Cu Ucraina până la capăt, dar…

Luni, miniștrii de Externe din țările UE au participat la o ”întâlnire istorică”, după cum a spus șeful diplomației UE, spaniolul Josep Borrell. Întâlnirea a fost una semi-secretă și s-a vrut să aibă o aura eroică – a avut loc la Kiev, pentru prima dată în afara UE și într-o zonă de război.

”Demonstrăm astfel sprijinul nostru ferm și de durată pentru Ucraina, până va putea învinge”, a spus ministrul de Externe al Franței, Catherine Colonna. ”Este și un mesaj pentru Rusia, că nu trebuie să conteze pe oboseala noastră. Vom fi aici pentru mult timp de acum încolo”, a spus Colonna.

Omoloaga din Germania, Annalena Baerbock, a declarat că Europa trebuie să-și sporească eforturile pentru a-i sprijini pe ucraineni în iarna ce va urma. ”Este nevoie de un plan de protecție pentru iarnă”, a spus Baerbock, vorbind apoi despre un plan pentru apărarea antiaeriană, pentru generatoare și alte mijloace de asigurare a necesarului de energie pentru populație.

”Ucraina își pavează drumul spre UE cu fiecare sat, cu fiecare metru pe care îl eliberează, cu fiecare metru în care salvează vieți”, a spus Baerbock.

 

Dincolo de aceste declarații, întâlnirea de la Kiev a miniștrilor de Externe UE a fost despre ajutoarele promise care însă nu ajung, despre promovarea păcii, însă numai respectând condițiile lui Volodimir Zelenski, despre reformele aproape imposibile pentru ca Ucraina să adere la UE, despre un sprijin pe care Europa, dar se pare că și America, nu-l mai pot acorda Ucrainei pentru mult timp.

Dincolo de vorbele frumoase, este de notat că la Kiev nu au participat miniștrii de Externe din Polonia (în dispută cu Ucraina pe tema importurilor de grâu ieftin și netaxat din Ucraina), din Ungaria (în dispută cu Ucraina pe tema minorității maghiare și a legilor concepute pentru a lovi în rusofoni și din cauza cărora au de suferit și restul minorităților naționale), dar și a ministrului din Letonia. Pe lângă asta, alegerile din Slovacia au fost câștigate de un partid care promite să nu mai trimită vreun ajutor militar în Ucraina.

Dar știrea cea mai importantă vine din Statele Unite, unde disputele dintre democrați și republicani au dus la eliminarea ajutorului suplimentar pentru Ucraina (6 miliarde de dolari) din legea trecută prin Camer Reprezentanților (dominată de republicani) care permite finanțarea guvernului federal pentru următoarele doua luni. Associated Press scrie că președintele Joe Biden a ajuns să-i implore pe congresmeni să aprobe și miliardele pe care le-a promis Ucrainei. Fără succes până acum.

”Decizia SUA a trimis unde de șoc peste Atlantic”, scrie The Wall Street Journal. Cotidianul american subliniază că sprijinul american pentru Ucraina a fost cel care i-a mobilizat pe liderii europeni și i-a făcut să urmeze calea deschisă de SUA. Însă ce se va întâmpla dacă Statele Unite își reduc acest sprijin? Va face și Europa pasul în spate, se întreabă The Wall Street Journal.

Despre asta a fost vorba la întâlnirea miniștrilor europeni ce a avut loc la Kiev, despre teama regimului Zelenski că va rămâne fără susținerea occidentală de până acum și despre teama europenilor că vor trebui să suplinească ceea ce buzunarul și arsenalul american nu mai vor să dea. ”Ucraina încearcă să-I țină aproape pe susținătorii săi internaționali, pe măsură ce consecințele războiului cu Rusia – dar și chestiuni spinoase, gafe diplomatice, oboseala conflictului și alegerile din Europa – amenință să perturbe alianțele și sprijinul pentru cauza ucraineană”, comentează CNBC.

 

Kievul a mai primit un mesaj îngrijorător, pe lângă tăierea ajutorului suplimentar din partea Americii. Oficialii americani au considerat că este momentul să ofere presei varianta confidențială a unui raport despre situația corupției și a reformelor în Ucraina, un raport a cărui variantă publică a fost postată discret pe site-ul Departamentului de Stat, în urmă cu o lună. Politico scrie că acest raport american, și nu mulțimea de instituții anticorupție de la Kiev, este cel care a dus la marea epurare din urmă cu o lună de la Ministerul ucrainean al Apărării.

Documentul cu pricina este un plan al Statelor Unite pentru lupta anticorupție și reforme în Ucraina. Documentul arată că îngrijorarea oficialilor americani legată de corupția din Ucraina este mult mai mare decât lasă să se înțeleagă în declarațiile lor deja destul de aspre. Acest fenomen ar putea duce la abandonarea Ucrainei de către actualii susținători din Vest, arată documentul Departamentului de Stat. ”Percepția corupției la nivel înalt poate submina încrederea publicului și a liderilor străini în guvernul de război”.

Planul Departamentului de Stat are în vedere nu numai combaterea corupției în Ucraina, ci și privatizarea sistemului energetic, a celui bancar, o atenție mai mare pentru învățarea limbii engleze în scoli, adoptarea doctrinei și principiilor NATO, necesitatea ca documentele oficiale legate de apărarea Ucrainei să reflecte terminologia NATO. Se mai cere dezoligarhizarea economiei și un ”plan de rezistență la nivel național”, o posibilă aluzie la necesitatea ca absolut toți ucrainenii să lupte, daca Rusia reușește să mai cucerească noi teritorii.

Varianta confidențială a acestui plan a fost oferită presei ca un semnal pentru regimul Zelenski. Administrația Biden a amânat publicarea ei, pentru ca îngrijorările legate de corupție să nu anuleze șansele aprobării ajutorului financiar pentru Ucraina. Acum, după ce republicani au spus NU, Casa Albă a decis să-i transmită acest mesaj lui Volodimir Zelenski.

Regimul Zelenski nu are parte de vești bune nici din Europa. Guvernul Suediei a decis sa scoată armata în stradă pentru a ajuta poliția în lupta împotriva bandelor criminale. Numărul schimburilor de focuri creste alarmant și Suedia a ajuns pe primul loc în Europa, depășind Italia și Irlanda la violența cu arme de foc. Crește și numărul deceselor prin împușcare – 2023 este anul recordului absolut pentru Suedia. Guvernul actual, susținut de extrema dreaptă, dă vina pe guvernele anterioare pro-migrație, care au scăpat criminalitatea de sub control, în special în zonele locuite de imigranți. Însă de unde vin armele? Armele provin din ajutoarele militare pentru Ucraina, așa cum au avertizat experții Interpol acum mai bine de un an. Iar Suedia este prima victimă a acestui trafic cu arme de foc.

 

La începutul războiului, președintele Zelenski avea statura unui erou care a refuzat să părăsească capitala asediată, rata sa de aprobare a sărit de la mai puțin de 30%, la peste 90%, a fost primit în toate cancelariile și parlamentele occidentale. Însă apoi actorul Zelenski a decis să schimbe scenariul, a dorit să pară invincibil, liderul care va învinge Rusia, care duce războiul până la Moscova și îl duce pe Vladimir Puti direct în banca acuzaților de la Haga. Pentru a obține cât mai multe arme și bani, a anunțat o ofensivă implacabilă, ajutată de tancurile moderne ale occidentalilor, de avioanele lor și de alte ”arme minune”. Însă, odată ce a obținut mare parte din arme și bani, s-a așternut tăcerea. Contraofensiva a început să se măsoare în metri, pierderile au crescut îngrijorător. Iarna se apropie, Ucraina a demonstrat că nu este neapărat o țară de eroi mitologici, ci de oameni normali – unii dintre care fug de recrutare, unii care dau mită, alții care o acceptă și transformă dezertarea într-o afacere, unii care fac trafic cu arme.

Într-un articol publicat de The Telegraph și intitulat ”Ucraina câștigă. Haideți să terminăm treaba”, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace (în funcție până pe 31 august), scrie ”vârsta medie a militarilor ucraineni este de 40 de ani”. ”Înțeleg dorința președintelui Zelenski de a-i cruța pe cei tineri, însă, la fel cum a făcut Marea Britanie în 1939 și 1941, poate că e timpul să reconsiderăm scara mobilizării din Ucraina”. Fostul ministru nu spune dacă procentul mic al tinerilor ucraineni de pe front se datorează dezertărilor, fugii peste hotare, numărului mare de decese de până acum. Dar începe să fie limpede că Ucraina nu va putea susține actualul efort de război pe termen lung. La fel ca toți conservatorii britanici, Ben Wallace dorește victoria totală a Ucrainei, însă a lăsat limpede să se înțeleagă, încă de când era ministru, că nu înghite actualul rol al actorului Zelenski – liderul poruncitor, care aproape că cere tribut în arme și bani Vestului, pentru a-l apăra împotriva Rusiei.

Un editorial publicat de la Stampa arată că Zelenski va plăti pentru acest păcat. ”Sunt zvonuri că americanii vor să schimbe garda la Kiev, să se concentreze asupra altui oligarh obedient, care nu este legat de promisiunea victoriei totale și a cărui menținere la putere nu-i va costa atât de mult ca Zelenski. Sunt doar vorbe. Însă nimic nu este mai supărător decât un duh care nu vrea să intre înapoi în lampă atunci când i se comandă asta”, scrie La Stampa.

”Europa plătește prețul acestor ambiții. Acum am rămas în spatele tunurilor noastre, a muniției noastre și a anunțurilor despre o victorie ucraineană iminentă. Noi, europenii, nu ne-am ridicat în toiul acestui război pentru a cere ca oamenii să se întâlnească și să discute. Nu am fost oameni. Am acceptat ideea de a fi la fel de inumani ca și atacatorii. Am ratat acest război ca pe o revoluție. L-am acceptat în mod confortabil, nedrept, corupt, sângeros. Am fost înviși de el”, scrie La Stampa, făcând aluzie la una dintre declarațiile lui Romano Prodi, fost președinte al Comisiei Europene. ”Nu a existat nicio mediere europeană în războiul din Ucraina, niciun moment de autonomie europeană. Ideea că Europa nu are o forță de mediere, că acea mica mediere este lăsată în seama Turciei, este o mare umilință”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

48 de Comentarii

 1. la Stampa este un cotidian condus de Maurizio Molinari, evreu cu origini ruse ascuns sub nume fals italian, cu un stagiu serios la Hebrew University of Jerusalem in Israel,membru Bilderberg Group
  Tot el :”„Președintele rus Vladimir Putin reprezintă o amenințare hibridă”, a scris Molinari, „generând crize paralele care să prindă Uniunea Europeană într-un dezastru”
  Deci nu ne poate mira pozitia ambigua
  De actualitate si ce nu va spune gazetarul este ca republicanii sunt mult mai anti Rusia decat democratii din Congres,dar cer un control al banilor dati ca ajutor Ucrainei

 2. „Ucraina își pavează drumul spre UE cu fiecare sat, cu fiecare metru pe care îl eliberează, cu fiecare metru în care salvează vieți”, a spus Baerbock” !!! Asta e dementa sau menopauza produce la ea impulsuri criminale ? Sau … amindoua la un loc ? … Probabil ca fiecare cunoaste opera lui Pieter Bruegel cel Batrin, „Parabola orbilor” …

 3. Momentul adevarului. Deja, proasta satului incepe sa se deconspire. Europa a fost bagata prin tradare intr-un mare merde. tradatorii inca detin puterea. Vor pica, dar tarziu.

 4. UE, în loc să caute soluții de rezolvare a conflictului pe cale diplomatică, mai mult incită la agresiune. Nu am citit nicăieri un cuvânt despre PACE, despre încetarea conflictului, în schimb UE îi atribuie lui Zelenski aura de apărător al continentului împotriva atacurilor, de altfel cam anemice, ale rușilor. Totodată, SUA și UE, pompează în Ucraina bani arme, materiale și echipamente militare care nu duc la nici un rezultat decât, poate, la prosperarea contrabandei și corupției. Să ne amintim de ce a fost demis ministrul apărării, dar și de averea colosală pe care a acumulato Zelenski în ultimii ani.

 5. USA e OUT !
  „”Decizia SUA a trimis unde de șoc peste Atlantic”, scrie The Wall Street Journal. Cotidianul american subliniază că sprijinul american pentru Ucraina a fost cel care i-a mobilizat pe liderii europeni și i-a făcut să urmeze calea deschisă de SUA. Însă ce se va întâmpla dacă Statele Unite își reduc acest sprijin? Va face și Europa pasul în spate, se întreabă The Wall Street Journal.”

  … de unde naiba le scoate mirabilis, surprinzatorul MISHTEAUX ! ?

 6. „un intelept oarecare spune:
  26 SEPT. 2023 LA 18:50
  USA e OUT !
  taman pentru ca incerca sa-si rezolve SUBTERAN (!) datoria de 34 de TRILIOANE pe spinarea popoarelor europene
  vor perte ca alianta …organizatia NATO !
  Te asigur ca nimeni nu iubeste DATORNICII (si yankeii sunt mega-datornici) !
  TOATUL are o limita … la portofel !
  vezi OPEC+ si BRICS+ care nu din motive ideologice parasesc USA
  ci taman pentru ca la 34 de TRILIOANE USA e deja OUT ! Ca imperiul roman un ultimele zile …cand mai era doar cu numele !

  ASTA nu vad multi … IMPLICATIILE UNIVERSALE ale unei datorii de ❤️”34 de TRILIOANE”❤️ :O de dollari !
  Si IDEOLOGIA fie ea DEMOCARTICOIDA are o limita dovedita istoric … se termina absolut LA PORTOFEL! 🙁”

 7. CEVA zis demult insa foarte actual azi :
  „some girl alone spune:
  06 MART. 2022 LA 14:43
  mishteaux … te-ai intrebat daca nu cumva 😀 😀 😀
  intregul TEATRU de razboi actual acunde subterna

  GIGANTICA CRIZA CAPITALISTA (ciclica intr-u MEGA-ciclu … mega-extremum) …actuala !

  GREAT RESET … nu e ceva inventat dorit sau premeditat …ci e cava trist-groaznic necesar (RESET-ul se va intampla si daca nu sed crede in el … CRIZA ECOMOMIC-ISTORICA actuala il v-a obliga … cei urlandu-l azi il urla pentru „a fi pe val cu ce istoric-economic-implict VA URMA !)

  (mishteaux chiar are in IQ>145 ! ..daaaaar conteaza asta …sau post-factualul predictiilor lui ?)”

 8. „mishteaux e probabil un NARCISIST nenoro spune:
  06 MART. 2022 LA 23:17
  …acum ati intels de ce-a fost ales , „ales” CIUCA ?

  intrebarea e …in afara de mishteaux cati stiau atunci … nu acum
  de ce-a trebuit sa fie Ciuca …

  PREMIER IN VREME DE RAZBOI ! … (planurile-s demult …stia mishteaux … vezi „24” care deja s-a intamplat conform planului !)

  Pentru ca rationamentele unuia cu IQ>145 sunt imposibil de inteles de cotidieni …e de urmarit finalitatea rationameltelor unuia
  si
  indiferent de cat de incalcite par , rationamentele in cauza
  daca repetitiv statistic …se finalizeaza
  sunt desi complexe

  real intamplabile !

  🙂”

 9. „the master of your mind spune:
  20 FEB. 2022 LA 16:01
  @JUJU

  de ce-l numesti ridicol inaintea „24 martie”

  vrei sa se rada de tine precum sa ulterior ras de aia cu „noviciocul” sau cu planul rasturnarii lui Erdogan ?

  Nu zice HOP pana n-ai sarit shantzul …altfel esti si ridicol si-n shantz ! 😉

  Fi pe faza … mishteaux n-a zis vrreodata ceva de 16 februarie … azis doar de 15 decembrie (oficializarea aliantei CHINA-RUSIA care-a pur si simplu naucit USA ! Esti orb s-o vezi chiar daca nu e publica-n media de „ei” controlata ? 🙁 )

  MISHTEAUX nu greseste … pentru ca nu inventeaza …el doar …DA MAI DEPARTE ! 😛

  🙂

  (nu te ambala inca ! …ai timp destul dupa 24 martie !!! Pe bune ! [Q] ! :* )”

  Oare daca ante-stiai de RUSSIA-CHINA 😉 stiaTZI si de …ce urma sa patzeasca neanuntzat Xi ?

 10. STI ERNORM DE in-explicabil MULTE, pentru un amarat de frizer cautand de munca 😉 …
  oricat de puerylik le-ai zice aici ! MDA !
  Un prost-REAL, la nimereala, N-AR PUTEA nimeri ce ante-ghicesti, dezinvolt 😉 tu ! ❤️
  SHALOM ! ❤️
  MAGA !!! 🤣😍🤣

 11. BND-eaua poa’ sa-si concedieze geniile daca … -> OCTOMBRIE ! 🙁
  [o vreme am crezut ca le zici-din-coada … acum prin sub-intelesuri deja intelese, vad ca esti un REALPROPHET 🤐 ]
  Ploua-n CISMIGIU ? 😢

 12. Marchievici recidiveaza in citarea entuziasta din ILEGALI si fitzuici sovietice intrucat e ageamiu in materie de Istorie Comintern
  si crede ca citatii sunt entitati democratice, nevirusate!!! Aceasta e tragedia personala a lui Marchievici…Mimistrii de externe RECUNOSC CLAR ca nici macar o mica parte a ARMAMENTULUI GREU PROMIS NU A AJUNS in STATUL SUVERAN Ucraina si ce face Marchievici? Le rasuceste cuvintele-n gura!!! Nu a inteles mesajul subliminal al lui Baerbock care a legat intrarea Ucrainei in UE de fiecare metru patrat recucerit si aceasta tocmai cand DATORITA NELIVRARII DE ARMAMENT GREU inaintarea e incetinita!!! Nu voi putea vreodata sa inteleg cum poate un OM sa se bucure de TRAGEDIA/GENOCIDUL UNUI POPOR? Ne-om trage noi din FIARE SALBATICE, vorba marxistoizilor progresisti stefangheorghisti, dar atata CRUZIME ca la ILEGALII citati de Marchievici e DEZARMANTA…

 13. Vrei sa sti ce-a discutat „republicanul” TRUMP cu PUTIN intre 4 ochi ;)👌
  la celebra intrevedere fara TRANSLATORI la Heksinky 😉 ?🤐🤐🤐
  [intreba pe „cineva” de la care invizibil isi iau tainul MILIARDARI ! de la cineva cu „bogatii” in alta lum…]

 14. „…
  Pentru ca rationamentele unuia cu IQ>145 sunt imposibil de inteles de cotidieni …e de urmarit finalitatea rationameltelor unuia
  si
  indiferent de cat de incalcite par , rationamentele in cauza
  daca repetitiv statistic …se finalizeaza
  sunt desi complexe

  real intamplabile !”

  SHALOM !

 15. Scrie ziarul sau indibidul? E vizibil in tot ce se practica! Premisa e clara „CU SI PRIN UKRAINA, SUNTEM COMPLICI LA TOT CE SE INTAMPLA IN EUROPA”!

 16. Dur și real articolul domnule Markievici. Dar ce mă îngrijorează cel mai mult e intelectul unor lideri marcanți din țări europene care zici că trăiesc în lumi paralele. Nu cred în minți sclipitoare printre politicieni ele apar rar și sunt meteorice dar halul acesta de orbire parcă nici conducătorii comuniști nu l-au avut. Declarația lui Wallace e pur și simplu criminală să trimiți o generație tânără în acel abator fără pregătirea necesară (am văzut zilele trecute declarațiile și protestul unor soldați ucrainieni ce luptau la sud de Bachmud că au fost trimiși în linia întâi după o săptămână de antrenamente) înseamnă crimă dar „qui prodest”, totul e ca unii să-și împlinească scopurile. Din nefericire pentru Ucraina aceste scopuri nu coincid cu ale sale și dovada e în cerințele americanilor de privatizări în domeniile importante și alte chestii de de control ale instituțiilor statului ucrainian.Războiul se va termina, cu toate declarațiile belicoase ale unor lideri rupți de realitate deznodământul e previzibil, însă acolo rămân acei oameni distruși, terorizați, generații întregi distruse, sărăcite și chiar dacă la început puteam susține parțial retorica cu invazia neprovocată a Rusiei ceea ce s-a întâmplat după și reacțiile acestor lideri ciudați anulează și chiar distrug total sprijinul de care s-a bucurat Ucraina. Și se mai miră că încep schimbări prin țări din UE, să vedeți la anu” că atunci sunt alegerile importante și vor veni adevăratele schimbări. Ei trăiesc cu speranța unei minuni care nu va mai veni.

 17. Ar fi păcat să fie lăsați ucrainenii singuri în fața rușilor. Ar fi o mare greșeală pentru că am convingerea că rușii nu se vor opri în Ucraina.Pe de altă parte nu cred că tot ce scriu ziarele e adevărat, că toate sursele lor sunt reale însă ce cred este că rușii au oameni peste tot. Cât despre SUA, mie îmi pare că totul ține de campania electorală iar după alegeri politica externă va fi aceeași. La fel a fost și în Italia.

 18. E reconfortant sa vezi ca inamicul e grogy, demoralizat și-și inghite vorbele urâte. Nu mă refer la ucraineni, ci la trolii cei proști care au totuși puterea sa accepte realitatea. Ăilalți vor muri de covid.

 19. @Elena Popa❤️❤️❤️:
  Nu te ambala, fato … iti garantez 🙁
  ca Romania va musca „momeala” (FALSE FLAG-ul urmator, inca luna asta, inaintea banilor yankei pentru Zellensky)
  „momeala” care planificat urmeaza
  [o veti vedea si simti ca MOMEALA si totsui nu vis e va da voie sa spuneti NU ! 😐 ]
  si va intra si ea, ROMANIA, in ROZBOI la SOL, curand ! 🙂
  Te bagi Elena , te bagi si tu eroic ca infirmiera pe front ?
  🙂

 20. In ITALIA nu a fost la fel …mishteuaux spunea din timp ca MELONII e vrajeala !
  Aici spuen ca POLONEZII au interese TERITORIALE si ca nu e deloc vrajeala ( iti spun un SECRET stiut si de NATO : ploneziid eja au discuta pe „tema” cu rusii , ve-i vedea mai tarziu daca minat 🙁 …DA ! Il spun aici pentru ca m-am convins ca aici poti „fluiera” fara griji 😉 !
  PUP !❤️

 21. „nu ca zic dar vreau sa spun 😉 spune:
  26 SEPT. 2022 LA 14:27
  ” ”Meloni pare să fie cea mai periculoasă personalitate politică din Italia nu din cauza ”cămășilor negre”, ci din cauza ambiguității sale”

  Ambiguitatea …daca e premeditat controlata e un semn de mare inteligenta nativa !
  Odata pe cal in shaua Italiei …Melonii va face ce nu va placea multora
  desi va placea majoritatii 😉 !
  PS: SI Mussolinii si Hitler au inceput mici dar hotarati … ambii au fost finantati din USA !
  Follow the money …ce-au facut-o mare pe MELONI …si vezi si de unde-si are …;) … Loja P2 … monetele ! ?
  😉”

 22. „Miss Ellie spune:
  23 SEPT. 2022 LA 14:43
  Mishteaux spune ca asta se va intampla !
  PS: …vezi ce prezice straniul prophet relativ la USA si un eventuala lovitura-sub-centura (deja anticipata si ca evitatbila …) la TRUMP !
  TRUMP ! …nu i se mai poate face ceva …fereastra de oportunitate a fost pana la „sf. lui August”
  Mishteuax stie ce spunen si-a deja des-dovedit-o …pacat c-o face atat de absurd si pueril …parc-ar
  😉 CAMUFLA ceva 😉 !
  😀”

 23. Au inceput sa deschida ochii?
  Eu am spus-o de la inceput ca Zelenski este un corupt si omul SUA si al intregului occident care a avut sarcina provocarii unui conflict armat cu Rusia…
  Probabil ca acum ii pare rau si tot da vina pe occident facandu-l vinovat de ceea ce se intampla in Ucraina.
  Asa ca a inceput sa ceara taxa de protectie in miliarde de dolari, euro si lire sterline, milioane de arme si tone de munitie, tehnica militara si chiar trupe NATO deghizate in mercenari.

  SUA, NATO si occidentul au vina lor pentru ca au mintit Rusia si l-au mintit si ignorat pe Putin:
  – SUA si NATO au promis Rusiei ca, dupa acceptarea Germaniei in NATO, NATO nu se va mai extinde. SUA si NATO au MINTIT.
  – Cele doua acorduri Minsk nu au fost respectate si Germania + Franta au recunoscut ca acele acorduri, garantate de Franta si Germania, au fost tertipuri pentru ca Ucraina sa aiba timp sa se inarmeze si sa-si pregateasca trupe de comando. Deci, din nou, occidentul a MINTIT Rusia.
  – Occidentul, in totalitate, inclusiv NATO, au ignorat toate propunerile si cerintele Rusiei pentru a se evita un conflict in zona. Asta demonstreaza ca si-au dorit conflictul.

  Acum vorbesc de excaladare dar nu spun ca au scos Ucraina de la tratativele de pace(probabil ca ar fi fost pace inca din luna Mai 2022), nu spun ca trimiterea, catre Ucraina, de munitie cu uraniu saracit, rachete si drone cu raza lunga de actiune, tancuri de ultima generatie si chiar avioane F 16 nu fac altceva decat sa excaladeze conflictul armat si ca toate acestea vor obliga Rusia sa recurga chiar si la arma nucleara.

 24. „mishteaux (mai iute decat,neam dorit) 1 spune:
  26 SEPT. 2022 LA 11:09
  1- daca se sparge UE se sparge si EURO (in urmatorul deceniu deci nici-o graba sau emotie ACUM)
  2- daca UE se sparge, Marea Britanie poate face targuri individuale cu tarile fost UE (win-win-uri locale, imposibile cu UE)
  3- daca UE se sparge, Rusia poate face targuri individuale cu tarile fost UE (win-win-uri locale, nu doar cu GERMANIA )
  4- daca se sparge UE DOLLARUL, fara concurenta EURO, isi revine temporar (exportul de inflatie yankeie continua)
  5- daca UE se sparge dispare unitatea ideologica contra Rusiei 😀 … devin posibile: traguri locale pe MATERII PRIME rusnace
  6- daca se sparge UE, NATO devine rapid desuet 🙁 🙂
  7- daca se sparge UE esalonul 1 financiar fa fi pulverizat de esalonul 2 acum sub extrema presiune subterana
  8- daca se sparge UE …USA pleacaq militar din Germania si din … Italia (in Franta nu are BAZE MILITARE USA = Franta e „altfel” decat
  restul europei , inzestrata NATO”

 25. „pantagruelul cel flamand spune:
  26 SEPT. 2022 LA 14:02
  „Mihai spune:
  26 SEPTEMBRIE 2022 LA 11:39
  Comentarii OK, aproape toate….
  As dori o completare…
  SUA se teme cel mai tare de aceste brese care se creaza in Europa, gen Polonia, Ungaria si acum Italia….
  UE, CARE ESTE „CREATURA”, stransura Imperiului SUA ca sa tina Europa sub ascultare nu mai are nici un pic de credibilitate, iar SUA nici atat….
  Dar sa nu fim naivi, totusi, Imperiul SUA este prima putere militara a lumii…dar nu sint singurii care au arma atomica…”

  Ce zici tu a fost
  VALABIL pana la BREXIT !
  Vezi de exemplu unde se scurg acum banii BCE, nu demult ai Londrei, mutata la …FRANKFURT …acum 😉 !

  Ce traim azi e 80% din cauza … BREXIT-ului 😉 !
  nu deageaba insista fara mila …JONHSON la ZELINSKY sa nu cumvaaaaaaa
  sa faca pace cu Putin
  ca daca …. Marea Britanie e condamnata unional(UE)-vamal sa devina o insula cu VIZE-n UE 😉 !”

 26. NU SE ASTEPTA NIMENI CA MELONII SA IASA DIN RAND ! 😐
  „some girl alone spune:
  26 SEPT. 2022 LA 14:08
  „Calin spune:
  26 SEPTEMBRIE 2022 LA 7:39
  „Din februarie 2021, Meloni este membră al Institutului Aspen”
  Are un copil din flori.
  După „parcursul politic” paree a fi crescută politic de servicii.”

  GLADIO (= P2 = Berlusco si „primul lui milion” 😉 … faza politic modernizata, de azi, a „organizatiei” 😀 😉 ) …Mishteaux cel cu acces la te miri ce ACTE top-mega-top-secret
  ti-ar putea spune cate ceva … daca n-ar fi plictisit de incapacitatea de intelegere a TURMEI (prosti pentru ca multi ?)

  Stiti ce-i NASOL ? In modernitate trebuie oricand si oriunde un act fie el ultra-secret .. la o arhiva „inexistenta” …undeva !

  Nu mai e can vechime …cand un_om/o_vorba ajungeau !
  acum din lipsa de neincredere PESTE ANI …tot ce conteaza 🙁 trebuie arhivat !
  😀 …. mda ! MDA ! 😛”

  … il mai stiti pe … „Giovanni Spadolinii” !

 27. Ați avut curiozitatea să cronometrați cât durează să numeri,într-un ritm normal,până la 100?socotiți cât ar dura doar să numeri trilioanele alea(de care se tot vorbește),d’apoi să le plătești?

 28. Polonia fiind cea mai apropiata de Ucraina si-a dat seama de situatia reala a acesteia. In caz de prabusira a Ucrainei statul polonez va fi tentat, ca si in Cehoslovacia anului 1938, sa anexeze regiunile pe care le-a pierdut in 1939 care acum fac parte din Ucraina. Romania si Ungaria vor sta cuminti in banca lor? Totul depinde de finalul razboiului. M-am tot gandit cum s-ar termina razboiul. Varianta 1: Ucraina castiga cu ajutorul NATO. Russia nu va accepta niciodata prezenta NATO la granitele internationale ale ei de azi. Mai devreme sau mai tarziu razboiul va reincepe. Ca putere nucleara Rusia nu va putea fi ingenunchiata. Varianta 2: Russia castiga. Vor incerca Polonia, Romania si Ungaria sa profite de prabusirea Ucrainei si sa-si recupereze teritoriile care candva le-au apartinut? Vor admite rusii asa ceva? Ciocnire de interese deci motive de conflict. Varianta 3: Convorbiri de pace urgent. Ucraina admite pierderea regiunilor rusofone dar pastreaza 80% din teritoriul initial cu conditia neutralitatii deci renunta la apartenenta NATO. Rusia are zona tampon care o intereseaza. SUA pastreaza interesele si propietatile pe care le poseda in Ucraina. Pozitiile Poloniei, Romaniei , Ungariei si Republicii Moldova raman neschimbate. Este varianta cea mai apropiata de aspiratiile tarilor din regiunea conflictului. Europa in general este insignifianta, la ora actuala fiind total sub control.

 29. Daca în parlamentul unei țări NATO ii slăvesc pe naziști,cum în parlamentul canadian, nici îndoială că Puțin are dreptate…

 30. Bai frate , pe ce lume traiesc naucii astia ? ” Ucraina își pavează drumul spre UE cu fiecare sat, cu fiecare metru pe care îl eliberează, cu fiecare metru în care salvează vieți”, a spus Baerbock. Nu zau ! Institurul American pentru Studiul Razboiului care e condus de Kimberly Kagan , cumnata lu’ ,, Fuck EU ! ” – Victoria Nuland ( asta ca sa n-avem vorbe ! ) , a pubilicat un studiu desre situatia de pe frontul din Ukraina la 25 septembrie 2023 ! Studiul zice multe , ma rezum la situata teritoriilor ! ,, De la 1 ianuarie până la 25 septembrie, Ucraina a recucerit de la ruși 370 de kilometri pătrați.În aceeași perioadă, Rusia a ocupat alți 857 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean.
  Cu alte cuvinte, Contraofensiva s-a soldat cu PIERDEREA de către regimul de la Kiev a 487 de kilometri pătrați ” .
  https://www.activenews.ro/opinii/Contraofensiva-%E2%80%93-Sigura-si-Eficienta-ca-Vaccinul-184724

 31. Singura soluție e ca Rusia sa nu mai poată face război. În rest, haosul va fi doar la ei după război. Vor fi prea slabi ca să mai poată sa atace pe cineva din afara

 32. Prin 2014, un ucrainean din MD imi spunea exact asa ceva in Chisinau, dar cu alte cuvinte: nu de NATO se teme Putin, ci de UE. Se teme ca ucrainienii sa nu devina prea instariti, prea liberi, prea … „comentaci”. A zis bine cine a zis pe aici: un ucrainean = un rus liber Nu e vorba de limba neaparat, ci de mentalitate. Ucrainienii nu au acceptat niciodata cnutul tarului asa cum l-au acceptat mujicii din imperiu.Slava Ucraina.Pentru totdeauna.

 33. De fapt asta e incercarea occidentului, are in fata un stat terorist ca Rusia lui Putin cu access nelimitat la arme nucleare pe care trebuie sa-l invinga, evitand in acelasi timp o confruntare nucleara si reusind in final sa obtina o arhitectura de securitate sustenabila. Oricum, pana si rusii au inteles ca Federatia Rusa nu mai poate exista in forma sa actuala si ca urmeaza o implozie pe model 1991.

 34. Pentru oricine este evident ca Rusia nu poate sa mai fie o mare putere decat in mintea unor nebuni de la Kremlin. Nu o califica nici demografia, nici capacitatea economica. Rusia este doar o sursa de resurse pentru puteri mult mai mari ca ea dpdv economic. Nu uita ca doar Coreea de Sud are o economie cât a Rusiei. Ce rost are sa vorbim de comparații cu China, SUA, Japonia, Germania, Franța,UK,etc.

 35. Vestul vrea o Rusie slăbită care sa nu emită pretenții teritoriale constante. Vestul nu vrea o căruță de republici conduse de o grămadă de nebuni, unele dintre ele având arme nucleare la dispoziție. E nasol cu un nebun, dar e mai ușor de controlat decât 10 nebuni.

 36. Reactivarea AGENTILOR SOVIETICI tip rollasonatul Ostap si narodul navrapascu din Canada, mai noul Te’O, Omul Koy care a implinit
  un anisor, Mihai-itza zis raduca, geamanul lu „escu”, are o ratiune precisa, crearea impresiei de MASA, in acest caz MASA DE AGENTI SOVIETICI…TROLI si CLONE SOVIETICE… FIARE TURBATE…Cat de monstruos poate fi ALOGENUL BOLSEVIC SOVIETIC „escu” sa le ceara OCCIDENTALILOR „pace” si nu MONSTRULUI Rasputin care a pornit GENOCIDUL? E vreo deosebire intre escu si hemo roid/core/marius etc?

 37. @Elena Popa
  „Cât despre SUA, mie îmi pare că totul ține de campania electorală iar după alegeri politica externă va fi aceeași. La fel a fost și în Italia.”

  Uiti ceva draga @Elena … datoria interna a SUA taman din cauza asta creste :
  😢”USA … după alegeri politica externă va fi aceeași !”🥲-zici tu.
  si pentru ca uiti te intreb ceva @Elena Popa :
  – Cat timp crezi ca mai poate continua LUMEA-PE-REGULI 🙁 asa acum cand deja si BRICS+ si OPEC+-ul sa-u prins de schema si arabii sauditi „dusamnii Iranului” s-au prins ca politica ELECTRO-CLIMACHANGE taman la …averea din PETROL a lor tzinteste ? 😉
  AUD ?

 38. USA are deja (in crestere ACCELERATA) 34 TRILIOANE datorie interna !
  Bani pierduti in „primavara araba” si razboaiele di GOLF …americanii de rand nu traiesc mai bine azi … din cauza „investitiei” de 33 de TRILIOANE ! 🙁 DECI ? 🙁
  Cat isi mai poate mentine STATUS QUO-ul USA ?😢

 39. Comentariile sunt pe aceiasi tema, rusii sunt de vina. Se vede ca scrieti comentariile dupa ce urmariti stirile de seara. Mai sunt canale de stiri, in limba engleza, stiri pe care nu le vedeti sau nu le intelegeti. Ca sa vedeti unde e putregaiul, o comisie senatoriala, a gasit dovezi, tranzactii bancare, prin care biden senior era mituit cand era vice. Banii veneau la junior, iar tanarul ii transfera lui taica-su, doar 90 de milioane, cumulat. Cum te poti erija ca lider al democratiei, cand tu ai furat pe rupte. Informatia exista, trebuie sa o cautati, mare parte e in engleza

 40. @Charlie : Ai uitat sa o pui pe lista AGENTILOR SOVIETICI pe Kimberly Kagan , directorul Institutului American pentru Studiul Razboiului ! Care a facut niste socoteli si a ajuns la concluzia ca de la inceputul contraofensivei(?) Ukraina a recuperat negativ 487 kmp ! ( Ce va mirati in lumea ,, civilizata ” exista in economie ,, crestere negativa ” ! Atunci intr-o contraofensiva trebuie sa existe si o ,, recuperare negativa ” ! O fi ea negativa dar trebuie interpretata ca o recuperare ! Pai , nu ? ). Asa e bine Charlie ?

 41. Citesc opiniile unor idivizi si individe care inca au impresia ca Rusia va fi slabita si invinsa de gindacii astia nazisti care sint alimentati de occidentali cu arme ,bani foarte multi si trupe cu mercenari .Occidentul justifica aceasta interventie a lor ca Ukraina sa poata slabii puterea rusilor , spunindu-ne ca rusii vor sa invadeze Europa, fara sa vada situatia actula ,in care Europa a fost invadata de milioanele de moslemi ,care vin zilnic si nu se face nimic.Toate preocuparile occidentului sint numai pt. Ukraina ,cu toate ca vad situatia deplorabila in care a ajuns Europa si populatia ei.

 42. Cu U-Kraina pana la capat dar unde e capatul ala ? In razboiul termo-nuclear in care vor mai scapa doar putzini prin Argentina, Chile shi Noua Zeelanda ? Catzi oameni trebue sa mai moara ca sa pastreze U-Kraina granitzele injuste trasate de U-Krainianul Hrusciov ? Un milion ? Un miliard ? Cateva miliarde ? Se pare ca pentru supra-oamenii U-Krainieni de rasa Suedeza nici un sacrificiu nu e prea mare shi nici dupa cateva miliarde de mortzi in razboiul atomic nu vor accepta sa cedeze Crimeea shi Donbasul pentru a incheia pacea.

 43. Ca de obicei, putinoizii se îndeasă să arunce vina pentru setea mizerabilă de teritorii a oligarhilor ruși pe seama europenilor și americanilor. Efectele COVID sînt prezentate drept rezultate exclusive ale rezistenței lumii civilizate la agresiunea rusă, iar plasarea de trupe rusești în Transnistria este trecută sub tăcere, fiind însă împinse în față dictaturile de la Minsk, ca niște pacturi valabile, deși încălcau total niște acorduri anterioare ruso-ucrainiene.
  Ajutorul american pentru Ucraina a fost mai.mult simbolic, iar sprijinul european a fost concret și logic, căci Ucraina urmează sa facă parte din UE, nu din vreo Uniune Americană! Iar economia și forța armată a UE sînt mult mai.importante decît cele ale SUA, care se afla în plină criză. Criză generată de politica economică idioată lansată de Trump, care a ajutat doar milionarii Americii, dar a sărăcit și îndatorat americanii de rind!
  Europenii și americanii cunosc tertipurile utilizate de kaghebiști, prin care aceștia încearcă să slăbească moralul celor care li se opun, deci nu vor exista concesii, ci doar noi sancțiuni și sprijin militar pentru Ucraina.
  Și apropo, un studiu personal al.meu relevă că, deși sînt mulți occidentali care nu sînt de acord cu sprijinul militar acordat ucrainenilor, majoritatea acestora sînt de părere că ONU trebuie să trimită forțe de menținere a păcii non-ruse în zonele de conflict și că doar acest lucru va pune capăt războiului și crizei economice. Se aude, kaghebiști mici?

 44. Zici ca ONU ar trebui sa timita mercenari in NIGER pentru a mentine STATUS QUO-ul neo-colonial ?
  Sau ce drac zici ?
  Nu esti coherent de loc ! Nu mai GENERALIZA aiurea 😮 😮 😮 !
  Ai liceul sau esti un biet frezor de la IMGB ? Brobagandistule !
  SHALOM ! 🤦‍♂️❤️🤐
  [iti place cum sunt atacati DEMOCRATII in USA 🙁 😀 ?]

 45. Dan Duran, COVIDUL este arma bacteriologica creata in SUA la Fort Detrich Maryland pentru a lupta impotriva Chinei shi a „raselor inferioare” din SUA. A fost infectata echipa de sportivi militari a SUA shi ei au dus COVIDUL la jocurile olimpice militare de la Wuhan China. Olimpiada a fost filmata shi televizata shi pe film se vad clar sportivii Americani evident bolnavi.

 46. Muntene, rusii- care de zeci de ani tot creaza arme biologice in draci- nu putea sa creeze covidul? Iar amerlocii, crezi ca sint asa de nebuni incit sa lanseze un virus care ataca nu doar si americani, dar si miliardari americani?! Tu sigur nu ai scapat de la Balaceanca? Poate sportivii aia aveau o gripa banala sau o enterocolita, ori se putea sa fi fost INTENTIONAT INFECTATI chiar de chinezi! De ce nu ar fi asta o varianta posibila, si de ce numai americanii s-ar putea juca cu focul?
  Uite: la capitolul atomic, americanii au fost primii care au atacat orase cu arma nucleara, dar azi doar dementzii lui Putin amenintza lumea cu focul nuclear! Asta nu-ti spune nimic? Tu ai impresia ca rusii si chinezii or fi avind scrupule ca sa distruga lumea, doar pentru ca tu ii sustii neconditionat? Sigur nu esti vreun robot, sau vreo maimutza scapata dintr-un laborator de cercetari in domeniul tulburarilor psihice? Ce dracu’: maninci la micul dejun ciorba cu soda caustica sau asezonata cu laur pe post de patrunjel?!
  Mishteauco, iti spun pentru ultima data: NU MA INTERESEAZA CE SE PETRECE IN SUA TA NENOROCITA! E o tzara de rahat, unde ti se iau amprentele la intrare ca unui infractor, cu arme pe toate drumurile, criminalitate uriasa si subcultura ridicata la rang de reprezentativitate! O tzara unde un mascarici ca Trump ori un schilod ca Biden pot ajunge Presedintzi, si au insi gata sa se paruiasca pentru ei! O tzara unde drogatii fac parte din decor iar sistemul de sanatate este privat si extrem de scump! O tzara fara transport in comun in orase, poluata ca dracu’ si care caca pe armament si spionaj sume cit bugetele nationale ale unor tzari mari!
  Lati-va amindoua de minutze, si duceti-va invirtindu-va!

 47. @Dan Doran … e OK !
  Te intereseaza ce-ti place si ai dreptul ca USA sa nu-ti placa !
  E OK ! 🙂
  Despre ISRAEL (SHALOM!) insa … ce zici ?
  te intereseaza … sau nu , ca-i SPECTACOL 🙁 la ei , taman ?
  …mai ales acum la: „ananghie” 😀 ?
  MDA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.