Nu-i tot una să fii român la Miercurea Ciuc sau la București

Am ajuns la Miercurea Ciuc pentru o dezbatere despre viitorul țării noastre. După patru decenii și jumătate am refăcut drumul care mă ducea la Izvorul Mureșului unde se țineau dezbaterile studențești din cele două vacanțe importante ale anului universitar. În aerul de iarnă ciudată cu răbufniri violente, dar și cu lungi perioade de soare molatic prelins peste planurile albe ale poalelor carpatice, drumul a fost plin de bucurii neașteptate, alternate cu întristări obligatorii.

Ba am făcut ochii mari la toată rețeaua de șosele construită în preajma Brașovului, ba ne-am amărît cînd am dat cu privirea de satele care trădau nevoi și modestie. Ba am fost surprinși de investițiile maghiare în zonă, mult mai vizibile decît cele românești (mai greu de identificat), ba am admirat drumurile bune și peisajul și ne-am întrecut în păreri privind rolul diferit al politicienilor români și maghiari.
Și iar am fost obligat să recunosc că nu-i totuna să fii român în București sau în Timișoara și cu totul altceva în Harghita și în Covasna. Și patria se simte cu totul altfel.

La București este o noțiune aproape desuetă, secundară, mai degrabă de fundal, dacă nu pentru unii chiar inexistentă. La Miercurea Ciuc, patria este ceva palpabil, dureros, chiar fragil, o realitate de fiecare zi, un subiect de mîndrie, un pariu pe seama viitorului și un obiectiv de apărat mereu.

Pentru București patria este un aer pe care eventual îl respiri fără să-l mai simți, în vreme ce la Miercurea Ciuc este un fel de casă de locuit. Este ca datorie fără alternative. O aperi sau o aperi. Nu există o aperi sau pleci.

Față de anii din studenție, dezbaterea de săptămîna aceasta a fost altfel. Și dezbaterea și participarea erau libere. Drept pentru care o mare parte dintre afirmațiile categorice merită reproduse. Mi-am și notat cîteva. Ele au debutat cu una tranșantă, aparținînd lui Adrian Severin, care a spus: „Nu am intrat în NATO și în UE ca să dispărem, ci ca să ne întărim”.

Profesorul Gheorghe Piperea a vorbit despre un Raport al Băncii Mondiale privind neîncrederea în guvernanți și despre sacrificiile pe care trebuie să le facă românii.
Doamna Norica Nicolai a spus că „trebuie să vedem în ce măsură se respectă Legea finanțelor publice pentru a vedea de unde are guvernul bani să plătească atîtea cheltuieli și promisiuni electorale”. Ea a mai spus:„Întrevăd o fractură, cu o criză politică majoră. În ianuarie s-ar putea să intrăm în insolvență”. Tot Norica Nicolai a afirmat că imaginea dificilă pentru români și pentru România „obligă ca intelectualii și forțele capabile să găsească o soluție să se așeze la aceeași masă”.

Octavian Știreanu a vorbit despre pericolul deciziilor europene luate fără consultarea popoarelor din țările membre. Proiectul de modificare a Tratatelor de bază poartă marca lui Guy Verhofstadt. „Un Executiv European puternic poate face din Bruxelles o capitală a deciziilor periculoase. Peste 55.000 de funcționari își apără interesele și puterea lor luînd decizii pentru societăți și popoare pe care nu le simt și nu le cunosc”.

Profesorul Adrian Gorun a lansat imaginea partidelor politice ca grupuri de tip pretorian care își apără interesele.
Și, nu în cele din urmă, Aurelian Pavelescu debutat cu o enormitate, spunînd că „scopul acestor dezbateri este preluarea puterii de stat” pentru că țara se află „încremenită într-o lovitură de stat”. I-am spus atunci că scopul dezbaterilor organizate sub auspiciile unui ziar nu poate fi preluarea puterii, după cum nici partidele nu-și pot propune să scrie ziarele. A. Pavelescu a mai susținut că ” lovitura de stat a fost dată întîi de președintele Traian Băsescu, apoi de președintele Klaus Iohannis. Amîndoi au renunțat la obligația de mediatori, prevăzută de Constituția României”.

Închiderea dezbaterii a aparținut lui Claudiu Dăbău:
„Faptul că manifestarea a avut loc în preajma Zilei Naţionale a României, la Miercurea-Ciuc, relevă şi punctează ideea de unitate, care trebuie să ne ghideze pe toţi cei interesaţi de binele nostru ca ţară şi naţiune”, a conchis Claudiu Dăbău.
Asta a fost dezbaterea de la Miercurea Ciuc. Și tot ce-au încercat să facă Șoșoacă și al său consilier Cozmin Gușă nu merită o picătură de cerneală.

Întreaga dezbatere a fost coordonată de profesorul Andrei Marga. Contributia sa intitulată „Ce-i de făcut azi în România” va apărea în Cotidianul sâmbătă dmineață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

149 de Comentarii

 1. La Miercurea-Ciuc român e doar prefectul polițiștii și familia lor mizeră..

 2. La MULTI ANI Romania !.
  Boldog szuletesnapot Romania !.
  Joyeux anniversaire Romania !.
  Happy Birthday Romania !.
  Buon compleanno Romania !.
  Alles Gut zum Geburtstag Romania !
  Feliz cumpleanos Romania !.

 3. “Conservele la Izvorul Mureșului”. Cam ăsta ar fi fost titlul corect.

 4. Editat, ultima oara cand am verificat, Miercurea-Ciuc e in România. Alte probleme? NU? hai sa traiesti

 5. Cât de corect, percutant și cât de simplu a punctat dl. Severin: unirea cu alte națiuni în cadrul NATO am făcut-o să nu ne mai viziteze Ivan, iar aderarea la spațiul UE am făcut-o ca să ne renovăm țara. In niciunul din aceste proiecte românii nu vedeau calea pentru topirea identității naționale. Atâtea grupuri etnice în Europa strigă ca să fie auzite, iar birocrații UE gândesc că popoare întregi se vor arunca într-o federație de popoare, cum a mai fost sub Austro-Ungaria, cu consecințele cunoscute. Istoria a fost uitată și de politicienii noștri, și de magistrații noștri și se bulucesc și ne bulucesc spre o fundătură unde ne așteptă iarăși violența, haosul, abuzul. Corupția clasei politice, a administrației, a magistraturii nu sunt motive pentru a da străinilor putere asupra noastră. Rușine să le fie românilor care se gudură pe lângă străini pentru un post, o funcție, niște arginți și apoi se întorc asupra noastră. Putem fi prieteni cu străinii, dar nicidecum lacheii lor.

 6. LA MULTI ANI, ROMANI! LA MULTI ANI, ROMANIA!

  LA MULTI ANI, UMANITATE!

 7. „Nu-i tot una să fii român la Miercurea Ciuc sau la București”

  Si nici in Ucraina. Dar acolo mucles, n-avem voie sa comentam. Cum nu e totuna sa fi ungur in Ungaria sau Romania.
  O minoritate oriunde ar fi intotdeauna va fi in minoritate, adica nu-si va putea impune vointa… majoritatii.
  Cum ar fi ca USR sa pretinda guvernarea?

 8. cred ca dezbatere de la Miercurea Ciuc a suveranistilor SH fost animata,de mult nu am mai ras de Norica Nicolai si Aurelian Pavelescu care in tilul propriu,au fost ca doua momite pe sarmalele suveraniste
  Traiasca Romania!

 9. cred ca dezbatere de la Miercurea Ciuc a suveranistilor SH fost animata,de mult nu am mai ras de Norica Nicolai si Aurelian Pavelescu care in stilul lor propriu,inconfundabil,au fost ca doua momite pe sarmalele suveraniste la sueta tip A3
  Traiasca Romania!

 10. @”MARE”Narod Scarbos si AZI …:)

  Vorba AIA, Unguruu’ ASTA-i Bashkir si in Ziua ASTA.

  ASTA este FATA Editat de a MultPreaMultorMaghiari fata de Romania, dincolo de Media GLOBALA a Jegului MORAL.

 11. Nu mai bun era titlul …”..nu-i tot una să fi român în colonie!…”

 12. Domnule Cornel Nistorescu,

  Stiti foarte bine ca este un INFERN pentru ROMANII in Judetele Murs, Harghita, Covasna sa traiasca ACOLO.

  De CE o tarcoliti prudent si NU ziceti pe NUME Comportamentului Maghiarilor de ACOLO< fata de Romanii Con:ocuitori, deventi Minoritate CHINUITA in Tara LLOR.

  EI, NU se sfiesc sa consume NeConsumabile chir la Washington despre ASAZISA Asuprire Romaneasca a Minoritatii Maghiare.

  EI au Tuperul TICALOS sa MINTA.
  Noi, NU avem Indrazneala sa ii aratam Lumii de Mincinosi ?

  De CE ?
  IO ineleg Prudenta Politica, sa NU inflamam Situatia.
  DA !
  Dar Una-i UNA si Alta- ALTA. Cu aceeasi Prudenta Inalt_POLITICA au actionat SI Boierii Romani de dinainte de 1940.

  Au urmat Masacrele InGrozitoare de dupa Septembrie 1940 …

  Este o Tactioca PERDANTA si AntiNationala !

  CAT din aceasata Directie Ideologica imPUSA SI Dv. este DOAR Grija de Situatii AICI si Averi FURATE si CARATE in APUSENIA ?

 13. Ne ATI arata in Pandemie cat Valoreaza romanii pentru voi,trebuie sa multumim acestui experiment Ca uite asa ne.am dat si noi seama cine ,cum si cat. face si cat il intereseaza de POPORUL acestei tari.V.a doare in cot de noi santem niste vaci de muls di voi niste PARAZITI infecti pusi de alti PARAZITI mai mari,atat fin est cat si fin VEST ,COMUNISTI MARXISTI.Nici o problema ne descurcam noi ca santem romani dar voi fiti atenti pe unde mergeti.

 14. „…afirmațiile categorice merită reproduse”?
  DA, domnu’ Nistorescu! Uite una:
  „…satele care trădau nevoi și modestie”!
  Fă, te rog, o comparație între cît muncesc oamenii din satele alea (majoritatea covîrșitoare DE LIMBĂ MAGHIARĂ) și cît muncesc cei dă la Bukale! …și cu cît sunt recompensați oamenii din satele „care trădau nevoi și modestie”, și cu cît sunt recompensați cei dă la Bukale, putorile tunate, vopsite și grase care se scaldă în opulență PLĂTITĂ DE NOI, PRIN BUGETU’ STATULUI ACUM EȘUAT (Onisifor Ghibu are în „memorii” un capitol despre anu’ 1926, în care evaluează împreună cu „corifeii” Prezentu’ de atunci, și anticipează exact ASTA! se întîmpla cu puțin înainte de Adunarea în 1928 a 100000 de țărani români ardeleni pe ACELAȘI Cîmp)! Ce spui? …parcă e o altă imagine, DIFERITĂ.
  Și mai puțin trikoloră model tănasîdaniilimigrantcupapuornițî…
  Și nu ne-ar strica o analiză literară, în paralel cu titlu’ d’-a’ci: v’-o două versuri ale unui poet bun care a preferat să trădeze țara și să fugă la Bukale exprimă NEVOLNICIA ISTORICĂ balkanikă, în antiteză cu un ideal ce a existat în Ardeal (George a afirmat că bătrânii Năsăudului i-au povestit cum Regimentul de graniță l-a oprit pă ‘Neapoolăion la Arcola, în 1796,
  https://www.youtube.com/watch?v=ER2b8YEDnqU
  și a fost la-un-pas de a-l ucide pe criminalu’ ambițios corsican…), da’ în 105 ani a fost anulat complet, fiindcă acolo, la kopitala balkanikă asimilistă și expansionistă (vezi 1913 și continuarea), nu-i pasă ñimărui, și nici nu-i va păsa vre-odat’!
  „Dar nu-i totuna leu să mori
  Ori cîine-nlănţuit”…
  Și analiza tehnico-productivă: lanțu’ s-a mutat, dă pă Bosfor, pă Atlantik…

 15. Farsa chemata Stat a reusit sa scarbeasca,toti romanii.Vanduti,hotii,parazitiFELICITARI!

 16. Ce i de facut,ce am facut,ce musai trbuie facut?In rest vorbe…Traiasca Romania, traiasca romanii ,traiasca limba romana!

 17. Dupa 45 de ani de zbateri si peripetii jurnalistice Nea Cornel inchide cu nostalgie fastuoasa cercul ideologic al dezbaterilor de propulsare a Romaniei pe noi culmi de progres si civilizatie…Patria noastra poate fi cel mai bine resimtita la Miercurea Ciuc
  unde aerul civilizatiei alogene e mai patrunzator…Intre politicienii securistoizi romani si politicienii securistoizi maghiari
  deosebirea e palpabila si vizibila…Contributiile filosofarde ale PROFI au fost epocale si armonia ar fi fost perfecta daca nu se trezea seful PNTCD sa o tulbure cu „absurditati”…Se pare ca Pavelescu are obsesia absurda a „loviturilor de stat” in timp ce Nea Cornel are fixatia rezonabila a „revolutiilor cetatenesti”…Nu a contat ca Pavelescu s-a referit exclusiv la ultimii 19 ani,
  fiind astfel in ton cu linia PROFI…Faptul ca a dezvaluit fara aprobare intentiile cetatenesti de „preluare a puterii” nu putea ramane nesanctionat…

 18. Da, e tragic pentru romanii din acele tinuturi… cati mai sunt se gandesc la plecare, n-au nici un viitor acolo intre oameni fara sentimente umane. Imi spunea cineva din consiliul judetean mures ca pleaca de acolo ca s-a saturat de sicanele ungurilor a conducatorilor de institutie ca era luata la rost pentru ACCENTELe cuvintelor lor, cand mai gresea. Din Harghita si Covasna numai vorbesc… Le spune Dumnezeu prin proorocul Moise evreilor ca trebuie sa aiba grija de strain asezat acolo in tara lor (strain sau goim cum am mai auzit) ca si ei au fost straini in tara Egiptului si au fost robi, asa si acestia unguri

 19. CONTESTATARUL Tu sigur nu locuiesti in acele zone. Bati campii Editat ce esti. Romanii ,secuii si maghiarii traiesc pasnic si chiar sunt prieteni. Veniti voi Editat de prin alte zone sa ne spuneti noua cum traim aici noi vecinii? Editat. Asa si hauritul de Simion a venit cu o gasca sa ne spuna ce? Starniti Editat acolo unde vi se permite,in zona voastra mioritica plina de mizerii.Civilizati-va odata si lasati oamenii din Ardeal sa traiasca in pace. Veniti cu narative ceausiste expirate.Ba,treziti-va,alta este realitatea azi.

 20. Rumanii sunt in faza de anestezie, ca in interbelic. Trai pe vatrai, pe datorie, cu Parizer de la NATO, la adapostul armatelor NATO. Pe care le – au adus in Tara pentru revansa istorica impotrivs rusilor, reluarea Basarabiei… Stim ca rumanii au pornit un Razboi mondial alaturi de Hitler cand au crezut ei ca pot relua Basarabia…Stim si ca nu au invatat nimic, si vor proceda la fel…vor omori cateva milioane de romani degeaba cum face si Zelensky…si vor ajunge ca in 1945 cand s – au dat loviti si persecutati ca li s – a cerut sa raspunda pentru prostia lor…Atunci s – au ascuns de raspundere pozand in democrati anticomunisti…

 21. Ce tare era Ceausescu! Ii trimitea pe unguri la olteni sa faca armata si sa invete romana si pe olteni si bucuresteni la Mircurea Ciuc si Mures ca sa ii obisnuiasca pe localnici cu limba romana si obiceiurile romanesti. Sa vedeti ce frumos cantau ungurii „treceti batalioane romane Carpatii’ pe bulevardele oltenesti si prin Bucuresti. Nu ati da doi bani pe parada ce-o priviti la Arcul de Triumf daca ati vedea hocheistii unguri de la Miercurea Ciuc cantand „treceti batalioane romane Carpatii”.
  Alte vremuri, mari romani. Acum…mergeti si priviti strainii defiland la Bucuresti, dati-le de mancare si daca trebuie dati-le si fetele sau nevestele. Ca de! Va apara…de „dusmanii” cei rai.

 22. Daca oamenii din satele alea (unele sate !) din Transilvania au majoritatea covîrșitoare DE LIMBĂ MAGHIARĂ (oare secuii din Tinutul Secuiesc provin de pe taramul maghiarilor/cel de dincolo de Urali si de pe raul Obi ?) inseamna oare ca populatia de pe taramul Transilvaniei a fost de tip majoritara pe acel taram ? NU …

  Populatia istorica a Transilvaniei (bazata pe statistici oficiale):
  An Total Români Unguri Germani Sasi Note
  1730 ~725,000 57.9% 26.2% 15.1% – Austrian statistics
  1784 2,489,147 63.5% 24.1% 12.4% – Austrian statistics
  1850 1,823,212 57.2% 26.7% 10.5% – 1850/51. census

  1869 4,224,436 59.0% 24.9% 11.9% – Austro-Hungarian population census
  1880 4,032,851 57.0% 25.9% 12.5% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)
  1890 4,429,564 56.0% 27.1% 12.5% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)
  1900 4,840,722 55.2% 29.4% 11.9% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)
  1910 5,262,495 53.8% 31.6% 10.7% – Austro-Hungarian population census (based on primary language)
  post WWI, Romania Mare:
  1919 5,208,345 57.3% 25.5% 10.6% – Romanian statistics
  1920 5,114,214 58.3% 26.7% 9.7% – Romanian statistics
  1930 5,548,363 57.8% 24.4% 9.8% – Romanian population census
  post WWII, Romania:
  1948 5,761,127 65.1% 25.7% 5.8% – Romanian population census (based on mother tongue)
  1956 6,232,312 65.5% 25.9% 6.0% – Romanian population census
  1966 6,736,046 68.0% 24.2% 5.6% – Romanian population census
  1977 7,500,229 69.4% 22.6% 4.6% – Romanian population census
  post’89, Romania:
  1992 7,723,313 75.3% 21.0% 1.2% – Romanian population census
  2002 7,221,733 74.7% 19.6% 0.7% – Romanian population census
  2011 6,789,250 70.6% 17.9% 0.4% – Romanian population census

  ASADAR … in toate statisticile cele ISTORICE si OFICIALE … POPULATIA cea MAJORITARA din Transilvania a fost (DINTOTDEAUNA/de dinainte de anul 900 AD) si este (ACTUAL/2021) cea Româneasca.

 23. Transilvania a fost redata integral Romaniei din pix de Iosif Stalin, invingatorul absolut al nszismului la 7 martie 1945, ca premiu pentru instalarea guvernului Petru Groza la 6 martie 1945….Trebuie spus ca Anglo – Americanii doreau impartirea Transilvaniei intre Romania si Ungaria…iar dorinta lor nu era lipsita de sens…A doua oara Stalin nu mai greseste…Greseala din 1945 a fost platita prin Revolta de la Budapesta din 1956.

 24. Adevarul e ca Romania a fost incorporata in NATO si UE….in scopul obtinerii revansei Nszismului Occidental impotriva Rusiei care l – a invins in 1945… Operatia este in curs de desfasurare, Occidentul unit cu Ucraina deja se raboieste cu Rusia….Eu cred ca e o imbecilitate istorica sa te aliezi cu cineva de peste Ocean ca sa convietuiesti cu un Vecin…Pur si simplu Smecheria nu are viitor….

 25. Ce tare e regimul Iohannis in carciumi se vorbeste pe ungureste si se asculta pe romaneste manele. Mai pune manelstii sa cante Desteapta-te Romane si vor si ungurii si Desteapta-te Romane.

 26. O dezbatere reală şi cu efecte benefice pentru viitorul țării nu se poate face pe grupuri şi grupulețe. Înțeleg că nu vreți să deveniți partid sau mişcare politică dar cum puteți vorbi despre viitorul țării ignorând partidele politice şi oamenii politici ai acestei țări. Poate aveți impresia că aveți deja destui sau aceştia sunt prea buni ca să mai aveți nevoie de alții. Ceea ce faceți nu e nici politică nici dezbatere. E un colocviu cu vorbe de clacă. Dacă chiar vreți să faceți ceva pentru oameni, renunțați la îngâmfare, orgolii, autosuficiență şi fandoseli de „fete mari.”

 27. @ doru popescu…Cred ca poti sa iti bagi in chiur toate cearsafurile statistice pe care le expui… Dacopati amerloci.

 28. Taramul Transilvaniei a fost REDATA tarii noastre ROMÂNIA (post WWI si post WWII) deoarece este locuit PERMANENT si CONTINUU (din vechime/pre anii 900 AD cf. Gestei Hungarorum, dreptul cel ISTORIC si cel GENETIC) si MAJORITAR (dreptul POPULATIONAL) doar de catre ROMÂNI !

  Taramul Panoniei a fost DAT tarii numita Ungaria (post WWI) desi NU A FOST locuit permanent de catre unguri (doar post anii 900 AD cf. Gestei Hungarorum, deci fara drept ISTORIC sau GENETIC stravechi) dar locuita (doar dupa anul 900 AD) in mod MAJORITAR (dreptul POPULATIONAL) de catre unguri.
  D’AIA !

 29. Cand studiezi dpv. POPULATIONAL o populatie de pe un taram dat … trebuie sa APELEZI doar la DATELE cele STATISTICE si OFICIALE, adica trebuie sa APELEZI doar la recensământurile cele OFICIALE ! Cele bazate DOAR pe limba MATERNA si/sau GENETICA cea ISTORICA!
  Restul … reprezinta doar incercari de manipulare (falsificare tendentioasa) a realitatii populationale de pe taramul dat !

 30. FOARTE ADEVARAT: „Un Executiv European puternic poate face din Bruxelles o capitală a deciziilor periculoase. Peste 55.000 de funcționari își apără interesele și puterea lor luînd decizii pentru societăți și popoare pe care nu le simt și nu le cunosc”.

 31. Datorita lui Johannis, 1 MILION DE ROMANI stiu acum ce inseamna ,,Jo napot kivanik ,, !
  Johannis ar putea primi acum titlul de Profesor Emerit din Partea Academiei de Stiinte de la Budapesta !!

 32. O simplă observație.. Câți ardeleni, mai ales unguri s-au mutat in Moldova, sau la juvetii olteni… și câți au venit, venituri au sosit din sud sau est ?? Știi cumva răspunsul bre ciumete ??

 33. 01364 Pana si acest cantecel ostasesc nu este ruman.Este compus de un polon tovarase. Sau ce, nu stiai nici asta?

 34. Ciorditorul A.S. a incercat sa se intareasca de unul singur si a dat chix 🙂

 35. Cand studiezi dpv. POPULATIONAL o populatie de pe un taram dat … trebuie sa APELEZI doar la DATELE cele STATISTICE si OFICIALE, adica trebuie sa APELEZI doar la recensământurile cele OFICIALE ! Cele bazate DOAR pe limba MATERNA si/sau GENETICA cea ISTORICA!
  Restul … reprezinta doar incercari de manipulare (falsificare tendentioasa) a realitatii populationale de pe taramul dat !

  Dpv. GENETIC populatia ROMÂNEASCA din Transilvania prezinta ca haplogrupuri:
  Romanians IE (Italic) 10.1 (R1b/specific Europei de Vest) 20.1 (R1a/Specific Europei de Est)
  27.9 (I2/specific Balcanic) 19.6 (E1b1b/specific epocii Neolitice din Europa) 18.4 (J/specific epocii Neolitice din Europa) 2.2 (G/specific epocii Neolitice din zona Marii Negre) 0.6 (N) 0.6((T) 0.6 (Q).
  Ceea ce dovedeste ca populatia noastra ROMÂNEASCA apartine zonei de intersectie a zonei Balcanilor si a celor din vestul si estul Europei … adica chiar taramul ROMÂNIEI de astazi.

  Dpv. ISTORICO-GENETIC, prin lucrarile stiintifice recente de Arheogeneza/Paleogeneza DNA [de ex. PLOS ONE. Public Library of Science (PLoS). 10 (6), June 8, 2015], SE DOVEDESTE (STIINTIFIC) ca populatia noastra ACTUALA Româneasca … este exact ACEEASI ca si populatia nostra straveche neolitica/Neolitiocul Mijlociu si Tarziu si Eneolitic (M_NEO) (5500–4500 BC) (culturile Boian-Zau and Gumelniţa/siturile arheologice neolitice din Iclod, Vărăşti, Curăteşti, Sultana-Valea Orbului, Sultana-Malu Roşu).

 36. Mare urs, ceangăii au fugit mâncând pamantul in Moldova, au oare nu știi?

 37. Marele scUrs Tu ca maghiar, o permanenta anexa a Austriei si Germaniei si acum a Israelului, razi de altii ca sunt juveti ? Ai idee cat esti de ridicol si de primitiv in gandire? Nu esti departe de aroganta baronilor pesedee sau a cocalarilor gitani din mafiile de cort.

 38. @doru popescu
  sictir bai comunsitule protocronist ce romani visai tu oaie pe la vreo 400 A.D.?
  paceaurile imputite de bulgari turcici si alte spurcaciuni slave cu sprijinul blestematei idueomasonerii si datorita incrancenerii stupide a ungurilor si lipsei de viziune politica a austriecilor dublata de fanatism catolic si torturi cumplite au cucerit prin rapt teritorial pamantul independent transilvaniei si l-au alipit la mizeria lor turco slavo greco iudeogitanomasonica unde au suferit timp de 105 ani sub cel mai feroce comunism si regalism
  Ce romani erau aici intre 454 si 567 aiuritule? Pana si tezaurul ala care va plangeti ca vi l-au furat rusii era tot al gepizilor. Hoti ati fost dintotdeauan hoti ati ramas gunoaielor!

 39. alias @scârba tristă, are dreptate: kur vele romanesti se dau dupa unguri, nestiind nici istorie si neavand nici fler (ca d-aia sunt ardelieni) sa vada ce-i asteapta la o adică… Asta e ”armonia” din zona, asta e intelegerea relatiei stapan-iobag.
  @axoane, tu meriti apelativul de bb ozg or, fiindca ai sânge bine stricat si nu mai poti judeca obiectiv (de parca bb ozg rii au fost vreodata obiectivi).

 40. Dupa cate am citit (si observat in jur), mai nou, un roman citeste mai putin de cinci minute pe zi. Eu zic ca, poate doar titlurile, ca oriunde in lume. Asta este una din pietrele de temelie pe care se bazeaza aroganta sobolanilor antiromani care latra tampenii cate e ziulica de lunga pe aici si aiurea. Pe langa aroganta, mai au tupeul de borfasi literati sa puna si diacritice cand ne jignesc si anatemizeaza. Culmea bosgoriei, a panslavismului si arogantei yankeo-kazare.

 41. Felicitari pentru efortul Dvs, depus in incercarile de a evidentia niste idei asupra a ceea ce traim si ce ne dorim! O societate civila care vede si semnaleaza.

  La multi ani România, la multi ani, români! Unire si pace!

  Priveam fotografiile celor care mergeau la Alba Iulia in 1918. Cate emotii, ce entuziasm! Ar fi tristi daca ar vedea ca urmasii lor, au pierdut ceva teritoriu.
  Istoria cu valurile ei.

 42. Masoneria îşi are originile în breslele cioplitorilor în piatră din evul mediu, constructorii de castele şi catedrale.
  Albert G. Mackey, un mason american din loja ”Saint Andrew”, scria într-o istorie a masoneriei că totul a pornit de la o breaslă din nordul Italiei. Era vorba despre meşterii arhitecţi din Lombardia, cei care şi-au asumat şi numele de freemasons (francmasoni). Ei s-au constituit într-o organizaţie numită ”Ordinul frăţesc al cioplitorilor în piatră liberi şi recunoscuţi ca atare”. Mai apoi, aşa cum arată Mackey, mai multe bresle din Europa medievală au preluat modul de organizare, dar şi cunoştinţele acestui ordin lombard, un adevărat părinte al masoneriei europene. Simbolistica specifică masoneriei duce cu gândul la aceste bresle de meseriaşi.”

  @Antiroman, de unde ai scos „iudeogitanomasonica”?

  Lipsa cititului sau cititul superficial cum spune „intox” naste monstri.

 43. @ Marele Urs(JEG hungur)…pana si GOGUL romanilor este mai „destept” ca tine si familia ta !.

 44. Azi se implinesc 105 ani de la Marea Unire a ROMANILOR !.
  La MULTI ANI Romania !.

 45. Niciunul din numele vehiculate nu mi inspira încredere. Le am mai auzit, le am ascultat. Nimic. Vax albina! Nu vor face nimic, Bla, Bla.. Au mai fost la putere, sau în preajma ei și? Nimic, nada, nula. O grămadă de frustrați. Asta sunt.

 46. Ca sa vedeti cat de „perversi”sunt etnici-tolerati SECUI din Romania,(de mentionat ca secuii la Budapesta sunt numiti GIPSY,care nu au avut si nici nu au o limba proprie,scriere proprie,cultura proprie,…pana si tiganii au toate astea si sunt mai civilizatie si mai spalati),la RECENSAMANTUL din anul 2011 s-au declarat oficial ca secuii NUMAI 531 de persoane,iar la RECENSAMANRUL din anul 2022 s-au declarat oficial ca secui NUMAI 41 de persoane!!.
  CONCLUZIA este ca amaratii astia de etnici-tolerati secui nu mai sunt buni nici de SAMANTA,iar asa zisul Tinut Secuiesc a DISPARUT din istorie.

 47. Nu înțeleg de ce vă deziceți atât de categoric de afirmația sinceră și categorică a lui Aurelian Pavelescu :
  „…. scopul acestor dezbateri este preluarea puterii de stat ! ” ?
  Că până la urmă ce urmăriți, dacă nu binele României, dar în sens invers decât ni-l vor ăștia de la putere, care au și pus labele pe el !?
  „Octavian Știreanu a vorbit despre pericolul deciziilor europene luate fără consultarea popoarelor din țările membre. Proiectul de modificare a Tratatelor de bază poartă marca lui Guy Verhofstadt. „Un Executiv European puternic poate face din Bruxelles o capitală a deciziilor periculoase. Peste 55.000 de funcționari își apără interesele și puterea lor luînd decizii pentru societăți și popoare pe care nu le simt și nu le cunosc”.
  Poate că asta – UE- , ar trebui să fie principala țintă a tuturor popoarelor ajunse din nou sub papuc identic cu cel rusesc, de unde încep să apară directive de te crucești chiar fiind ateu, cred eu, deși nu-s 😉
  O mînă de birocrați , aparent extrem de mulți 55.000, dar în realitate doar vreo 10 care decid, cei mai perfizi și periculoși, mai toți tichiați, dispune după propria vrere dementă de 500.000.000 de europeni, de au ajuns să ne plângă de milă și rușii, care ne amintesc, nu doar nouă, ci și celorlalte colonii europene, cât de revoltați eram când aveam în țară baze de-ale lor și ce fericiți suntem acum cu baze NATO, neînțelegând că-s tot un drac ! 😎
  P.S La mulți ani ROMÂNIA !
  Iar românilor acel îndemn repetat de cineva pe aici :
  – Treziți-vă !
  Că avem treabă . 😎
  Și parcă nicidată ca până acum n-am simțit asta atât de imperios necesar !

 48. Sper ca domnul profesor Andrei Marga , in eseul sau ce il vom citi maine dim. este mai putin argumentativ (argumente stim cu totii), „baltit” ci mai taios, precis, sec, creativ….

 49. Sper ca domnul profesor Andrei Marga , in eseul sau ce il vom citi maine dim. este mai putin argumentativ (argumente stim cu totii), „baltit” ci mai taios, precis, sec, creativ….P.S. Felicitari pentru organizarea evenimentului la Miercurea Ciuc. Frumos !

 50. scapati voi de Ardeal, Banat, Moldova si Dobrogea, ardevar focu de tatari turci magraoni de Bukres si teleorman. Ca de cutremurile si bombele alea mari nu scapati. Se linistete si tara de voi. Darar ciuma paste casle voastre bulibasa de Buzau.

 51. Marea GRESALA pe care a facuto Romania..
  a fost ca in anii 1945-1947 NU a EXPULZAT pe toti hungurii imigranti si progeniturile lor adusi de nemernicul dictator Miklos Hortti in anii 1940-1943 in Transilvania de Nord in MUMAR de peste 300.000 amarati-reformati-pauperi.
  Exemplul Cehoslovaciei din acei ani,de EXPULZARE de hunguri imigranti,trebuia urmat si de guvernul Romaniei condus de comunistul Dr.Petru Groza,dar comunistii romani de atunci,s-au OPUS considerand ca sunt foarte multi hunguri care s-au inscris in partidul comunist din zona Transilvaniei de Nord.
  Acum ne-am PRICOPSIT cu imigrantii hunguri si progeniturile lor care au obraznicia si pretentia de autonomie in Harghita si Covasna.
  „Capul VIPEREI trebuia TAIAT de la inceput”!.

 52. Exemplu de reducere la absurd:

  Afirmatie: Eu nu am puteri magice.

  Demonstratie: presupunem ca as avea puteri magice. Daca as avea astfel de puteri, eu as putea determina pe cineva sa judece rational. Cum nu am reusit, cu toate eforturile pe care le-am facut, rezulta demonstratia adevarului ca nu am puteri magice…

  Ma gandesc ca poate foloseste cuiva aceasta metoda de demonstratie a unui adevar prin metoda reducerii la absurd.

 53. astia „sarbatoresc” ca siau prapadit tara, ardevar focu de garoi tatari magraoni de Buzau, Bukres si teleorman.

  ca palaria mea „sarbatoriti” bhaaa turcilor, cati ajuns chachatu europei?? bha strambilor, van aripa de ciori de Bukres si teleorman.

 54. „După patru decenii și jumătate am refăcut drumul care mă ducea la Izvorul Mureșului unde se țineau dezbaterile studențești din cele două vacanțe importante ale anului universitar.”

  Sint aproximativ leat cu Cornel Nistorescu si pot sa le spun celor mai tineri ca la Izvorul Mureșului NU se țineau dezbateri studențești. Cei trimisi acolo de UASCR (Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști din România) nu erau studenti-studenti, erau comunisti-studenti. Si erau trimisi acolo pe cheltuiala statului comunist, drept recompensa pentru activitatea propagandistica din universitati.

  Iar asa-zisele dezbateri erau scurte, de forma si in numar mic, ca toti erau veniti acolo sa bea, sa manince, sa danseze, sa f… – daca pica ceva sau sa schieze – daca nu. Dracu s-ar duce in vacanta studenteasca, chiar si platit, intr-un loc unde sa te tina aia in sedinte de dezbateri de dimineata pina seara. „Dezbaterile” erau acoperirea oficiala pentru doua saptamini de dezmatz oferite tinerilor bolsevici.

 55. M-a impresionat interpretarea Imnului țării noastre de catre baritonul Ștefan Alexandru Constantin, fiul faimosului Nicu Gigantu, ultimul lăutar de modă veche.

 56. – „Auzi tu! In tara ta sa nu poti sa te asezi la o masa in restaurant din cauza ungurilor!!!”
  Asta imi spunea un roman din Miercurea-Ciuc. Iata de ce: a vrut sa ia masa cu sotia la un restaurant, dar toate mesele erau ocupate. Doar doua locuri la o masa de patru locuri. A cerut voie celor doi care ocupasera cele doua locuri, maghiari, dar a fost refuzat, pe motiv ca au de discutat chestii importante. De aici cele spuse mie ca o rabufnire.
  – „Dar Romania nu e si tara lor”? – l-am intrebat eu. S-a uitat urat la mine si de atunci ne evitam reciproc.

 57. Coresi, ceea ce am vrut sa spun a fost putin legat de articolul cu fotbalistii nostri manelisti dar m-a impresionat efectiv interpretarea baritonului Stefan Alexandru Constantin. M-a impresionat emotia pe care o transmitea printr-o interpretare nuantata… Trebuie sa o auzi ca sa ma poti intelege.

 58. Dacă te iei după FloryPetre și RaduNT orice userist este valoare, iar ceilalți nu merită considerația. Biată Flory, se vede că te alertează România cetățenilor – tu crezând că ești cumva aparte. Nu-i cazul! Un cetățean normal știe că și altu-i cetățean ca el și merită respectul. Ăst RaduNT se vede că știe doar falsifica pe la colțuri. Izvorul Mureș a fost o tabără de discuții, culturale și politice de nivel ce nu există azi.Studenții care mergeau erau, place sau nu, vîrfurile profesionale ale studențimii. Organizațiile studențești au avut vîrfuri la conducere. Bănuiesc că nu te-au luat. Nici nu se putea lua cineva cu așa clișee în cap. Nu mai insist că în timpul comunismului din România se discutau subiecte cu cei mai mari creatori, din țară și din afară.Nu insist nici că țara era atunci lăudată de autorități, publicații, lideri etc, din SUA, Anglia, Franța, Germania etc. Așa că mai ușor pe scări cu clișee de ins refuzat.PS: ca fapt, presa română de după 1989 care a contribuit la conștiința libertăților venea din acele tabere, ca Izvorul Mureșului: Cristoiu, Nistorescu, Stănescu, Știreanu, Arbore, Păunescu, Blandiana, Buzea etc.

 59. La Multi Ani, Romanie! 🇷🇴🥂
  Fie ca sa iesi din marasmul in care te afli acum, sa redevii autonoma si respectata, iar cetatenii tai, si nu altii, sa prospere si sa beneficieze de bogatiile tarii! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 60. Prostovan AGRESIV si posibil in Ebrietate de Nacaz de Ziua NOASTRA !

  NOI, Romanii suntem AICI de Mii de Ani, sub SI Alte DeNumiri, dar aceea de ROMAN, RIMIN este cea mai veche si acceptata de TOTI Istoricii cu Doua “CHOIs”
  VOI, Ungurii ati venit Peste NOI, in Ardeal, dupa CE v-au stropsit RAU de TOT, Nemtii la LechFeld, la 962 AD.

  I-ati pacalit pe Stramosii NOSTRI, deja slabiti de SSASE Secole de Alte LIFTE, la Fel de ale DREACuu’ …
  Intai v-ati aliatcu Romanii de Aici si APOI, cu Siretenia PERVERSA de Sarpe de Stepa Bashkira i-ati DOMINAT prin TEROARE Teribila.

  Fiecare SAT de Romani avea un Deal al Furcilor in care GROFuu’ – de multe ori FOST Roman – dedat la MaghiarNess pentru a RAMANE Boier, chiar daca se numea GROF.

  Boierii VOSTRI se laudau PANA la HOREA, la 1784 ca ;
  i-am GASIT pe Romani AICI si i-am dominat printr-o „ASPRA“ Disciplina :

  Teapa
  Spanzuratoarea

  aplicate DIRECT de catre Grof, la cea mai mica opunere la Salbaticia Bashkira …

  Cand HOREA v-a ARATAT Pisica Razbunarii Romanesti, v-a luat GROAZA si dupa CE v-au salvat Austriecii din Mainile Romanilor, v-ati speriat de VIITOR si ati intors-o cu GASIREA Romanilor in Ardeal dupa Anul 1000 AD.

  Ati gasit Sprijin la Javra de Roessler care a negat EXISTENTA Notarului Anonim si a inventat INTRARI de Mase de Romani in Ardealul „GOL”, din SUD.
  Nicaieri mentionate … 🙂

  Curios, da’ Locuitorii din SUDul Dunarii si EI, Venituri Slave, arunca Pisica PLECARII Romanilor catre Nord,
  da’ Bulgarii ca de la Sarbi,
  Sarbii ca de la Bulgari …
  STIINTIFICI, Toti !

 61. CONTINUARE
  Desi Minoritari in Ungaria MARE, va arogati de peste un Secol Ideea NAROADA ca Voi sunteti Spuma Lumii AICI,
  precum afirmau SI Nazistii si ca TOATE Popoarele stranse in UNgaria Mare cu Arcanul AUSTRIAC, va vor accepta si ACUM ca Sefi, de o Natie SUPERIOARA … 😊
  VOI veniti cu Narative BASHKIREZE expirate si uscate ca Balega de Cal de Stepa la Soare… 😊
  Cat despe deosebirea SUBTIIILA, InAccesibila TIE, Choi UNIC, intre

  Aparenta de Civilizatie SI
  Practica MASACRELOR contra RomaniloR,

  aplicate de la 1848 (40 000 DE Romani UCISI de Secui, Slugile VOASTRE) si in 1920, si in 1940 si in 1944, in Retragerea |GLORIOASA” din Ardeal, ca si in 1919 … 😊
  Vaz’ca NU piui NIMIC depsre MASACRE de Salbatici …

  Stii CE ?
  Fa si TU, ca Frate-tuu’, Marele sCURs ;
  Lovit in Ambele CHOIs de catre o Iapa Bashkira pe care incerca sa o violeze, catarat pe o Scara de Zugrav … 😊
  a incasat at The BOTH CHOIs, Copitele Justificate ale Iepii Lezate in Demnitatea de Iapa Serioasa … 😊
  A trtebuit sa si le … scoata si le-a inlocuit cu Doua BILE de Biliard … 😊
  Ca Unguruu’ FALOS, sa ARATE CEVA CE NU mai era … 😊
  Da’ NU a preVAZUT ca Bilele DREACuu’ se ciconesc mereu si scot un Clinchet Melodios, dar STRANIU …

  De Aia NU se mai duce la InMormantari, ca il iau Aia de Mistocar si ii iau la Suturi de Cizme de Honvezi Vitez Honved in Dosu-i GRAS de
  “URS” Barat …
  “Gingle Belles, Gingle Bells “
  canta dansele, Bilele de raman TOTI interzisi de Mirare, cuatand sa vaza de_UNDE vine Clinchetuu’ … 😊

 62. CONTINUAREA CONTINUARII

  Da’ NU pot pen’ca sa inchei, far’de ati zice ca a mai facut Una de au ramas TOTI Baskirezii uluiti …
  S-a inspirat din ProVerbele, Romanilor si a pacalit o Iapa TANARA si Virgina, da’ PONEY !

  Sa se duca unde a dus Mutu’ Romanuu’ “Iapa “
  S-a dus si EL, plin de Sperante, a infasurat TOATA Zona de “Gingle Bells, Gingle Belle”s cu Vata sa nu se auda Clinchetuu’ …
  Banuiti CE avea de GAND sa faca, desi NU mai avea Vigilenta Capabila de Intarire …
  Avea un Perversuu’ …
  _Vibrator cu Baterie .
  Banuiti CE avea de Gand ,,,
  Da ‘NU intuiti DE CE cu o Iapa PONEY ?
  Pai, este SIMPLU;

  La Asta NU mai avea Nevoie de Scara, ca luase Frica de Scari de Zugrav SI Copite de Iapa Normala JIGNITA … 😊

  ASACA si TU, UN Choi, vezi CUM pui Bila Ailalta …)
  Daca vrei si TU Melodia “Gonkle Bells, Gingle Bells” pune DOUA Bile de Biliard …
  Da’ vezi, ai Mare Grija cu Spaga la Doctori, ca Astia ar fi in Stare sa iti puna Bilele de Biliard de o parte si alta a UNICEI Bile ramase VIE …
  Si o strives
  Si NU se aude clinchetuu’
  Spune CLAR CE anume vrei si poate gasesti si un Specialist in Acustica sa iti puie Melodia Gingle Bells in Ritm de Ceardas … 😊

 63. @antiroman … chiar numele tau dovedeste ce neam a trait din VECHIME pe taramul Transilvaniei (cea nord-dunareana)/(550 BC si 1150 AD) si avand capitala la Sarmizegetusa/44 BC, neamul cel unic si unitar al GETO-DACILOR/(550 BC-1150 AD, cf. autorilor antici de la Cezar la Ana Comneana), devenit dupa cucerirea romana neamul cel MAJORITAR de tip DACO-ROMAN/(106-271 AD), devenit dupa retragerea Aureliana neamul cel MAJORITAR si vorbitor de limba de idiom DACO-ROMANIC (limba latina vulgara de tip SATEM) cel DACO-ROMANESC/(271-602 AD), ramas ca neamul cel MAJORITAR si vorbitor UNIC de limba de idiom DACO-ROMANIC/DACO-ROMÂNESC dupa grecizarea oficiala a Imperiului Bizantin (602-610 AD), ramas ca neamul cel MAJORITAR si vorbitor UNIC si UNITAR de limba de idiom romanic/ROMÂNESC dupa retragerea Imperiului Bizantin la sud de Muntii Rodopi/(610 AD – pana astazi).
  Asta in timp ce, toate celelalte popoare din jurul nostru, se grecizasera/602 AD, se slavizasera/610 AD si se maghiarizasera/900 AD.
  Si astfel, taramul cel nord-dunarean/al ROMÂNIEI a ramas UNIC si UNITAR vorbitor de limba ROMÂNEASCA (limba de idiom (pre-)latin si de tip SATEM/bacanic). Asa precum, la venirea lor in anii 900 AD, ungurii aminteau drept locuitori ai taramului Transilvaniei pe vorbitorii de limba ROMANICA de tip ROMÂNEASCA (DACII/cf. Ana Comena, numiti VALAHI de cei de greci, slavi si germanici), cei MAJORITARI ca populatie („Quia essent blasij”) si slavii cei minoritari ca populatie („et sclaui”) in cronica lor/Gesta Hungarorum.

 64. Cine asculta Imnul interpretat la parada de ieri de catre baritonul Stefan Alexandru Constantin, intelege frumusetea si maretia lui. Din pacate, l-am gasit numai pe niste site-uri cum ar fi observator…

 65. De asemenea in Post cu o lingura de smantana si cu afumatura sigur v-au bucurat papilele incat sa-i declarati cei mai buni bucatari. Nimic despre cat de greu traisc romanii supravietuitori ai linsanjului din decembrie ’89 si apoi din martie ’90 de la Tg Mures. Cat despre sate…toata tara se pustieste, dar de la centru nu se vede. Pare pitoresc sa vorbiti de asa zise locuri paradisiace pt ca sunt nelocuite, neelectrificate unde unii se retrag ca in sihastrie sau in pustie ca Iisus.

 66. Hunii/(430-450 AD), gepizii/(453-550 AD), avarii/(560-610 AD), slavii/(610-900 AD), ungurii/(900 AD -) … au fost doar niste neamuri MIGRATOARE, MINORITARE si VREMELNICE pe taramul Transilvaniei, care TOATE au avut centrele lor de putere dincolo de Transilvania (in Campia Panoniei) ! Neamuri TOATE straine (ca taramuri de bastina si ca limbi vorbite) in raport cu POPORUL nostru cel STRAVECHI si cu limba noastra cea STRAVECHE (de idiom (pre)LATIN si de tip SATEM/3000 BC).
  In timp ce neamul nostru cel STRAVECHI (DOVEDIT dpv. arheologic/8000 BC si inchegat genetic/6000 BC), neam SEDENTAR, CONTINUU LOCUITOR si MAJORITAR pe acest TARAM al Transilvaniei (dovedit ACELASI dpv. genetic/de la 6000 BC si pana ASTAZI) … cel al POPULATIEI noastre din Epoca NEOLITICA de tip Vinta/(6000-3000 BC), acelasi cu POPULATIA noastre din Epoca Bronzului (cea PIE/3000 BC) nostra din epoca Fierului, acelasi cu POPULATIA noastra din Epoca Fierului (cea IE/(1500 BC) a GETO-DACILOR/(1500 BC – 106 AD), acelasi cu a DACO-ROMANILOR/(106 AD – 271 AD), aceeasi cu a DACO-ROMÂNILOR/(271 -610 AD), precum si acelasi cu a ROMÂNILOR/post 610 AD si pana azi.
  NEAM al nostru cu o prima scriere din lume (Vinta-Tartaria/5500 BC), acelasi dpv. genetic cu cel vorbitor de limba de idiom de tip pre-latin/al civilizatiei Cotofeni si de tip satem/Balcanic din epocile PIE/3000 BC, IE/1500 BC, GETO-DACIC/(550 BC – 106 AD), DACO-ROMAN (106-610 AD) si ROMÂNESC/(610 AD si pana astazi).
  Neam ORIGINAR, ORIGINAL, UNIC, UNITAR si MAJORITAR care nu a fost influentat (in mod semificativ dpv. genetic si lingvistic) de catre neamurile migratoare si vremelnice, venite si plecate de pe acest taram (vreo 35 de neamuri in ultimii 2500 de ani).

 67. Am ascultat aseara numai o parte din discutia dintre Dana Budeanu si Ciutacu.
  Dana a retrait pana la lacrimi momentul cand romanii erau aruncati in saci si ingropati si a vorbit cu caldura despre ideea de unitate si iubire.
  Hai sa dam mana cu mana toti cu inima romana (indiferent cum ne cheama in catalog)
  Sa’nvartim Hora Unirii pe pamantul Romaniei.

  De ce vor unii sa ne dezbine? (Core este pesedista, Core are pensie speciala…)
  Trebuie sa conteze doar inima romana.

 68. @rad de prosti:

  Mai bine rizi de tine, ca ai de ce.

  Care este numele acelui compozitor polnez?

 69. @Marele Urs (de fapt, un mare magar mincinos):

  Dar tu stii numarul acelor romani, care s-ar fi stramutat in Ardeal?

  Stii si de ce in Moldova si Muntenia exista multe localitati, vreo 15 dupa Atlasul rutier, cu numele de Ungureni?

  Oare de ce Bucurestiul interbelic era considerat al doilea oras cu populatie ungureasca dupa Budapesta?

 70. Baritonul Stefan Alexandru Constantin (absolvent la Departamentul de Canto si Artele Spectacolului la Universitatea Națională de Muzică București) este solist al Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”.
  Baritonul Stefan Alexandru Constantin este fiul celebrului lăutar Nicu Gigantu.
  Nicu Gigantu s-a nascut in 16 August 1952, in satul Jilavele din Judetul Ialomita fiind un descendent al unor vechi si faimoase familii de cantareti, Gheorghe si Valerica Covrig. Cantand si mai ales, incantand la acordeon, a absolvit Universitatea de Muzica George Enescu.
  Avand un timbru al vocii lin si melodios, el a fost foarte apreciat atat in Romania cat si in tari cum ar fi Statele Unite, Japonia, Germania, Olanda, Grecia, Belgia si Franta. A colaborat cu mari personalitati: Radu Simion, Ansamblul Ciocarlia, Ion Dragoi, Dumitru Farcas, Ion Lanceanu si altii.

 71. @axon:

  Cind vorbesti de intrarea in razboi a Romaniei de partea Germaniei, in 1941, uiti de 1939-1940. Atunci, Rusia bolsevica, adica URSS, si-a atacat toti vecinii din Europa, ocupindu-le teritorii si chiar desfiintind citeva state, cum a fost Polonia si Balticele.

  Romania avea deci toate motivele sa intre in razboi, cu atit mai mult cu cit Rusia nu se multumea numai cu Basarabia si Bucovina de Nord, ci complota cu Ungaria si Bulgaria pentru desfiintarea Romaniei. Incursiunile in spatiul sau aerian erau ceva compun, plus provocarile pe noua linie de frontiera. Rusia este deci cea care a impins Romania in razboi.

  La Conferinta de pace de la Paris din 1946, nu a votat absolut nimeni in favoarea Ungariei. Deci nu Stalin a dat Transilvania din pix Romaniei ci acesta era consensul intre invingatori, transmis ca atare Romaniei, in toate tentativele de a iesi din razboi. Bunavointa lui Stalin, atita cit a existat, a fost pedeapsa pentru ingratitudinea si duplicitatea ungurilor. Aceasta caracteristica, specifica vagabonzilor prin lume si istorie, se vede si azi fata de UE si NATO. In schimb, Stalin ne-a pricopsit cu o regiune autonoma maghiara, pe care UDMR vrea sa o reinfiinteze.

  Uitind de trecut, cum ar fi decurs relatiile dintre Romania si Rusia daca ea s-ar fi dezis de trecutul sau imperial, ar fi restituit tezaurul (Rusia are importante rezerve de aur) si ar fi recunoscut rapturile teritoriale, care au adus atita suferinta milioanelor de oameni iar Rusiei nimic bun, doar noi adversitati?

  In schimb, Rusia a provocat razboiul pe Nistru si sustine tot felul de separatisme. Azi, Rusia lui Putin continua atit linia tarista cit si cea bolsevica. Oare nu cumva neincrederea istorica, in absenta oricarui semn de bunavointa din partea Rusiei, a precipitat aderarea Romaniei la NATO?

  In fine, nu Stalin si URSS, au invins nazismul ci potentialul economic al SUA. Fara programul Lend-Lease, Imperiul lui Stalin, cel al Raului absolut, ar fi fost demult istorie.

 72. Chia asa dle Nistorescu, in Harcov ori esti roman,ori nu esti, sau poate redevii iobag, ca-n peroada umilitoare a Unio Trium Nationum. Nu e de glumit, acolo e tara-n tara, cu discriminarea totala a romanilor. Ukrania nu-i nimic, doar ca acolo intervin politia si securitatea..

 73. @justinianus:

  Cit ii va permite redactia. Si ii permite. Si nu numai lui, ci tuturor care denigreaza pe romani si Romania. Ba inca le si tine partea.

 74. FILOMENO , unii dintre ” virfurile ” studentimii , cum zici tu imprudent si prosteste , erau si informatori ai Securitatii lui Ceausescu . Si erau in misiune pe acolo pe la Izvoru Mures .

 75. Fericiti sunt romanii care , dupa 364 de zile in care sunt umiliti si tilhariti , in a 365 zi striga cu ochii stinsi – ” mindri ca suntem romani -” !

 76. Nu redactia trebuie sa-l sanctioneze, de plida, pe marele urs, care este un rasist notoriu, sustinator frenetic al carantinelor ilegale plandemice si extralingau al kaghebistului Putin. Nu e clar de unde provine acest sobolan digital? Politica de aici inca e liberala in privinta comentariilor, asa ca nu va mai plangeti si stati cu pixul in gura. Sanctionati parerile oricui, inclusiv ale mele, nu asteptati ca altcineva sa sanitizeze di-scursuri publice.

 77. Da, am auzit ca ar fi fost adunați vreo 100.000 de oameni și m-am mirat că nu am auzit huiduieli! Nici macar la venirea președintelui, care s-a văzut la TV cum a dat mâna cu Ciuca, deși Ciolacu i-a suplimentat banii de plimbare.In compensatie, ăsta se duce și el în USA, cu avion de linie si miniștri după el.Poate de aceea fanfara militară canta asa de tare, de se auzea până la liceul Caragiale. Daca AUR era la Alba Iulia, USR a facut ciocul mic si nici nu au gustat șampania frugală. PS: Repede ca pleaca trenul !

 78. Dragi rozătoare dî India, gata, s-a terminat circul, treceți la ros ce a mai rămas!

 79. La multi Ani la multi ani da cu actele si faptele din plandemie cum ramane „tovarashi”?

 80. Scuze, am vrut să scriu șșșșobolani dar ca tot ”dușmanul” nu știu cum se scrie corect.

 81. Treaba cu tezaurul de la ruși e mai complicată decât știm noi, dar nu se insistă asupra ei, mai bine zis pentru recuperarea lui, pentru că la mijloc e tot o treabă evreiească, cum altfel, când e vorba de bani 😎
  Ca să le poată reuși sângeroasa revoluție socialistă din octombrie, Lenin cu ai lui tichiați care au pus-o la cale, aveau nevoie de bani și numai cei cu care-i sponsorizau alde Rottschild, sau Rockfeller nu erau de ajuns și atunci au apelat la o șmekerie : L-au sfătuit prin apropiați pe rege că tezaurul este în pericol dacă rămâne în România și cel mai bine ar fi ca să-l trimită la ruși. Numai că acolo Țarul, ucis împreună cu întreaga familie pentru că avusese curajul să publice Protocoalele Sionului, a fost înlocuit cu grupul de revoluționari , nici n-a apucat să vadă Tezaurul, d-apoi să-l mai și fure cum susțin ei acum, astfel că atunci când s-au făcut în sfârșit demersuri pentru restituirea lui rușii au întrebat kakaia ? că la ei nu ajunsese aproape nimic din el , restul dusese înhățat de Lenin, Troțki și binențeles că și celelalte familii primiseră înapoi ceva din cât cheltuiseră, mai ales ca să-l pedepsească pe Țar.
  De altfel se știe că socialismul/comunismul fuseseră trâmbițate să învingă în țări dezvoltate industrial, acolo unde proletariatul avea un număr suficient de mare pentru a prelua puterea, nu la niște mujici dar a intervenit acea devoalare a adevăratului scop iudaic și atunci s-a/au schimbat macazul 😎

 82. qwe Nu poti supara pe nimeni cu duma aia rasuflata si rasista. Faci voit confuzie intre tigani si romani cum fac kazarii sionisti intre Palestina si Hamas. Nu mai inselati pe nimeni, nici unul si nici altul, in afara de egourile voastre super-inflamate.

 83. ca ai reusit sa publici pt ca pe mine domnul Nistorescu pt ca am pomenit de domnul…care a dat directiva prin care in Romania sunt placute bilingv ma cenzureaza, dar curiosii pot cauta pe net autorul a fost printre invitatii de onoare…ardelenii adevarati nu uita, cei care se inchina la buda si pesta(nu porcina) sigur nu le pasa…nici de cei linsati in dec. ’89 nici in martie’90 la Tg Mures precum domnul Cofariu…nici batausii de pe soselele care au nenorocit multi romani in mod democratic…

 84. Treaba cu tezaurul de la ruși e mai complicată decât știm noi, dar nu se insistă asupra ei, mai bine zis pentru recuperarea lui, pentru că la mijloc e tot o treabă evreiească, cum altfel, când e vorba de bani 😎
  Ca să le poată reuși sângeroasa revoluție socialistă din octombrie, Lenin cu ai lui tichiați care au pus-o la cale, aveau nevoie de bani și numai cei cu care-i sponsorizau alde Rottschild, sau Rockfeller nu erau de ajuns și atunci au apelat la o șmekerie : L-au sfătuit prin apropiați pe rege că tezaurul este în pericol dacă rămâne în România și cel mai bine ar fi ca să-l trimită la ruși. Numai că acolo Țarul, ucis împreună cu întreaga familie pentru că avusese curajul să publice Protocoalele Sionului, a fost înlocuit cu grupul de revoluționari , nici n-a apucat să vadă Tezaurul, d-apoi să-l mai și fure cum susțin ei acum, astfel că atunci când s-au făcut în sfârșit demersuri pentru restituirea lui rușii au întrebat kakaia ? că la ei nu ajunsese aproape nimic din el , restul dusese înhățat de Lenin, Troțki și binențeles că și celelalte familii primiseră înapoi ceva din cât cheltuiseră, mai ales ca să-l pedepsească pe Țar.
  De altfel se știe că socialismul/comunismul fuseseră trâmbițate să învingă în țări dezvoltate industrial, acolo unde proletariatul avea un număr suficient de mare pentru a prelua puterea, nu la niște mujici dar a intervenit acea devoalare a adevăratului scop iudaic și atunci s-a schimbat macazul 😎

 85. Radu Humor:

  Indiferent care a fost soarta tezaurylyi ajuns in Rusia, raspunzator fata de Romania este guvernul Rusiei, indiferent care.

  Intr-adevar, metalul pretios a fost demult cheltuit de bolsevici, in pofida declaratiei lor, dupa care tezaurul este retinut pina cind va putea fi restituit poporului roman. Deci restituirea se putea face demult, daca se voia.

  Aceeasi soarta a avut-o si tezauryl Spaniei Republicane. Faptul arata din plin rapacitatea si ipocrizia Rusuei, pentru ca ea se prezenta ca sustinatoare a republicanilor. Naravul din fire nu are lecuire.

 86. @Radu …
  Lenin NU avea CUM sa ii pacaleasca „prin apropiati” pe Romani, pen’ca Intelegerea cu Tezaurul a fost intre TAR si Romani !
  INCA NU se auzise NIMIC e Lenin …

 87. OriCUM, Noua,Romanilor ne-a priit Revolutia Bolsevica, altfel de la TAR NU luam Basarabia …

  Ca – din Cauza PROSTIEI, TRADARII de Tara si HOTIEI Boierilor ROMANI din Mult Laudatul INTERBELIC am ramas SLABI Militar dupa 22 de Ani de la 1918, cand am alipit Basarabia FURATA la 1812 de TARISM, este o ALTA Discutie.

  Au contribuit la aceasta Situatie, pe langa Boierii Romani prin cele de mai susSI
  Regele HOT si GOLAN, Carola Al Doilea, Amanta lui Elena Lupescu si … Migail Moruzov, Seful SSI, TOTI Trei Agenti NKVD.

  Darol STIA ca va fi Republica AICI !

  De UNDE stia Golanuu’ Regal ASACEVA ?

 88. După 1916, Guvernul Brătianu a alocat 115 milioane de lei, plus un credit de 850 de milioane de lei pentru dotarea armatei. Nepotismul, șpăgile și interesele au dat tonul. Cine dădea mai mult, primea contracte preferențiale cu armata, iar pe bani mulți erau furnizate echipamente proaste, arme nefuncționale sau chiar mai rău, pe bani mulți nu era furnizat nimic. Numai cei proşti nu s-au pricopsit.
  Prost echipata si prost condusa, la Turtucaia, comandanții și-au lăsat de izbeliște soldații și au fugit astfel ca trupele romane au fost incercuite si anihilate. 160 ofiţeri şi 6 000 soldaţi morţi şi răniţi.
  La finele anului 1916, nemții cucereau Bucureștiul, iar Guvernul, armata și un lung șir de refugiați au plecat către Moldova. Bărbaţi, femei, copii, bolnavi, bătrâni, schilozi, pe jos, în trăsuri, în căruţe, călări, umblau în ploaie, pe vânt, pe frig, pe ninsoare. Mureau prin şanţuri. Convoiurile armatei în retragere, răsturnau tot ce le stătea în cale, în depărtare se auzeau focurile inamicului, copiii ţipau, femeile plângeau, oamenii răcneau, ploaia nu mai înceta, gerul se înteţea, într-o parte un sat era bombardat, într-alta se vedeau flăcări de incendiu. Era o viziune de infern.

 89. Abia în 1917, o misiune militară franceză, condusă de faimosul general Berthelot a reușit să mai facă ordine în armata română. Soldații au fost instruiți, au primit echipamente cum trebuie și arme noi, moderne. Inclusiv mitraliere. La toate acestea s-a adăugat un discurs providențial ținut, pe 23 martie 1917, în fața soldaților din Armata II a, staționată la Răcăciuni. Regele le-a promis pamant.
  Discursul regelui a salvat România în anul 1917, alături de mitralierele și armele generalului Berthelot. Impulsionați de dorința de avea propriul pământ, de a-și putea întreține familiile și de a avea posibilitatea de a prospera, țăranii au luptat cu cel mai mare avânt.
  Au rămas în istorie și au avut răsunet inclusiv în presa internațională a vremii, bătăliile de la Mărăști, Mărăștești și Oituz dar și alte confruntări, în care soldații români au luptat cu un eroism ieșit din comun. Unul dintre cele mai elocvente episoade în acest sens, a fost cel oferit de Regimentul 32 Infanterie „Mircea”.

  Ostașii acestui regiment rezistau eroic bombardamentelor germane în sectorul lor, adică satele Străjescu, Doaga și Moara Roșie. Fiind cald afară, maiorul Atanasie Ionescu, comandatul batalionului 3 le-a ordonat soldaților să rămână doar în cămașă. Cum nemții au început să atace în valuri, muniția soldaților s-a împuținat dramatic. În acel moment, maiorul le-a ordonat soldaților să monteze baionetele și au ieșit la atac împotriva liniilor germane. Și-au spulberat inamicul și au intrat în legendă. (Adevarul)

 90. Participarea evreilor la primul război mondial a fost proporțional comparabilă cu cea a celorlalte minorități evreiești din Europa: din cei 230.000 de evrei trăitori în Vechiul Regat au fost mobilizați 23.000, deci circa 10% din total. Iar gama celor mobilizați a fost foarte largă, de la băiatul care vindea la o băcănie, până la oameni foarte înstăriți, din toate categoriile sociale. Din totalul evreilor participanți la război 882 au murit, 825 au fost răniți, circa 450 luați prizonieri, 3.453 au fost dați dispăruți la sfârșitul războiului.
  Hermann Kornhausera fost condamnat la moarte de ocupanții germani și spânzurat pe 6 martie 1917 pentru că a ajutat prizonieri români să evadeze.

  După primul război mondial, în urma Tratatului de Pace de Versailles care a recunoscut frontierele României Mari, statul român a acordat în bloc cetățenia evreilor, ceea ce a făcut prin Constituția din 1923.

  Pe data de 9 august 1940 este adoptat un decret prin care evreii sunt excluși din armată, indiferent dacă erau sau nu cetățeni români. Niciun evreu nu mai era admis în armată, inclusiv cei care luptaseră în primul război mondial.

 91. @Core:

  Textul de pe 02 DEC. 2023 LA 16:42 este creatia ta? Daca da, ai investit multa imaginatie si ceva talent literar, totusi destul de putin adevar, pentru ca prezinti o imagine de apocalips, care nu ar mai fi permis regruparea, ulterior lupta.

  Cu toate neajunsurile sale, Romania a tinut piept, practic singura mai bine de o luna pe linia Carpatilor, fortelor Centralilor, Romania fiind singura tara din Antanta, care a luptat simultan, pe propriul teritoriu, contra tuturor armatelor Puterilor Centrale.

  Putea alta armata realiza mai mult? Foarte probabil, nu. In nici un caz nu a acelora, care nu fac economie de insulte la adresa romanilor si Romaniei, care intotdeauna gasesc calea libera la publicare.

  Totusi, in pofida tuturor dificultatilor din interior, intre care si coruptia, armata romana, practic singura, pentru ca armata rusa a excelat prin noncombat si sabotaje, a evitat manevra de cleste la scara de mare strategie a Centralilor, si, pivotind in jurul Arcului Carpatic, mereu ducind lupte de ariergarda, dar si executind contralovituri indraznete, in fine mentinind ferm trecatorile Arcului Carpatic, s-a retras dupa Siret, salvind ce se mai putea salva.

  De notat ca, la chemarea guvernului, cei apti de lupta au plecat spre Moldova, care cum a putut, si asta inainte de memorabilul discurs al regelui Ferdinand. A nu se uita ca sufletul rezistentei a fost regina Maria, meritul lui Ferdinand fiind acela ca s-a lasat condus de ea.

 92. @felicitari Justinianus:

  Daca asta reprezinta o consolare, nu esti singurul caruia i se resping, chiar sistematic, comentariile, atunci cind indraznesc sa atace pe cei ce injura pe romani si Romania.

 93. @Radu NT:

  Deformezi voit realitatea acelor ani sau nu o cunosti ecit foarte superficial.

  Functiile de conducere in ASC sau UASC se atribuiau fruntasilor la invatatura. Acestia le acceptau fie de voie, fie de nevoie. Ele aduceau unele beneficii, acceptate sau nu, fiecare dupa constiina proprie.

  Taberele studentesti erau tabere studentesti, unde se traia studenteste. Se lucra, cinta, iubi, invata, distra. Agitatia politica, atit cit era, era pur si simplu de forma. Nimeni nu o lua in serios.

  Acele timpuri si-au avut partea lor de negreala. Nu e cazul a le face si mai negre, doar ca asa da bine acum.

 94. Imi place mai mult acest gen de abordare , macar acum de ziua Romanei :

  — Tu de unde ești? mă întreabă un străin.
  — Din România! îi răspund.
  — Mda… nomazi, hoţi, criminali, femei uşoare…
  — Mă scuzi, tu ești cumva nomad, hoţ, criminal… mergi la femei?
  — Cine, eu?! Nu! De ce spui asta?
  — Dacă ți-ar fi plăcut istoria, m-ai fi identificat în Burebista, Decebal, Mircea, Vlad, Mihai, Antonescu;

  Dacă ţi-ar fi plăcut sportul m-ai fi identificat în Nadia Comăneci, Gică Hagi, Ilie Năstase, Simona Halep, Ion Ţiriac;

  Dacă ai fi cochetat cu arta muzicii m-ai fi recunoscut într-un Ciprian Porumbescu , George Enescu, Gheorghe Zamfir;

  Dacă ai fi știut ce-nseamnă „filozof” m-ai fi-ntrebat de Eliade, Cioran, Nicolae Iorga;

  Dacă ai fi fost pasionat de sculptură vorbeam acum de marele Brâncuşi;

  Dacă stiinţa te-ar fi făcut curios ai fi auzit de Paulescu şi Aslan, de Babeş sau Poenaru;

  Dacă ai fi auzit de Aurel Vlaicu si Henri Coanda care ți-au dat brânci să zbori ai fi fost surprins , nu-i asa ?

  Dacă ai fi fost turist în România, am fi vorbit de Marea Neagră, Munţii Carpaţi, Delta Dunării, Castelul Dracula, lacuri şi cascade, monumente istorice, arhitecturi, Casa Poporului, Palatul Culturii, Peleş, istorie, tradiţii, porturi și obiceiuri. Am fi împărtăşit toate frumuseţile şi minunăţiile ei;

  Dacă ai fi fost mai interesat de ţara mea, ai fi aflat c-am avut Regi și Regine, iar pe scenele lumii au urcat oameni de cultură, teatru și film. Scriitori, poeţi, actori și muzicieni. Ai fi fost surprins să afli câte patrimonii UNESCO deține și câte locuri pitoreşti ți-ar fi tăiat răsuflarea.

 95. Cui am datorat, de fapt, România Mare? Norocul, diplomația și „foamea” de pământ au dus la salvarea națiunii.
  (Cosmin Pătrascu Zamfirache, Adevarul)
  „Numai cei proşti nu s-au pricopsit”, preciza și Constantin Argetoianu, un contemporan cu evenimentele.Consecințele au fost catastrofale. După o intrare triumfală în Transilvania, în 1916, România s-a trezit atacată din trei părți. Armata română, prost echipată și mai ales prost-condusă, a fost efectiv spulberată.
  La Turtucaia, comandanții și-au lăsat de izbeliște soldații și au fugit.

  „Incompetenţa şi laşitatea comandanţilor (generalii Aslan şi Teodorescu) au făcut ca trupele române din „capul de pod fără pod”, abandonate de comandantul lor, să fie încercuite şi anihilate (160 ofiţeri şi 6 000 soldaţi morţi şi răniţi, faţă de 480 ofiţeri şi 28 000 soldaţi prizonieri şi 5 500 militari scăpaţi din încercuire)”, preciza Florin Constantiniu în „O istorie sinceră a poporului român”.

  Anonim, singurul meu merit a fost acela ca am selectat din articolul mentionat.

  Cum am mare incredere in tine, ma bucur sa citesc observatiile tale, competente.

 96. @Core:

  Nu confunda birfa, chiar si sub forma scrisa, devenita ziaristica sau memorialistica, cu stiinta, cu documentul, cu realitatea. Mai exista si alte scrieri, in afara de cele ale lui Argetoianu, de exemplu cele ale lui I.G. Duca sau Alexandru averescu.

  Turtucaia, pe care o evoci cu suspecta insistenta, a fost, intr-adevar, o gafa din partea conducerii romanesti, dar efectul ei este mult exagerat, precum este si, in rau, comportamentul romanilor. Exista destule informatii despre acea lupta, unde se pot vedea si pierderile suferite de inamic, deloc de neglijat. Turtucaia este cam singurul lucru cu care bulgarii se umfla in pene, uitind ca ei erau la remorca germanilor.

  Daca armata romana ar fi fost atit de prost echipata, nu ar fi doborit avioane si chiar un zeppelin, si nici nu ar fi luat prizonieri chiar si pe timpul retragerii in Moldova. Daca armata romana ar fi fost spulberata, asa cum scrie Argetoianu, din saloane si nu din transee, razboiul s-ar fi terminat pentru Romania in 1916. Deci?

 97. Succesele de pe frontul din nord sunt contracarate de dezastrul de la Turtucaia, Muntenia este invadată, iar Bucureştiul, pierdut.
  „Ce putem face în faţa inevitabilului, în faţa dezastrului?” Regina Maria
  Înainte de venirea ocupanţilor, familia regală, parlamentul, guvernul și armata se retrag în Moldova.
  În aceste condiţii, Banca Naţională a României împreună cu tezaurul ei au fost strămutate pe data de 15 noiembrie 1916 de la Bucureşti la Iaşi. Din nefericire, situaţia militară încă nestabilizată impunea factorilor de decizie români să ia în considerare punerea la adăpost a tezaurului BNR. Se și preconiza mutarea familiei regale, a guvernului și a parlamentului întro zonă mai sigură, în interiorul Rusiei… Historia

  Seria de comentarii din istorie, puse de mine, a fost o replica prieteneasca, pentru Radu Humor.

 98. Am ajuns la Miercurea Ciuc pentru o dezbatere despre viitorul țării noastre.———-Foarte interesant si chiar curios pt.ca o asemenea dezbatere ,sa bateti drumul tocmai pana la Miecurea Ciuc ,cind toti care au participat la acest eveniment ,aveau resedintele lor in Bucuresti.Mai criticam de sifonarea banilor.

 99. Adica de ce nu-i totuna sa fii roman la Miercurea Ciuc sau la Bucuresti?

  Toti cetatenii sunt datori la loialitate fata de tara.
  Nu exista diferente dupa etnie vizavi de acest respect si datorie moral cetateneasca.
  S=a discutat despre vitiorul tarii,iar despre romani se invoca o diferenta de tratament .de ce un scriitor ziarist si-ar asuma asta?
  Daca vedem ce cohorta de comentatori isi asuma CNistorescu si redactia lui permitind de fiecare data in pofida anuntului ” publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii”dar ea,publicatia nu le evita,le admite cum ar fi pe cele ale sovinului Marelui Urs, Axon,cel cu Scrisorile de”dragoste”din Ardeal ,si altele.Prin libertatea de expresie nu se intelege dejectiile,ofensele etno-istorice,teze precum nord-sud -Miticii,juvetii ,ciumetii etc.,orice lipsa de respect fata de convituirea in pace oriune am fi in Tara Noastra si orice etnie am avea.Respectul nu anihileaza simtul critic ,dar nu ne scoate pe mahala ,cum fac unii etnici disperati ./Ma intreb daca respectiva reuniune si-a atins scopul ,fata de concluzia autorului-se pare ca nu.
  Ma stept ca de Anul Nou sa apara cohorta care inlocuieste inamicii Romaniei dejectind de ziua ei,cohorta de demoni satanisti dejectind impotriva credintei ns.crestinesti

 100. -MINDRIE TRISTA – nu romanii striga in gura mare ” mindri ca suntem romani „, in ziua a 365 a din fiecare an . Dupa ce au fost umiliti de noii boieri romani timp de 364 de zile . Striga asurzitor , grupul de tv. pe care le-a cumparat bucata cu bucata cu bani de la stat , partidele care stapinesc cu mina de fier Romania de peste trei decenii , psd,pnl !

 101. Mda boboarele migratoare au fost atat de vremelnice ca au apucat sa faca necropole cu tezaure de aur migalos realizate – closca cu puii. Gepizii au avut imperiu aici 454-567.113 ani nu-i chiar vremelnic. Vizigotii au si-au nascut regele care a cucerit Roma aici la Tulcea pe insula scufundata Peucia – Alaric si erau in dobrogea si campia romana de pe la 305. SiYou inainte de ei roxolanii si odrizii mictionau cu jet in capul increzutilor astora de (cotco)daci invadatori. Da erau tot traci dar nu daci si nu isi aveau rudele la inima – te mai si intrebi cu cine semanam. D’aia s-au si aliat la inceput cu persii apoi cu romanii contra „fratilor” daci, iar rhemaxos era client al romei de cand au facut romanii moesia aici. De bulgarii turcici care i-au aliniat pe toti dupa ce au facut instructie cu ei nici nu mai discutam. Cafteau bulgarii originali turcici la grecoteii bizantini de nu mai stiau aia de ei.Asa ca hai plimba ursul protocronist de aici ca are diaree comunistoida cu limbrici masonici si duhneste rau pe langa faptul ca e profund dezagreabila. Aici nu o sa mearga nimic niciodata pt ca suntem amestecatura iar unitar inseamna centralizat nu omogen. Sangele nu minte – pune-l sub micrscopic si vezi-ti haplogrupul dupa care compara-l cu a celorlalti „rumani” daca nu esti in stare sa vezi cu ochiul liber diferentele genetice. Suntem in decembrie 2023, Wakey-wakey! Nu mai tine vrajeala masonic pasoptista si nici comunist haur epocista. Hai jet!

 102. @Vizigot:

  Diaree cu limbrici hungaroizi este in capul tau. Unde sint azi cei de care latri tu si cum de se face ca nu au lasat nimic durabil in urma?

  Tocmai ca singele nu minte si nu arata amestecatura pe care haznaua mintii tale o scorneste. Exact asta va doare pe voi, pleava purtata de vint.

 103. Gotii si vizigotii au fost neamuri scandinave care AU AJUTAT pe DACI la ELIBERAREA teritoriului DACIEI nord-dunarene.
  Gotii si vizigotii, dupa ELIBERAREA totala a DACIEI, S-AU CRESTINAT, pe taramul nord-dunarean (crestinati de catre Wulfila/348 AD si Auxentiu de Durostorum/380-410 AD), pe taramul nord-dunarean al ROMANIEI/383 AD, in ritul crestin autohton/PALEOCRESTIN al populatiei GETO-DACICE nord-dunarene (ARIANIST si APOSTOLIC). Rit ARIANIST paleocrestin de tip AUTOHTON geto-dacic amestecat cu ritul AUTOHTON pre-crestin a lui Zamolxis tot de tip geto-dacic (asa precum mentiona Iordanes in lucrarea sa GETICA/551 AD, si nu ‘gotica’). Ritul geto-dacic paleocrestin, precum si spritualitatea si cultura nostra nord-dunareana, pe care gotii si vizigotii l-au raspandit mai apoi in TOT vestul Europei (Spania, Franta, Italia, Germania, Scandinavia). Si de aceea, pana la anii 990 AD, ritul nostru autohton (paleocrestin al Sf. Ap. Andrei/50 AD, rit ARIANIST si APOSTOLIC), se ASEAMANA cu ramurile familiei riturilor hispano-galice. Din aceeași familie de rituri fac parte riturile vizigotic de la Toledo, ambrozian de la Milano, galic din Franța.
  Dupa retragerea Aureliana/271 AD geto-dacii, impreuna cu neamurile aliate, au incercat sa se RAZBUNE pe Imperiul Roman.
  Galerius DACUL/(r. 305-311 AD, de origine nord-dunareana) a fost cel care a cerut senatului roman inlocuirea numelui Imperiului Roman cu cel de DACIA. El este si cel care a permis TOLERAREA credintei CRESTINE pe taram Imperiului Roman.
  Iar vizigoții lui Alaric I, impreuna cu geto-dacii (pe a caror taram dobrogean s-a nascut), au jefuit Roma în 410, contribuind la caderea Imperiului Roman de Vest si a Romei.

 104. Gotii si vizigotii (ca si toti scandinavii) prezinta haplogrupul I1 predominant, in timp ce geto-dacii/romanii de azi, avem haplogrupul I2 predominant (specific zonei Balcanilor, acelasi cu al celorlalte populatii neolitice/ sedentare de agricultori din Balcani). El este insa insa situat si in zona nord-dunareana, amestecat cu haplogrupurile R1a (specifica zonei vest europene) si R1a (specifica zonei est europene). Asa incat, intersectia dintre cele trei haplogrupuri specifice neamului nostru: zona Balcanica (I2), cea vest europeana (R1b) si cea est europeana (R1a) ne indica CLAR pe ce TARAM a fost si este SITUAT neamul nostru cel STATORNIC si SEDENTAR (format dpv. genetic inca din Neolitic/6000 BC).
  Dar daca mergi sub Dunare si Haemus in Balcani creste importanta haplogrupului I2. Daca mergi la vest de Dunare si Tisa creste importanta haplogrupului R1b. Daca mergi la est de Dunare si Nistru creste importanta haplogrupului R1a. Iar daca mergi la nord de Carpatii Padurosi creste importanta haplogrupului I1.

 105. Romaniainimaginideierisiazi.wordpresscom”GEȚII SAU GOȚII AU FOST UNA ȘI ACEEAȘI NAȚIUNE, de Gabriel Gheorghe,Dată: 2021/02/14Autor: Alexandru Ursu-Bukowina-„Principalul getolog al lumii a fost în opinia noastră profesorul Gabriel Gheorghe, și spunem getolog și nu dacolog, din simplul motiv că nu dorim să scurtăm istoria poporului matcă al europenilor, care începe în această parte de lume odată cu activitatea primilor homo-sapiens care vor dezvolta în arealul curprins de Marea Neagră, Balcani și Arcul Carpatic civilizația care va fi numită generic Vechea Europă – The Old Europe.”
  „În rîndurile de mai jos și din cercetările D-lui Gabriel Gheorghe, vom afla că nu doar ”dacii” vor fi mlădițele geților, ci toți europenii de sînge european, bineînțeles nu și cei care au ascendența dovedit asiatică: huni, tătari, finici, turci etc.”
  „Maghiarismul în schimb este cel mai deplasat, pentru că o limbă adusă din fundul Asiei a primit suportul papal pentru a se extinde peste geții carpatici. Dar ungurii de azi, nu sînt altceva decît niște pelasgo-geți care s’au catolicizat și maghiarizat pentru avantaje politice și averi. Spre exemplificare vom aduce în discuție haplogrupul I al lui Horthy născut la Baia Mare, care este specific rumînilor și vechilor pelasgi (cucutenieni, gumelnițeni, turdeșeni etc) și prezent la peste 33% din populația Rumîniei.””Aducem un omagiu pios d-lui Gabriel Gheorghe care a trecut de curînd în neființă, cel care prin clarviziunea sa remarcabilă a făcut lumină în istoria geto-rumînilor scrisă în mod cu totul fals sau manipulatoriu și a reușit, după o muncă titanică de documentare, și cu o ușurință dezarmantă să cearnă grîul de neghină printre clișeele încă prezente în mentalul colectiv și promovat de istoricii tributari unor teorii false din zilele noastre.”

 106. Materialul la care fac trimitere este extraordinar, dl.Gabriel Gheorghe si-a dedicat mai bine de 40 de ani studiilor interdisciplinare,resuind sa scota la lumina si sa demonstreze imensa falsificare si inselaciune asupra Istoriei adevarate a Romaniei,nemaivorbinde de Ungaria etc.facuta de mari puteri ca Germania,Franta,Spania etc.Dovezile sunt coplesitoare!
  ESte necesar caintrega comunitate istorica academica, oamenii de stiinta,istoricii adevrati ce iubesc Romania si adevarul sa conirme si sa continue aceste cercetari si concluzia fireasca decurgind din ele asa cum a stabilit profesorul Gabriel Gheorghe si tinerii,elevii ns.sa INVETE ADEVARUL!
  Sa cinstim CONSTIINTA SPIRITUALA a Profesorului dedicata PATRIEI NOASTRE, neadormita in tot acest timp in care trecem si care a lucrat cu devotiune pentru Pamintul NOstru a carei sare a fost sursa multor binefaceri si trebuie sa devina,redevina sursa binefacerilor pentru NOI,poporul roman care MERITAM!D;/Profesor Gabriel Gheorghe ne arata imaginea stralucitoare,idealul prin care -restabilit-Adevarul ne arata pentru ce sa LUPTAM!Sa devenim ceea ce am fost intotdeauna -Gradina Maicii Domnului,iubita de Dumnezeu in ceruri cit si aici pe Pamint!
  PS>Respect @Anonim, respect @doru popescu,respect constiintelor treze,atente ,incredere in viitorul ns.si al copiilor nostri.pt.ca MERITAM!Avem capacitati si constiinte prin care Romania traieste,e vie si asa va fi !

 107. @anonim 9:18 unde sunt? Uita-te in oglinda mancurtule. Nu au lasat nimic in urma? Si necropolele alea ce sunt bai comunistule sarantoc si frustrat? Da closca cu puii de aur generos si propagandistic returnata de tovarashii tai eliberatori de ceasuri si paltoane ce este? Da sangele nu minte – hai pune-l la microscop nu da din gura ca de propaganda e satula toata lumea. Du-te la oculist daca nu esti in stare sa vezi evidenta cu ochiul liber. Sau ai miopie ideologica?
  @ileana getii sunt traci, gotii sunt germanici n-au nici in clin nici in maneca unii cu altii.
  @doru popescu ai dat-o cotita comunistule. Gepizii de la gepanta – lentoare nu au ajutat niciun (cotco)dac increzut tembel si agresiv care si-o ia in freza tot timpul din 2 motive simple : 1. romanii se retrasesera. 2. singurii daci nedusi in sclavie erau pastorii din munti blachorum care nu aveau ce rezistenta sa opuna cu batele calare pe magari ca stana nu era stat.
  Bonus diversele triburi tracice nu prea ii aveau la inima pe „fratii” daci talhari si cuceritori. Dovada de la asasinarea lu bure pana la integrarea fatisa in moesia ca o contrapondere la dacoteii care treceau raurile pe gheata sa-si jefuiasca vecinii. Si ca dovada si-au luat-o in bot fara sa lase nimic in urma decat niste ziduri parlite copiate de la altii si niste cioburi si alea probabil ciordite. Singurii care mai munceau erau ciobanii din munti, iar societatile pastorale nu lasa urme ca n-au ce.
  Dar pt ca „unitatea” serveste politic spolierii prostilor atunci da comunistoizii o promoveaza masiv si violent. Una e sa ai buget de la 15 mil de prosti pe mana si alta doar de la 5.

 108. @Adevarul istoric:

  Este delirul propagandei hungariste. Voi sinteti cei care dati tircoale rusilor, minte scurta, afumata de visuri desarte.

  Cei de care vorbesti tu cum venira, ze si topira. Citeva tezaure abandonate ici si colo, vagi urme in limba nu inseamna mai nimic fata de fondul poporului roman. Genetica nu probeaza o alterare semnificativa a fondului stravechi, indiferent cit s-a straduit conu’ Djuvara sa fabrice o origine cumana.

  Nu ai deci decit sa-ti latri delirul prin crismele din Gagauzia.

 109. Gepizii/(453-550 AD) NU au contat in istoria acestor taramuri !
  Gepizii s-au asezat in Pannonia, si doar tangential in Transilvania. Ei au urmat hunilor/420-450 AD si au fost urmati de catre avari/(550-610 AD) si de catre slavi/(610-700 AD).
  Toate aceste neamuri au fost migratoare, vremelnice doar si MINORITARE, nelasand NIMIC in urma lor pe acest TARAM (dpv. genetic, populatinal, lingvistic, spiritual sau cultural). TOATE aceste neamuri fiind PAGANE ! Spre deosebire de NEAMUL noastru AUTOHTON/cel GETO-DACIC, cel crestinat DEJA la anii 50 AD (cf. lui Tertulian/150 AD). Dar, asa cum au venit, asa au si plecat !
  Toate aceste neamuri avand capitalele dincolo de Transilvania, in pusta din Panonnia, avand nevoie de pasuni pentru caii lor. La fel precum ungurii cei minoritari si care s-au asezat si ei in pusta din Panonnia/900 AD.
  Nu ii interesau zonele montane, zone in care POPULATIA NOASTRA cea AUTOHTONA, SEDENTARA si MAJORITARA (geto-dacica/1500 BC – 1150 AD ) si-a continuat NEPERTURBATA vietuirea lor multi-milenara !

  NU ne mai DERANJATI neamul NOSTRU cel STRAVECHI, SEDENTAR si CONTINUU LOCUITOR al acestui TARAM Transilvanean inca din Epoca Neolitica/6000 BC, Epoca Bronzului PIE/3000 BC, Epoca GETO-DACICA a Fierului IE/1500, Epoca DACO-ROMANA/271-610 AD, Epoca DACO-ROMÂNEASCA/(610 AD-pana astazi), MEREU un ACELASI NEAM dpv. ISTORIC, GENETIC, SPIRITUAL, CULTURAL, LINGVISTIC (cu o prima scriere de la Tartaria/5500 BC, atestata in cultura CIVILIZATIEI Vinta, precum si cu limba de idiom pre-LATIN de tip SATEM/3000 BC) …
  cu ABERATIILE voastre de MIGRATORI MINORITARI si VREMELNICI doar pe acest TARAM/ROMÂNESC ! NE PLICTISITI !

 110. @ „Ileana”, 02 dec. 2023 la 20:16
  „Toti cetatenii sunt datori la loialitate fata de tara.
  Nu exista diferente dupa etnie vizavi de acest respect si datorie moral cetateneasca”?!
  Chiar așea, to’ar’șu’ gradu’ juvete botezat „Leanța” p’în Ordin dă Zî pă Unitate?
  Deci putem să-l numim pe makidonu’ Goga TRĂDĂTOR, fiindcă a DEZERTAT în 1914 și a FUGIT ca un LAȘ ce era, peste Carpați, la Bukale…

 111. Goga era de NATIONALITATE Româna si de religie crestin-ortodoxa.
  DECI … TARAMUL lui GOGA se INTINDEA si se INTINDE pe tot TARAMUL Daciei lui Decebal … acelasi cu cel al ROMÂNIEI MARI … de la Tisa pana la Nistru ! Asadar … GOGA se putea MUTA si LOCUI ORIUNDE pe acest TARAM ROMÂNESC !

  Orasul BUCURESTI fiind CAPITALA Tarii ROMÂNESTI/(1650-1859) si a ROMÂNIEI/(1859-pana azi) !

 112. @Ileana:

  Te stradui degeaba. Politica acestei publicatii este de a da liber oricarei mizerii antiromanesti, indiferent cit de aberanta, indiferent cit de grosolana.

  Se permite chiar trucul ieftin, practicat de trolii propagandei antiromanesti, de a utiliza mai multe pseudonime.

  Rau a ajuns publicatia fondata cindva de Ion Ratiu.

 113. @03 DEC. 2023 LA 13:32/a dica „makedonul”Goga „a fugit”din tara lui in tara lui,si in opinia ta celui plin de „scrisori dragoste”este tradator?Eu te vad pe tine tradator in conceptii!Ca de suflet gol,nu mai vorbesc!
  voi, radicalizatii fruibunzi nu veti putea lovi in toleranta reciproca,convietuirea pasnica intre oameni ce-si intemeiaza familii pe aceleasi valori perene ,iubire,apropiere,intelegere si bune intentii,iubirea,pacea,intelegerea nu au legatura cu lacomii dupa voturi,falsuri ,”mindrie”de gogomani,sovinism de caverna.Viata e viata,nu tragi tu sau nimeni granite inchipuite,in constiinta nimanui in libertatea nimanui.Participarea UDMR la guvernare nu a fost nici rea nici buna,putem spune ca a fost partinitoare,ca o balama!Boala dusmaniei nu e asa grea si profunda ca la cei ca tine !Vindeca-ti-va!
  Am crescut cu juveti prinsi cu virstile la Rast de catre bunicul meu,noi toti am crescut sanatosi si intregi la minte si trup,din daniile Patriei!
  In Buc,la fac.cs.cu un muntean mi se spunea „Ilonka”echivalentul unguresc al
  prenumelui,deci nici-o problema, suntem f.centralizati si unitari,in pofida veninului de recrudescenta proferat.Romania este generoasa cu toti fii ei,chiar daca multi au plecat vor gasi calea inapoi!In suflet Patria apartine celui care o iubeste si o accepta -ASA CUM ESTE EA!

 114. Anonim, ce conteaza trollii cu o multime de nickuri? Dau impresia ca sunt mai multe persoane care gandesc la fel? Pentru mine si nu numai, conteaza ce scrii tu si nu numai.
  Este o placere intelectuala sa citesc comentariile voastre inteligente, argumentate…
  Cateodata, de teama de a nu ma expune unui soi de bullying, am scris si eu sub nickuri de conjunctura…

 115. @ „Ilonka” :)), 03 dec. 2023 la 14:47
  02.12.2023, meci internațional de fotbal: Kraljevo-Koloszvár, 1-0
  https://www.youtube.com/watch?v=H85Ad6qLtcE
  „Cum să se comporte așa?! N-am mai văzut oameni ca aici. Să vezi un jucător rănit, la pămînt, și să reacționezi așa?! Joc de atîția ani și n-am văzut așa ceva! Nu mai puteam să respir. M-a deranjat foarte tare ce au făcut fanii. E incredibil. Cum pot să se comporte așa?!” – nervos, după meci, mijlocașul Tachtsidis (Koloszvár).
  Deci pînă și grecii, tot balkanici ca și voi, văd ce jeguri sunt uoltenii! Bine au făcut că i-au-luat-piuitu’ lu’ uolteanu’ Tudor dîn cătunu’ di bordeie guorjienesk „Vladimiri”!
  Pentru mine nu e nimic nou sub soare. Cînd am ajuns su’ soarele uOlteniei (la Rast), unu’ di ‘colea îmi spune: „aici oamenii sunt cum sunt!”
  „…sanatosi si intregi la minte si trup”?
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C8%99escu#/media/Fi%C8%99ier:001.Nicolae_Ceausescu_la_varsta_de_15_ani_in_1933.jpg
  Uite cum e cu „f.centralizati si unitari”, ar fi fost mai bine să o botezați „Balamaua”:
  https://www.youtube.com/watch?v=zpRe8sEth48
  Știi tekstu’ la cîntecu’ ăla uoltenesc: „de ce ești neagră șî slabă?”? HAHAHAHAHAHA!
  „…din daniile Patriei”?
  P’în arrmiya nevolnikă (di JAF DIN Transilvania) iekspandată di Ceașkă a vostru la 1950 dîn Divizia di trădători „Tudor Vladimirescu”?

 116. (editat) de la 23:29:

  E un banal fault, cum se petrec cu miile in fotbal. Cuvintul huligan e de origine britanica sau irlandeza iar acestia sint campioni la huliganism in fotbal. Si ei tot balcanici sint, (editat)(editat)?

  Te consideri superior pentru ca nu esti din Peninsula Balcanica, desi cam esti. Trec peste rasismul, mereu tolerat de redactie. Pe cind voi erati niste triburi de salbatici fara capatii, in Peninsula Balcanica era civilizatie. Si apoi romanii, de care va tot impiedicati si azi voi cei fara capatii, nici nu sint balcanici ci carpatici. Dunarea reprezinta o delimitare clara, geografic, etnic, istoric.

  In fine, tot un juvete v-a pus opincile pe Parlamentul minciunilor si trufiei gaunoase. Puteti deci sa urlati ca sacalii, tot niste rataciti prin lume si istorie sinteti, a 5-a roata la caruta, in UE sau in CSI, spre care va trage sfoara naravurilor.

 117. Redactiei:

  De ce nu ati editat si textul celui caruia na adresez?

  Am folosit exact acelasi cuvint pe care el l-a folosit la adresa oltenilor.

  Este clara dubla masura in editarea comentariilor, adica favorizarea pe fata a celor antiromanesti.

 118. @Ileana:

  Ce iti spuneam eu ieri, la 14:36?

  M-am adresat prea distinsului comentator, care ne impartaseste mereu din eruditia sa, intotdeuna politicos si civilizat, ca doar el nu e mitic balcanic, ultima oara ieri la 23:29, exact cum a facut el fata de olteni. Comentariul lui a fost accepat neschimbat, al meu a fost editat.

 119. Dusmanii
  securistoizi ai ROMANIEI GENERICE s-au precipitat sa dejecteze
  patriotard, noua CLONA rasputina CONTESTATARUL calcansu-se
  pe bombeuri si bombandu-si „pieptul de arama” cat la cot cu mai
  purisancii core/Core si Anonim, cu ceilalti sclaveti sovietici ai
  ceausismului tarziu preluati in statul seciristo-bolsevic de dupa
  1989!!!

  Istoricul ceausist RATAT Anonim „legitimeaza” TARAREA CRIMINALA a
  ROMANIEI GENERICE de catre STATUL LEGIONAR-Antonescu in MACELUL BOLSEVIC
  MONDIAL alaturi de Hitler, invocand cu abjectia tipica individului
  faptul ca Stalin ne cucerise cateva teritorii care nu se comparau
  TERITORIAL si ca FORTZA ECONOMICA cu Ardealul de Nord cadorisit de
  Hitler lui Horthy CONFORM PAKTULUI Stalin-Hitler!
  Prin Paktul IMPERIALIST Stalin IMPARTISE Europa cu CREATIA sa Hitler
  devenind VECINI in mijlocul Poloniei!!! Hitler a primit in ACTUL SECRET
  ADITIONAL APROBAREA CUCERIIRII Europei Occidentale, dupa ce CUCERISE
  Europa Centrala in „Drang-ul nach Osten”, Stalin cucerind Tarile
  Baltice!!! Cine cucerise INTREAGA Europa pana la mijlocul Poloniei
  desfiintate a patra oara ca STAT SUVERAN? Hitler!!! Cine CUCERISE
  jumatate din Polonia, TERITORIILE ROMANESTI de la NORD-ESTUL ROMANIEI
  MARI GENERICE si Tarile Baltice? Stalin!!! COMPARATIV Stalin luase
  FIRIMITURILE de la OSPATZUL IMPERIALIST si-l adusese pe Hitler la noile
  granite ale URSS, in loc sa IMPIEDICE CUCERIREA Poloniei care putea
  servi ca STAT TAMPON cu Al TREILEA REICH/AL TREILEA IMPERIU!!! Dimineata
  nu am putut trece de avanposturi…

 120. Redactiei:

  De ce nu ati editat si comentariul celui care semneaza Adevarul istoric, dupa toate aparentele acelasi cu cel ce zice ca scrie din Ardeal?

  Comentariile sale sint pline de invective la adresa romanilor, dar si a preopinentilor, mie adersindu-mi-se cu comunist sarantoc si frustrat.

  Cu ce sint mai reprobabile exprimarile mele (jeg, gabor spoitor de tingiri ruginite), decit cele folosite de acestia, cu atit mai mult cu cit jeg a fost folosit de unul dintre acestia la adresa oltenilor?

  Dubla masura in editarea comentariilor, favorizind pe cele antiromanesti, este o practica veche, asupra careia v-am atras atentia demult, inclusiv scriind pe adresa redactiei. Nici un deranj, nici o mirare provocata de avalansa de mizerii la adresa romanilor si Romaniei.

  Daca aberatiile de continut pot fi acoperite de libertatea de opinie (doar pina la un punct totusi, caci de fapt ele sint propaganda de razboi), geosolonia in exprimare contravine flagrant regulilor de publicare. Atunci, de ce imi editati, chiar respingeti, numai mie comentariile?

 121. De vineri am repostat de doua-trei ori zilnic comentariul de mai sus al carui impact ar fi fost altul daca era publicat imediat!!!
  E clar ca BLOCAJELE le comite unul din administratorii de sistem, nu toti! E clar ca respectivul are misiunea blocarii a tot ceea ce loveste in ANTISEMITI, ANTICAPITALISTI, ANTIAMERICANI si PROSOVIETICI!!! Acestia fiind ADEVARATII DUSMANI ai Romaniei, adica cei ce vor INGHETZAREA IN PROIECTUL SOVIETIC din 1989!!! Ceausistul Anonim e unul dintre acestia…Mai mult, Anonim folosind multiple identitati ATACA CU MARSAVIE Cotidianul si pe Nea Cornel…E un TROL ceausist din HAITA Cpt. core/Core care se deda „roman”!?

 122. „În numele sfintei treimi una și nedespărțită, amin. Bela din mila lui Dumnezeu, regele Ungariei, Dalmației, Croației, Ramei, Serbiei, Galiției, Lodomeriei și CUMANIEI … Țara voievodului Litovoi [Tara Olteniei], pe care o lăsăm Românilor … Țara lui Seneslau voievodul Românilor [Tara Româneasca], care rămâne acelora, după cum au avut-o și până acum și întocmai în toate acele condițiuni rânduite de ei” (Diploma Cavalerilor Ioaniți/2 Iunie 1247).
  Deci la anul 1247 … Tara Olteniei era deja Tara Românilor !
  Iar mai inainte …Prime comunități din spațiul european (8000-6000 BC), contemporane cu cele din Grecia (Proto-Seskolo, Dimini) și Anatolia sunt atestate arheologic și pe teritoriul Olteniei.

  Rast este o comună în județul Dolj, Oltenia, România. Corespunzatoare ca locuire( dpv. arheologic in Repertoriul Arheologic National) …
  73914.03 Structura circulară şi fortificaţia de la Rast. Localitatea este cunoscută pe plan internațional, mai ales in domeniul științific, prin descoperirea unei figurine acoperite cu proto-scriere proto-europeană datând din anul 9.000 BC (Madonna de Rast).
  73914.01 Situl arheologic de la Rast – Grindul Ţifarului, aşezare Neolitic dezvoltat (Vinča), Epoca bronzului timpuriu (Coţofeni), Epoca bronzului mijlociu (Gârla Mare), Epoca bronzului tarziu (Verbicioara).
  73914.02 Situl arheologic de la Rast – Măgura Barbului, tumul Epoca bronzului timpuriu (Yamnaya), vestigii Epoca bronzului timpuriu (Coţofeni).

  Intrebare: Oare unde erau in acele epoci ale OLTENILOR/cei de pe raul Olt (9000-1500 BC)… migratorii cei NEromâni si ANTIromâni ?
  Raspuns: Dincolo de Urali, pe raul Obi din Siberia !

 123. @ „Anonim”, 04 dec. 2023 la 9:23
  Un „banal fault” CRIMINAL, tolerat LA ORDIN DE LA Bukale! Huliganii etalon britanici nu huiduie acordarea primului-ajutor medical unui om doborît mîrșav de un LAȘ AL LOR care atacă din spate! Ce am spus despre Valahiya.
  „…nu sint balcanici ci carpatici. Dunarea reprezinta o delimitare clara, geografic, etnic, istoric”?
  HAHAHAHA! I’e-te mămăličky (N) șî kastravetsi (S):
  https://www.youtube.com/watch?v=w7vFeJ3JYKc
  https://katleyplanetbg.blogspot.com/2017/05/balkan-dances-that-are-often-confused_31.html
  https://www.youtube.com/watch?v=ysLF7Ij-QiY
  https://www.youtube.com/watch?v=9rlRjavv7jk
  Balkani, adică!
  La noi în Transilvania „oltean” – de 70 de ani de cînd au început să curgă în opinci către noi cu papornițili goale în spinare, LA FURAT – semnifică ETALONUL MINCIUNII. Și minoritatea ajunsă la noi din Pundjab cu-secole-înainte avea etichetă d’-asta, da’ cînd minoritatea uoltenească a dat-năvală, i-au surclasat!
  „…un juvete v-a pus opincile pe Parlamentul minciunilor si trufiei gaunoase”?
  Asta-i exact o MINCIUNĂ OLTENEASCĂ („cine-o cîntă, să trăiască!”), scrisă de un NIMENI, în ce nu citește nimeni, căruia cică I-AR FI SPUS un alt NIMENI despre un NIMENI, dintr-o banală vilegiatură:
  https://www.romania-actualitati.ro/uploads/modules/news/0/2019/8/5/125846/1667247243-8ebb88e2.jpg
  Urcă-te tu, acolo, ca să confirmi povestea! :))

 124. Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României.
  Revoluția română de la 1821 s-a integrat în mișcarile generale sociale și naționale care au zdruncinat continentul european intre secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. În toate aceste mișcări revoluționare se disting o serie de țeluri comune – libertate, independență și unitate națională – stimulate și promovate în toată lumea de Revoluția americană/ 1783 și de Revoluția franceză/1789, dar prezente și în Supplex Libellus Valachorum.
  Sistemul Sfintei Alianțe, închegat în perioada postnapoleoniană, o încercare de restaurare a vechilor privilegii aristocratice și de conservare a sferelor de influență imperiale, nu a reușit să stăvilească procesul de instaurare a noilor orânduiri liberale. Toate mișcările revoluționare ale epocii au fost dominate de obiective sociale sau naționale, de abolire a structurilor feudale, înlocuirea autorității absolute a monarhiilor prin autoritatea legii, votată într-un parlament, câștigarea independenței și înfăptuirea unității naționale pentru popoarele supuse dominațiilor imperiale sau coloniale.
  În oastea revoluționară s-au înrolat aproximativ 1.500 de „ungureni” sau „dezertori din Transilvania” – militari români transilvăneni din regimentele grănicerești, care desfășuraseră o vie propagandă pentru „crăiuțul Todoraș”.
  Deși înfrântă, Revoluția română din 1821 a marcat trezirea sentimentului național, a conștientizat necesitatea schimbărilor structurale sociale, politice și economice, pentre unitatea si independența completă a țărilor române și emanciparea națională .
  Astfel incat … anii 1821, 1848, 1859, 1877, 1918, 1945, 1947, 1989 … dau inca FRISOANE tuturor celor NEromâni si ANTIromâni … de pe TARAMUL Românilor !

 125. Cineva confunda Transilvania … TARAMUL NOSTRU cel STRAVECHI/ROMÂNIA, cel al NEMULUI cel ANCESTRAL, SEDENTAR, CRESTIN si MAJORITAR /NEAMUL cel ROMÂNESC … cu taramul unui neam migrator, minoritar, pangan si inapoiat/neam care pe la 900 AD a patruns pe taramul Românilor doar in scop de CUCERIRE, OCUPARE, JAF, FURTURI, SILUIRE, acestea ‘REPREZENTAND’ si SINGURELE ‘REALIZARI’ ale acelui neam BLESTEMAT pe acest taram !

 126. Mirlanului de la 12:18:

  De unde stii ca huiduiau acordarea de prim ajutor? Este iar una din fanteziile mintilor voastre ratacite in minciuna.

  Oricine putea merge oriunde in tara lui. Au facut-o si ungurii spre Bucuresti, Constanta, Iasi, Galati si nimeni nu le-a zis nici da-te mai incolo. Crapa fierea in voi de turbare si neputiinta, spre pierzania vostra de vagabonzi prin lume si istorie, suferibd de complexul imposturii.

 127. Urcă-te tu, acolo, ca să confirmi povestea! :)) … ne-am URCAT (din nou) in 1945 … si AM CONFIRMAT povestirea !
  Este oare nevoie … ca sa RECONFIRMAM (din nou) povestirea ?

 128. Aceluiasi Editat, imbicsit de ura si minciuni:

  Intimplarea cu opincile, de fapt niste sandale, chiar mai confortabile pe timp de vara decit bocancii sau cizmele, a fost relatata de cei care au fost atunci, acolo.

  Voi, Editat unguri, va negati si rastalmaciti insa chiar si propriile scrieri. De unde pina nu demult scrierile cronicarului lui Bela erau acceptate cu sfintenie, Anonymus avind si statui mai peste tot locul in Ungaria, de la o vreme acesta este trimis in derizoriu, dar numai in ceea ce ii priveste pe romani.

  Acest simplu fapt va arata bicisnicia ca probitate profesionala, impostura morala.

  Nu e singurul exemplu. Cindva, spuneai ca Vlaicu ar fi servit sub Horty. O minciuna cit Parlamentul Minciunii din Budapesta. Vlaicu a lucrat la Arsenal, deci pe uscat, iar Horty era un ofiteras oarecare. Greu de sustinut ca Vlaicu ar fi fost ambarcat exact pe vreo nava sub comanda lui Horty. El a devenit amiral (viceamiral) doar cu citeva zile inainte de sfirsitul razboiului si doar pentru a supraveghea predarea flotei austroungare.

  Indiferent de calitatile sale de ofiter de marina, dupa razboi, s-a dedat la o fanfaronada de clovn, purtind in continuare uniforma de amiral, cind nu mai avea ce comanda, decit poate o escadra de Dunare sau Balaton. Impostura curata, peoprie insilor fara substanta reala, precum circul care il faci nereu. Cite copeici iei pe el?

 129. Redactiei:

  De ce mi-ati respins, iar, un comentariu? Cu ce v-am gresit acum?

  Ce sint scalimbaielile celui caruia ma adresez altceva decit productiile unui derbedeu, obisnuit al circiumilor?

 130. Redactiei:

  V-a deranjat cuvintul ‘derbedeu’ si ‘sovin’ din comentariul meu, pe care in fine ati binevoit sa il publicati nu inainte de a-l ciopirti prin editare, dar nu v-au deranjat deloc expresiile jignitoare la adresa romanilor, asimilarea lor cu cei veniti cindva din Pundjab. Nici cuvintul juvete nu este unul de lauda. Nici acesta nu v-a trezit simtul deontologic.

  Ma intreb: totusi, de unde si de ce, aceasta mult prea vizibila partinire in favoarea comentariilor insultatoare la adresa romanilor si Romaniie?

 131. @ „Anonim”, 04 dec. 2023 la 16:42
  …fă, FOMEYE DÎMBOVIȚELĂ, mai plângi mult p’-a’ci, pă la ghișeele Redacției? :))) Așa ați făcut și la Pariz, CAPITULARZILOR, și ați primit Transilvania… Așa v-ați învățat „la ciolan”, cu plânsete… :))
  Ț’-am pus mai sus ce-o scris Coșbuc venit la voi ca să vă dea lecții inclusiv cum ar fi trebuit să reacționați alături dă țăranii muritori de foame, la 1907. Și-ț’ mai pun înc’-o dat’, ca să pricepi:
  „Dar nu-i totuna leu să mori,
  Ori cîine-‘nlănţuit”…
  PLIMBĂ LANȚU’!

 132. Aceluiasi derbedeu:

  Aici ciinele esti tu, pentru ca latri in turbare neputiincioasa. Va gudurati acum pe linga Rusia. Credeti ca va va da Rusia ce nu v-au dat nici Germanii si nici Europa, potai jalnice?

 133. @ „Anonim”, 04 dec. 2023, la 13:30, 15:14
  „…circul care il faci nereu”?
  HAHAHAHAHAHA! …se spune: PE CARE, nu „care”, miticilor iliterați balkanici „dăcît” care „oți” fi… Cre’ că conjugarea cu „oți” vă vine dă la ‘oți, cum sunteți! Literar se spune „îți fi”, da’ voi n-ați aflat încă, dîn manuale, „dupe” 185 dă ani… Știi de ce ați învățat la 1840 limba română de la ingineru’ ardelean Lazăr, cînd noi aveam texte de la 1544 și 1648? Știi de ce limba română literară a apărut în Transilvania, în Hunedoara, la 1600? Exact, d’-aia! …de Hunyadi János și Barcsay Ákos!
  „Oricine putea merge oriunde in tara lui. Au facut-o si ungurii spre Bucuresti”?
  Știi de ce au mers 300000 de unguri (mai precis, SECUI) la Bukale, în 170 de ani? Au mers la Bukale MENAJERE, CU FAMILIILE – secuii sunt de o hărnicie deosebită, ca toți ardelenii – ca să vă spele hainele, să vă facă mîncare, să vă îngrijească copchiii, să vă facă curățenie, că VĂ MÎNCAU PĂDUCHII, ca și acum! Că voi sunteți PUTORI BALKANO-PHANARIOTE!
  https://tb.ziareromania.ro/De-la-cititori–Boierimea-de-neam-si-noii-fanarioti/18a889e37a00e6870/400/225/2/100/De-la-cititori–Boierimea-de-neam-si-noii-fanarioti.jpg
  Secuii v-au scos-dîn-că’t, kopitalijdilor!
  Acum huiduiți pă grecu’ Tachtsidis lovit în cap mișelește cu umărul, din spate – sau pă „Sepsi OSK” – că-s ” ‘zgori”? Nemernicilor!
  Ce meritați, e Mănușa de Aur oferită dă Dibu’ Martínez frățînilor voștri dă vilayet, beurs de l’Affrance:
  https://static.foxnews.com/foxnews.com/content/uploads/2022/12/Emiliano-Martinez3.jpg

 134. Clovnule, exprima-te tu pe inteles, nu ca in transa bahica. Secuii au invatat sa scrie de la romanii peste care au navalit iar in timpurile moderne isi cautau de lucru in Romania, la Bucuresti sau prin Moldova. Dar cine mai e secui azi?

 135. 0:31, greselile de gramatica pot fi ultimul repros pe care ai putea sa i-l aduci lui Anonim si, sa exploatezi aceasta exprimare cand ai in fata textele lui, este un semn de slabiciune din partea ta. Este ca si cum, nu ai mai avea argumente.

 136. 0:31, nu voi intra in disputa voastra pentru ca nu stiu mai multa istorie fata de Anonim.
  Iti voi povesi numai ceva trait de mine. Parcursul oamenilor. Prietenul din copilarie al sotului meu, s-a casatorit cu o sasoaica, bona la un copil. Nu era nicio diferenta de vrednicie intre mine si ea. Diferenta era cea de studii dar pentru mine, nu conta. Prietenul nostru a angajat-o la el in intreprindere la serviciul de legatorie. Asa se numea acel serviciu in care se duceau lucrarile sa fie legate, copertate… Din pacate, prietenul nostru a plecat dintre noi pe vremea in care baietelul lui avea numai doi ani. Destul de repede, prietena noastra s-a recasatorit cu un coleg armean, mai in varsta si a emigrat in Germania. De la ea stiu ca limba pe care o vorbea nu era germana si ca sasii nu erau foarte bine primiti dar sunt sigura ca si-a schimbat total identitatea atat pe a ei cat si pe a baiatului, rupand legaturile lui de origine…

 137. @ „Core”, 07 dec. 2023 la 8:46, 9:52
  Tipic regățenesc: zici „nu voi intra in disputa voastra” (motivu’ menționat e chiar de rîs, da’ n-ai cum să sesizezi ridicolu’), da’ îți bagi năsucu’… Dacă tot te-ai „băgat în troacă” opțional, să fiu indulgent DE DATA ASTA:
  „Diferenta era cea de studii”? …nu se distinge în favoarea CUI.
  „greselile de gramatica pot fi ultimul repros […] si, sa exploatezi aceasta exprimare” e opțiunea mea, nu-ți cer părerea! Mai ales că pui virgula în mijlocul propoziției: „ca si cum, nu ai mai avea argumente”. Că „ierea” mai bine dacă o puneai între „ca cum”, nu să-ți etalezi prețiozitatea că ai evitat „cacofonia” (inventată dă mitici, prea puțin ocupați cu munca, dă felu’ lor, da’ foarte preocupați să spună altora cît dă harnici e iei…
  „…nicio diferenta de vrednicie”?
  Am cunoscut multe VALAHE, și multe SĂSOAICE, „am ochiul format”, și pot să-ți spun că diferența e ca de la Cer la Pămînt! Nu intru în amănunte, că ar deveni jenant pentru valahe. Româncele din Transilvania, săsoaicele, șvăboaicele și uguroaicele sunt la același nivel.
  Recăsătorirea ăleia, și faptu’ că vorbea săsește și nu nemțește, sunt probleme de copii, în Ardeal! Sunt sigur că armeanul a preferat el să-și schimbe numele după al ei în Germania, ca să-și mascheze originea (bruneții nu sunt simpatizați în Europa germanică, și nici în Transilvania! iar armenii au nasuri de bobor Ales). Am o prietenă săsoaică care a avut un parcurs asemănător în viață, soțul rro’, ultimu’, A FOLOSIT-O CINIC pentru a-și rezolva el situația de rezident în Germanaia. Nimic nou sub Soare…

 138. Dragul meu 13.oo, virgula se foloseste si pentru a indica o pauza in propozitie, pentru a indica o anumita intonare…
  Nu plecam acasa!
  Nu, plecam acasa!
  Sa nu coboram nivelul discutiei…

 139. Nu cumva am gresit si esti, de fapt, „draga mea”? Daca realizam ca este virba despre o manevra feminina, nu interveneam. Trebuia sa ma gandesc dupa „din Ardeal, cu dragoste”! Scuze!

 140. @Core:

  Individul este un trol, adica un provocator de mahala. I-am facut un compliment numindu-l clovn, pentru ca el este doar un gunoi, care se da cu maturoiul la hazna.

 141. @ „Anonim spune:
  07 dec. 2023 la 17:04
  „gunoi, care se da cu maturoiul la hazna”?
  Cum ți-am explicat și mai sus, problema voastră cea mare, proșorientalilor, e că – DE LENE – măturați foarte rar, chiar și voi sunteți conștienți… Am colaborat cu unu’ de-a’ vostru, obligat de relațiile de serviciu. Miticului îi era lene și să se ridice de pe scaun! …întîmplător, originar dintr-o veche familie boierească regățenească… Nu fanariotă. Un fel de brînkovean ordinar.
  Revenind la problema lingvistică: „gunoi” e OBIECT, așa că trebuie scris „CE se da” (n-ai găsit cea mai fericită Ye$$presie, aici, da’ trecem peste asta…)! …iar „hazna” e un cuvînt comun cu frații voștri vitregi dîn Anadolu, cu care ați fost fericiți timp dă 450 dă ani, timp în care v-au ‘tut muicili șî mamaili, de-au învățat alea „Șahada” șî au șî împrumutat-o păntru uz personal valah-kuman (0:52)…
  https://www.youtube.com/watch?v=ALKPJe8KoHc
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Shahadah.ogg

 142. Aceluiasi sobolan de hazna:

  Aici, s-ar putea sa ai dreptate. Cu gunoaie ca alde voi, trebuia sa o fi facut mai des si mai cu temei. Iertarea cheama noi pacate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.