De ce cântăm Prohodul Maicii Domnului?

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului este precedat de cântarea Prohodului  din seara de 14 spre 15 august, în jurul epitafului sau icoanei Sale.

Prohodul este o rugăciune plină de evlavie, integrată în cultul Bisericii, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu.

Slujba păstrează modelul Prohodului Domnului Iisus Hristos din Vinerea Sfintelor Patimi.

În cadrul acestei slujbe, alcătuită din trei stări, preoții stau în jurul sfântului epitaf.

Toate cântările sunt de bucurie, pentru că Maica Domnului s-a bucurat atunci când i s-a vestit mutarea la ceruri de către Arhanghelul Gavriil.

Odată cu Adormirea Maicii Domnului, Născătoarea de Dumnezeu devine Maica noastră care se roagă pentru toată Biserica. Cântarea Acatistului spune: „Bucură-te cea plină de dar, care întru adormirea ta nu ne lași pe noi!

În  ajunul sărbătorii, epitaful se scoate  în mijlocul bisericii 

După slujbă,  preoții și credincioșii înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care va fi ținut apoi deasupra capului, la intrarea în biserică,  pentru ca toți credincioșiisă treacă pe sub el.  Așezat apoi pe Sfânta Masă, Sfântul Epitaf va rămâne până la Odovania praznicului (23 august).

Prohodul Maicii Domnului cuprinde și referințe de natură istorică legate de împrejurările în care s-a săvârșit și s-a mutat la ceruri Născătoarea de Dumnezeu.

Întreaga scriere este o Liturghie a întregii creații văzute și nevăzute, care slujește Maicii Domnului și se bucură că, deși se mută din viața aceasta, rămâne de-a pururea mijlocitoare, rugătoare și împreună lucrătoare a mântuirii întregului neam omenesc.

Sursa crestinortodox.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. intrebare: De ce cântăm Prohodul Maicii Domnului?
    raspuns:sa ne invioram

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.