Foreign Affairs: Europa, nu NATO,  trebuie să trimită trupe în Ucraina

Doi colonei americani și un profesor din Scoția susțin trimiterea de trupe europene în Ucraina, cu misiuni de luptă, în afara cadrului NATO, pentru că SUA nu ar mai fi un partener de încredere și pentru că Rusia este o putere care latră, dar nu mai poate să muște. O victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie este socotită mai grava decât imperialismul lui Vladimir Putin, urmând să ducă la forțarea unei păci cu cedări teritoriale ample în favoarea Rusiei. Autorii articolului publicat de Foreign Affairs exultă că ”în Europa a dispărut un tabu” – discuția despre trimiterea trupelor în Ucraina – și că iritarea Washingtonului și a Berlinului ar fi un semnal nu că discuția aceasta trebuie să înceteze, ci că este importanta și trebuie să continue.

Echilibrul regional de putere este cu Ucraina în sfera Vestului și pe drumul spre NATO, nu cu o Ucraina neutră sau sfera rusă, iar pentru a reveni la acest echilibru stricat de invazia rusă, răspunsul natural este ca țările europene să trimită trupe în Ucraina, iar pierderile de vieți omenești nu ar trebui sa ne sperie, pentru că nu ar duce la intervenția SUA în război, câtă vreme europenii nu vor acționa in cadrul NATO, arată articolul publicat în Foreign Affairs de Alex Crowther, colonel în retragere, Jahara Matisek, locotenent-colonel activ în US Air Force, și Philips P. O’Brien, profesor de relații internaționale și studii strategice de la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Nu trebuie să ne temem de Al Treilea Război Mondial. Trimiterea militarilor români sau polonezi în Ucraina nu va provoca o asemenea conflagrație, ci o va împiedica. ”Prea mulți politicieni și formatori de opinie din SUA și Europa reiau propaganda lui Putin și avertizează că intervenția externă în Ucraina ar duce la al Al Treilea Război Mondial”, spun autorii, pentru care o asemenea intervenție nu ar face decât să restabilească echilibrul amintit. ”Cel mai evident mod de a face asta este să oferim un ajutor armatei ucrainene, care ar putea fi abandonată din nou de SUA, iar cel mai bun ajutor sunt militarii europeni. Dacă politica din SUA se schimbă, Ucraina va avea nevoie de resurse alternative de ajutor pentru a rămâne în luptă, iar Europa este susținătorul natural”.

Mai jos, o parte din articolul ”Europa – nu NATO – trebuie să trimită trupe în Ucraina”, care pare  fantezie războinică cu singură concluzie realistă – Ucraina are nevoie de trupe străine pentru a rămâne cu teritoriul de la vest de Nipru.

”Forțele europene și-ar putea asuma operațiuni de luptă sau necombatantă, pentru a reduce din presiunea asupra Ucrainei. O misiune necombatantă ar fi mai ușor de acceptat în capitalele europene. Forțele europene ar putea îndeplini sarcini logistice, precum mentenanța și repararea vehiculelor militare. Stând la vest de Nipru – o barieră naturala care protejează o bună parte din Ucraina de avansul Rusiei – forțele europene ar demonstra că nu sunt acolo pentru a ucide soldați ruși, împiedicând astfel acuzațiile inevitabile ale Rusiei privind o agresiune europeană. Unele vehicule ucrainene sunt deja reparate în Germania, Polonia și România, însă asigurarea acestor servicii în Ucraina ar grăbi procesul și ar permite ca pe front să fie mai mulți ucraineni. Consilierii militari polonezi, francezi și de alte naționalități ar putea instrui trupele ucrainene pe teritoriul ucrainean. Dacă mobilizarea se va extinde în următorii ani, Ucraina va avea nevoie de mai mulți consilieri militari.

Firește, forțele europene ar putea face mai mult de atât. Cele mai limitate misiuni de luptă ar fi cele la vest de Nipru și ar fi de natură defensivă. Una dintre aceste misiuni poate fi întărirea capabilităților antiaeriene ale Ucrainei, oferind echipament, personal sau chiar preluând comanda și controlul apărării antiaeriene. Riscul de escaladare ar fi minim, pentru că forțele europene nu ar ucide piloții ruși care lansează rachetele din Belarus sa din spațiul aerian rus. Însă ar ajuta la doborârea rachetelor de croazieră și a dronelor. În acest fel, ar fi disponibili mai mulți ucraineni pentru front, iar încercările ruse de a distruge infrastructura ar fi zădărnicite. Forțele europene ar putea ajuta la deminare și i-a ajuta pe fermieri să muncească câmpurile care sunt acum minate.

O altă misiune de lupta pentru forțele europene ar fi patrulele aeriene in zonele care nu există trupe ruse, precum coasta Mării Negre, granița cu Belarus și Transnistria. Apărarea acestor flancuri ține pe loc acum circa 20.000 de militari ucraineni, arme și muniții. Prezența trupelor europene în aceste zone ar reduce probabilitatea deschiderii unui nou front rus, pentru că Moscova ar evita cu siguranță atacarea militarilor europeni. Forțele europene ar putea asigura securitatea porturilor ucrainene, vitale pentru exporturi și securitatea alimentară globală.

Operațiunile militarilor europeni ar avea și o componentă emoțională. Prezența lor ar ridica moralul poporului ucrainean și ar reasigura că viitorul țării este în Europa.

În cele din urmă, Europa trebuie să ia în calcul o misiune de luptă directă care să apere teritoriul de la vest de Nipru. Pe lângă reducerea presiunii puse pe militarii ucraineni, prezența trupelor europene ar reduce probabilitatea traversării Niprului de către ruși, protejând astfel mare parte din Ucraina. O țintă potențială a Rusiei este Odesa, principalul port al Ucrainei. Dacă trupele ruse s-ar apropia de oraș, forțele europene din proximitate ar avea dreptul să se apere trăgând în militarii care se apropie. Asta ar ajuta la descurajarea ofensivei ruse, care, având în vedere poziția strategică a Odesei, ar putea strangula economia ucraineană și ar facilita o eventuală invazie în Republica Moldova. Moscova ar încerca să acuze că orice răspuns la un atac rus ar fi o agresiune din partea europenilor, însă Rusia ar fi responsabilă pentru orice escaladare.

Riscul desfășurării trupelor europene în Ucraine este exagerat. Rusia își mai poate suplimenta atacurile convenționale doar în cazul în care recurge la arme biologice si chimice. Rusia a pierdut 90% din armata cu care a început războiul, are sute de mii de victime, zeci de mii de vehicule pierdute și majoritatea armelor avansate au fost epuizate. Sancțiunile au făcut ca producția de armament a Rusiei să fie mai scumpă și mai dificilă, iar desfășurarea trupelor în Ucraina abia de a mai lăsat forțe ruse care să păzească lungile granițe ale țării, pentru a nu mai vorbi despre trupe cu care Rusia să poată ataca o altă țară europeană. În ianuarie 2022, armata rusa era considerată a doua din lume, după cea americana. Acum nu este considerată nici măcar cea mai puternică armată din Ucraina. Însă, dacă liderii europeni vor permite Rusiei să câștige în Ucraina, Putin va înțelege că, amenințând cu arma nucleară, ar putea cuceri mai multe țări fără să provoace un răspuns militar din partea Europei.

Întrebarea este dacă intrarea forțelor europene în Ucraina ar provoca o reacție nucleară a Rusiei. Însă forțele speciale europene se află deja în Ucraina. Moscova are o retorică agresivă față de statele NATO, dar până acum a lătrat fără să muște, evitând contactul cu forțele NATO și axându-se pe țările vecine care nu sunt membre ale alianței, precum Georgia și Ucraina. Putin a amenințat că va ataca Polonia, România și țările baltice, în 2014, iar în următorii ani a amenințat că va invada Finlanda și Suedia, daca aceste țări vor adera la NATO. În ultimii 15 ani, Rusia a amenințat sau a desfășurat exerciții militare în care a simulat folosirea armei nucleare împotriva Danemarcei, Poloniei, Suediei, Ucrainei, Marii Britanii și statelor baltice, împotriva UE ca întreg și a SUA. La un moment dat, liderii europeni vor trebui să ignore amenințările lui Putin, care nu sunt decât propagandă care pleacă de la afirmația lipsită de fundament că NATO vrea să atace și să invadeze Rusia.

Europa este mult mai bogată, mai avansată tehnologic și cu o populație mult mai mare decât Rusia. Moscova știe că nu poate câștiga provocând întregul continent și caută să evite intervenția militară americană care ar urma cel mai probabil după ce forțele ruse ar învada o țară NATO și ar declanșa clauza Articolului 5.

În schimb, Rusia își pune speranțele pentru victorie în faptul că Europa tratează Ucraina ca pe o entitate separata de restul continentului. Până acum, speranțele Rusiei s-au adeverit. Liderii europeni au tolerat atacuri asupra Ucrainei care ar dus la un răspuns european colectiv, dacă ar fi vizat un stat UE sau NATO. Această atitudine a permis Rusiei să escaladeze războiul din Ucraina, știind că Europa va păstra distanța.

Desfășurarea forțelor europene în Ucraina ar schimba aceste calcule. Moscova va înfrunta posibilitatea unui război de necâștigat pentru Rusia. Mai mult, misiunea europeană în Ucraina ar anula propaganda rusă că intervenția tarilor NATO în Ucraina este o stratagemă americana menită să submineze Rusia. Narațiunea cum că NATO este agresorul în acest război a prins în multe părți ale lumii, iar contracararea ei poate ajuta Europa să izoleze Moscova la nivel diplomatic și economic. Pentru că forțele europene ar acționa în afara cadrului NATO și în afara teritoriului NATO, victimele înregistrate nu ar declanșa Articolul 5 si nu ar atrage în război Statele Unite. Oponentul Rusiei nu ar fi NATO, ci o coaliție de state europene care vor să contracareze imperialismul fățiș al Rusiei.

Ucraina face tot ce poate, dar are nevoie de ajutor – ajutor pe care țările europene îl pot oferi și își doresc tot mai mult să-l ofere. Prezența trupelor europene nu ar escalada provocarea rusă, ci ar împiedica extinderea conflictului și ar reduce din daunele aduse infrastructurii și economiei ucrainene. Liderii europeni nu trebuie să asculte dictatele Statelor Unite, care devin un partener nu tocmai de încredere, despre cum trebuie dus războiul din Ucraina. Europenii pot si trebuie sa decidă pentru ei înșiși cum este mai bine să asigure libertatea si securitatea continentului. Europa trebuie să facă totul pentru a-și proteja viitorul și asta începe prin a se asigura că Ucraina va câștiga acest război.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

56 de Comentarii

 1. Doamne fereste, ce idioti… sa subestimezi Rusia este o grava eroare. Cat de usor poti scrie articole, fara sa pricepi de fapt realitatea. Cu o productie militara in plin avant, cu arsenal militar si nuclear ueias, Rusia nu numai ca poate riposta, dar poate declansa atacuri extrem de urate daca este provocata. Autorii sunt pur si simplu nebuni. 🙁

 2. Renuntand la retorica capitularii in fata Rusiei,iata ca si un gazetar poate judeca situatia: SUA nu mai este de incredere datorita unui krvar batran si bolnav ca MAGAputina,care e atat de miop incat vede ameninatarea imigrantilor mexicani,o armata de sute de mii de saraci,neinarmati si care nu vor decat sa traiasca mai bine mai mare decat armata rusa fascizata inarmata cu arme fatale,care vrea doar pamanturile Ucrainei,dar daca li se permite,fara ucrainieni .
  SUA nu mai e judecator al situatiei geopolitica atat timp cat China a surclasat-o economic,iar MAGAputina de turbat ce e,nu mai stie pe cine sa scoata din UE,mai vrea un Brexit

 3. I.d.i.o.t.i.i ăștia nu văd că Urcacii o iau pe coajă pe tot frontul, cu toate ARMELE MINUNE date de Occident ?
  Ce au obținut Bayractarele, Javelinele, Abramșii, HIMARȘii, LeoparZii, Challengerii, obuZele cu Uraniu sărăcit, bombele cu fragmentație, PATRIOȚII șamd șamd ?
  Unde sunt trupele de elită, antrenate prin Anglia, Germania șamd?
  Că Brigada 3 Azov nu reușește să se oprească din fugă după Avdeevka, măR🤣g
  ●)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK(●

 4. Daca Rusia e o „putere care latră dar nu mușcă” apoi cine sunt cei care au fugit cu coada intre picioare de frica pastorilor de capre..
  Mai că prosti mai sunt comisarii ăsteia…Vin alegerile și să vedeți ce perle o să iasă din ei..

 5. … ce tâmpiți!!!! Deci nu trupe NATO, trupe europene Ha Ha Ha, așa că rușii vor lupta cu europa, nu cu NATO Ha Ha Ha

 6. Depopularea,care este in doctrină globalistă trebuie făcută în cât mai multe moduri,va descris acum vre-o 13 ani bily Ghețu într-o conferință cum trebuie făcut ,suntem prea mulți și le încurcăm habitatul îndemnul de-a merge la moarte sigură într-un război care nu îți aparține ,face parte din acest plan

 7. Dacă se termină ucracii să intre în scenă, în frunte cu comandantul suprem, românașii. Executarea!!! Bebelușele, dans!

 8. PROSTII! Nu va trimite nimeni trupe in Ucraina sa lupte pe front. Repet, repET, REPET:

  1. Rusia a castigat razboiul cu NATO in Ucraina inca de anul trecut.
  2. Se stia de la inceputul conflictului ca NATO nu va trimite trupe sa lupte contra rusilor.
  3. Rusia ar fi putut ocupa Ucraina in cateva zile, daca Putin nu ar fi fost inselat de Zelensky.
  4. Deoarece nu va avea alternativa, Ucraina se va alatura Rusiei contra Occidentului.
  5. Dupa Ucraina, Rusia se va indrepta spre nordul Europei. Cel mai probabil va incepe cu Finlanda, apoi va lua pe rand statele NATO din B9, cu exceptia Ungariei si a Slovaciei. Daca Romania nu va avea o conducere responsabila, suveranista, romanii vor fi trimisi sa moara in aceste state, sub pretextul activarii Articolului 5 din tratatul NATO. SUA nu se vor implica.
  6. Daca va ramane neutra si va lasa trupele rusesti sa-i traverseze teritoriul, Romania va scapa de invazie, in caz contrar va cadea intr-o singura noapte, iar teritoriul ei va fi impartit intre Rusia(+Ucraina), Bulgaria si Ungaria.

  Cam asta se va intampla cu flancul estic al NATO, asa ca ATENTIE mare pe cine veti sustine la prezidentiale si parlamentare.

 9. Tuasii razboinici nu-si imagineaza ce va urma, Ukraina va fi rasa de pe suprafata Pamantului, pe principiul: eu te-am facut, eu te omor !

 10. Nici NATO nici UE nu trebuie sa trimita trupe in Ucraina. Razboiul dintre Ucraina si Rusia a fost cauzat de expansiunea NATO pana in coasta Rusiei, si nu este problema UE, Ucraina nefiind parte a UE. Retragerea NATO din coasta Rusiei ar putea aduce pacea, insa NATO nu doreste pace.

 11. Printre ontaortodocși umblă vorba ca natoortodocșii să fie pregătiți pe când termină și atonortodoxul Simion sesiunea cu sârme, să poată primi cuminecătura lui Trump din căușul otanortodox al palmei lui Geoană care, holistic vorbind, e în temă cu cât de arsă trebuie să fie friptura din cărțile scoțiene de bucate din arhipelagul Hebridelor. ( Call of Pripyat inposibil de modat)
  https://www.youtube.com/watch?v=n_HnLfOalp8

 12. Am și eu întrebare de cetățean simplu,care nu știe multă carte: deci trupele UE care vor lupta cu rușii nu e NATO,da dacă rușii bombardează o țară UE care are soldați în Ucraina,e NATO țara aia sau?
  Da dacă trimite și China un milion de voluntari, cică așa se aude pe telegram,cum facem?
  Și trei ,da de ce să mor eu pentru Ucraina? Când o să ajungă rușii la Prut atunci o să merg la război,cu tabu din anii 60.
  Păi nenea ăștia care au scris știe că UE a terminat muniția? Că caută muniție în toată lumea?
  Cu ce faci muniție când tu ai mutat industria grea în Asia că poluează?

 13. „Trimiterea militarilor români sau polonezi în Ucraina”

  BINGO !!! Iata rolul nostru in UE/NATO… SCAVI buni de sacrificat pentru interesele imperiului american.
  Intrebare ptr romani: crede careva ca in romania exista vreun politicant decident care sa refuze sa-si trimita conationalii aiurea prin lume sa moara la ordine straine?

 14. Din ciclul „imbecilii lor sunt mai destepti decat imbecilii nostri”…
  Inca o confirmare ca Stoltenberg e sefu’la prostii #neonazisti occidentali…
  Slava Z !

 15. ,,Foreign Affairs: Europa, nu NATO, …,, In realitate este scris de Rumburak,elena popa,caca maca & comp. !

 16. Niste nebuni!
  Dupa ce s-au intins pana in buza Rusiei desi intelegerea a fost sa nu se extinda infrastructura NATO in tarile foste CAER si URSS si au torpilat conferinta de pace din 2022, amerlocii si perfidul Albion o dau cotita: sa lupte/plateasca europenii oalele sparte de ei si de cantaretul cu scula la pian.
  Sa-si trimita ei copiii sa lupte in Ucraina, ca ei sunt de fapt creatorii conflictului.

 17. Ucranina nu este MEMBRU UE su este membru NATO iar europenii nu trebuie sa moara pentru interesele AMERICANILOR

 18. Ce si-au zis yankeii dupa ce si-au prins urechile in Ucraina, Palestina si Taiwan? Sa-i bagam pe pelikanii din UE in tocator, ca pe noi ne doare portofelili! Bravo bah, s-a-ntalnitara hotii cu prostii!

 19. Nu stiu ce tehnica militara va mai primi Ucraina, dar sigur va fi nevoie de soldati. Ucrainienii fug ca potarnichile din tara. Uitati-va numai cati gaseste salvamontul, rataciti in Maramures. Si daca sunteti atenti, cati se foiesc prin orasele noastre. Si nu sunt mamicute cu bebelusi, ci namile bune de trimis pe front. Si pentru astia sa punem pielea?! Niciodata! Sa se duca Klaus si gasca de la Latrina 3 si Gigi 24!

 20. Doi pigmei din Africa si un profesor de dresaj caini din Patagonia sustin ca Europa sa trimita trupe pe Marte.
  Daca asa viseaza doi colonei si un profesor, Europa trebuie sa se conformeze imediat. O stire de 3 lulele, 3 surcele……[Rumburak]

 21. Iar cind, dupa vreo 5 luni de sarcina, da gunoiul afara, ca in cazul acestor 3 lepre, cazul devine si mai grav atunci cind toata lumea isi da seama ca e vorba de 3 javre turbate, pentru care nu exista tratament, ci singura solutie e impuscarea.

 22. Si de ce trebuie sa trimita Europa trupe in Ucraina?
  Eu zic sa trimita trupe in Ucraina cei care au scos Ucraina de la masa negocierilor de pace in 2022: SUA, Marea Britanie, Franta si Germania.

 23. sa mearga acolo perfidul albion in frunte cu boris cel razboinic ajunge anglosaxonii sa isi curete cu mainile lor dupa ei europenii nu sunt servitorii lor hai mars

 24. De abia acum, cind citesc din adincile panseuri militaroase ale celor trei, realizez ce vor sa spuna americanii cu expresii de genul „son of a bitch” si „mother fucker” …

 25. Eu unul ma pregateam sa dau jos din pod valiza de lemn de pe vremea cataniei, da’ cred totusi ca am s-o pastrez ca sa-i transez pe cei trei imbecili care scot asemenea ineptii si sa-i lansez la apa pe lacul Herastrau, ca geamandura !

 26. S-o trimita pe Sosoaca, ca e cat un TAB de mare…Ocupa campul de lupta cu ,,trupusorul” sau cat butoiul….

 27. Trebuue vazut ca Rusia nu mai e de mult o superputere si iata a decazut si ca putere. Insa are f multa carne de tun și resurse naturale. Singurul mod de a bate Rusia, doar daca asta va doriti, si vreti sa aflati un secret de lupta, nu e viteza cum credea si domnul Hitler ci taman invers lentoarea…
  Ca și in razboilul 3 anume razboiul rece Rusia poate fi invinsa cald doar in 10-20-30 de ani incetul cu încetul.
  Aveti putintica rabdare.

 28. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni noapte că pachetul de ajutor militar care urmează să primească aprobarea finală în SUA include rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază mai lungă de acțiune, pe care Kievul le-a cerut de mult timp
  Cu ATACMS, podul din Kerci e jucarie ,primul lovit, primul servit!

 29. Asa si acești „specialiști” la o adica vor sta frumos la televizor și vor urmări cum polonezii si romanii își pun pielea la bătaie nu ? Acești bezmetici sint periculoși chiar și numai când deschid gura.

 30. Autorii articolului uita un detaliu, niciun trupete NATO nu ar merge de buna voie in Ucraina. Daca intrebi in UE, cati cetateni s-ar duce sa lupte in Ucraina, ai vedea, ca nu se inghesuie multa lume spre cimitir. Pe de alta parte, rusii considera o datorie sa-si apere tara. Plus China, este pregatita sa intervina in favoarea Rusiei, plus sa-si vada interesele in Taiwan. Si nu in ultimul rand, Iranul, a aratat ca e in stare sa loveasca oriunde in Israel. Isi poate permite NATO, luxul sa intre in conflict pe 3-4 fronturi, cand nu e in stare sa fabrice suficienta munitie pentru un singur front?

 31. Numai niste (editat) pot sa afirme asemenea lucruri ! Cum sa trimita Europa militari in Ukraina ?

 32. Cei care vor să trimită Români să apere o țară dușmănoasă și care deține ilegal pământuri românești, acei lătrăi scârbavnici să se ducă ei să lupte cu Rusia, să le piară oasele pe pământ rusesc!
  În caz că se rupe frontul ucrainean, România ar trebui să își ia înapoi teritoriile românești, câte au mai rămas… Dar atât, nimic altceva! Iar asta ar fi o Datorie de onoare, ca să nu ajungă trupe rusești la granițele noastre de acum, nici lângă Gurile Dunării!

 33. Nu mai bate campii! Numai sa afle rusii unde ajung ATACMS (Army Tactical Missile Systems) si distrug baza imediat.

 34. Coloneii sa inteleaga ca in afara de mercenariat nu exista oficial in afara Otan. Pentru ca implici Otan. Odata atacata Polonia sau Romania ceea ce nu e cazul ca ai variante prin spatele Otan daca vrei izbândă…, atunci nu mai ai scapare ca esti american sau scoțian esti implicat suta procent in art 5 direct in razboi. Deci nu exista roman sau polon. Exista toti.

 35. „Prostia a ingropat Vestul”:Se spune ca, militarii ucraineni pregatiti in UK, nu vor fi trimisi in Ucraina, vor fi trimisi ca mercenari in Africa…”inamicul” e peste tot.

 36. DECI „INSULARII ACEȘTIA -ÎN KILTURILE LOR -VOR ÎMPINGE LA LUPTA CEA MARE PE:FINLANDA,ESTONIA,LETONIA ,LITUANIA,POLONIA ȘI ROMÂNIA! E VECHEA RUSIE -MAI PUȚIN FINLANDA ! PESTE DOI TREI ANI ADIO:( ESTONIA,LETONIA,LITUANIA,== GUBERNII GUVERNATE DIRECT DE MOSCOVA )MAI DEPARTE =VAI ȘI AMAR!

 37. Păi nu zicea Zelea să- i dati bani că altfel rusii atacă Ioropa? Prostul dacă tăcea filozof rămânea.A sosit momentul sa recunoască NATO ca de fapt ei au atacat si au pierdut dar de rușine bagă Ioropa inainte? Ori care să fie treaba de au prins ioropenii așa curaj in fața bombelor atomice rusești??

 38. Mori tu Baciule Ardilean si nu vezi moartea Rusiei ! Nici Napoleon nu a avut viteza, ba din contra , i-a luat 6 luni -intors de la Warszawa trecand de apa Niemenului pana la Smolesk, Borodino si Moskova ,iar la intoarcere apa inghetata a Berezinei . Si? Din 600.000 de oameni s-au intors 80.000 de oameni extenuati, inghetati, bolnavi……Dupa care a survenit prabusirea lui Napoleon….
  Pe ce te bazezi cand crezi ca ar fi dornici LGTBistii , drogatii, mahomedanii, africanii, irakienii , sirieneii, si alti imigranti m dar si efeminatii Accidentului Rasei Umane numit Occident doritori si capabili sa lupte altfel decat in jocuri pe calculator la pacanele ???
  Cel putin Mericanii au aruncat pisica moarta in curtea Ginecoloagei Sefe si au dat de inteles limpede ca dupa ce i-au alergat descultii din Afghanistan, un numar mare de ani, NU mai vor sa infranga Rusia intr-un razboi de niciu fel, lasand onoarea feminizdelor si fatalailor de la Bruksel…. .

 39. @Prostia Groparului de la Glina- bhai prietene care ingropi Rusia , mai citeste odata pe indelete postarea de mai jos.Nu-mi apartine, dar este de un bun simt desavarsit. Doar hnadicaptii NU pot intelege care va fi urmarea ….razboiul se va termina inainte ca vagoanele frigorifice cu carnea de tun din Europa sa soseasca in gara Kiev….!
  ” Autorii articolului uita un detaliu, niciun trupete NATO nu ar merge de buna voie in Ucraina. Daca intrebi in UE, cati cetateni s-ar duce sa lupte in Ucraina, ai vedea, ca nu se inghesuie multa lume spre cimitir. Pe de alta parte, rusii considera o datorie sa-si apere tara. Plus China, este pregatita sa intervina in favoarea Rusiei, plus sa-si vada interesele in Taiwan. Si nu in ultimul rand, Iranul, a aratat ca e in stare sa loveasca oriunde in Israel. Isi poate permite NATO, luxul sa intre in conflict pe 3-4 fronturi, cand nu e in stare sa fabrice suficienta munitie pentru un singur front?”

 40. ‘O victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie este socotită mai grava decât imperialismul lui Vladimir Putin”

  Astia sufera pentro boshorogii ultrabogati de la Davos. Niminea iubeste pe ukrani, doar pe ele, la video-chat.

 41. Vom intra in razboi. E-n regula. intrebarea care se pune, ca-n 45-46, cine va fi primul care va pupa clanta ambasadei din Kiselef, dupa ce vom avea buzele vinetii?

 42. Suntem in razboi cib, de mai bine de 85 de ani. Stramosii tai au luptat acolo, profesorii tatilor tai au fost torturati in pușcării, azi lupti info cot la cot cu mine camarad, hibrid, asimetric sau cald prin formatiuni paramilitare din prima line ucraina lupta și acolo romani de mare presiune de sange roman. Suntem in razboi chiar acum ca se termina sezonul rece am invins noi Romania un nou razboi impotriva Rusiei am invins in razboiul energetic. E pe cale sa castige acest razboi si Uie nu e ușor .
  Suntem în razboi. Chiar acum in razboiul ciber multi asiatici vor sa va oprească sistemul. Fiti vigilenti si desteptati ca la imn ! Sunt sute de razboaie si moduri de lupta.

 43. hai sa ne aflam in treaba si sa publicam ineptzii
  cu cine bai’…cu aia care au cucerit toata Europa ?
  nu v-a ajuns o experientza de pina in 90 idiotzi ce suntetzti ?

 44. E incredibil cit de mare poate fi numarul imbecililor, criminali si psihopati, care se inghesuie prin mass media (mai ales televiziuni) ca sa-i trimita pe altii la moarte ca si sigura, „generalii” nuli si arhinuli care in realitate nu merita nici macar tresele de plutonier sau curvistinele isterice care isi dau cu presupusul despre „cum e la razbel” !! Orice guvern si regim care se vrea sanatos la cap ar trebui sa aresteze in regim de urgenta toate aceste canalii, ei si ele, care pun paie pe focul razboiului, nerostind nici macar o data cuvintele „negocieri pentru pace” !

 45. Armate europen3 cu probleme de greutate,,psihologice sau cine stie stiu ce.
  Pana prin in 2007 singura conditie era sa nu fie prea dilii la cap sa impuste fara discernamant sau sa nu se impuste.

  15-20 de ani de alimemtatie „sanatoasa” sub atenta indrumare de la Bruxel conform cu Codexul alimentar legalizeaza si generalizeaza mancarea „sanatoasa” de Fastfood.

  Dupa pacanele, fasfoodurile sa le evacueze.

 46. Lasa ca are steli multe Chiril de Moscow… lui han he hen sau pacificatorul sa aruncam niste porumbei in air 🕊️🕊️🕊️🕊️🕊️🕊️🕊️🕊️🕊️🐑…
  Aolo nenea Gigi…

 47. TRIMITEREA DE SOLDATI ROMANI !….Tonul dar si litera articolului americanilor arata ca deja se discuta TRIMITEREA DE SOLDATI ROMANI SI POLONEZI in Ucraina. Va dati seama ce coc astia…. alde Iohanis marioneta. Asta cloceste Iohanis si de asta si-a dat Helvig demisia ! Parlamentul ar trebui sa-l intrebe direct si oficial printr-o motiune ce-i cu trimiterea de soldati romani in Ucraina ??

 48. Au c-cat-o și acu’ le pute.Au făcut-o, să și-o tragă.Si asta ar trebui să se fie idem și cu”diversitatea”. Ce fac dăștepții pe la București cu asta mă interesează în cel mai înalt grad. Văd că, de la o vreme, toți buhaii scuipați prin Europa conduc la București.Toți, numai guvernul nu.M-am cam săturat de „stabilitatea” PNL eului și isprăvile de stat rabatat și făcut împrumuturi fără alt motiv decât furtul, al PSD.Cine nu s-au săturat e fie parșiv, fie cretin, fie funcționar în minister.

 49. Războiul din Ucraina trebuie sa continue pentru a masca genocidul Palestinienilor pana ce evreii vor termina în vreun fel ,cu ajutor ,eliminarea completa a neevreilor din teritoriu / ghid Biblia/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.