
Ministrul Educației Daniel David reacționează după acuzații de cenzură. Într-un comunicat postat pe pagina Ministerului Educației și Cercetării, Daniel David spune că îi pare rău ”că trebuie să spun asta public”.
Potrivit Edupedu.ro, Institutul de Științe ale Educației a elaborat, la solicitarea redacției, o analiză privind efectele măsurilor din Legea Bolojan asupra sistemului de învățământ.
Din analiza de 24 de pagini, ministerul a publicat „cu o variantă în care 80% din conținut fusese șters, iar ce rămăsese fusese modificat și impregnat cu opiniile ministrului Daniel David, declarate public de mai multe ori”, arată Edupedu.ro.
Este „pentru prima dată în istoria recentă” când un ministru al Educației „cenzurează oficial comunicarea cercetătorilor cu presa” și modifică regulamentul unei instituții de cercetare pentru a restricționa autonomia acestora, mai arată Edupedu.ro.
Ce spune ministrul Daniel David. „Nu respecta principiile de funcționare ale institutului: validare științifică prin peer-review și asumare instituțională clar delimitată”.
„Nu am reproșuri privind demersul jurnalistic, care reflectă ceea ce aparent se vede, dar mă miră unele practici pe care le văd în cazul unor colegi din cadrul Institutului de Științe ale Educației – instituție în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, conform HG nr. 250/2025), practici care trebuie să se schimbe.
Nu știu cum a funcționat Institutul de Științe ale Educației înainte, dar eu l-am creat pe alte principii, dintre care două sunt fundamentale:
(1) Orice contribuție științifică trebuie să treacă un proces de „peer-review” extern (evaluare colegială, adesea anonimă), pentru a se decide dacă se acceptă sau nu și/sau pentru a se corecta eventuale greșeli.
a. Nimeni în știință nu se poate aștepta să scrie ceva, care ulterior să fie asumat direct și necritic instituțional (ex.: chiar sub antetul ministerului pe care îl analizează), fără evaluare independentă, cu atât mai mult cu cât acel ceva este prezentat și ca preliminar (chiar sub aspectul redactării științifice).
i. Spre exemplu, în cazul de față, în draftul trimis ministerului, citarea Eurydice 2021 este greșită, în raportul Euridice vorbindu-se explicit de valoare medie a normei de predare în Uniunea Europeană („On average, full-time teachers in the EU report teaching almost 20 hours per week” pg. 15). În draftul propus ministerului apare o formulare ilogică: „…valoarea medie a normei didactice în Europa este de 18-19 ore/săptămână…”, lucruri neafirmate în raportul Eurydice, ci derivate probabil după analize personale. În legătură cu „bursele”, recenzorii au sugerat să orientăm cititorii spre Raportul IȘE deja public, fără a mai trebui reluat aici. Nu mai reiau alte analize, probabil este vorba de erori neintenționate (dar de aceea avem „peer-review”) și îmi pare rău că trebuie să spun asta public. Pornind de la această situație, am solicitat IȘE deja, în urmă cu câteva zile, să efectueze o analiză comprehensivă și să realizeze un raport științific complet și adecvat în acest sens.
(2) Trebuie respectate principiile de guvernanță europeană (inclusiv academică) în relația dintre o instituție subordonată altei instituții.
a. Cercetătorii IȘE – prin normele de înființare – au libertate totală în derularea programului anual de cercetare și, ad-hoc, li se pot solicita și analize suplimentare din partea ministerului.
b. Trebuie foarte clar delimitată, în analizele științifice, (1) asumarea instituțională (2) de asumarea personală sub cupola instituției (cu nota că aceste concluzii nu sunt asumate instituțional) sau (3) de asumarea ca expert în afara angajamentului instituției (ex.: prin publicații științifice în reviste de specialitate).
c. Nu figurează în normele de lucru să primești sarcini din afara instituției, mai ales prin care să analizezi instituția din care faci parte, care apoi trebuie să fie forțată să-și asume concluziile, altfel generându-se discuții. Libertatea de a răspunde presei sau oricui este interesat în legătură cu temele de cercetare și/sau textele publicate deja este însă totală și o voi proteja.
d. Dacă îți asumi sarcini primite din afara instituției, trebuie să o faci în nume personal, iar acesta este un lucru pe care l-am comunicat cercetătorilor și îi voi proteja în astfel de demersuri”, a conchis ministrul Educației.
E greu sa faca ordine orice ministru in cocina numita ‘educatie’cand ai model nr 1 in lume ,finlandez si nu il copiezi ca esti prost si te crezi destept sindicalistule din educatie
Iulian Capsali a găsit cea mai potrivită descriere a personajului:
„DECLAR CU TOATĂ RESPONSABILITATEA că Daniel David este unul dintre cei mai mari imbecili pe care i-a avut România ca miniștri ai Educației în ultimii 35 de ani”.
Jalnic! A ajuns trogloditul asta să conducă învățământul românesc. Clujul a devenit azi doar un Zoo furnizor de lghio e politice.
Acest David va încîlci multe lucruri. Incult de fapt, vorbe goale cîte vrei, el crede că are metodă, dar bate cîmpii. Nu el a creat IȘE. Nu a creat nimic. I-au creat alții luîndu-i vorbele fără examinare. Ins mediocru, plin de ifose fără acoperire. Bine s-a spus – pe unde a trecut a lăsat distrugere. Vezi Comisia prezidențială a lui Băsescu, vezi UBB, vezi pretenția de a face Medicină la UBB, vezi pretenția lui de a fi clinician fără a fi studiat Medicină.vezi și nulitățile pe care le-a adus de la Cluj la cabinetul de ministru.
Individul ce-si flutura mainile in loc sa vorbeasca scurt si la obiect, aceasta jalnica facatura de „psiholog clinician” fara sa fi fost admis la vreo Facultate de Medicina, un palavragiu rupt de realitatea scolii romanesti, minte, inseala, rastalmaceste situatia dramatica in care el – marele psiholog a adus scoala si pe elevi. Individul desfiinteaza scoli, in toata Tara, obligand elevii sa mearga pe jos zeci de km. Demisia ! David D.
Acest cretin de la învățământ și educație, e și răspunzător de DEX-ul online al României? Ați uitat cum se șterg cuvintele și expresiile folosite de oamenii învățați, nu cuvinte și expresii inventate peste noapte? Chiar nu vedem că acest individ pare că e in fata ședinței manuale in vântă la secta unde e ‘predicator patriarh’?!
Mai parere,chiar crezi ca te pricepi la toate? Vad ca,indifereent de subiect, te bagi in vorba,si spui numai prostii.
in traducere, am fost prins cu pisica, si incerc sa ma acopar ca ISE au facut public ca au fost cenzurati porcesc… pai spune tu lepra de ministru, de ce ai pastrat exclusiv tot ce era de bine si ai taiat toate aspectele negative… prezinta argumentele pentru care ai cenzurat
Asta este alt bursier seoreosh. Trebuie trimis cat mai repede la el in padurea de unde l-au adus sefii in Bucuresti.
Nu inspira incredere deloc! Cine l-a pus pe asta ministru? Un ROMAN NEAOS nu ati gasit? Omul pare foarte obosit si irascibil!
„a. Nimeni în știință nu se poate aștepta…”?
Bou’-bălții ăsta se crede în mijlocul Știintei…
Tylycă, tu ai senzația ca toți românii sunt editați ca tine?
Un individ jalnic. Plin de sine. Dornic de parvenire. Minte precum respiră. Minciuna lui pune sub semnnul intrebării toate informatiile publice furnizate de guvernul Bolojan. E o rusine că acest individ e rector si membru corespondent al Academiei. Caracter zero, Valoare academică tot la fel,
Badea Aurica l-a facut academician. Pentru ei cuvantul academie are radacina in cuvantul acadea.
Daniel David ese de o asemanare izbitoare cu Dan Diaconescu, cel putin in aceata poza. O fi din acelas car ?
Dati-l urgent jos pe acest Psrpanghel soroshist! Va termina pentru următorii 50 de ani învățământul românesc dacă mai sta vreo doi ani ministru!
DLE MINISTRU, NEGI SI COMBATI ELEVII CE SPUN CA SUNT URMASI DE GETO/DACI> ////???DEMISIA SI ANCHETAT DE TRADARE,?/ DE GEOGRAFIE, ISTORIE, LIMBA ROMANA CE SPUI IN PLANUL DE INVATAMANT??/AI VENIT LA MEC PT EGALITATEA DE GEN cu care ai devenit membru corespondent al ACADEMIEI. DEMISIA SAU DEMITEREA.
@ Planeta funcționează natural cu foart puțin de la inteligența umană, deci , nu este absolut necesar să vă stresați cu înțelepciunea, căci iată unde ați ajuns , într-un sistem închis unde funcționează legea conservării energiei, așa cum funcționează planeta, acolo unde sunt deficite mari, ”prin corespondență’,’ există și cel puțin un alt loc, domeniu , unde se face risipă, sunt excese, componente care ,împreună, ”constituie”, ”asamblează”, dezechilibrele funcționale ale sistemului public ?
…un exemplu stralucit de a vorbi fara sa spui nimic!
Chiar asa, e bine ca ii pare rau ca trebuie sa spuna asa ceva in public, ca oricum nu intelege nimeni nimic, deoarece nu este nimic de inteles.
„Ceea ce aparent se vede” este ca a cenzurat continutul, mai precis l-a facut praf, dar nu conteaza……