
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat marţi, pentru joi, discuţiile pe sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
update
Obiecţia se referă la dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Stirea initială
Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, marţi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.
Este vorba despre dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.
Sub primul aspect, instanţa supremă arată că a fost avută în vedere existenţa următoarelor motive de constituţionalitate extrinsecă, respectiv caracterul eterogen al legii şi nesocotirea principiului unicităţii reglementării.
„Încălcarea art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale”, precizează instanţa.
Un al motiv de constituţionalitate extrinsecă invocat se referă la încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.
Sub aspect intrinsec, s-a constatat că actul normativ examinat încalcă prevederile art.1 alin.(3) şi (5) prin raportare la art.53 din Constituţie cu privire la principiul securităţii raporturilor juridice, a clarităţii şi previzibilităţii reglementării şi a statului de drept, indică Înalta Curte.
Sunt zeci de mii de trantori odihniti care s-au pensionat la 40-50 de ani pentru ca a doua zi sa se reincadreze in slujbe mai bine platite decat pensiile lor nesimtite. Acesti borfasi nesatui sunt vizati de legea in discutie.
Pai cum sa accepte CCR ? Cei mai mulți judecători de aici sunt pensionari. Și gata !
Legea nu este corectă. Se încalcă un drept fundamental al omului – dreptul la muncă. Daca tu ai băut cerneala în loc să scrii cu ea ce să-ti facem?
Domnii de la CCR nu au decit sa mearga sa lucreze in mediul privat si atunci nu-i mai intreaba nimeni de cumul -pensie + salariu.Miticii care au fost alungati din fabrici cu asa zisele ordonante nu se mai pot angaja la stat . Nici pensionarii din respectivele fabrici care mai functioneaza ( sic) .De ce ei „pensioneri”la 45-50 de ani sa se reangajeze la stat ? Pentru ca este o „vaca buna de muls”,nu ? Inca odata dubla masura functioneaza. Si cu brio chiar.
Pentru „desteptii” care sustin tot felul de aberatii despre cei care se anajeaza la stat dupa pensionare: orice functie se obtine prin concurs! Ce i impiedica pe acesti „destepti” care arunca cu pietre in cei care au pensie de 2 000 de ron si care vor sa mai lucreze, sa participe la concurs si sa castige daca sunt mai buni?
ATATA TIMP CAT NU EXISTA LEGE CARE SA PERMITA CUMULUL PENSIEI CU SALARIU DE BUGETAR , TOTI ACESTI HOTI, BANDITI, MAFIOTI, TRADATORI DE NEAM…….etc TREBUIE SA RESTITUIE pensia primita pe perioada cumulului….pentru a salva vietile celor aflati in neputinta si suferinta precum situatia scolilor si spitaleleor…..
Comfort de lux si cumulare pro ccr! Credeti ca se dezmint sa inverseze crunta realitate practicata?
O nesimțire nai mare ca acest cumul nu există. După ce au frecat menta 20 de ani la stat pe funcții calde pe salarii nesimțite se pensionează la vârste fragede și imediat se reangajeaza tot la stat pe funcții la fel de calde cu salarii de lux devenit cumularzii nesimțiți . Când ai în guvern asemenea specimene este clar ca legea interzicerii cumulului pensiei de la stat cu salariul tot de la stat NU VA TRECE .
Mai bine s-ar impune un prag in privinta pensiei detinute. Nu toti cei in cauza au pensii nesimtite. Unii au pensii sub 3 000 ron.
@ Kiki – pe ce lume traiesti ? Unde ai vazut concursuri ? Poate pe la tembeliziuni.Si vorbesc in cunostinta de cauza .Pensionar fiind , drept multumita ca medicii de la sectia de Ortopedie a Spitalului de Urgenta Brasov m-au reparat am ajuns sa le repar : mese de operatii si ce mai aveau nevoie la blocul operator. Meseriasii spitalului erau pe nicaieri. La solicitarea medicilor catre conducere sa ma angajeze cu 1/2 de norma ,tocmai pentru astea au primit raspunsul pe care-l stii. Nu pot angaja pensionari si mai ales din aia plecati cu „ordonanta”. Ca asa-i legea. Asta -i doar un exemplu.Iar acum cauta firme si fac licitatii ( unele cu dedicatie) pentru mentenanta.Si cred ca stii ( doar esti destept) cam cit costa ,dar mai ales cit timp ramine blocul operator fara inventarul respectiv. Mai am exemple…. Casca ochii si inchide gura . Sau faci parte din noua „nomenclatura”?
De ce nu ar avea dreptul sa cumuleze pensia cu salariul o persoana care decide – si este inca capabila – sa continue sa lucreze, pe acelasi post, la acelasi loc de munca? Va ganditi ca poate sunt persoane in aceasta situatie si care decid sa continue sa lucreze tocmai pentru ca acest cumul le-ar cpnferi un confort material care i-ar mentine activi si nu i-ar transforma in cazuri sociale (pensionari care ar trebui subventionati de stat?).
Majoritatea membrilor CCR cumuleaza pensiile speciale uriase cu salariul urias ! Deci sunt incompatibili , nu au dreptul sa judece acest litigiu !!! Orice decizie ar pronunta , este nula de drept !
Dacă vor sa muncească sa le fie acceptat cumulul doar în mediul privat , la stat sa fie puși sa aleagă pensia ori salariul.
Cum va explicați ca o persoana declarata apt limitat după ce se pensionează cu toate drepturile se angajează tot la stat dar se vindecămiraculos și nimeni nu observa acest lucru.
Aceștia ar trebui sa dea pensia înapoi.
DNA trezește-te
Sunt in discutie doua drepturi fundamentale: la munca si la pensie, in conditiile legii. Pentru munca primesti ceea ce ti se cuvine, iar pensia o primesti pentru indeplinirea unor conditii legale care ar trebui puse in discutie. Doua drepturi, doua compensatii banesti, ambele cuvenite legal. Cati dintre cei care isi suplimenteaza veniturile muncind pentru ca nu pot avea un trai decent, s-ar mai duce la munca daca pensia ar fi indestulatoare? Poate fi restrictionat un drept, indiferent care ? Sa gandim fara patima!
Barbulescule , Constitutia garanteaza dreptul la munca si dreptul la pensie ! Dar nu in acelasi timp ! Ci unul dupa altul ! PS- CIT SUNT DE ticalosi bugetofagi astia de lux , paraziti … caci de ei este vorba ! I n sectorul privat nu se duce , ca acolo nu-l opreste nimeni .
Comentariile unor analfabeți juridic mă uimesc, dar campion este ăla care spune să se restituie salariile fiindcă nu exista o lege care spune să cumulezi, DOAMNEEE MARE ÎȚI E GRĂDINA!
@sugative la tzitza statului:casca tu urechile si nu mai vorbi in necunostinta de cauza! Iti dau un caz concret: concurs pe bune (chiar daca sigur nu crezi acest lucru!!!) pt un post la care, pe langa acel pensionar pe care il blamezi tu asa cu foc pentru o pensie de aprox. 3 500 ron, s a prezentat si un proaspat absolvent de faculate care, dupa ce a vazut subiectele, nu mai gasea usa sa plece.
Afara ca jegurile care aduna pensia cu salarul .
CE BOU A MAI SCOS SI PROSTIA ASTA .
TOTI BANII RETURNATI SI BAGATI LA MUNCA DE JOS .
@ PENTRU JURISTUL CU DIPLOME CUMARATE SI DOI NEURONI
„Comentariile unor analfabeți juridic mă uimesc, dar campion este ăla care spune să se restituie salariile fiindcă nu exista o lege care spune să cumulezi, DOAMNEEE MARE ÎȚI E GRĂDINA!”
TREBUIE SA RESTITUIE „pensia” NU slariile primita pe perioada cumulului……
Toti cei cate ajung sa benefocieze.de pensie pt.limita de varsta siMUNCA DEPUSA au cotizat pentru acest drept zeci de ani.Nu platiti voi :generatiile mai tinere.
Nesimțiții ăștia, dupa ce se pensionează la 40 de ani cu pensii nesimțite pe spinarea Romanilor, au tupeul fără nici o pregătire în domeniu, vezi cazurile Iscir și Cncir (explozie Crevedia) sa se angajeze la stat, chiar sa ajungă directori.
cum se face ca pensionarii vor sa „lucreze” doar la stat?
Sii, cam cata cerneala a putut sa bea un militian??
Se încalcă un drept fundamental al omului, dreptul la muncă.
@ Kiki , -pensionar de boala fiind , am lucrat la o firma(privata) . cu program redus. Dupa un an si ceva m-am trezit cu somatie sa restitui pensia de boala pentru „peroada”respectiva. . Pentru ca munceam .La tov. Zegrean nu s-a aplicat . la cei cesunt pe la CCR , ICCJ, si prin alte parti de ce nu se aplica precum pentru „pulifrici „? Cum este cu”dreptul fundamental , dreptul la munca „? Iar acel „tinar „de la concursul respectiv pe la ce „fabrica de diplome”a „apsolvit”?Vezi ca te „trage curentul”…..
Dreptul fundamental al omului la munca este daca te pensionezi la 70 de ani, fara sa beneficiezi de pensie. Si mai presus sa nu vii tu ba , apevistule habarnist si fara nici o pregatire in domeniu si fara examen sa ajungi Director, iar oameni sa moara nevinovati din cauza incompetentei tale.
Dacă se interzice cumulul pensiei cu salariu, să se facă fără excepții, nu numai pentru unii…
Degeaba comentați aiurea, Constituția spune clar:
Art. 41 – Munca şi protecţia socială a muncii
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.