Cumulul pensiei cu salariul: s-a modificat modificarea!

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a revenit cu explicații duminică seara despre propunerea legislativă privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, afirmând că se va ține cont de situația persoanelor cu pensii mici.

Violeta Alexandru a postat duminică seara, pe Facebook un mesaj, dând exemplul personal.

„Eu am 44 de ani.

Cum ar fi să auziți de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituție publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat și un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranța locului de muncă.

Nu este corect ceea ce se întâmplă. Să avem curajul să recunoaștem.

Peste tot în lume sistemul de pensii este gândit să-i ajute pe cei care nu mai pot lucra. Pe ei statul trebuie să îi respecte; să aibă grijă de ei.

Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizați, celor apți de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat și pensie. Sau, după pensionare, dacă sunt apți de muncă, pot completa veniturile în privat.

Oricum, pe legislația actuală (și sunt persoane), cei la limita vârstei de pensionare își pot prelungi puțin activitatea. În toată Europa se simte o tendință de creștere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc și pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toți cei care vor să muncească.

Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent și corect. Să nu sufere cei cu venituri mici.

O asemenea măsură respectă deciziile Curții Constituționale care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă”, este mesajul transmis de ministrul Muncii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

35 de Comentarii

  1. Ar trebui exceptati profesorii universitari pensionari care țin masterate si cursuri pentru doctoranzi în regim de plată cu ORA. Este nevoie de ei!

  2. Of doamne, cata minciuna! Bre,tarile civilizate care isi respecta cetatenii,tara si legislatia,au limita: 65 barbati si femei dar pot munci doar in privat! Sa nu uitam ca bataia de joc zilnic din Romania este mai grava decat o pesta porcina sau un vaccin col uterin la barbati,ambele verbal! Mai simplu: in Romania stresul,dezbinarea,ura,rautatea,nivelul de trai sub orice critica si bataia de joc din toate punctele de vedere te omoara cu zile,dar inainte de a ajunge in ziua pensiei!

  3. Este valabil si pentru:
    1)Nicolae Ciuca- Ministrul Apararii Nationale.
    2Livia Stanciu- CCR.
    3)Mugur Isarescu-BNR.
    4)Traian Basescu- Europarlamentar.
    5)Coldea-Universitatea de Vest.
    Nu cred,este doar nutret pentru prosti.
    Astept,poate ma insel eu….

  4. Fara exceptii!Exceptia distruge legea!Si nehalitii universitari,trecuti de 65 de ani,iau destul la stat, ca sa mai ceara si pensia !

  5. Cine sa ii concureze pe venerabilii profesori universitari, de care este o reala nevoie într-un învățământ superior cotropit de politica și mediocritate? Unii dintre dubioșii mediocri impaunati azi cu acest titlu nu le pot lua locul, oricât de hastag iști sau sorosisti ar fi.

  6. În afirmația respectării deciziei Curții Constituționale referitoare la funcțiile alese se vede ipocrizia actualei guvernări dar și a intregii clase politice, opoziția ca de obicei se va face că este contra, cică vai în interesul celor mulți. Eu personal înțeleg ca un angajat/functionar al unei instituții să continue un timp după pensionare în condițiile in care marea majoritate vor avea pensii f mici având în vedere salarii care au stat la baza calculării pensiilor pentru personalul bugetar, dar nu sunt de acord cu umplerea instituțiilor cu tot felul de pensionari cu ochi albaștri cu pensii de zeci, sute de milioane care freacă menta și venind abia la pensie într-o instituție nici nu știu cu ce se mănâncă și iau și salarii super ca de nu pot fi decât consilieri sau șefi.

  7. Iata ca hashtagista activista cu ligheanul atarnat de grumaz devine chiar simpatica. Sa vedem daca va ramane verticala si isi va da demisia daca Orban ii va schimba hotararea.

  8. Pe bune?!?
    PNL este adeptul unui astfel de demers?
    În timp ce scriu aceste rînduri mă mai şi ciupesc, ca să nu cred cumva că dorm şi am un vis.

  9. Tantiii…faceti cunoscut urgent daca si k-k-demicienii bastinasi intra in pro’ectul D-voastre la care lucrati cu drag si spor de taieri de salar/lunar ?!?
    Nu d’altceva dar se mai intample si asta in rRomanica-bramburica de a ramane fara k-k-demicieni ar fi prea de oaie…
    Lume-lume !

  10. In nicio tara din lume nu exista acest cumul pensie-salariu ! Ori esti pensionar (retired in engleza, adica retras din activitate) si nu poti lucra, ori esti salariat pana la 95 de ani, daca vrei !

  11. Pardon, si in mediul universitar se cere acest lucru. Daca conduc masterate si doctorate poate sa o faca si gratis, intra in norma didactica, Exista profesori care au venituri in universitar de zeci de mii de lei.Din norma, din cercetarea din bani publici si alte surse.

  12. În România a ajuns să fii exclus dacă vrei să muncești. Trăiască lenea. La instituțiile de stat, sunt ce-i drept, mulți angajați, dar cei mai mulți nu fac nimic, sau cum spunea cineva ”plimbă aerul”. Pentru că cineva trebuie să muncească, o fac unii, prea puțini, cei care nu au pile – Cineva trebuie să muncească. Dar, asta-i societatea românească…unde, spunea bunica de mult, DREPTATEA AU MÂNCAT-O CÂINII: Nu ne rămâne decât să urăm ”preamelodiosului! manelist politic decât să fie în situația de a fi dat afară. Să nu se supre, dar ar fi singura soluție să cunoască o realitate cruntă…

  13. Dar cine ii împiedică pe tinerii absolvenți sa candideze pe un post alături de un pensionar, madame? Întra cine e mai bun, nu? Nu ca în cazul dumitale când te a respins comisia, dar pe sica mandolina nu l a interesat.

  14. ‘Au descoperit … apa rece’, de ieri aveau magistrații această oportunitate ?!

  15. Se laudă pe Facebook că muncește zi lumină! Scoate pensiile speciale! Modifică legea adoptată a pensiilor. Modifică codul muncii! Nu cumulul pensiilor cu salariile! Cred că nu se pricepe la nimic. Acuma încearcă să învețe ceva.
    Ministra gargară! Altfel … declarații de presă, nu discuții cu presa că iese neștiința la iveala.

  16. Ce vor face cu ‘matusalemicul ‘ Adrian Vasilescu de la BNR sau această instițuție nu este pendinte de nimeni ?!

  17. Daca principiul contributivitatii ar fi respectat,nu ar exista persoane care sa cumuleze-cu salariul”da la stat” – doua pensii (de ex.,Valer Dorneanu) „de la stat”

  18. Super! Aştept reacţia lui Caramitru senior… Oare Rebengiuc tot aşa de vesel este? Dar Florin Zamfirescu, mai plânge? Poate că această măsură va conţine şi unele excepţii, că mai sunt şi…’pensionari de bine’!

  19. Singura sotutie ar fi impozitul progresiv care sa creasca exponential peste un anumit plafon. Atunci sa vedeti smecherii cu pensie de 70.000 ron/luna daca s-ar mai duce sa munceasca la buget. Dar liberalii fug ca dracu de tamaie de impozitul progresiv care ar fi o masura socialista de nici PSD-ul nu a vrut sa o ia. Oricum cei cu pensie minima nu sunt angajati la buget, tot smecherii cu pile, cunostinte si relatii isi pregatesc din timp locul caldut la buget. Si mai lasati-ma cu profesorii universitari la 70 de ani care sunt depasiti de stiinta si de vremuri.

  20. Pentru cei enumerati nu se pune! Este valabil doar pentru noi!

  21. Cea mai corecta masura de pana acum in domeniul fripturistilor care ies la pensie la 45 de ani si continua activitatea pe acelasi post,cu salariu +pensie!
    Limita de varsta sa fie 65 de ani pentru primirea pensiei,nu 45!
    Vrajeala cu profii universitari trecuti de 65 de ani e aruncata aiurea,aia lucreaza in universitati private majoritatea,doar Petre Roman e afectat

  22. @ESOP
    95% din specialitatile de la Politehnica,de exemplu-tin de trecut,nu isi mai au rostul atata timp cat s-a privatizat 90% din economia Romaneasca.
    Nu cred ca mai este treaba statului sa cheltuiasca bani pentru formarea personalului din intreprinderi private.
    Nu mai vorbesc de universitatile private-daca esti privat fi privat 100%-ex Harvard,Yale…
    Treaba statului este in alte domenii-sanatate,educatie,justitie unde ar trebui ca cei care formeaza sa fie…

  23. Nu trebuie lege ci trebuie NORMATIV INTERN. Adica STATUL nu mai angajeaza pensionari. E dreptul unui angajator sa angajeze pe cine vrea.

  24. As vrea sa o intreb pe STIMABILA ministreasa cum se poate poate trai in ROMANICA noastra dupa 46 de ani vechime , ZI la ZI , cu o pensie de trei KKTI din care sa-ti platesti intretinerea , ratele la banci , subzistenta zilnica ??? Revenind la ratele la banci : dupa ce impreuna cu sotia am platit asigurari de sanatate vreme de 60 de ani , sa fi nevoit sa mergi la un spital renumit din strainatate sa CERSESTI inca un pic de viata !!! La marele ICUTR Cluj -Napoca sa stai 4 zile fara nici un pic de tratament , doar cu povata ??? Asta in timp ce abia te poti misca !!!REMARCA : – La vremea respectiva aceasta institutie simbol a medicinii romanesti era condusa de savantul de renume mondial , in spagi , LUCAN!!! Apoi, cu CT-ul platit din banii mei (740 lei , cu substanta de contrast ) sa mergi la Tg – Mures , unde sa platesti o consultatie , in PRIVAT ,la care sa ti se spuna ca nu exista nici o sansa !!!Astept replicile corespunzatoare de la marii PNL-isti !!!

  25. iTarisoara arde si noi ne ocupam de prostii.In acceptiunea unora,cei ce nu au scoala si au avut salar mic,pot sa cumuleze,Cei cu licente,nu!Vai de mama noastra,la gandire.Halal importanta muncii!!!!Restul e josnic,gandurile vin de la sine,la un om citit si cultivat.Mi-e rusine c-am votat…

  26. Prin 2010,se taiau salariile,ca era criza..asa ni se spunea.Ulterior am aflat de la DNA ca se dadeau miliarde de euro pe retrocedari……In timp am aflat,ca sunt cercetati zeci si sute,pentru retrocedarile ilegale.Cumul inseamna ca mai muncesti,daca poti,prin concurs la ANFP.Puturosii si cei fara scoala nu au vrut si nu vor vrea niciodata!Vor comenta,atat!

    • Nicaieri in lume nu e interzis dreptul la munca!Uitati-va si la aliatul nostru SUA,cu oameni din sistemul de aparare,cu studii,lucreaza si dupa ce ies la pensie.Statul american e mandru ca are cetateni muncitori!!De cei care stau de dimineata pana noaptea prin speluncile spirtoase ale cartierelor si care au 30-60 ani,la ce sa-i pui?Nu-i pui decat sa ia ajutoare nemeritate-a lenesilor.Au dreptate ceilalti,tara e asa…si noi pierdem timpul taman cu cei care mai vor sa munceasca si sa-si plateasca corect darile la statul nostru scump si tara frumoasa,pacat ca-i locuit de oameni care muncesc!Nimeni nu te tine,stat,privat,daca tai frunze la catei!

  27. Legea nu mai poate fi incalcata sau iar incalcata!Orice lege are aplicabilitate din momentul publicarii,(cu termen) numai pentru viitor!!!Cutuma legala spune clar:de acum inainte nu se mai pot angaja…etc,DAR SA RESPECTE STRICT DECIZIILE CURTII CONSTITUTIONALE.Eu nu mai cred ca poate ingradi un drept al muncii.De ce ar trebui numai la privat? Trebuie sa fiu furat de un drept legitim?Hai sa muncim toti,care vrem cu adevarat in tara asta.Au dreptate cei dinainte:zile intregi de taclale in capot la colt de bloc sau barbati ce stau degeaba si asteapta sa le vina in gura de la stat!Sa munceasca IOC!EU le-as multumi public celor care mai muncesc,dupa ce ies.Numai faptul ca-si ajuta copii,nepotii,iitine prin scoli,sa invete,sa ramana la munca in tara si nicidecum sa ceara ajutor social….

  28. Bravo!Poate vad cu adevarat si cei ce trebuie sa vada.Am o intrebare corecta.Sa mai muncesc legal,poate nu mai pot,dar sa fac pregatire cu altii la negru pot? Ca vreau sa ne luam,numai mie si nevestimii vreo 7 case si vreo 3 masini de lux.Apoi dupa ce ma implinesc,fac pe demagogul…Immanuel

  29. Oameni foarte bine pregatiti,care stati pe ganduri ca mai lucrati la stat,in domeniul dumneavoastra,puteti sa va pregatiti sa lucrati si pentru cei cu 8 clase sau cateva in plus ,la maturat pe strada,montat borduri si altele pe la un privat corect…Politicienii, in ultimii 20-30 ani,pun mana-n foc ca nu au muncit,au facut vorbiri…atat.Cu asta nu mai ridici tarisoara asta!Si macar de ar sti si asta bine..Oricum am fost prostit,de minciunile lor.Hai sa-mi arate unul de graieste ca stie sa munceasca!!!!!!

  30. Oameni buni despre ei de vorba, nu despre un amarat care a muncit 40 de ani
    si are o pensie de mizerie de 1200 – 1400 lei.
    Despre aceste salarii si pensii NESIMTITE.
    Unele pensii sunt cu zeci de milioane mai mari decat salariile.
    Cumuleaza pentru BANi, nu ca ar avea dor de munca !
    7 din acesti 9 sunt in situatia asta.
    DAR NU CRED CA VOR RENUNTA LA ACEST PRIVILEGIU !
    Va fi …..neconstitutional .

    LISTA RUSINII !
    Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
    51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei
    43.500 lei ( 435.000.000 )

    Marian ENACHE
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
    51.400 lei ( 514.000.000 )

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
    52.100 lei ( 521.000.000 )

    Mona-Maria PIVNICERU
    -salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
    55.600 lei ( 556.000.000. )

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
    61.500.000 lei ( 615.000. 000 )

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
    pensie –

  31. Se aude ca si parlamentarii vor putea sa-si mentina acest cumul
    SALARIU / PENSIE .
    Si aici e la fel ca la magistrati .
    BANI, BANI si iar BANI !
    Iata cati bani cheltuie statul roman cu un ….ALES .

    – 10.000 de lei indemnizatie lunara neta
    – 4.600 de lei pentru cazare în Bucureşti. ( pentru cei din provincie )
    – 25.000 de lei suma forfetară pentru cabinetele parlamentare şi activitatea parlamentară din circumscripţiile electorale
    – 1.400 de lei, transport în circumscripţia electorală.
    – 200 de lei diurna pe zi pentru prezenta in parlament
    – Mai sunt telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul – CFR, indiferent unde, atât la clasa 1, cât şi la vagon de dormit, cât şi o călătorie dus întors către circumscripţia electorală cu avionul.

    Faceti un simplu calcul si vedeti ce sume astronomice se duc…..pe apa sambetei.
    Si in cazul lor va fi neconstitutional sa li se incalce cumulul de salariu/ pensie.

    In acest timp, peste 2 mil de pensionari au pensii de mizerie de sub 1000 lei si mor
    in mizerie si saracie.
    Copii acestei tari mor prin spitale iar aproabe jumatate sunt analfabeti.
    Tinerii pleaca din tara satui de 30 de ani de promisiuni.

    DRAMATIC DE DUREROS !

  32. Marian Enache în ultima sa haltă politică: UNPR
    Dintre cei 9 membri ai Curții Constituționale, cele mai mari venituri – conform declarației de avere – le are Marian Enache (65 de ani). Anul trecut, acesta a încasat, în medie, 14.535 de euro pe lună, din surse diverse: salariul de la CCR + trei pensii (dintre care una specială) + indemnizația de revoluționar.

    În 2018, salariul lui Enache la Curtea Constituțională a fost de 297.000 de lei pe an, adică 24.750 de lei pe lună.

    Și mai mulți bani a încasat din cele trei pensii pe care le ia simultan: 436.364 de lei pe an, adică 36.363 de lei pe lună.

    Dintre cele trei pensii, una este specială, de parlamentar cu trei mandate. Acest privilegiu i-a adus 91.476 de lei, plus fracție din diferențele care însumează 67.714 lei.

    Per total, în 2018 Marian Enache a câștigat 812.982 lei (174.420 euro). Media lunară a câștigurilor: 67.748 lei (14.535 euro).

    Conversia a fost făcută la cursul de la jumătatea anului trecut: 1 euro = 4,6611 lei (la 1 iulie 2018).

    Cifrele se regăsesc în declarația de avere pe 2018, înregistrată de Marian Enache pe 10 iunie 2019.
    Veniturile lui Marian Enache în 2018

    salariu CCR: 297.000 lei
    pensie de stat: 321.476 lei
    pensie de avocat: 23.412 lei
    pensie specială de parlamentar: 91.476 lei
    diferențe pensie: 67.714 lei
    indemnizație de revoluționar: 11.904 lei

    Total: 812.982 lei (174.420 euro)
    Veniturile medii lunare ale lui Marian Enache în 2018

    salariu CCR: 24.750 lei
    pensie de stat: 26.790 lei
    pensie de avocat: 1.951 lei
    pensie specială de parlamentar: 7.623 lei
    diferențe pensie: 5.643 lei
    indemnizație de revoluționar: 992 lei

    Total: 67.748 lei/lună (14.535 euro/lună)

  33. La ce te poti astepta de la o ministra care a lucrat doar la Pro Democratia dupa ce a absolvit SNSPA? De unde sa aiba ea habar despre munca?

  34. Abia astept ca cei 2000 profesori pensionari care mai predau inca prin catune si sate pe unde nu vine nici naiba sa predea, sa plece din sistem. Vor ramane cu minunatii absolventi de la F.F. – celebra Universitate Spiru Haret care si-au luat diplome pe bani si fara sa treaca pe la facultate !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.