De ce trebuie să ne ascultăm ceasul biologic

Organismul nostru are multe ceasuri care controlează somnul, sănătatea și performanțele. Dacă facem lucrurile în momente greșite, pot fi consecințe periculoase. Premiul Nobel pentru medicină de anul acesta a fost acordat unor trei oameni de știință pentru descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian. Descoperirea lor a ajutat alți cercetători să confirme de mii de ori că ceasul biologic ne controlează sănătatea, genele și chiar momentele când ar trebui să beneficiem de tratamente: ar putea să facă difirența între viață și moarte.

O operație majoră pe inimă este obișnuită, dar ne temem de pericole. Cele mai importante sunt importanța și durata întreruperii și restartării rezervei de sânge oxigenat a organismului. Un studiu dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute se concentrează asupra complicațiilor care apar în urma operațiilor pe inimă efectuate dimineața și după-amiaza, potrivit The Guardian. Ora intervenției chirurgicale este foarte importantă: 54 (din 298) de pacienți care au suferit operație dimineața au avut parte de complicații (18% din toți pacienții) în comparație cu 28 (din 298) care au fost operați după-amiaza (9%). Astfel, pare că operațiile pe inimă efectuate după-amiaza sunt mai sigure.

Mutații periculoase

În aceeași zi, revista Science a publicat un raport despre medicina genetică în cel mai mare proiect de medicină genomică din lume. O pacientă numită Atkinson și-a spus povestea: a primit un telefon de GenomeFIRST și i s-a spus că are o mutație genetică care are legătură cu sindromul Long QT care poate cauza perturbări fatale inimii. Atkinson a rămas uimită. Mama ei a murit tânără și pe neașteptate, așa că Akinson a trebuit să solicite teste și pentru cei trei copii ai săi. Cei doi fii ai săi aveau respectiva mutație. În vârstă de 9 și 12 ani, acești doi băieți foarte sportivi ar fi putut fi în pericol în adolescență și în timpul unor exerciții sportive mai intense. În cazul ei, mutația fusese descoperită la timp și era foarte hotărâtă să nu-și îngroape vreunul din copii.

Inima are un sistem circadian foarte puternic, lucru știut de cei mai mari sportivi ai lumii. Potrivit experților sportivi, ora 17.00 este ora la care sistemul cardiovascular este cel mai eficient, iar cel muscular cel mai puternic. Puterea de la amiază a sistemului circadian al inimii ar putea explica mai bine rezultatele privind operațiile pe cord și sigerează orele la care copiii lui Atkinson ar trebui să evite exercițiile sportive intense.

Ce ne face să ignorăm ceasul biologic

Dacă ne ghidăm după ritmul nostru circadian, sănătatea va fi bună. Dacă nu o facem, există riscuri care ar putea să ne afecteze sănătatea. Cele mai grave boli care decurg dintr-o tulburare a ritmului circadian au legătură cu creierul, pancreasul și sistemul nervos. Studii metabolice au descoperit turlburări ale somnului, la nivelul ficatului, intestinelor și sistemului metabolic. Acestea sunt numai câteva consecințe ale ruperii ritmului ceasului biologic. Legăturile între problemele de sănătate mentală și ceasul biologic sunt probabil cele mai puternice dintre toate. Depresia este deseori asociată turlburărilor cronice ale somnului. Într-adevăr, schimbări în ritmul circadian sunt de multe ori primul simptom în cazul multor alte boli mentale. Ce ne împiedică de multe ori să ne ascultăm ceasul biologic? Sunt multe răspunsuri: orele de lucru, angajamentele sociale, folosirea tehnologiei târziu în noapte, stilul permanent de viață.

Folosirea ceasului biologic pentru a ne îmbunătăți viața începe cu a ne asigura că ne cunoaștem foarte bine ritmul circadian: când ar trebui să ne trezim, cât de mult dormim și când dăm cel mai bun randament. Apoi, trebuie să eliminăm problemele care ne împiedică să trăim după acest ceas biologic.

Citiți și:

Autotransfuzia sau cum să ne salvăm singuri viața

A cântat la saxofon în timpul operației pe creier

Prof. Thierry Berney, șeful Serviciului de Transplant Geneva: „Orice mare realizare este rezultatul muncii în echipă“

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.