Despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat

O nouă guvernare, încă o încercare! Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că i se pare normal să se interzică cumulul pensiei cu salariul de la stat, iar fiecare persoană să decidă dacă doreşte să încaseze pensia sau salariul. Proiectul de lege pregătit de Ministerul Muncii este considerat de Cîțu drept ”foarte bun”.

Astfel, întrebat, miercuri, despre proiectul de lege prin care se va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, dacă a discutat cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, și dacă vor exista excepții, premierul a răspuns: „Da, am vorbit. Este un proiect de lege despre care am discutat în coaliție, am văzut draftul proiectului de lege. Va fi o dezbatere publică și vom vedea dacă vor fi și excepții sau nu”.

Florin Cîțu a adăugat că i se pare un proiect de lege foarte bun: „Știți că am încercat și anul trecut acest lucru și mi se pare normal dacă ai ieșit la pensie să decizi dacă vrei să încasezi pensia sau vrei să rămâi angajat, atunci să renunți la pensie”.

Raluca Turcan a anunţat recent că, în condiţiile în care există ”un trend considerabil” privind angajaţii din sistemul public ieşiţi la pensie şi reangajaţi tot la stat, intenţionează să le dea bugetarilor posibilitatea de a lucra până la vârste mai înaintate, însă fără a mai putea cumula pensia cu salariul de la stat. Un pensionar va putea, în schimb, să cumuleze pensia cu un salariu câştigat lucrând în mediul privat.

O inițiativă similară a încercat și guvernarea Orban, desființată la Curtea Constituțională.

Liber pentru cumularea pensiei cu salariul

Ultima variantă a interzicerii cumulului pensiei cu salariul

Cumulul pensiei cu salariul: s-a modificat modificarea!

Ce-a observat avocatul Piperea la proiectul cumulului pensiei cu salariul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8493 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Pana acu mai mancam si noi o prajitura dupa ce ieseam la pensie speciala la 45 de ani.
    Ne plictiseam si o mai frecam si noi pe la politiile locale din Bucuresti pana faceam 65.
    Mai o secretara, masina de serviciu si altele.
    Mai aveam grija si de neamuri. Ia vedeti in Bucuresti, la politiile locale, cate neveste de cadre sunt angajate. Se vede in declaratiile de avere.
    Desigur, angajarea pe baza de examene corecte.
    E tara noastra, ba saracilor!

    • Catzu incepe sa placa multor romani. Aduce bile albe unui partid ajuns in cadere libera datorita lui Iohannis si Orban. Pare hotarat si fara frica in a repara multe greseli anterioare. Sigur ca acest proiect trebuie sa cuprinda si mici exceptii, dar ca idee este bun. Daca ar putea, individul ar taia in mod sigur si pensiile speciale, ale magistratilor in primul rand.

  2. Sunt curios pentru cine or sa apara excepții! Evident, pentru ,,amaratii” cu pensii speciale.

  3. Nu este normal sa primesti de la stat o pensie si sa ceri ,ca un somer sau un tanar care a terminat facuultatea, un alt loc de munca tot la stat!Salariul este salariu pentru munca si pensia pensie pentru binemeritatea pensionare, nu pot fi cumulate, ce e greu de priceput??Sau pentru unii salariu sau pensie,sau sisi,nu conteaza?

  4. Cunosc o doamna in varsta de 66 ani, cu o pensie de 1300 lei, a muncit 3 ani dupa pensionare la un muzeu ca nicidecum nu se descurca cu pensia mica. Recent i s-a desfacut contractul de munca pentru ca nu mai putea cumula pensia cu leafa de bugetar. Acum isi cauta de lucru sa poata trai cat de cat decent.

  5. Toti politaii chestori/comisari sefi iesiti la pensie nesimtita de 15.000 ron net/luna la 40 de ani fara sa-i dea nimeni afara ca pe cei amarati de la M.Ap.N si-au aranjat ploile inainte de iesire si s-au angajat tot la buget de unde mai ridica vreo 10.000 ron net/luna. Nu mai vorbesc de magistratii care s-au reangajat prin diverse consilii de administratie banoase sau consilieri de smecheri de la varful statului. Succesuri iubi Catu! Dia Soso presedinte!

  6. DA, Sa se interzica REANGAJAREA pt favorizatii care ies la pensie la 45 ANI!
    SA SE LASE IN SCHIMB PLATA CU ORA LA AMARATII DE PROFESORI!

  7. Vai,ce face cutra aia care s-a pensionat la 42 de ani cu 13000 lei pensia si acum e mare parasuta prin M.A.I. ?

  8. umblati la demnitari, nu la simplii cetateni.
    incepetui cu livia stanciu, vdorneanu si m enache la ccr, cu cei din avp, cnsas, institutiile subordonate parlamentului cu numiri politice de amante, impostori, absolventi de facultati pe la herculsane, marghita,dej, blaj, botosani, clung, vioera, ecologica, pa ndrei, apolonia. dcantemir, maiorescu,gh cristea, titulescu=pepiniere de cadre politice, demnitari lectoti si doctori pt trafic de influenta, dimplome la taraba si kilogram in 2-3 ani, licente si doctorate pt cei farabac???70-90% daca nu erau politicieni, nu luau licente, masterate , doctorate a la liliana mincă,secretare ce puneau note, una la alta si au cate 3-4 licente!!!!!daca un meduic, un invatator sau educatioare in criza de personal isi cumuleaza pensia de mizerie cu un venit lunar de 8-10 luni pe an, se compara cu politicieniiministri,. rectori, decani, 2-5 norme de la cluj, la iasi, de la resita , la suceava, plus indemnizatii de revolutionar, de handicap, de judecator la ccr si sef de institutie, etc e DISCRIMINARE, HOTIE PEFAȘP, FAVORIZAREA CLASEI POLITICE HULPAVE, PARSIVA, PERVERSA, NESIMTITA, SANTAJABILĂ , plina de acoperiti, paranoici si bolnavi de putere si avere.lustratie.

  9. este nevoie de mai mult, sa existe transparenta si sa se publice pt persoanele alese sau numite si pt liderii de sindicate care este vechimea pe care o au in munca in profesia pt care au acte de studii si care este vechimea in functii politice sau in administratie. Nici existenta functiilor de consilieri, secretari de tot felul nu se justifica, fiindca institutiile au personal cu pregatire economica, informatica , juridica, tehnica etc , iar acestia sunt la dispozitia institutiilor si conducatorii de institutii ii pot oricand consulta in problemele care apar.

  10. Vedeti-va de treabă, e furtuna într-un pahar cu apă! Doar nu credeți că securiștii de la putere vor tăia privilegiile securiștilor care i-au pus la putere! E din ciclul ,,hai sa mai ne facem că ne pasă, poate mai prostim câțiva naivi!”

  11. vrei sa muncesti, sectorul privat te asteapta. Institutiile publice trebuie restructurate la 50%.
    In primarii vom vedea curand, birouri supraetajate!

  12. Legea trebuia sa plece de la SALARIU.
    Adica ai la stat o erarhie a salariilor , cel mai mare al presedintelui si mergi in jos pana la nou angajat. Pensia trebuia sa fie pe an . Adica ai muncit un an ai pensie pt munca un an. Ai muncit 35 ani ai pensie x 35 mai mare.
    Daca iesi la 50 ani iei pensie pentru cati ani ai lucrat. Daca mai lucrezi o sa iei pensie pentru restul.

  13. este o sansa pt ca sunt mai putine cadre didactice, sa pastrati plata cu ora.
    presa a vorbit de o pensionare masiva in Pandemie,
    dar poate ca nu intereseaza pe nimeni daca se mai face scoala in Romania.
    Circula pe Net cat de mare este efortul pt educatie in China, cat de pregatiti sunt copiii si dornici de a studia fata de restul lumii unde starea de relaxare psihica si educationala prinde ”aripi”. Unii se intorc in epoca semnelor pt a deveni o masa usor de ”manat” si ”sacrificat” conform exprimarilor religioase unde omul este considerat metaforic miel…Era Berbecului a fost intre aprox. 2.000 iHr. si 1 Hr.
    Va veni o zi in care nu vor mai fi nici pensionari care sa predea Fizica si Chimie, nu mai spun de Istorie si Geografie care oricum vor fi scoase din curicula pt educatia sexuala sau acceptarea mai usor a pedofililor…UE pare ca doreste sa devina un stabiliment, iar China o lume instruita si care sa contiuie o civilizatie de aprox. 4.000 de ani.

  14. Florin iordache e infipt bine la slujba banoasa plus pensie nesimtita si sporuri, s-a facut uitat dupa ce ne-a aratat la toti prostii de romani degetul mijlociu ridicat de la ambele maini! Poporul vrea ca florin iordache sa fie scos din postul pe nedrept luat si sa fie dat afara, sa fie somer ca sa vada viata noastra cu adevarat! Afara cu Florin Iordache!

  15. Ce are una cu alta? Daca ai ajuns la varsta de pensie ai drepuptul la pensie. Si daca muncesti ai dreptul la salariu. Deci daca ai pensie poti munci la privat dar nu la stat! Are logica?

  16. 1.Pensia trebuie sa fie mai mica ca salariu.
    2.Salariile la stat trebuie sa aibe o erarhie , cel mai mare presedinte, cel mai mic muncitor nou angajat.
    3.Sporurile trebuie sa faca diferenta la aceeasi meserie in ce conditii faci meseria. Una e sa fii electrician la moll si alta la fabrica de detergenti sau mediu toxic.
    Numai ca securistii au facut diversiunea cu sporuri speciale ca sa intre si ei in loc de SPOR DE TOXICITATE, SPOR DE CONDITII IGIENICE/ SANITARE LA CANALIZARE SI IN MINE.

  17. Ai o problema in perceptia realitatii. Nu cunosti legile, nu ai inteles ca atat in Romania cat si in UE pensia, indemnizatia se primeste dupa o anumita varsta la femei pana in 2030 varsta de pensionare creste pana la 63 de ani, iar la barbati este deja 65 de ani. Domnul care te deranjaza nu are varsta de 65 de ani ca sa primeasca pensie/indemnizatie sau cum se numeste, are 60 de ani.
    Abordarea este gresita in loc sa cereti cresterea pensiilor si salariilor la nivelul altora, voi va uitati cu ura si invidie la ce au altii fara sa gasiti solutii. O solutie ar fi ca acea indemnizatie sa aiba valoarea X ca si la doctorat care este 950 lei din care se retin CAS, CASS, si impozit deci ramane 500 de lei. Atunci s-ar respecta si legile europene si cele interne si asa zisa mistificare prin care un drept obtinut nu poate fi retras. Primul drept retras a fost acela ca pensia era 60% din venitul ales de pensionar si la care se adauga coeficientul de vechime peste cea de 25 de ani asa se face ca inainte de ’89 pensia putea fi aprox. cat salariu daca imi amintesc bine cineva cu 3000 lei salariu a avut 2900 lei pensie, apoi ajunsese la valoarea unui punct dupa noua lege. Deci este un exemplu ca un drept obtinut nu se respecta, ca si cresterile din ultima lege. Problema nu-i doar a pensionarilor ci si a celor care vor deveni, deci e nevoi de solidaritate.

  18. Si voi da pentru 5 secunde pensie la toata lumea de la copil la mos batran 1 milion euro. Apoi in a sasea secunda legea va cadea . Conform principiului bunul castigat dati ma secureilor in viitoarea mie de ani la tot poporul cate 1 milion euro. Deci principiul este gresit cu bunul castigat. Principiul adevarat este
    O LEGE ESTE VALABILA PANA ESTE ABROGATA DE ALTA LEGE.
    Asa ca daca cineva sa legea, De azi pensie de 1 leu la toata lumea legea este valabila si vechea lege cade.
    Toata lumea are 1 leu pensie.

  19. Este absolut normal sa se INTERZICA cumulul pensiei cu salariul de la stat ! Avem destui tineri pregatiti sa ocupe un loc de munca in institutii astfel incat „flatulentul” pensionar sa se bucure doar de pensia de la stat,nu si de alte avantaje, tot de la stat !A fost suficienta povestea cu „experienta” sau alte tralalauri si bazaconii care-i avantajau pe cei iesiti la pensie la varste „fragede si care automat vizau locurile de munca proasppat parasite,in calitate de „nou angajat” !Sunt intesate „politiile” locale de astfel de indivizi,care pe langa faptul ca au pensii militare uriase de peste zece mii de lei,mai incaseaza inca pe atata doar pentru ca-si freaca de-un scaun fundul „flatulent” ! Mai sunt cei din CFR,reangajati dupa iesirea la pensie.In invatamant de asemenea,apoi in sanatate,in justitie,chiar si la finante si casele de pensii gasesti „flatulenti” care cica sunt „indispensabili” !! ????

  20. Legi menite sa distruga si sa curete Romania de romani . Te pensionezi la 40 de ani din potera si te reamgajezi la polktia locala sau in alta „demnitete” publica , adica tot la stat si asta in vreme ce tinerii care vor sa se casatoreasca si sa procreeze , nu au locuri de munca sau salarii decente . Tinerii fiind recrutati de imvestitorii romani (imobiliari) sau straini (banci, petrol, constructii masini etc) , fiind recrutati spuneam in batalioanele de sclavi ce lucreaza pentru mancare .
    Iar in acest timp datoria nationala creste , fiind ajutati de prieteni supermondiali, sa ne imprumutam si mai tare .
    Este un genocid impotriva romanilor si o lovitura de gratie data Romaniei . Patria a priorii .

  21. In orice Tzara normala cei mai buni profesioniști și administratori lucrează la stat că sa zic așa…
    Că salariat în România postrevoluționară distrusă economic de politicianism și pupincurism ‘tout azimuts’ sau fost comisionate și intermediate către terți de diferite făcuți psihologice industriile și întreprinderile românești concomitent cu o intensă subversiune mediatică de subminare a încrederii în sine a românilor….Patapievici, Liiceanu și de-i că ei au contribuit masiv la asta nu-i așa…
    In același timp ‘asa zisii’ antreprenori privați importau de te mir unde…haine vechi, semințe de sparți in dinți de la bulgari, ciung de la turci, mătăsuri și bascheți de la chinezi, masinibde mina a doua de la nemți…și mai apoi Bentleyuri și Range Rover de la englezi..și cică sunt oameni de afaceri…cu zero angajați…că de sustenabilitate nu auzise nici unul…
    Din salariile de la privat nu puteai sa cumperi casa, mașina…noroc cu pomana lui Iliescu cu casele (unde chiriașii de o viață și-au cumpărat aparențele cu prețul a două cartușe de Kent)…
    Pai asta-i Tzara…e economie care se bazează pe bani tipăriți și care pleacă spre creditori sub forma de plata pe servicii in proporție de 120%…
    Că de industrie, producție, piețe externe, viața economică normala acești privatzi nu au auzit…eu nu fac planuri de afaceri decit funcție de alocarea bugetului de stat…stau la supt banul de la buget..plătind salarii de mizerie angajaților
    Mizeria e mult mai mare decit abureală asta…de cineva trebuie să plătească BMW-urile, Porsche-urile de pe Bulevardele Bucureștiului…
    La cite tinichele străine sintboe străzi realizezi ce valuri de bani s-au scurs contra comisionul afara din tzara in loc sa se investească în INDUSTRIE..

  22. Sa fim seriosi! Din cei cu pensii speciale, dar mari, nu va renunta nimeni la ele, in schimbul salariului la stat! Poate daca acest salariu este dublu fata de pensie! Politile locale si prefecturile sunt pline de fost politai, asa ca..! Sa mearga in privat, sunt firme de paza , firme de detectivi! Daca se pricep, sa mearga acolo, nu la facut nimic in Politia locala! PS. In pimul rind sa nu mai sa mai permita pensionarea sub 55 de ani la politai si la magistrati!

  23. Aiurea, vorbe degeaba, pensia e un drept câștigat după cum s a mai spus. Aici e ca la abureala Turcanei, care a tăiat indexarea cu inflatia doar la părticica despre diplomați, restul grosului nu, asa, de sanchi pentru prostime. Singura a spus ca la asta se gândește noaptea,visează frumos, deci dimineața, Doamne ferește…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.