De la alianță, la ură: Povestea lui Boris Elţîn și Ruslan Hasbulatov

Fostul preşedinte al parlamentului rus Ruslan Hasbulatov, un aliat al lui Boris Elţîn înainte de a se întoarce împotriva lui în 1993, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat marţi televiziunea de stat, citând apropiaţi ai acestuia, transmite AFP.

Ruslan Hasbulatov, de origine cecenă, a încetat din viaţă la domiciliul său de la periferia Moscovei, potrivit aceleiaşi surse.

Activistul pentru drepturile omului Alexandr Cerkasov a confirmat că Hasbulatov a murit marţi, fără a preciza cauza decesului.

Corpul său va fi transportat în satul natal, Tolstoi-Iurt, în Cecenia, unde va avea loc înmormântarea lui, a precizat el pe Facebook.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Ruslan Hasbulatov, un colaborator apropiat al lui Boris Elţîn, a fost numit preşedinte al parlamentului. Cei doi au rezistat împreună loviturii de stat din august 1991.

Dar o rivalitate i-a opus rapid. Lupta pentru putere a culminat cu revolta din octombrie 1993, când Boris Elţîn a trimis tancuri să ia cu asalt clădirea parlamentului. Hasbulatov a fost închis pentru scurt timp.

I s-a acordat amnistia în 1994, dar cariera sa politică s-a încheiat. „Elţîn practic mi-a distrus viaţa”, a declarat Ruslan Hasbulatov în 2014 pentru jurnalul Argumentî i Faktî.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

 1. Presa straina , preluare Nexta : ”inca o moarte suspecta in anturajul ui Vladimir Valdimirovici! ”Sobolanii parasesc corabia ! Rusia in pragul falimentului! Cozi nesfarsite la bancile din Moscova! Populatia disperata cauta sa-si salveze banii! Slava Z!

 2. Hasbulatov si Rutzkoy doi patrioti,unul cecen altul rus ,care au crezut in democratie si au luptat impotriva dictaturii unui betiv patentat,marioneta americana Eltin,care, ca si marioneta Putin cred doar in diktatura,forma ruseasca de democratie
  Hanatul,votka ,castravetii murati si kvasul salveaza Rusia

 3. …ASTA DA MOARTE SUSPECTĂ -LA 80 DE ANI!!! NU CA CEEA CA APROPIATULUI DE PUTIN –LA 84–O MOI BOG–!!

 4. … the following broadcast is in romanian ! … Grea alegere si pentru rusi, intr-adevar, in 1993 (ma rog, cei care au transat au fost tot serviciile …) : sa alegi intre un alcoolic notoriu, care a vindut jumate din Rusia pe citeva navete de votca, si un cecen ! …

 5. Nenorocitul asta de Yeltin a lasat Ukrania in frontierele administrative din 1990, adica cu rapturile teritoriale din Moldova si cadoaurile Crimea si Donbas!

  • Un betiv ordinar, fix cum „alalant” dinaintea-i fuse un prostovan la fel/ caruia, Helmut Kohl din prima i-a zis-o ca-i „luzar” !
   Aiasta … pentru adevar, namic mai mult !

 6. Normal ca s-au certat. Hasbulatov fura sticlele cu vodka din biroul lui Ezltin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.