Demnitate sau obediență?

Dând apă la moară detractorilor, și așa destui, ai României și națiunii române, formatorul de opinie, Radu Herjeu scrie:

„… nu, nu sunt mândru că sunt român! Nici nu mi-e rușine cu asta!
…Nu poți fi mândru că te-ai născut din întâmplare în mijlocul unui grup care împărtășește o limbă, niște granițe efemere și câțiva strămoși destoinici pentru ale căror reușite nu ai niciun merit”.

Și domnul Herjeu continuă condamnând naționalismul:

„Nu, nu cred că patriotismul e același lucru cu naționalismul. Primul înseamnă iubire. Pentru țara în care s-a-ntâmplat să te naști, pentru tradițiile oamenilor ei, pentru clădirile remarcabile pe care aceștia le-au ridicat pentru a-și înfrumuseța cetatea, pentru ceea ce face deosebită o comunitate: solidaritatea, empatia, dăruirea, altruismul. Pentru mine, patriotism înseamnă Împreună. Naționalismul e exact opusul. E separare, izolare, autoamăgire cu o superioritate calpă față de restul”.

Aceasta este justificarea stângace a unei generații educată în spiritul unei societăți globale controlată, o societate sumbră atât de sugestiv ilustrată de „1984”, romanul lui George Orwell.

Este o generație care ajunge să gândească strict în cadrul unei ideologii a valorilor impuse, o generație care-și reneagă valorile familiei, valorile neamului.

Patriotismul este, într-adevăr, iubirea pentru spațiul de formare și dezvoltare a unui popor, iar naționalismul este dragostea și respectul pentru valorile și tradițiile națiunii căreia îi aparții.
Sunt două noțiuni indisolubil legate.

Condamnarea naționalismului este instrumentul folosit de demolatorii ordinii firești a societății omenești pentru lichidare statelor naționale.

În acest context, pentru dl. Herjeu, granițele sunt efemere, implicit statele naționale.
Și, desigur, pentru cei care gândesc ca Radu Herjeu, realitatea dezmembrării României este un fapt istoric fără importanță.

Îndrăznesc să afirm că naționalismul nu înseamnă „superioritatea calpă” față de alții, ci înseamnă respectul pentru valorile propriului popor dar și mândria de a aparține poporului care a creat aceste valori, mândrie pe care dl. Herjeu o respinge oripilat.

Publicam în 2017 „Naționalism și patriotism”, care poate fi revăzut la adresa: (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/nationalism-si-patriotism/).

Mai sunt câteva luni până la alegerile care vor defini structura Parlamentului României și a echipei de europarlamentari aleasă să susțină interesele țării și ale românilor în Europa.

Iată de ce, direcția națiunii române, fie spre demnitatea națională, fie spre obediența rușinoasă, depinde de reacția pe care o au astăzi românii, de la omul simplu până la liderul politic, față de călușul pe care diverși exponenți ai impunerii politicilor globaliste și de înăbușire a aspirațiilor naționale, încearcă să-l aplice societății.

Articol de Mircea Popescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Author

47 de Comentarii

 1. Tovarase herjeu, nu esti mandru si nici nu ti-e rusine ca te-ai nascut aici. Dar de faptul ca aici te-ai nascut de NATIONALITATE ROMAN, de ce ti-e rusine?!? Ce vina, sau ce merit ai ca natia care te-a procreat este romana?!?

 2. patriotism vine de la latinescul pater. adica tata.
  iar nationalism de la natio. nastere.
  daca boul de herjeu vrea sa inventeze definitii atunci n-are decat.
  ambele cuvinte fac referire la o legatura de sange.

 3. Va rog respectuos sa luați in considerare ca Răducu, de cànd se știe, e un fervent lingău de clanțe (el fiind născut in cort). Comentariile sunt de prisos….

 4. fiecare cu ideile lui…putine si fixe. interesant de observat ca NIMENI nu vorbeste de IUBIREA DE SEMENI …adica sa le oferi CUNOASTEREA PENRU A SE ELIBERA DI LANTURILE SCLAVIEI. toto ceea ce vad este un concurs disperat pentru postul de tatuc al romanilor, in mare parte, oameni tinuti in intuneric pentru a nu realiza ca DUMNEZEU TE VREA LIBER, OMULE! SA NU FACI RAU SI SA NU JUDECI! atat.

 5. Tot globalismul se bazeaza pe modificarea semnificatiei cuvintelor. Iar gazetarii ii ajuta cu foame. Sa aveti copii facuti la betie ca Gyuri, spaima padurii si sa va turnati vecinii, sa le luati averile ! Model hungaro-evreiesc.

 6. Naționalismul e batjocorit doar de către internaționaliști, adică de către neobolșevici. Ăștia au o ură viscerală față de tot ceea ce înseamnă identitate. Ei vor depersonalizare, uniformizare, oameni de plastilină.

 7. Nu cumva Herjeu vine de la Hershcovici? Asta ar explica atitudinea individului. Si s-ar potrivi cu parerile altor ” romani „, cum ar fi Muraru, Mungiu, Tismaneanu, MRU, Oisteanu, Andreescu, Roman si altii.

 8. Americanii sunt mandrii ca sunt americani toti deputatii si sebatorii au insigne la piept cu drapelul pe foarte multe din casele lor flutura drapelul american. Sunt si patrioti si nationalisti. De evrei ce sa mai vorbim la fel patrioti si super super ultra nationalisti si religiosi. Iar noi pe de-o parte ni se spune sa pupam la ei in fund cu abnegatie dar pe de alta se ni se spune ca nu e bine sa fii nationalist nu e bine cu religia samd. Interesant nu?

 9. In acest moment istoric a fi patriot inseama a fi european .toti ceilalti ramin agatati in timp de un patriotism de tip ceausist

 10. lui Herjeu ii fileaza ‘finala’se stie,se cunoaste priviti pozele recente; lampile ‘stiristului’lui trebuiau schimbate de mult

 11. Nu se poate sa nu iti fie rusine ca esti roman cand vezi ca Tara ta s – a lasat inglobata in NATO ca sa strice Echilibrul strategic care mentinea Pacea….Echilibrul strategic s – a demolat dupa 1990, fapt ce duce la Razboi mondial….A iubi Tara e una, a iubi natia e alta!!….Tara o iubesti neconditionat….Natia se manifesta politic. Cand Natia face o politica Criminala ca in Interbelic sau ca dupa 1990 NU e bine sa iubesti natia….NU e corect sa iubesti o natie de spalatori de cururi, de Sparanghelisti…E normal sa iubesti Natia doar atunci cand vezi ca vrea sa traiasca din ce produce, atunci este demna….O natie de pomanagii nu trebuie ihbita….

 12. Eu stiu ca in vinele mele curge sangele a mai multor etnii cu toate aste ma simt roman, ma mandresc ca m-am nascut in acest spatiu ca beau apa stramosilor pe care tu nu o poti intelege pt ca nu stii ce inseamna Apa vietii. Suntem trecatori, dar Creatorul ne-a lasat aici, ne-a dat o limba, o glie si o apa, aceeasi pt toti indiferent de unde au venit stramosii. Avem doua memorii a ADN-ului si a apei. ”Cine bea apa din Dunare nu mai pleaca”. ASTA e STATORNICIA. Natal=locul unde te-ai nascut. Nici o natiune nu-i pura decat daca este doar prin incest. Unora le este teama ca oamenii vor avea mandrie si constiinta de apartenentata la o tara natala/natiune, adica cei uniti prin nastere, indiferent de etnie, vor dori sa fie LIBERI, RESPECTATI. Cuceritorii sangerosi nu vor sa-si piarda prada castigata asa ca au transformat sentimentul apartenentei la o natiune intr-o stigma pt a-i condamna pe toti cei care vor sa fie UNITI in spatiul NATAL adica NATAL+UNITI=NATIUNE. Desu departe de locul NATAL cu au o limba materna alta etnie, ei nu pot uita locul nasterii, limba tarii si chiar daca sunt de alta etnie simt si ROMANESTE. Locul NATAL i-a UNIT in natiunea romana pe toti cei in care bate o inima prin care trece apa locului din sangele mamei fizice si spirituala care este TARA. In acest pamant sunt toate neamurile de la nomazi la autohtonii vechi de milioane de ani. In apa este sangele inaintasilor. In laborator se poate crea o apa dupa compozitie, dar nu are gustul si energia apei din sol care izvoraste e bantuita de soare ca rau. Dusmanii ne infiereaza pt ca avem credinta apartenentei la o natiune desi sunt multe natiuni care isi revendica natiunea, dar nu pe toti ii considera nationalisti, ci doar pe cei pe care vor sa-i subjuge. Vine vremea cand:”Cine sapa groapa altuia va cadea in ea”. Atunci vor dispare si vor fi stersi din Istorie ca atatea neamuri disparute la Judecata.

 13. Parafrazind un film celebru : ” Si merele se strica , nu-i asa ” ? („Si caii se impusca ,nu-i asa ” ?) mai are timp sa-si scrie romanul autobiografic . Titlul sugerat ar fi : ” Ce am fost si ce-am ajuns” ! Sau parafrazindu-l pe turnatorul Petrov : ” raducule nici nu stii , cit de mic incepi sa fii” !

 14. Ii admiram pe americani ca-si manifesta iubirea fata de patria lor tanara. Si familia mea a iubit tara si si poporul roman pana au venit bolsevicii in 45 si au inceput (cu ajutorul cozilor de topor locale) sa-i bage in puscarii, sa-i deposedeze de bunuri, sa-i persecute…mai poti in conditiile astea sa-ti iubesti tara si poporul, sau iti iei lumea-n cap si fugi unde vezi cu ochii. Sa iubim niste conducatori care fac cu ochiul spre rasarit de unde ne-a venit teroarea si dezbinarea?? Noroc cu libertatea pe care o avem si care ne permite sa ne adapostim in lumea civilizata daca aici nationalistii putinisti vor veni la putere..

 15. Romania e o Colonie datorita Legionaroizilor sai…Au aparut Legionaroizii sa ne indemne sa iubim Natiunea care se lasa calarita de Americani, ca nemtii nu mai sunt la moda…A aparut Gica care zice ca Natiunea trebuie sa apere Europa lu Amerlocea de la NATO….Globalismul este inevitabil…Dar una e sa participi la Globalism ca China si alta ca Romania….China participa la Globalism ca tara Suverana care creaza si produce, Ronania particioa ca o Colonie care se gudura si da din coada pentru ratia de Parizer cu Soia de la NATO…..Romanii nationalisti sunt IMPOSTORI…Deocamdata.

 16. Nationalismul este condamnat de globalisti care il duc in mod artificial in zona extremismului. Herjeu a vrut sa se bage in seama si a dat cu batul in balta. Pe ,,argumentele” acestuia si Nicolae Iorga ar trebui condamnat !

 17. Știm că erori au fost, erori sunt încă și vor fi și-n Neamul românesc, dar și renegați deșeu ca acest Radu Herjeu au fost și sunt încă. Și nu este formator de opinie este un complexat infirm sufletește ce stârnește mai mult dispreț decât milă. Și tot atât de trădător este și cine-l promovează. Domnul acesta are probabil cetățenie română, sau și cetățenie română, dar român nu este indiferent cine i-au fost părinții. Și ca el T. Băsescu, Laura Kövesi, Augustin Zegrean, Augustin Lazăr, Monica Macovei, Drulă, judecătorii care au împroprietărit pe nedrept cu averea statului român FDGR, strănepoți de grofi unguri din Ardeal, și ații, devastator de mulți, care de la putere au trădat și trădează interesele țării noastre România la UE USA, Ungaria și mai nou Ucraina.

 18. Pt.(/18
  Cuvantul ,,tata,, vine de la latinescul ,,pater,, ? Iata o afirmatie stranie ! Cuvantul respectiv are origine turceasca ,,ata,, vezi ,,Ataturk,,adica ,,tata turc,,

 19. Latina familiara TATA = alaturi de sinonimul literar PATER. Multi se imbulzesc sa ne acopere latinitatea cu divagatii etimologice de la fond. Mai usor cu tancu’ pe scarile lingvistice, pe aici se vorbea proto-latina care a devenit limba preferata a vechii lumi.

 20. Nemtii sunt mandri ca sunt nemti,italienii sunt mandri ca sunt italieni,francezii la fel si cam toate tarile dezvoltate,tarilor sarace nu le este permis nationalismul,mai ales daca au resurse ce pot fi puse la mezat.

 21. Cancerul lumii occidentale,alde Soros nu se duce dracului? a smintit o generatie intreaga de tineri,i-a invatat sa fie tradatori,curvari,imbecili,criminali si hoti,ipocriti,mincinosi.

 22. Este clar o concurență..Unii vor să fie mai români decât alții..Se și erijează in „român bun” ceea ce declasifica pe restul..Iar să fii atît de incult primitiv încât să urlii pe stradă „noi suntem români” clar te scoate din societățile civilizate..

 23. Mama,ce e patria? Patria este tagma jefuitorilor! PSD-istul de vază de Vrancea și-a parcat bolidul ( din banii lui mă-sa) pe un loc de handicapat. Asta-i patria, tagma jefuitorilor aflați la butoane in ultimii 34 de ani (psdei,liberali,udemeristi, usr-isti etc). E moartea căprioarei! Din moment ce nu mai avem armata întregului popor, nu mai avem patrie,nu mai avem popor! Din moment ce 6 milioane au fugit afara,ce patrie mai avem? Suntem frunza-n vânt! Pentru ce să mai moară militarii? Pentru averile făcute prin furt de conducătorii țării?

 24. Persistenta sclavetzilor ceausisti sovietizati in a confunda IUBIREA NATIUNII cu nationalismul extremist care, culmea, a fost promovat de VENETICII/ALOGENII convinsi ca astfel isi depasesc handicapul, ar fi de admirat ca o DORINTA FIERBINTE DE INTEGRARE
  daca nu ar fi condus la „excrescente maligne” concretizate prin MACELURI INTERETNICE!!! Nationalismul SANATOS care a mijlocit CREAREA NATIUNILOR a fost PERVERTIT de IDEOLOGIA GENOCIDULUI MARXISTOID/BOLSEVICOID/NAZISTOID/LEGIONAROID/FASCISTOID PROMOVAND
  URA dintre POPOARE!!! URA dintre POPOARE si URA dintre NATIUNI promovata de IDEOLOGIA GENOCIDULUI, INTERNATIONALISTA, care viza
  DISPARITIA NATIUNILOR-POPOARELOR-STATELOR-FAMILIEI-CREDINTEI in Dumnezeu CREATORUL UNIVERSURILOR si al VIETII!!!

  Si nu se puteau DISTRUGE de o mana de descreierati FARA SA INCITE la EXTREMISM NATIONALIST prin care NATIUNILE si POPOARELE sa
  se NIMICEASCA RECIPROC servind drept CARNE DE TUN!!! In acest fel DUSMANII INTERNATIONALISMULUI GLOBALIST au SERVIT IN ORB IDEOLOGIEI GENOCIDULUI!!! Astazi cei mai abjecti INTERNATIONALISTI care AU ESUAT in RESETAREA MONDIALA MARXISTOID/BOLSEVICOIDA
  s-au transformat in „suveranisti”…

 25. Sunteti asa de combativ cu nationalistii. Incercati urmatorul scenariu. Prin Kiev deplasati-va cu harta Romaniei Mari imprimata pe luneta masinii, sa va umpleti de tolerente europene si euro-atlantice.

 26. Patriotismul e mai putin politic decât nationalismul, se refera la apartenenta la un loc și are aspirații parohiale. Nationalismul e politic și are ca vector statul-natiune. Impulsul imperial nu e patriotismul, ci nationalismul cu aspirații universale. Dar si patriotismul, si nationalismul implica diferenta noi/ei si emoțiile subsecvente. Ca atare, e caraghios sa sustii ca primul e benign si al doilea malign. Diferenta dintre cele doua e de grad, nu de specie. Deci nu sunt in opoziție cum crede to’arsul Herjeu, ci mai degrabă complementare. Ce contează, e forta organizației statale din spatele acestor emoții. Iar statul roman e intr-o continua disoluție de o generație. De aia nu e nationalist to’arsul Herjeu. Cand statul al cărui cetățean ești are mai mult existenta formala decât factuala, n-ai cu ce sa te mai joci în nisipul nationalist. Si-atunci, in loc sa-ti repari propria jucărie, o iei pe a altuia și ești plătit pentru asta. Ca to’arsul Herjeu.

 27. Romanismul nu e un contract pe care-l poti rezilia oricand, dacă nu-ti mai convine. Căci Romanismul sincer, patriotismul adevărat fara o profundă intelegere a poporului nu există. Este marea dezamagire a timpurilor noastre sa vedem lepadaturi, lepadandu-se de origini, sa vedem cum unii deghizati in patrioti români lucreaza de zor sub masca românismului împotriva intereselor românismului. Politicienii de chiuvetă, Simion, Sosoaca etc., direct sau indirect, singuri sau in cârdășie cu fortele oculte ce ne pot dezbina, își pun tot naravul infect in slujba nationalismului de ura si de disttugere, nu in slujba nationalismului pozitiv, nu in slujba nationalismului de constructie. Acesti patrioti de caverna, acesti nationalisti de taverna scormonesc cenușa pentru a căuta carbuni, cu care sa poata aprinde „Hora Uneltirii”. Niste ligioane bizare și perverse pentru care disimularea reprezinta a doua lor natura! Li se rupe de romanism, patriotism, Natiune. „La fund suntem la fel, la cap e diferența” (Nicolae Iorga)

 28. De ce sa ne plimbam prin Kiev cu harta Romaniei Mari?? Sa ne plimbam prin Moskova ca rusii ne-au rapit teritoriile nu ucrainenii…

 29. Rușii in istorie au răspuns la agresiunea străinilor! Și au răspuns de 10 ori mai tare! Vesticii n-au înțeles nimic. Nu au inițiat ei războaie, s-au apărat in fata invadatorilor! Ce-a căutat Napoleon la Moscova? Ce-a cautat Hitler la Cotu Donului? Ce-a căutat Bideu la Kiev? Aud?

 30. Rusia nu are, nu a avut pretentia de democratie si toleranta.
  In Romania nationalismul de condamnat, prin impunere de „parteneri”.
  In Ucraina cultul lui Bandera politica de stat incurajata chiar de parteneri si „institute”
  Nu Rusia, Ucraina vrea in UE si in NATO. Incepand de maine.

 31. @ tibi 1…Care teritorii ti le – au rapit rusii? Basarabia? Pe aia, daca ai avut – o, nu ai stiut sa o aperi si ti – a luat – o Turcu cu secole in urma…Turcu a fost batut de Rus…Si Turcu a platit amenda cu Basarabia….Rusu ti – a dat ce nu meritai. Dobrogea la 1877 si Marea Neagra. Tot Rusu ti – a dat Transilvania intreaga la 1945. Pe care nu o meritai…Ce mai vrei? …Rusu ti – ar da si Basarabia, dar se teme ca aduci scolo Baze militare americane…Bre, cam tot ce are rumanu, are prin noroc si sacrificiu facut de soldatul Rus….Rumanu cum primeste ceva, cum il vinde….Dupa ce vinde rumanu se da persecutat..

 32. bosgorienilor, panslavistilor si slugoilor de kazari.. nu poate sa imi fie rusine ca sunt roman. Voi ca niste alogeni prefacuti, puteti sa va puneti cenusa in cap public pentru ceva ce nu sunteti. Puteti sa va si trageti sus.. Ma distrez grozav citindu-va ineptiile agramate.

 33. Un aspect de lamurit,de focalizat in permanenta si de DIFUZAT intre noi romanii!Toti Cei care vorbesc rau despre romani despre religia si traditiile noastre nu sant romāni, maxim pot avea cetatenie româna obtinuta prin mijloace bine cunoscute si cu nume românizate.Cine incepe cu injurii ,critici si injosiri la adresa romanilor trebuie luat la IA STAI UN PIC SA.MI EXPLICI SI MIE CE AI IN VEDERE CU …SI IN GRUPURI CAT MAI NUMEROSI,CU DETERMINARE CA PROBLEMA SA NU SE MAI REPETE.SANTEM LA NOI ACASA SI NOI DECIDEM CINE CE SI CUM SI DACA E IN AVANTAJUL SAU DEZAVANTAJUL NOSTRU.NU AVEM VOIE SA NE INCURCAM TREBURILE INTRE NOI DIMPOTRIVA TREBUIE SA NE AJUTAM,SA NE RESPECTAM VERBAL SI IN FAPTE,SA NE VREM BINE, FARA CONDITII DE CATE ORI ESTE NEVOIE.SIMPLU GEST DE INTERVENTIE SI SUSTINERE UNUL PE ALTUL ASA CUM STIM NUMAI NOI ROMÂNII NE V.A FACE O FORTA DE RESPECTAT.ALTFEL NU EXISTA.

 34. Kamunizmul cu spuma lor=oligarhii minoritari, a schimbat actualmente lozinca traiasca pretinia romana-URSS, cu originalul original: traiasca pretinia romana-khazara de minoritari, adica ka shi in kamunizm=kolonia lor. Era unul Herjeu pe la UTC-pupincurist shi el de al lui rromica Ylici Yliescu=minoritar, nu o fi o odrasla ca la Tismanesky? De ce sunt bagatzi in seama, cand au o atitudine fatzish dushmanoasa Romaniei??? Probabil cozile de topor, ca la supravietzuitorii securici, fac orice sa fie bagazi in seama, mai fac shi bani. La noi moneda=opinia este calpa: o fatza vor sa fie HO, cealalta este la fel a celor care zic ei au dreptul sa ne discrediteze, pana la urma este aceiashi teorie a marxismului-leninismului. Catzva minoritari ca pe vremea kibutzului PCR, desfintzat legal de Rege, nu prin seriale cu clantzeii de aur din dec.89, provoaca imense daune pentru majoritarii tzarii…

 35. Demnitate = cand un om subiect tinta sta in fata sistemului timp de 40 de ani si nu cedeaza 1 mm aparandu-si viata si drepturile cu ajutorul lui Dumnezeu. Iar Sistemul cu toata logistica aferenta din Romania NU reuseste nimic din ce isi propune. Studiu de caz pentru analistii din servicii si nu numai. Rezolvati ecuatia! O parte stie totul despre cealalta, in schimb cealalta aproape nimic, cu tot arsenalul de rigoare! In Romania acum! Inclusiv arme interzise cu energie dirijata absolut tot, terorism de stat facut pe un de servicii. Si ala rezista singur in fata Sistemului!

 36. herjeule, reneaga-ti parintii si bunicii pentru ca nu ai niciun merit ca esti copilul si nepotul lor! Da-ti copiii la orfelinat, ca doar din intamplare esti tatal lor! Mars la gunoi, mizerabilule! Om fara Dumnezeu, progresist ordinar!

 37. @axon: in afara de intentia de a baga batul prin gard nu vad de ce vorbesti tu aici de patriotismul si nationalismul romanesc atata timp cat este dovedit ca esti trol rus din Tiraspol. Voi nu ne-ati dat nimic. Dobrogea am luat-o pe calea armelor dupa ce v-am scos pe voi din ….. rahat. ” Turcii înghesuind multe trupe la Plevna ne înfrâng. Vă rog să faceți fuziune, demonstrațiune și dacă se poate să treceți Dunărea, așa cum doriți”. Cam asa il implora marele duce Nicolae pe Regele Carol I. Sacrificiul facut de sofdatul rus? Ma faci sa rad. In primul razboi mondial armata tarista care a „luptat” pe teritoriul Romaniei a fost sub orice critica, calitatea trupelor fiind execrabila. Gen. Berthelot: „Sunt, desigur, printre ei și oameni de ispravă, dar ce de pleavă în rest! ” Rusii ar fi trebuit sa trimita 50.000 soldati sa asigure spatele in Dobrogea dar au trimis numai 30.000 de slaba calitate a caror singura indeletnicire era jefuirea satelor romanesti. Transilvania nu ne-a fost „data” de voi ci a fost platita cu sangele soldatilor romani care s-au jertfit pentru ea. In final un singur lucru: In toata istoria voastra nu ati facut altceva decat sa jefuiti si sa ucideti vecinii. Nu aveti nici macar un minut de democratie in intreaga voastra istorie deci nu am pretentia sa stiti cu ce se mananca.

 38. @axon: in afara de intentia de a baga batul prin gard nu vad de ce vorbesti tu aici de patriotismul si nationalismul romanesc atata timp cat este dovedit ca esti trol rus din Tiraspol. Voi nu ne-ati dat nimic. Dobrogea am luat-o pe calea armelor dupa ce v-am scos pe voi din ….. rahat. ” Turcii înghesuind multe trupe la Plevna ne înfrâng. Vă rog să faceți fuziune, demonstrațiune și dacă se poate să treceți Dunărea, așa cum doriți”. Cam asa il implora marele duce Nicolae pe Regele Carol I. Sacrificiul facut de sofdatul rus? Ma faci sa rad. In primul razboi mondial armata tarista care a „luptat” pe teritoriul Romaniei a fost sub orice critica, calitatea trupelor fiind execrabila. Gen. Berthelot: „Sunt, desigur, printre ei și oameni de ispravă, dar ce de pleavă în rest! ” Rusii ar fi trebuit sa trimita 50.000 soldati sa asigure spatele in Dobrogea dar au trimis numai 30.000 de slaba calitate a caror singura indeletnicire era jefuirea satelor romanesti. Transilvania nu ne-a fost „data” de voi ci a fost platita cu sangele soldatilor romani care s-au jertfit pentru ea. In final un singur lucru: In toata istoria voastra nu ati facut altceva decat sa jefuiti si sa ucideti vecinii. Nu aveti nici macar un minut de democratie in intreaga voastra istorie deci nu am pretentia sa stiti cu ce se mananca.

 39. @Adrian:

  Lovitura de stat bolsevica, nu numai ca a scos Rusia din razboi dar a creat dezordine peste tot acolo unde s-a aflat armata rusa, foarte receptiva la agitatia bolsevica, spre deosebire de cea romana. Comandantul armatei ruse din Romania, generalul Scerbacev, a fost nevoit sa ceara protectia Romaniei. Totusi, Bratianu l-a refuzat, spunindu-i ca nu poate sa-i dea soldati romani care sa-l apere de propriile trupe, pentru ca asta inseamna razboi cu Rusia. Pina la urma, ciocnirile cu trupele ruse in debandada a fost inevitabila, din cauza jafului dar si din cauza tentativei acestora de a rasturna guvernul Romaniei si a instaura puterea bolsevica.

  Jaful si omrurile au determinat Sfatul Tarii a nou proclamate independente Republici Democratice Moldovenesti sa ceara ajutorul armatei romane. de notat ca inti s-a cerut ajutorul armatei ruse, numai ca aceasta nu mai asculta de comandanti ci se transformase intr-o gloata.

 40. Redactiei:

  Mi-ati refuzat publicarea celor doua parti, prima si ultima, alterind astfel informatia, deci impactul mesajului meu, in consecinta favorizind astfel pe cel al lui axon.

  Eu am numit aceasta atitudine, cronica, favorizarea pe fata a comentariilor antiromanesti, in special a celor proruse. Adica activitate de coloana a 5-a in serviciul propagandei ruse, care, in conditiile date, este propaganda de razboi.

  Dumneavoastra cum o numiti?

 41. @Adrian:

  Guitatorul Axon nu explica de ce Romania nu merita Transilvania, nici cum au dat-o rusii. Nu stie ca nici URSS si nici Aliatii nu recunosteau Diktatul de la Viena, deci era un consens unanim de a retroceda Transilvania Romaniei. Cu tot baletul facut de Ungaria, la Conferinta de Pace de la Paris, nu a existat nici un vot in favoarea Ungariei. URSS insa ne-a pricopsit cu o enclava etnica, Regiunea Mures Autonoma Maghiara, pe care maharii din UDMR si atitatorii lor din Ungaria se fac luntre si punte si scheauna pe la cine sta sa-i asculte, in special iar pe la Moscova, pntru a o reinfiinta.

  Rusii, in cei peste 300 de ani de cind au ajuns la spatiul romanesc, nu au avut niciodata nici cea mai buna bunavointa fata de romani, ci numai fatarnicie. Nici o tara din vecinatea Rusiei nu a cunoscut linistea. Iata de ce toate s-au grabit sa ceara aderarea la NATO si UE, desi eu, unul, am rezerve asupra a cit de efectiva ar fi pentru noi aceasta asistenta, in caz de criza majora.

  De aceste lucruri axon nu stie, pentru ca el guita dupa gazetele de perete din RMN si Gagauzia sau dupa ce minte hazaica purtatoare de minciuni a Kremlinului.

 42. @Intrebatorul:

  Dar rusii ce-au cautat in Polonia, Finlanda, China, Tarile Baltice, Caucaz, Moldova, ba inca la Dunare si dincolo? Auzi?

 43. Redactiei:

  In timp ce unor comentatori ca: ics, axon, Ileana Rollason, si inca multi altii, li se permit tot felul de aberatii, exprimind grosolanii la adresa altor comentatori si a unor persoane publice, comentariile de raspuns sint fie blocate fie editate. ics si axon sint aparitii mai recente, odata cu campania lui Putin in Ucraina, dar comentariile lor sint foarte agresive si insistente.

  Doua exemple recente: https://www.cotidianul.ro/de-la-statul-de-drept-pana-la-secesiune-cum-si-a-complicat-ue-existenta/ si https://www.cotidianul.ro/nu-i-tot-una-sa-fii-roman-la-miercurea-ciuc-sau-la-bucuresti/#comments. qwe ii asimileaza pe romani cu tiganii; Marele Urs i-a facut pe romani prosti; Antiroman considera Romania o mizerie turco slavo greco iudeogitanomasonica, in care Ardealul sufera de 105 ani. Toate aceste grosolanii, in esenta rasiste, au fost considerate bune de publicat, raspunsurile mele nu, decit editate si dupa multe insistente, ceea ce inseamna sicanare.

  Aceste fapte nu sint noi. Am atras atentia redactiei asupra lor, atit prin comentarii, mai tot timpul respinse, dar si in scris, pe adresa redactiei.

  Libertatea de opinie isi are limitele ei, mai ales cind, in imprejurarile cunoscute, ea devine propaganda de razboi. Favorizarea comentariilor antiromanesti este, in opinia mea, activitate de coloana a 5-a in serviciul intereselor straine. Acest fapt chiar nu este sezizat de nimeni din redactie?

 44. Redactiei:

  Demniate sau obedienta? Intr-adevar, o buna intrebare.

  Dumneavoastra cum considerati acest dublu standard in moderarea comentariilor pe care repetat vi l-am semnalat, cu mentiunea ca exemplele sint mult mai numeroase? Am inceput sa le retin doar dupa ce ele au devenit sistematice.

  De demnitate nu poate fi vorba dar de obedienta se pare ca da. In fata cui insa? Repet: libertatea de opinie nu presupune acceptarea neconditionata nici a aberatiilor de continut nici a grosolaniei in forma.

  Admit ca exprimarea mea la adresa lui axon nu a fost una eleganta. Dar cum pot fi calificate mesajele cuiva, cind sint pline de aberatii, altfel decit produs al delirului bahic? Pot da oricind exemple, asa cum vi le-am dat pe cele cu dublul standard de moderare. De altfel, le-am semnalat prin comentariile mele, doar uneori pentru ca productia nedomniei sale este deosebit de prolifica. Oare chiar intimplator?

  Binevoiti deci si publicati si prima parte a mesajului meu catre Adrian, cu moderarea necesara daca o considerati oportuna. Oricum ati distrus continuitatea de continut. Deci ajunge …

 45. @Adrian:

  Axon este intr-adevar un trol care gavareste dupa ce se imbata cu vodca de obiele rusesti si cade cu ritul in santul de pe linga vreo crisma din RMN sau Gagauzia.

  Armata rusa, in tot timpul campaniei din Romania din timpul Primului Razboi Mondial, pe linga jaf si agitatie bolsevica, a dat dovada de noncombat.

  Astfel, in Dobrogea s-a retras in fata unor forte inferioare, prin comparatie cu divizia sirba, care a luptat cu aceeasi vitejie cunoscuta din Serbia. In batalia Bucurestilor, a refuzat sa dea concurs trupelor romane, desi, dupa aprecierea lui Antonescu, batalia fusese cistigata pe trei sferturi (Tesu Solomonovici, Ion Antonescu, o biografie). In luptele de pe valea Prahovei, desi promisa la solicitarea lui Averescu, divizia a IX-a rusa nu a intervenit niciodata in lupta (Maresal Alexandru Averescu, Notite zilnice din razboiu 1916-1918). In vara lui 1917, pe frontul de pe Siret, in timpul ofensivei de la Marasti, parte a ofensivei Kerenski, armata rusa nu s-a miscat de pe pozitii si astfel ofensiva romana a trebuit oprita. A urmat contraofensiva Centralilor, stopata cu mari sacrificii la Marasesti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.