–         Aspectele teritoriale urmau ăa fie discutate direct de președinții Putin și Zelenski.

Proiectul de tratat de mai sus a fost abandonat, negocierile au eșuat. Propaganda rusă susține că Zelenski a fost convins de fostul premier britanic Boris Johnson să renunțe la acest acord și să continue războiul. Fals, scrie Foreign Affairs. Propaganda vestică susține că Zelenski a renunțat la negocieri după descoperirea masacrului de la Bucea (la începutul lunii aprilie), după retragerea trupelor ruse de lângă Kiev, la finalul unii martie. Fals, scrie Foreign Affairs, arătând că discuțiile au continuat mai bine de o lună după descoperirea macabră.

 

Atunci de ce au fost abandonate negocierile? Pentru că, spune un fost oficial american citat de Foreign Affairs, regimul de la Kiev nu s-a consultat cu Washingtonul înainte de redactarea comunicatului amintit mai sus. Tratatul ar fi creat pentru SUA obligația de a interveni militar în Ucraina, cel mai probabil împotriva Rusiei, iar acest lucru era inacceptabil pentru Washington. În aceste condiții, cât de sincere și realiste sunt promisiunile recente ale NATO (adică SUA) privind aderarea Ucrainei la Alianță?

Negocierile au eșuat pentru că negociatori au pus carul ordinii de securitate postbelice înaintea boilor încheierii conflictului propriu-zis. Au fost omise chestiuni esențiale de management al conflictului (coridoare umanitare, încetarea focului, retragerea trupelor), dar s-a încercat în schimb creionarea unui tratat de pace pe termen lung prea ambițios. Pentru a fi onești Ucraina și Vestul au încercat și varianta în oglindă, prin Acordurile de la Minsk din 2014 și 2015, când au discutat în amănunt despre încetarea focului și despre retragerea armamentului”, scrie Foreign Affairs. Trebuie amintit că fostul cancelar Angela Merkel a declarat că negocierile în formatul Minsk au fost o modalitate prin care Vestul a câștigat timp pentru a întări armata Ucrainei și a o pregăti pentru război pe scară largă.

Comunicatul vorbea despre un cadru multilateral care ar fi necesitat ca Vestul să se implice la nivel diplomatic cu Rusia și să ia în calcul garanții reale de securitate pentru Ucraina. Niciunul dintre aceste aspecte nu era o prioritate pentru Statele Unite și aliați la acel moment”, mai scrie Foreign Affairs despre cauzele eșecului negocierilor de la începutul anului 2022. Cu alte cuvinte, SUA și o parte din aliații din NATO nu au dorit ca războiul din Ucraina să dureze o lună (așa cum au durat o bună parte din conflictele interstatale postbelice). Ucraina nu era singura miză a războiului abia iscat: conducta Nord Stream nu fusese încă minată, Germania și restul aliaților europeni nu renunțaseră la relațiile economice cu Rusia, nu simțiseră încă ce înseamnă efortul de război și contribuțiile mari pentru NATO și industria militară a SUA, Franța lui Emmanuel Macron cocheta încă cu ideea negocierilor cu Vladimir Putin, nicidecum cu ideea trimiterii de militari pentru operațiuni în Ucraina, așa cum se întâmplă acum. Războiul trebuia să dureze nu numai pentru a fragiliza armata si economia Rusiei, ci și pentru a reaminti Europei ”cine e șeful” și a ralia vechiul continent pentru noile confruntări ale Americii.

 

Iar războiul va mai dura. Ajutorul de 60 de miliarde de dolari care a trecut de marele hop din Camera Reprezentanților din SUA poate asigura pozițiile defensive ucrainene și întărește chemările la război ale neoconservatorilor din politica, presa și mediul think-tankurilor americane, precum familia Kagan-Nuland (care controlează Institutul pentru Studierea Războiului) și familia Applebaum-Sikorski (actualul ministru de Externe al Poloniei). Într-un articol publicat de The Atlantic, Anne Applebaum scrie că SUA trebuie să facă urgent presiuni asupra aliaților din Europa pentru a confisca activele de 300 de miliarde de dolari ale Rusiei și a le trimite in Ucraina, pentru că sunt ”argumente legale și morale excelente” pentru asta.

”Războiul nu se va termina decât când rușii nu vor mai dori să lupte, iar asta se va întâmpla când își vor da seama că nu pot câștiga. Acum este rândul nostru să-i convingem, și să convingem și cercul politicienilor pro-ruși din America, că invazia nu va avea succes. Cea mai bună metodă pentru a face asta este să credem în noi înșine”, scrie Applebaum.

La asemenea strigăt de război, cea mai buna replică pare cea a unui evreu implicat în negocierile dintre Rusia și Ucraina: ”Este o glumă despre un tip care încerca să le vândă trecătorilor podul Brooklyn”. ”America v-ar da garanții? Se va angaja că, peste mai mulți ani, dacă Rusia va ataca, va trimite soldați în Ucraina? După ce s-a retras din Afganistan și nu numai? Volodimir, nu se va întâmpla așa ceva”, spune fostul premier israelian Naftali Benett despre o discuție cu președintele Ucrainei, în 2022.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

61 de Comentarii

 1. Se limpezesc apele și ceața tot dispare..
  Criza din 2008 era ascunsă sub țol și a izbucnit în Ucraina pe Maidan..
  Doctrina lui Vudro Wilson în acțiune..

 2. Până la ultimul Urcac !
  Iar văduvele Urcace, le INSTRUIM…
  măR😜g.
  ●)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK(●

 3. Stiti de ce acest razboi se va termina cu apasarea Butorunului Rosu? De asta! Nato lupta sa-i invinga cu orice chip pe rusi in razboiul acestuia dus prin interpusii urcacani. Rusia lupta si ea sa nu fie invinsa in aceasta operatiune speciale. Nato fiind posesoare de arme nucleare va apela la acestea pentru a-i lovi pe rusi daca nu reuseste sa-i bata pe rusi, in acest razboi clasic. Rusia si ea posesoare de arme nucleare daca va fi pe cale sa fie invinsa asa cum spera toi #rezistentii, LTGB si satanistii khazari ce conduc Occidentul va apela si ea la arme nucleare pentru a castiga partida. De aceea se va ajunge la apasare Butonul Rosu.

 4. ciond boris johnson s-a dus la kiev sa-l consilieze pe jidanu elensky avea cu el obriefcase cu 42 sau 46 de milioane de lire cash…

 5. a mai dat garantii si cand Ucraina a renuntat la armele nucleeare si apoi le-a trecut granitele. Va fi grea pacea dar necesara.

 6. Peste tot familii de evrei care imping spre un razboi total. Oamenii astia chiar n-au invatat nimic din (propria) istorie.

 7. o solutie ar fi ca Rusia sa inceteze relatiile diplomatice cu UK, SUA si germania (cu Franta nu, astia sunt de mana a doua). In momentul ala, panica ii va lovi pe maretii occidentali si vor dori sa negocieze cu adevarat incheiere acestui razboi? De ce? Din simplul motiv ca rusii vor face ce vor ei atat timp cat nu-i mai leaga vreun tratat cu tarile respective. Desigur, este o utopie ce scriu eu aiaic… dar ar trebui undeva, candva, un soc aplicat vestului. Ceva care sa-i teezeasca la realitate, sa inteleaga ca nu sunt stapanii planetei si ca trebuie depasita faza coloniala. O conlucrare a statelor lumii este necesara.

 8. Acest articol,care arata culisele imediat de dupa atacul neprovocat al Kremlinului impotriva Ucrainei din feb 2022 arata clar ca Ucraina nu a mizat o clipa pe NATO sau Occident,vroia doar sa scape de dragostea Rusiei.cum vrea si astazi.
  Doar determinarea ucrainienilor de a lupta impotriva invadatorilor asiatici rusi a determinat Vestul sa ii acorde sprijin,dupa ce ,initial tot vesticii cu garantii de kkt dezarmasera Ucraina de armamentul atomic,spre bucuria fascistilor rusi
  Slava Ucrainei!

 9. @ „tony”, 24 apr. 2024 la 14:18
  Te citez: „Peste tot familii de evrei care imping spre un razboi total. Oamenii astia chiar n-au invatat nimic din (propria) istorie”…
  https://www.paulcraigroberts.org/2022/09/29/are-jews-again-driving-the-western-world-into-a-fatal-war/
  https://www.researchgate.net/publication/369688260_the_Jewish_lobby_behind_the_US_power
  Din articol:
  „…dacă armata, reformată începînd cu anul 2014, dacă serviciile secrete epurate, politicienii epurați și ei cu ajutorul organelor anticorupție și al ONG-urilor vestice vor rezista asaltului”?
  Adică amerlocii tikiați și-au cumpărat începînd cu 2014 nu nummai terenurile agricole mănoase ale Ukrainei, ci și o elită conducătoare locală, în toate domeniile-cheie ale Ukrainei, ca să aibă o ȚARĂ-SLUGĂ (la fel ca în Germania de vest post-belică), ce s-o foloseasscă împotriva Rusiei, dușmanca tikiaților, din 1921 începînd, de cînd nu-i mai ascultă și le-a atacat principiul „proprietății”, mai ales la HOȚII NEO-PROTESTANȚI din statele anglofone!
  „…descoperirea masacrului de la Bucea”?
  O MINCIUNĂ GOGONATĂ! Vestică.
  https://www.youtube.com/watch?v=WY0WyLpYdlA
  Dacă America ar mai fi fost acum un stat normal (ca pînă în 1990) toți ăștia (Boris Johnson, Merkel, Micron, Kagan, Nuland, Applebaum, Bideu, Pelosi, Rothschild, $$oroș, Jale’n’sky – numără tikiații din lista asta!) ar fi fost acum în închisoare și se gîndeau la soarta lu’ codoșu’ lor preferat: Epstein!

 10. Rusia are suta la suta dreptatea de partea ei. Pentruca Rusia este in granitele ei seculare iar NATO continua Expansiunea spre Est, catre granitele Rusiei. NATO inseamna Armata Americana…Se revarsa peste noi milioane de tone de Propaganda Americana, dar degeaba, nu suntem prosti sa nu pricepem care e Agresorul…Nu conteaza cine trage primul foc, conteaza cine Expansioneaza…SUA au invadat si au distrus Irakul in Razboi preventiv, cica Irak avea arme Chimice…Avea sau nu avea…Dar la fel Rusia este in drept sa loveasca preventiv orice tara NATO, pentruca NATO are scopul declarat de a distruge Rusia…Eu nu vreau distrugerea Rusiei pentruca sper ca Rusia sa aduca a Treia Eliberare pentru Romania, dupa 1877, 1944…Rusia e necesara ca aerul pentru blocarea Dictaturii Planetare Americane, blocare dorita de 80 la suta din Omenire….Inainte de 2022 Rusia a cerut Retragerea NATO la Berlin…Rusia a declarat ca NU ataca Ucraina daca aceasta renunta la NATO…Ucraina nu a renuntat la NATO…Georgia a renuntat la NATO si e bine pentru ea…Cine vrea NATO? Cel care urmareste moartea Rusiei, normal….Rudia NU va semna nicio Pace fara Retragetea NATO din Europa de Est, pentru revenirea la Echilibrul Strategic creat dupa incheierea Razboiului doi mondial…Europa de Est trebuie sa iasa din NATO daca vrea Pace…

 11. Răspuns pentru raul și prostia îngroapă Rusia
  Să vedeți ce bine o s-o duceți când vichingo-tătarii ucrainoci inculți și nazificati vor intra in Romania și va vor tine cu capul în pământ ! Ne-au tras-o deja cu Bastroe,cerealele și cu toată agricultura ! Mai înainte ne-au tras-o cu nava Rostoc ce a închis brațul Chilia și distrus Delta și apoi cu platoul continental al Marii Negre ( până l-am recuperat la Haga)Insula Șerpilor,Bucovina de Nord,Herta și județele din sudul Basarabiei ! Își bat
  joc de românii din aceste ținuturi umilindu-i ! In rest arborați steagul albastru-galben și slavă UCR !

 12. Cheia acestui articol de propagandă este ( înscenarea) Bucea: se încearcă schimbarea ” narațiunii ” privind eșecul înțelegerii Istanbul !

 13. O negociere in care pierzi din teritoriu nu este o negociere ci o cedare fata de un inamic criminal.Ucraina trebuie sa lupte pana fugareste Rusia .Rusia izolata si tratata ca pe o tara de mana a treia pana nu-si schimba optica .O tara care provoaca teroare si crime nu meta sa traiasca in civilizatie.Daca rusii doresc altceva,sa lupte sa scape de Kiril si Putin.Cei doi ii manipuleaza si terorizeaza.

 14. kammara Rusia fiind ce ? Te dezamagesc sa-ti spun ca Rusia este o mizerie de tara.Norocul li se imputineaa. Cum naiba o tara atat de mare,cea mai mare cu resurse imense sa fie tat de slab populata si saraca? Da,multi traiesc in saracie.Exceptie facand dor cateva orase mari. Restul,vai mama lor.Sa nu mai zic de tarile ce se termina in stan,sunt tinute cu forta in Federatia Rusa.Tu crezi ca cecenii se vor cu rusii? Este un Kadarov care a amanetat tara Rusiei.Crezi ca traiesc bine? Ce aveti voi in cap?

 15. gelu Este postul Pastelui, nu postesti? Parca te dadeai cel mai crestin. Sau asta vrea mnezeu,razboi,crime,violuri in numele ortodoxiei ruse?

 16. nu mai aduc progres acum prin meserii, iar zaraf poate fi oricine….
  acuma vor PUTERE si MASS MEDIA si justificarea existentzei prin pozarea in aparatorii de rau….

 17. interesant:
  „Externe Serghei Lavrov a declarat pentru presa rusă că este gata să negocieze cu Ucraina ”nu doar de dragul spectacolului”, însă nu cu președintele Volodimir Zelenski.”

  ” Aspectele teritoriale urmau ăa fie discutate direct de președinții Putin și Zelenski.”

  ce vrea sa spuna acest text???

 18. Laso- balta, @Marchievici, cu @Rand Corporation: NATO e o adunatura TERORISTA, n-are ce cauta-n viata internationala si NUMAI SUA, peste tot pe unde s-au vârât, au adus razboaie (în folosul lor propriu). CE „SECURITATE” le trazneste mintea pentru Ucraina, care e vecina Rusiei dintotdeauna, si unde e-un razboi soldat cu 500 000 de morti ucrainieni si c-un intox CIA enorma, numai din cauza interventiei SUA? Când NATO TERORIST si alimentat ILEGAL din BANII PUBLICI, dispare, se poate discuta. Pâna atuncea, în nici un caz.

 19. Deci, daca se semna tratatul de pace, Ucraina iesea mult mai castigata.
  In prezent, Ucraina, are doua optiuni:
  1. Capituleaza neconditionat.
  2. Accepta situatia din teren si conditiile Rusiei.
  O a treia optiune nu mai exista pentru ca s-a pierdut trenul.. O stiu si SUA, NATO, UE, etc.
  Rusia a fost mintita si de SUA, si de NATO si de UE(in special de Franta si Germania) si de Ucraina.
  Asa ca nu mai accepta gri ci doar NEGRU pe ALB.

 20. @antiPSD: Rusia nu e o tara saraca. E, dimpotriva, dezvoltata, frumoasa, curata si bogata. Nu ca România, distrusa dupa 1989, daca vrei o comparatie. Ori SUA, în care corturilor celor fara adapost (în jur de 100 de milioane, dupa Covid, 1/3 din populatie), sunt inclusiv în fata Casei Albe. „Rusia, tara slab populata” : în al Doilea Razboi Mondial, tara a avut zeci de milioane de morti. Barbati. A avut aproape soarta Ucrainei de azi. Ucraina fiind, din cauza asta, pe moarte. Absenta barbatilor (sau a femeilor) = nici copii. Rusia a scapat de extinctie fiindca are un teritoriu imens. Ucraina, cu populatia oraseneasca, însa, moare, dispare.

 21. O știre luminoasă ne vine din America: tot mai mulți copii de școală se cred animale.

  Poartă costume viu colorate, asemănătoare personajelor din desene animate, merg în patru labe sau se târâie pe jos dacă se cred reptile, latră, miaună, sar la colegi, mușcă și zgârie.

  Majoritatea lor se declară membri ai comunității LGBT.

  O parte sunt zoofili.

  Li se spune Blănoși („furries”).

  Ca toate ciudățeniile și devianțele din ultima vreme, mișcarea Blănoșilor este încurajată de autorități în numele „diversității” și „incluzivității”, astfel încât a luat o amploare uluitoare.

 22. Un rusofob isteric scrie că preferă ca Europa să devină musulmană decât ortodoxă.
  Îmi aduc aminte de altul, care scria, în 2022, că Rusia trebuie rasă de pe fața pământului cu rachete nucleare, chiar dacă și restul lumii va fi ars.
  Faini concetățeni avem, este?

 23. @Valter Cojman: a doua solutie a Ucrainei de care vorbesti = cu prima, daca esti atent = capitularea FARA CONDITII. Plus ca Rusia, acuma, nu se mai opreste pâna dincolo de Odessa, la granita României. Nu uita nici, daca nu mai ales, de Transnistria = semi-„înghetata” (dpdv al conflictelor etnice pe care le zgândaresc, asa cum le e „traditia”, SUA cu, de data asta, tembela cu parul murdar si capul gol, transparent, de la Chisinau, care, si de fapt, produce un amestec nerusinat în afacerile interne ale altui stat: Transnistria are propria limba nationala, cultura si institutii statale, adunarea legislativa si guvern, inclusiv).

 24. Scopul U-Krainei naziste de azi este sa EXTERMINE Rushii, Romanii, Chinezii, Indienii, Africanii, Latinii shi alte „rase inferioare”. Evident Rushii nu pot accepta sa fie exterminatzi nici cei din Rusia nici cei din Harkov, Odesa, Kiev, Donbas, Crimeea, etc. Din nefericire tradatorii care conduc Romania accepta EXTERMINAREA Romanilor din Bucovina, Maramureshul de Nord, Bugeac shi chair Basarabia caci nazishtii spun: Basarabia e U-Kraina. Razboiul nu poate decat sa continue caci nazistul pe care nu l-ai ucis the ucide el pe tine. Foarte probabil se vor folosi shi armele nucleare cand cele clasice nu vor mai fi suficiente.

 25. @newnormal: oameni nu „se cred animale”, SUNT ANIMALE. Omul tot un animal este. Biped si cu sinapse-n plus ori în minus fata de restul, însa animal. Americanii: n-au decât. Ce fac fiind, în orice caz, mai inofensiv decât sa se „joace” de-a razboiul, asa cum se-ntâmpla la Casa Alba si la Pentagon de sute de ani, deja.

 26. Federatia Rusa, nu va negocia principii negociabile cu un occident fara principii. Singurul subiect pentru negociere, la orice reuniune internationala privitor la Ucraina, va fi capitularea neconditionata a regimului de la Kiev la conditiile Rusiei.
  La momentul actual rusii nu se gandesc la niciun fel de negociere si ar fi cazul sa retineti. Pana se pregateste „occidentul colectiv” pentru razboi cu Rusia, Ucraina nu va mai exista sau va fi pacificata. Sunt niste ametiti care cred ca Europa va intra in razboi pentru Ucraina? Voi cititi ce se discuta in ziarele din lume despre o asemenea eventualitate sau urmariti numai ce spune CNN A3? Cetatenii lumii cunosc cine si de ce a provocat acest razboi si nu-l vor nici macar americanii. Daca se insista pe aceasta latura, vine cu adevarat apocalipsa. Vreti sa-i bateti pe rusi? Ii puteti bate pe umar sau jucand bambilici. Rusii nu se vor opri pana nu isi ating obiectivele fixate. Slava Z!

 27. S – a terminat cu Narativa de Rakat impusa prin Cenzura europeana, narativa numita …Atacul nemotivat si neprovocat al Rusiei!!!… Cum dracu sa fie Atac neprovocat si nemotivat cand ai la granita Armata Americana si Armatele a inca 30 de tari NATO care vor sa te distruga? Mai conteaza cine a tras primul foc cand ai la granita Armatele straine care
  vor sa te omoare? Narativa NATO este stupida, dar fiind impusa cu Forta, in conditii de Cenzura media, a fost singura care a ajuns la urechile publicului…Cenzura a decretat ca punctul de vedere al Rusiei nu conteaza…Occidentul este atat de obraznic, de increzut, incat poate crede ca i se cuvine Calarirea popoarelor inapoiate din Est…Insa Rusia nu mai este o gloaba de tara cum sunt multe din Est care se bucura sa fie calarite….Am citit o zoaie de Articol din Vest care promova Ordinea planetara Americana ca fiind cea mai buna….Gresit, ordinea planetara Americana este Dictatura….Ordinea planetara a fodt croiya de invingatorii in Razboiul doi mondial, URSS, SUA, Britania…O alta Ordine planetara NU este atributia Americanilor, caci ei nu ai invins in Razboi mondial singuri, greul l – a dus URSS /Rusia… Nu poti trece peste adevar ca un golan cum trece NATO, compus din tari naziste invinse in Razboiul mondial…

 28. Nu este deloc o gluma, vanzarea podului Brooklin. A existat un escroc american celebru, George Parker< care a pacalit foarte multi americani prezentand acte false ca el ar fi proprietarul podului. A escrocat foarte multi oameni, pe altii pacalindu-i ca le vinde Statuia libertatii.
  S-a imbogatit foparte mult pe seama escrocheriilor acestea, dar a fost arestat pe viata si bagat la Sing Sing.
  Fapt haios: unii creduli care cumparasera podul si-au pus cabine la capetele podului ptr a percepe taxe de trecere, dar i-a gonit Politia……[Rumburak]

 29. Bine, asa „au cazut negocierile”, da’ poate ne povestiti si cum „au cazut la pace” cei doi clovni din imagine, adica ramolitul si drogatul : „Eu iti dau tie multi, foarte multi bani pentru tine si banda ta de canalii fasciste (da’ fii atent, ca „grosul” ramine totusi aici la noi, in Amerlocia !), ca doar nu-i dau de la mine, ci din buzunarul contribuabilului american …, tu imi ascunzi dosarele de santaj pentru familia mea mafiota, genul „Burisma” si altele … !”

 30. @xsi0/Satanistii khazari care conduc Occidentul nu sunt de vina ca-i alimenteaza pe urcacani cu armament in speranta c-acestia ii vor invinge pe rusi si eu sunt de vina ca va spun ce ne asteapta daca satanistii nu se opresc tot tornand gaz peste foc?

 31. Cîtă inteligență să ai și cît dispreț, nu față de rus, ci față de o lume căt-decît cultă, atunci cînd la incercările timide de ”negociere pentru pace” partea rusă nu era invitată..Și unora asta li se păru normal..// Ptiu, bre,.

 32. Replică pentru unii de pe aici: lăsați tâmpeniile cu „atacul neprovocat” și „teritoriile ucrainene ocupate” ,vai de mine.
  Nu toți suntem proști și inculți: Occidentul condus de SUA îl zgândărește și-l provoacă pe Putin de mulți mulți ani. Și s-a ajuns unde s-a ajuns . Era previzibil,era de așteptat și chiar unii știau și și-au dorit.
  Restul sunt baliverne

 33. `„determinarea ucrainienilor de a lupta impotriva invadatorilor asiatici rusi a”KAKAIA DETERMINARE? 680 MII UCRAINENI INCORPORABILI AU PLECAT ÎN ȚĂRI STRĂINE ȘI FOARTE STRĂINE ;ALTE MII PREFERĂ SĂ TREACĂ ILEGAL FRONTIERA ÎN MARAMURȘ CHIAR DACĂ ACOLO CAD DE PE STÂNCI SAU SE IAU LA TRÂNTĂ CU URȘII ! NU-I RĂZBOIUL UCRAINENILOR !!

 34. Porkul Occidental tot pork ramane…A facut negot de sklavi 200 de ani iar acu vine si iti da lectii de democratie…Auzi ce zice porku occidental, cica e moral sa confiste Banii Rusiei deRpusi in bancile occidentale!!! Articolul din Foreign Affaires colcaie de nazism american, aroganta, dispret fata de adversari si fata de slugoii din Est ai NATO…noroc ca nu este toata America compusa din porki.

 35. „determinarea ucrainienilor de a lupta impotriva invadatorilor asiatici rusi a”KAKAIA DETERMINARE? 680 MII UCRAINENI INCORPORABILI AU PLECAT ÎN ȚĂRI STRĂINE ȘI FOARTE STRĂINE ;ALTE MII PREFERĂ SĂ TREACĂ ILEGAL FRONTIERA ÎN MARAMUREȘ CHIAR DACĂ ACOLO CAD DE PE STÂNCI SAU SE IAU LA TRÂNTĂ CU URȘII ! NU-I RĂZBOIUL UCRAINENILOR !!CUI ÎI PASĂ DE ROMÂNI? VOR FI ÎMPINȘI ȘI EI LA„LUPTA CEA MARE” ! ȘI NIMENI NU VREA SĂ SE ÎNTREBE :CE SE VA ÎNTÂMPLA CU CEI ROMÂNI CÂND OSTAȘII RUȘI VOR INTRA ÎN IAȘI SAU CHIAR ÎN BUCUREȘTI -:IAR VOI RUMÂNI?

 36. rusia o sa ajunga sa negocieze cu ea insasi propria existenta… inevitabil.

  ce voiosie pe filorusi
  ha ha ha ha ha ha ha

 37. The Wall Street Journal:

  După cum mulți se așteaptă, proiectul de lege adoptat de congresmeni a fost aprobat de Senatul SUA și semnat de președintele Biden. După aceasta, armele americane vor fi trimise în Ucraina, pe care Washingtonul le-a pregătit deja pentru o desfășurare rapidă.

  Cu toate acestea, având în vedere situația dificilă a Ucrainei pe câmpul de luptă și progresul pe care forțele ruse le-au făcut în ultimele luni, este puțin probabil ca noul ajutor să facă o diferență semnificativă în soarta Kievului.

  Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de forță umană pe front. Și Zelensky a spus în această lună că trupele ruse trag 10 obuze de artilerie pentru fiecare obuz tras de soldații săi.

  În cel mai bun caz, notează ziarul, proviziile americane ar putea ajuta Kievul să stăpânească un avans rusesc și să păstreze teritoriul, permițând Ucrainei să delimiteze forțele ruse până când aliații săi europeni vor oferi un ajutor suplimentar anul viitor.

 38. Ileana Rollason Ne spui si noua tehnologie avansata dezvoltata de Rusia? Ce telefon ai,dar masina daca ai ce marca este? Dar hainele de pe tine,dar laptopul,muzica pe care o asculti este ruseasca? Dar filmele? Avionul cu care calatoresti unde este facut? Netul de unde il ai teleaca? Ceasul daca ai ceas de unde este ? Mousul,tastatura. Dar ia spune-mi ce carti citesti sau cand ai citit ultima oara ceva?Cred ca traiesti in narative.Dar daca tu esti fericit asa,bravo. Dar nu mai incurca lumea cu tampenii.

 39. La cata incultura ai in tine si la cata ura, meriti raspuns la intrebarile tale penibile? Pune mana pe carte, invata si gandeste apoi daca poti. N-ar fi exclus sa ai si nevoie de ajutor medicamentos.

 40. Tratat de pace la înțelegere între rușica au ukraina pentru semnare😯😯😯? Cum naiba de a apărut tratatul că act inca nesemnat dar contestat de ambele/toate părțile fara a horcăi nimic live rusica? Mai ales că umbla vorba că în primele luni de la invadare, și Putin și Zelensky erau vizați de atentate?! Astia au făcut o sinteză a bârfelor împrăștiate, dar în fapt, rusica nu acceptă decât invadarea, subjugarea și ocuparea ukrainei!

 41. @AntiPSD : daca UE nu importa din Rusia nu-nseamna ca Rusia nu fabrica si nu-i tehnologic dezvoltata. Apropo, ai auzit de armele hipersonice, pe care numai Rusia le are? de Yandex, motorul de cautare, echivalentul rusesc al Crome, Yahoo, ai auzit? nici pomeneala. De Telegram, adica de X, tot rus, si unde sunt abonati toti oamenii politici de dreapta din Vest, dat fiindca twitter îi sanctiona pâna la suprimarea conturilor (cf. Donald Trump, cu aproape 90 de milioane de abonati), înainte sa-l cumpere Elon Musk? rutube = youtube rus, pe care europenii nu-l obtin, si nu din alta pricina decât alfabetul chirilic: daca vrei s-aibi rutube, trebuie sa stii ruseste. Yandex, la rândul lui, e-o miriada de site-uri, un micro-macrocosmos. Eu am si yandex (dar si Google translate), si Microsoft si Crome, însa Microsoft, fiindca era deja instalat în ordinator. Depinde de ce fel de ordinator ai: rusii au propriile sisteme electronice si propriile ordinatoare. Chinezii, la fel. Tastatura unui ordinator rusesc e-n chirilice. Nu esti informat. Asa-i când te lasi intoxicat de presa mainstream NATO, organizatie si terorista, si-n faliment. Si nu uita ca si URSS a fost distrusa de bombardamentele Germaniei si aliatilor, în WW2. A trebuit sa se reconstruiasca, la fel Germaniei. Nici una de la zero, însa pierderile pe care le-au suferit, si una, si alta, au fost enorme. SUA imaginându-si ca profita. Ori, cu Europa-n genunchi pe care-au vrut-o, spalarile de creiere pe care le-au facut, „scolile” de „oameni politici” Soros, si mai ales cu $ care, dupa WW2, era în pozitie mondiala dictatoriala (acuma, nu mai e), si SUA tot ramân în urma, pierd. Si la FOARTE mare.

 42. @antiPSD, ps: + Sputnik, cu toate variantele lui, care ti se deschid una dupa alta, intri-ntr-un labirint de ziare. Si fiecare, cu zeci, daca nu sute de pagini. Cu de toate. Mirtesen, de pilda (varianta lejera a lui Sputnik). Pe care nu l-am mai deschis demult, din cauza ca prea multe: informatii peste informatii si divertisment peste divertisment. Unele, rizibil de usoare.

 43. @antiPSD, pps : Automobilele rusesti erau si-n România, odinioara. Moskvici si Lada. Primul are 7 vieti, a doua cred sa fi disparut. Avioane: Antonov cu diferite variante-marimi, à la Boeing, Sukoi, militar, si altele. Laptopurile rusesti: nu se importa-n UE. Istorie de sanctiuni. Muzica ruseasca : nu-i nevoie sa te conectezi la yandex-sputnik, etc., fiindca e si pe youtube. Cartile pe care le citesc: Eric Branca, despre care n-ai auzit, best-seller, „Prietenul american”, Xavier Moreau, Nicolas Mircovic, „L’Amérique Empire”, care se pronunta, de fapt, „L’Amérique en pire” (= comparaticul lui „mal”, rau, ca Florile lui Baudelaire…)

 44. O fi nato o organizatie terorista insa ruia a devenit blestemul lumii.

  Cum iesim din aceasta dilema?

 45. Nu arunca orzul pe gaste…
  Tovarasa pauker-rollason iubeste balega putinista, experimentul rusia, si ar face orice pt ea. Zgirie hirtia pe aici, in mod negativ,la adresa Romaniei de ceva vreme.
  Pot spune ca e dedicata in ceea ce face. Cel mai mult ii place sa faca pe desteapta la fel ca tovarasa pauker. Tine expozeuri lungi de inutilitate. Mai ate citiva tovarasi de nadesjde pe linga ea, pe care i a fatat din dragoste de rusia.
  Se stiu ei, ca au fost scosi cu forcepsu, pe fund. Mizeria ruseasca naste monstei si put-in al dracu.

 46. USA ca si UE sunt conduse de satanistii khazari care vor reducerea populatiei lumii la 500 milioane locuitori, in majoritate sa raman doar dintre cei asiatici deoarece acestia sunt ascultatori si muncitori. Acesti vor fi sclavii Ocultei Mondiale Knazare pentru munca, banca de organe pentru transplant si orgii sexuale LTGB. Iar Rusia lupta impotriva lor. De aceea Occdientul Satanic vrea cu orici pret sa-i invinga pe rusi si tot ii alimenteaza cu armament pe urcacani. Si daca nu vor reusi sa-i infranga in acest razboi clasic, ocultisitii vor apela si la armele termonucleare. Singurul stat care va ramane pe Terra va fi doar statul Israel. Restu-s povesti de adormit #rezistenti.

 47. Cand a inceput razboiul urcacanii aveau o armata echipata cu armament occidental de 200 miliarde dolari si antrenata de Nato. Astazi in 2024 urcacanii au o armata care a pierdut 500.000 de soldati si majoritatea tehnicii de lupta a fost transformata in fiare vechi. Trebuie sa fie cineva nebun daca crede c-acest ajutor 60 miliarde dolari mai poate duce armata urcacana la victorie?

 48. rusia e la fel de „satanista” ca si celelalte… oricum habar n-aveti o iota despre satan, lucifer, etc…
  si mai mult, habar n-aveti despre putin si ceilalti asemeni lui…

  https://www.farsightprime.com/lucifer/videos/mysteries-43-lucifer
  https://www.farsightprime.com/videos/jesus-and-the-crucifixion
  https://www.farsightprime.com/videos/putin-and-his-inner-circle-mysteries-49

  ar fi cazul sa va puneti intrebari despre ceea ce stiti cu adevarat…

 49. a prostiei (vaccinarea covid), tot asa e si cu rusofobia care tine doar la pro ști.

 50. @anti Ce inseamna a avewa incultura ? Cultura de orez,cultura de canabis? Lipsa lor este incultura ?:))))) Daca nu ai idei lasa-te nene de comenmtarii contradictorii.

 51. Asa cum afost o pandemie Bai nene,tu iti recitesti comentariile inainte de a le posta? Doamne cat de penibili sunteti unii. Ba sa emiti tampenii cum ca nu exista Covid trebuie sa fii medic si sa lucrezi in virusologie ,sa ai in spate ani de cercetare.Apoi sa spui ca vaccinurile nu sunt bune. Pai prostovane,tu ai supravietuit datorita vaccinurilor facute in copilarie. Si cum naibii se face ca exact ro-rusii sunt antivaccinisti si pro-conspiratii? Exact,pentru ca toata propaganda asta impotriva occidentului, impotriva civilizatiei este condusa de Rusia. Si tot tu le spui celorlalti ca sunt prosti pentru ca si-au pazit sanatatea vaccinandu-se? Dar aici ai dreptate,vaccin antiprostie inca nu s-a inventat .De asta sunteti multi aici pe forum.

 52. După ploaia, zic ăștia sahariană , văd că săa descărcat și norul cu proști, care de care mai crăcănat sau zalmoxit, că altfel ce
  e om inteligent, cât de cât citit, mai poate crede în balivernele sataniștilor iudeo- globaliști !
  Nu-mi permit să-i cataloghez drept nu știu ce fel de agenți plătiți să producă contra cost ce li se dictează din niște centre de acest gen de care-i plină Lumea, așa cunm insinuează întruna corcitura charlistă, mai ales că unii dintre ei vădesc un soi de tâmpenie înnăscută pe care imposibil să n-o sesizezzi atunci când se abat de la text și intervin cu propriile mijloace, extrem de limitate intelectual, pentru a contrazice pe cineva, a cărui dezvăluiri sau concluzii li se par lor prea directe, prea periculoase , prea bine argumentate ca să mai poată aștepta de la centru niște replici , nu-i vorbă că și alea de tot rahatul ;).
  Dar când se aventurează să dea de la ei…situația devine clară : n-ai cu cine, băi ! 😉 ( asta ca să priceapă și ei 😎 ).
  P.S. ”Cel mai mult ii place sa faca pe desteapta ”
  Nu facem chiar este ! Pe când tu ?
  Am impresia că vreo câțiva au practicat cu mult înainte chestia cu „Blănoșii” și le-a ieșit de minune !
  Cel puțin ăla crăcănatul e de comă …. 😉

 53. Vă credeți membri ai N.A.T.O., papagalilor?
  CE a făcut N.A.T.O. (mai precis, „America”) pentru voi, papagalilor? Singura investiție amerlocă serioasă este la „Oltcit”, la juveții amețiți! …în rest: NADA! NIENTE!
  Aaaaaaaa, că vă mai construiesc acu’, dă 2 melearde dă koko, niște ziduri șî bunkăre la „Michael Kogîlniceanu”? PENTRU EI, ca să fie protejați în caz de atac al Rusiei! Pe voi cine vă protejează în caz de atac al Rusiei? …aaaaaa, slugili măCiucă, Tîlhăr, Jiorjiță? DÎN GURĂ, CU DECLARAȚII!
  …șî revin la întrebarea de start:
  Vă credeți membri ai N.A.T.O., papagalilor? CE e N.A.T.O.? Uite ce e:
  https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_143936.htm
  Rugați-vă ca Venezuela să nu atace colonia britișă Guyana! …că voi, papagalilor, veți fi trimiși din colonia Rro’ ca să apărați Columbia, că e membră a N.A.T.O. ca șî voi, deși voi nu știți asta, șî nici n-ați fost întrebați dacă o vreți! La fel cum nu v-a întrebat nimeni dacă vreți în N.A.T.O……[Rumburak]

 54. Până să citrsc acest articol şi comentariile favorabile, habar nu aveam că pot să existe atâția troli rusnaci la un loc şi că în țara asta sunt atâția i….i utili planului de măreție imperialistă putinistă! Ce să mai vorbim de lipsa unei minine educații civice legată de traumele trecutului nostru recent provocat de imperialismul rusesc şi de faptul că noi trăim în pace datorită alianței militare din care facem parte! Ar trebui ca fiecare trol rusesc de aici să-şi pună o întrebare simplă, privindu-se în ochi în oglindă: în ce lume vrea ca el şi familia lui să trăiasca? Într-o lume chino-ruso-nord coreeană-iraniană &co, sau, în lumea occidentală din care face, în fapt, parte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.